Fórum témák
» Több friss téma |
Hőfok érzékelő finomhangolása?Kedves Topictagok!Van egy ezeréves, ám jól működő Energomat mosógépem. Egy idő óta azt vettem észre, h a vízhőfok alacsonyabb, mint kellene. Általában 40C-os mosást választok (4A), de a mosás után kijövő víz max 30 fokos. Lehet-e a hőfokérzékelőt (mechanikusan) állítani, emelni kissé? Köszönöm!
Most kimértem, üresen, feles mosással.
A mosás vége felé még enged hozzá hideg vizet (miért?). Utána még mos kb 3-4 percig, majd kiengedi a mosóvizet, ami 33C fokos. Szerintem ez kevés. Közben megnéztem: a termosztát közepén van egy (lefestett) állítócsavar, bejelölve a +/- irányokat. Állítsam vajon feljebb egy kicsit? A hozzászólás módosítva: Nov 13, 2025
Energomat alkatrészekSziasztokTaláltam egy-két Energomat mosógép alkatrészt. Van komplett szivattyú két darab, programszerv és a főmotorhoz kondi (azt hiszem 16 µF-os). Használtak, de rendben működő darabokról van szó. Ha érdekel valakit jelezze és fotókkal együtt felteszem az apróba, vagy megállapodhatunk más módon is. SzivárgásHali topik!Mi a képen látható alkatrész ? Hogy lehet kiszedni, szivárgásmentessé tenni? Nem akarok rongálni. Van donor gépem, amin nem volt szivárgás.
A hajdanán Energomatokat javító apám szerint az a hőfokszabályzó vége (patronja), egyszerűen kipattintható. Egy tömítőgyűrű van alatta.
Most vettem csak észre, hogy néha itt is van élet
![]() Régi kérdés, de remélem, olvassa a kérdező. Az Energomat is (és az összes többi mechanikus programkapcsolós mosógép) minden fűtés után még az ürítés előtt vesz fel vizet. Van amelyik a következő vízszintig, mint az Energomat, és van, amelyik csak időre vesz vizet. Ennek az az oka, hogy régen általában csak be volt akasztva valahova a kifolyócső, mondjuk a kádba. Ha valaki épp ott tevékenykedik, akkor előfordulhat, hogy a kifolyó forró víz megégeti. Szóval a mosóviz hűtése miatt vesz ürítés előtt még vizet. Ráadásul még a névleges értékük alacsonyabb is: 36; 59; 91,5. Az elektronikus programkapcsolós gépek már nem mindig csinálják ezt, csak ha tényleg forró vizet ürítenének. A hozzászólás módosítva: Feb 22, 2026
Az alkatrész termékkódja az Orcy-nál: MHS002.
Köszi a válaszokat!
Sikerült kiszedni, a kemény gumit, és kicseréltem a donorból kiszedettel. CR5421Van egy régen jól üzemelő Constructa CR5421-es mosógép, ami hosszú állás után is kiválóan megy, de van jobb oldalt, hátul egy kis csepegés. 1-2 dl egy program alatt. Megszüntetném, de nagyon bonyolult(nak látszik) a megbontása. Vagy 10 csavar az alján és mintha egyben jönne csak le a burkolata. Tud-e valaki egyszerű hozzáférést, bontást. Fenéklemez nem bontható, arra van rögzítve a mosószerkezet mindenestől.Szerintem kiszáradásos zsugorodás a leürítő csőnél, belül, ami esetleg eláll néhány használat után. A hozzászólás módosítva: Ápr 23, 2026
A Constructa CR5421 szétszerelése – mint a legtöbb régebbi BSH (Bosch/Siemens) gépé – logikus lépésekből áll. Mivel a szivárgás hátul, jobb oldalon van, szerencséd van: a legfontosabb részekhez a tető és a hátlap eltávolításával férsz hozzá a legkönnyebben.
A szétszerelés lépései: 1. A tető (fedlap) levétele Ez az első lépés, hogy beláss a gépbe felülről. A gép hátulján, a felső széleknél találsz két csavart (általában Torx vagy kereszthornyos). Csavard ki őket, majd a tetőt told hátrafelé kb. 1-2 centit, és emeld le. Itt már látod a vízbevezető szelepet (jobb hátul) és a mosószer-adagolót. 2. A hátlap eltávolítása A legtöbb Constructa modellnél a hátlapon van egy kisebb, ovális vagy szögletes szerelőnyílás, de a teljes hátfal is lejöhet. Lazítsd meg a hátlapot rögzítő csavarokat a perem mentén. Emeld le a lemezt. Ekkor szabaddá válik a hajtószíj, a motor, a fűtőszál és a leeresztő cső belső csatlakozása. 3. Mosószer-adagoló fiók (Ha felülről jön a víz) Húzd ki a fiókot ütközésig, majd a közepén lévő színes műanyag nyelvet (általában kék) lenyomva húzd ki teljesen. Ha a fiók fészke mögött látsz szivárgást, a tető levétele után hozzáférsz a bilincsekhez.
Nem nyert; egyben van hátlap a burkolattal, nincs szerelőnyílás. A fedlap pedig tartalmazza kezelőszervek egy részét, tehát nem lehúzható.
Még jó, hogy a fényképről azonnal látszik.
Igazad van, elnézést! Ez a régebbi, úgynevezett "U-palástos" felépítés, ami a korai Constructa és Bosch gépekre volt jellemző. Itt nem egy hátlapot veszel le, hanem a gép három oldala (két oldalfal + hátlap) egyetlen hajlított fémlemez, ami egyben mozdul el.
Ebben az esetben a szerelés menete trükkösebb, mert a gépet az eleje felől kell "kicsomagolni". Így állj neki a feltárásnak: 1. Az előlap és a vezérlő felszabadítása Mivel a kezelőszervek a tetőhöz/fronthoz kötődnek, először az előlapot kell megbontani: Üstszájgumi: Nyisd ki az ajtót. A gumitömítés peremén találsz egy fém rugós karikát. Ezt egy lapos csavarhúzóval pattintsd le, majd gyűrd be a gumit az üstbe (a dob felé). Ajtózár: Csavard ki a két csavart, ami az ajtózárat fogja az előlaphoz. Alsó panel: Pattintsd le a gép legalsó részén lévő műanyag takarólemezt (ahol a szűrő van). Mögötte találsz 2-3 csavart, amik az előlapot rögzítik az alvázhoz. 2. A "palást" (U-alakú burkolat) elmozdítása Ennél a típusnál a gép belső váza tartja az egészet, és a külső lemezburkolatot hátrafelé lehet lecsúsztatni a vázról: Nézd meg a gép alján, a széleken (elöl és oldalt), nincsenek-e olyan csavarok, amik a lemezburkolatot az alsó kerethez rögzítik. Ha a kezelőpanel a tetővel egyben van, azt gyakran csak pár csavar tartja hátul és felül. Ha ezeket kiszeded, a panel (a kábelek engedte távolságig) felhajtható vagy félretehető, hogy ne feszüljön. Miután az előlap és a rögzítések lent vannak, a teljes U-alakú burkolat (oldalak + hátulja) hátrafelé lecsúsztatható az alvázról. Mit fogsz látni a jobb oldalon hátul? Ha sikerült hátrafelé lehúzni a burkolatot, szabaddá válik a teljes belső rész. A jobb hátsó sarokban keresd: A légcsapdát: Ez egy műanyag tartály az üst oldalán, amiből egy vékony cső fut fel a szintszabályzóhoz. Ha ez elrepedt vagy a csatlakozása ereszt, ott pont 1-2 dl víz tud elszökni programonként. Az üst peremét: Nézd meg, nincs-e vízkőnyom ott, ahol az üst két fele (ha csavarozott) találkozik. Betöltő cső: A mosószer-adagolótól az üstbe menő vastag gumicső hátul csatlakozik az üsthöz? Ha igen, a bilincs lazulása okozhatja a bajt.
Nem lehetne, hogy nem szemeteljük ilyesmivel a fórumot? Szerintem granpa is meg tudná kérdezni magának az okoskodás generátort, ha magabiztosan előadott pontatlan információ kéne neki
Mivel bonyolultan bontható és nem kell a tulajnak, mert amúgy is újat akar venni, így működőképesen (kis csepegéssel) ajándékozásra kerül.
Kép ezért sincs, de az interneten sem fellelhetö ez a típus, hiába kerestük.
Elvileg lehetne, de nem kérdezi meg, mint ahogyan fényképet sem csinál elvi okokból.
Tehát akkor egyben válaszolok, és nem szálazom külön.
Mindenki vegye le magának ami őt illeti. A többiek meg vonják le a tanulságokat. Tehát nem titok, hogy MI-t is használtam granpa mester kérdésének megválaszolására. Az sem titkok, hogy pont azért írtam cikket róla, hogy nyelvtudás és akár nyolcvanas korhoz közelítve is legyen valami támpont, hogy miként kell használni, MIre jó. Mert amúgy használható szerszám. Próbálok edukálni. Nem nevezném szemetelésnek, mert teljesen releváns válaszokat adott, a rendelkezésre álló információk alapján. Közben ki is tárgyaltuk vele. Más szempontból meg: - Nincsen is szándék a gép megjavítására. - Még csak egy fénykép (pedig van okostelefon a kérdezőnek), vagy PNC szám sincsen róla. Ez a vége: Idézet: „Aki megkapja ajándékba, egy kis szerencsével (és ha van kedve barkácsolni) egy egyszerű sziloplasztos tömítéssel vagy egy bilincs utánhúzással még évekig használhatja garázsban vagy teleken, ahol az az 1-2 deci víz nem oszt, nem szoroz.” Az "U" palástos gépeket nagyon nem szerették, mert szívás szétszedni. Szerintem az országos HE találkozón ott fog állni a pinecében. |
Bejelentkezés
Hirdetés |