Fórum témák
» Több friss téma |
Lehet is utálni mindegyiket...
Talán ez is motivált már régen is arra, hogy amikor szembe jött mondjuk egy QNX telepítő CD - akkor OK. telepítsük fel nézzük meg milyen. Aztán a tapasztalat: tök jó, milyen gyorsan elindul, villámgyors, megy rajta a net, ok. és milyen programok futnak még rajta..? Abból amit használok kb. semmi, alternatív szoftver a feladatra erre a rendszerre kb. semmi. Vagy jó régen a BeOs (ami mai szemmel nézve m int egy win3.1) persze stabil meg minden, de ugyanúgy nincs rá semmilyen szoftver. Aztán abba is maradt a fejlesztése. RouterOS-X86 szuper használom is, de ez nem desktop rendszer, hanem egy router, ami tulajdonképen egy linux. Xpenology, ez is egy erősen átműtött linux, arra amire készült tök jó, néha kell csak parancssorban ezt-azt hekkelni (ha ki akarom hozni a maximumot belőle), de ez sem desktop rendszer, hanem szerver. Xubuntu: régen tök jó volt, gyors, nem túlcsicsázott. De az nvidia drájverek sosem voltak túl jók, a többképernyős használattal sokszor voltak problémák, az újabbak meg sokszor egyszerűen kockára fagytak némelyik vason. Ubuntu: arra megy mint a win11... Puppy linux: kicsi, jópofa, gyors, pár egyszerű feladatra egész jó, de univerzális fő oprendszernek... Na mindegy úgyis csak az m$ világában élek
"Az "átlag user" Linux-on ugyanúgy nem tudja, hogy mi van a motorháztető alatt." - nem erről volt szó.
"Az újabb windowsok tele vannak szemetelve olyan teljesen felesleges dolgokkal," - erről sem. "A különféle függőségek miatt, egy linux verzió váltáskor, a régebbi megszokott szoftverek vagy működnek vagy nem..." - Aha, nagyon sokat tapasztaltam ez alatt a kb. 8 év alatt. Inkább az ellenkezőjét. Amúgy háromféle nagy csomagkezelő is van már, amik képesek saját környezetbe verziófüggetlenül komponenseket telepíteni, még alkalmazásboltjuk is, csakhogy ennek ára van tárhelyben és egyebekben, a legjobb indulattal sincs ingyen. Ami a multimédiát illeti, nekem mondhatod... Van egy ADI-2 DAC-om és annak megfelelő színvonalú fejhallgatóm (na ja, közeliek a szomszédok), és minden magától működik, amire szükségem van hozzá. Lehet, hogy egyszer egy értéket át kellett írni egy ini fájlban, de mást biztosan nem, ami holt egyszerű. És a DSD over PCM is működik. Lefotózzam? A hangrendszer már nagyon jó; összekötötték a különféle rendszereket. Ha kell, eleve kis késleltetéssel is működik, vagy éppen Bluetooth-nál már rég képes vagyok a codec-et a rendszer hangerőszabályzó/keverő alkalmazásával kiválasztani. Rendszerszintű parametric equalizerem van, amit kénytelen is vagyok használni a drága, de kicsit furcsa gyári fejhallgatóm miatt. Szóval csak meg kell ismerni. A Windows hangrendszerét is jól ismerem, többek közt távoli hangátvitelt írtam egy remote desktop szoftverhez, amit a csúcson több mint százmillió példányban futtattak. Az csak azért tűnik olyan egyszerűnek, mert a felszínen átállítod a felbontást, a mélyben viszont konverzió történik, amiről nem is tudsz. : -)) Járj utána. Ezt csak úgy tudod elkerülni, ha WASAPI exkluzív módot használsz, akkor nem megy át a központi keverőn, ami mindent átkonvertál egy közös mintavételi frekvenciára, vagy ASIO-t használsz, viszont ez semmivel sem egyszerűbb, mint a Linuxon, sőt azon ténylegesen kézben lehet ezeket tartani. Hogy az utóbbi évek alatt javult-e valamit, azt nem tudom.
"Semmi extra, csak a szokásos mentális környezetszennyezésével túlreagál mindent."
Csak nem akarod vagy nem vagy képes megkülönböztetni a konkrét tudást a topikharcos mentalitástól. Keresgélni persze nem vagy rest.
Régen ez volt, régen azt volt... Annyira megvannak a lényeges programok mindkét oprendszeren, hogy ugyanazoknak a szoftvereknek a buildjeit használjuk a különböző platformokra. Levelezés, böngészők, képszerkesztők, hanglejátszók, hangszerkesztők, irodai alkalmazások, password safe, NYÁK-tervező, chat kliensek stb. Nyilván ezrével vannnak olyanok, amik csak Windows-on vannak, de ha valami tipikus feladatot meg akarsz oldani, százszor előbb találsz valami nyílt, érthető, ingyenes alkalmazást. Ahogy mondtam, a Windows elfut ablakban, Visual Studiot pl. abban használok, aminél microsoftabb (monstrum) szoftver nincs is. Arról nem is szólva, hogy mióta a cégek ráfeküdtek az open source kiaknázására, folyamatosan megy az eltolódás a Linux felé - szintén nem azért, mert ott minden nehezebb lenne. De ez valóban szakmai közönség, csak mindez nincs következmények nélkül az általános felhasználásra.
Olyan dolgokat feltételezel, sőt állítasz rólam amiről valójában nem tudsz. Nem kell utána járnom, tudom, hogy működik a win hangrendszere. Nem olyan szinten hogy programokat fejlesszek rá, de ettől még nem kell mindenkinél okosabbnak hinni magadat, ill. másokat hülyének nézni. Aki ilyen lekezelően akar kioktatni másokat, az önmagáról is kiállít egyfajta bizonyítványt.
Egy viccből csináltál elefántot, kb. mint mindig. Nem kell keresni, villantasz kb. minden témában.
Hát ez maga az önellentmondás volt. Nem teljesíti a Windows, amit hiszel róla, de ilyen alapokról megmondod, hogy egyszerűbb használni... És milyen lekezelés az vagy pöffeszkedés, ha elmondom a tényeket? Inkább csak begörcsöltél, pedig az hittem, szakmai fórumon vagyunk. Engem csak az érdekel, hogy helyes-e vagy helytelen egy állítás. Vagy vitatható. : -) De szívesen befejezem.
A hozzászólás módosítva: Pé, 17:05
Idézet: Pl. pontosan tudom milyen konverzió történik, és telepítve van ASIO drájver mindkét jobb DAC-hoz win alatt. De Te nyilván jobban tudod nálam, hogy én nem is hallottam még erről, sőt ezek szerinted tények. Gratulálok. Ismeretlenül minősítesz. Most is. Begörcsöltem... Hát persze „.....a mélyben viszont konverzió történik, amiről nem is tudsz. : -)) Járj utána. Ezt csak úgy tudod elkerülni, ha WASAPI exkluzív módot használsz, akkor nem megy át a központi keverőn, ami mindent átkonvertál egy közös mintavételi frekvenciára, vagy ASIO-t használsz, viszont ez semmivel sem egyszerűbb, mint a Linuxon, sőt az....” (gondolom ez is egy szakmai érv volt részedről) Szerintem Te beteg vagy, ráadásul nulla humorérzékkel. A hozzászólás módosítva: Pé, 17:11
De ez egyáltalán nem pár kattintás, amit írsz, tehát képtelen vagy következetesen értékelni a szoftvereket. Nem véletlenül értelek félre, úgyhogy nincs miért hibáztatnod...
Adott két ember. Az egyik azt mondja, hogy ez és ez nem létezik. A másiknál meg ott van és tudja, hogy létezik, sőt még többet is róla, mert használja. Nyilván nem egyezhet bele, hogy nem látja, amit lát...
Még annyit, hogy azt írtad, nem használnád napi op.rendszernek. Hát ez is ismerős. Amikor átálltam itthon, több mint egy évig valahogy a Windows még mindig otthonosabb volt, pedig már eléggé belaktam és élveztem mindazt, amiben jobb. Aztán ez a hangulat teljesen elmúlt, most már nem érzem. Vagyis ez sem valami objektív akadály volt, csupán egy emberi érzés. És sok ilyen buktató van még a megítélésben.
Szóval ezt már nem folytatjuk, hogy az ASIO nem a rendszer része, hiszen pont ez a lényege, így hiába relatíve egyszerű ma már a konfigurálása, programonként foglalkozni kell vele. Vagyis jössz egy bonyolult megoldással, de legalábbis biztosan nem egyszerűbbel, amiről először meg kellett tudnod, hogy egyáltalán létezik, ami, ugye, elvileg nem is érdekel téged.
Sőt a “csak egyet-kettőt kattintok”-ból és főleg a “ha már a lehetőség adott”-ból tudnom kellett volna, hogy nem is a Windows rendszerről van szó, hanem egy 3-rd party alkalmazásról. Inkább eleinte csak eszedbe sem jutott, hogy ahhoz az ASIO kellett. Erre írtam, hogy a félreértésnek oka van. És ebben mi az egyszerű? Hogyan lehetne ezt olyan rendszerrel összehasonlítani, ami rendszerszinten tartalmazza a különféle hangfrekis igények kielégítését? Bár Linuxon néha nehéz kideríteni, mi a rendszer része, hiszen ezek egy része is utólag telepíthető, mindenesetre ellenőrzött helyről, saját repóból származik telepítéskor, nem a világból valahonnan, és az máris előny. Na mindegy. "Windowsban pl. be szoktam állítani, hogy ne a default 44.1kHz/16bit beállítással üzemeljen, hanem mondjuk 96kHz/24bit, ha már a lehetőség adott, mert sokkal nagyobb mintavétellel, és felbontással is tud dolgozni (max 384kHz/32bit lenne). Pár kattintás. Na... egyszer próbálj ilyet linux alatt beállítani..." |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Talán ez is motivált már régen is arra, hogy amikor szembe jött mondjuk egy QNX telepítő CD - akkor OK. telepítsük fel nézzük meg milyen. Aztán a tapasztalat: tök jó, milyen gyorsan elindul, villámgyors, megy rajta a net, ok. és milyen programok futnak még rajta..? Abból amit használok kb. semmi, alternatív szoftver a feladatra erre a rendszerre kb. semmi. Vagy jó régen a BeOs (ami mai szemmel nézve m int egy win3.1) persze stabil meg minden, de ugyanúgy nincs rá semmilyen szoftver. Aztán abba is maradt a fejlesztése.