Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanymotor bekötése

Témaindító: kozmaj, idő: Jún 28, 2006
Lapozás: OK   352 / 352
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Szia! Ha a kettő kondenzátor közül az egyik nem direktben csatlakozik a másik bekötési pontjaira.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Az elején leírtam, hogy a két kondenzátor párhuzamosan van kötve.
(#) VIM válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Azt tartottam furcsának, hogy a nagyobb kondenzátor az mint ha nem a saját vezetékével lenne bekötve hanem valami közvetítő vezetékpárral. A kapocslécre való csatlakozások hovatartozása a behelyezett kondenzátoroktól (részemről) nem átlátható ezért írtam amit írtam. A fellehető rajz is az olyan állandó és startert tartalmazó kondenzátoros motor kapocsdeknijét szemlélteti amelyiknél az egyik kondenzátor kivezetése az direktbe van a "közvetítőbe" csatlakoztatva és csak az állandó vagy starter van a kapocslécen csavarosan kötve. Az olasz Pedrolló szvattyúknak pl. ilyen az állandó üzemi kondenzátor csatlakozása nem csavaros vagy szorítókötéses.
(#) Bakman válasza VIM hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

A kondenzátorok gyártóját megtaláltam, több kivitellel is kaphatóak a termékeik. Csúszósarus, vezetékes, kábeles, kinek mi az igénye. Viszont, nevezett kondenzátort külön nem találtam meg.

A használati utasítás követi a kapocsléc elrendezését annyi különbséggel, hogy a rajzon csak egy kondenzátor szerepel.

Semmi extra, a motorból három vezeték jön a kapocsdeknibe.
(#) vision61 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2026 / 1

Szia!

Indító kondenzátorhoz képest elég fura paraméterek vannak megadva.
Szerintem abban a kondenzátorban más is van beépítve, tippem szerint egy sorosan bekötött PTC, mint egyes hűtőgép kompresszoroknál. Mivel párhuzamosan van a két kondenzátor, másképpen elég nehéz lenne lekapcsolni, miután elindult a motor.
A hozzászólás módosítva: Jún 6, 2026
(#) Bakman válasza vision61 hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Ez a soros PTC jó ötlet, nem jutott eszembe, valószínűleg nyerő is. Egyszerűen nem értettem a dolgot, hűtőgépekkel pedig nem foglalkozom, máshol nem találkoztam ilyen megoldással.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2026 / 1

Idézet:
„Honnan tudod/lehet tudni, hogy röpsúlyos kapcsoló van benne?”

Néhányat már szedtem szét.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Vision61 elképzelése jól illeszkedik a kondi felirataihoz.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Én nem általánosságban kérdeztem hanem arról a példányról érdeklődtem, amiről eredetileg is szó volt. Arra írtad, hogy röpsúly van benne, én pedig arra kérdeztem rá, ez honnan látszik számodra.
(#) erbe válasza Bakman hozzászólására (») Jún 6, 2026 /

Csakis szétszedve lehet megállapítani. Hogy a két kondit kívül párhuzamosították, ezt már ki is zárja. PTC-s megoldással meg még én nem találkoztam.
(#) Bakman válasza erbe hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Ezt nem teljesen értem. Leírtam, hogy párhuzamosan vannak kötve, fényképet is töltöttem fel.
(#) Hutty válasza Bakman hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Annyira új, hogy még titkos.

De a régebbit lehet upgradelni.
(#) Bakman válasza Hutty hozzászólására (») Jún 7, 2026 /

Akkor már ezt is tudjuk...

Ez a szivattyú eleve így érkezett a tulajhoz. Az új kapocsdekni takarja a földelő csavar 90 %-át, az új kapocsdeknin lévő tömszelence gyakorlatilag használhatatlan.
(#) petya0 válasza Bakman hozzászólására (») Jún 14, 2026 / 2

Az 50mikrós kondi lekapcsolja saját magát egy belső elektronikán keresztül ami a kondiba van beépítve.Ezért adják meg a max indítások számát.Lehet kapni ilyen kondikat ezek helyettesítik az indító reléket,röpsúlyos indítókat.Áruk elég borsos egy sima indító kondihoz képest.Bővebben: Link
(#) proba válasza petya0 hozzászólására (») Jún 14, 2026 /

Amit nem nagyon értek, a kapocstáblán szereplő értékek direkt ehhez a kondenzátor felálláshoz lettek kitalálva? Mivel legtöbb motor üzemi kondenzátora lényegesen kisebb, mint az indító. Itt meg pont fordítva szerepel. A kondenzátorok elrendezéséből meg az jön ki ( ha ptc-s az egyik), hogy indításnál 130uF, utána vált 80µF-ra. Ezt a kapocstáblát tanulmányozva max a fejvakarásig jutnék, és ezek szerint egy rossz bekötéshez. Vagy 80µF indító, és 50µF územi, amit nem nagyon tudom hogy oldanék meg. Vagy úgy értelmezném, hogy üzemi kondenzátorként 80µF-t kötnék rá, esetleg indítóként a hagyományos módon 50µF-t. De a példa szerint egyik sem lenne nyerő.
(#) petya0 válasza proba hozzászólására (») Jún 15, 2026 /

Ahány motor annyi kialakítás.Itt ennél a szivattyúnál gondolom csak ennyivel több kapacitás kell a biztos induláshoz.Igen a gyakorlat azt mutatja kicsi munka nagy indító kapacitás amit szoktak használni.
Következő: »»   352 / 352
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem