Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Klíma szervizelés, javítás

Témaindító: Atka15, idő: Júl 15, 2010
Témakörök:
Lapozás: OK   112 / 113
(#) kaqkk válasza bogumil13 hozzászólására (») Jún 22, 2026 /

A motor ára +óradíj + szorzó ....
(#) bogumil13 válasza kaqkk hozzászólására (») Jún 22, 2026 /

Irtam privátot
(#) dB_Thunder válasza bogumil13 hozzászólására (») Jún 22, 2026 / 1

Nem biztos, hogy ezért leszedném... nagyobb a macera.
(#) bogumil13 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 22, 2026 /

Már leszedték,nekem csak cserélnem kell,ill kellett a motort,ezt is hozták.
(#) bogumil13 válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jún 23, 2026 /

Irtam
(#) rolling01 hozzászólása Sze, 7:09 /

Klima alap lap javítása

Nem részletezem de nagy gond manapság a klíma meghibásodás javíttatása. Egy egyszerű alaplapi cserélhető elem miatt is inkább új klímát vetet a szerelő a részéről érthető okok miatt. Sokan azonban nehezen tudják kifizetni ennek a költségeit megterheli a háztartást. De biztos vannak ügyes emberek aki ki tudják cserélni a kiszerelt panelen az alkatrész.
Ha valaki vállal ilyen munkát kérem a segítségét egy Fujitsu ASYG12LUCA beltéri egység paneljének javítására.
A hibakód 11
A 2-3 Kapolcson a DC 164 V nem hullámzik.
A kültéri egységről még két beltéri hibátlanul működik.
Magánszemély vagyok: ******** (mod)
Köszönöm
A hozzászólás módosítva: Sze, 9:39
Moderátor által szerkesztve
(#) img válasza rolling01 hozzászólására (») Sze, 9:34 /

A 11-es hibakód kommunikációs hibát jelent, ami adódhat vezetékezési (pl. kontakt) hibából de szenzor hibából is. Mivel más kültéri egységek jól működnek a beltérivel így feltételezhető, hogy az is jól működik, tehát csak az adott kültéri egység romlott el: annak a LED-je hogyan villog?
(#) uniman válasza img hozzászólására (») Sze, 10:56 / 1

Nem jól értelmezted:
"kültéri egységről még két beltéri.."...azaz írhatta volna azt is, hogy egy spilt klíma 3 beltéri egységgel... Ezek közül az egyik beltéri meghibásodott.
Na persze még a kültéri típusát sem ártott volna megnevezni...
A hozzászólás módosítva: Sze, 11:02
(#) img válasza uniman hozzászólására (») Sze, 12:03 /

Igazad van, hirtelen megfordítottam fejben: akkor az adott beltéri romlott el.
(#) kaqkk válasza rolling01 hozzászólására (») Sze, 16:58 / 2

Én először megpróbálnám az egyik jó beltérit átkötni a "rossz" beltéri helyére (elektromosan) hogy kizárjuk azt hogy a kültéri elektronika a hibás . Többször előfordult már velem hogy a kültéri optocsatolója környékén elhelyezett kisértékű kondi zárlata miatt szakadt meg a kommunikáció és több előttem kihívott kolléga is a beltéri elektronikát okolta a hibáért .... A kicsi kondi kivételével időlegesen , cseréjével véglegesen megjavult a kommunikáció ...
A hozzászólás módosítva: Sze, 17:04
(#) rolling01 válasza kaqkk hozzászólására (») Csü, 20:27 /

Kedves kaqkk, akkor szerinted szereljem ki a működő beltéri öl az alap lapot és tegyem át a “rosszba”?
(#) Gafly válasza rolling01 hozzászólására (») Csü, 20:40 /

Szrintem elég lehet csak a "drótot" áttenni próbaként...
(#) rolling01 válasza Gafly hozzászólására (») Csü, 20:49 /

Bocs de nem értem az a beltéri a másik szobában van…. A kültéri meg a tetőn.
(#) kaqkk válasza rolling01 hozzászólására (») Csü, 21:19 /

A kültériben elég az egyik jó beltéri kommunikációs vezetékét átkötni . Az hogy a kültéri a tetőn van még nem hangzott el, nem tudhattam viszont a hibakeresés szempontjából a legegyszerűbb "próba" .De az is jó megoldás ha az egyik jó beltéri elektronikáját átszereled a "rossz" beltéribe , ha úgy elindul tényleg a beltéri elektronika a hibás .
A hozzászólás módosítva: Csü, 21:21
(#) rolling01 válasza kaqkk hozzászólására (») Pé, 9:36 /

De az átrakott alaplap nem romolhat ugyanúgy el ha a kültériben van a hiba ugye?
(#) kaqkk válasza rolling01 hozzászólására (») Pé, 13:24 /

Nem öli meg a beltéri elektronikát egyszerűen hibát fog dobni 11 .... Vagy elindul és akkor biztosan tudod hogy a beltéri elektronika a hunyó
A hozzászólás módosítva: Pé, 13:27
(#) uniman válasza rolling01 hozzászólására (») Pé, 15:31 /

Reméltem figyelsz! :Bővebben: Link Persze a "romlott" beltéri elektronikát is átteheted egy működőbe. Ebből is ki lehetne logikázni ezt-azt... vagy nem?
(#) bitmixer hozzászólása Pé, 19:06 /

Klíma fogyasztás egyenetlen

Sziasztok,
egy sonoff-fal mérem és regisztrálom a klímám fogyasztását. A legutóbbi 24 óra így néz ki. Nem igazán értem, hogy - változatlan beállítás mellett - miért változik így a fogyasztás. A típus : Panasonic CS-TZ35WKEW / CU-TZ35WKE.
A narancs színű görbe egy másik fogyasztó...
A tendencia persze érthető, de miért nem mindig "PWM"-ezik, vagy fogyaszt folyamatosan?
A hozzászólás módosítva: Pé, 19:13
(#) Travolta válasza bitmixer hozzászólására (») Pé, 19:16 /

Mivel a környezeti hőmérséklet folyamatosan változik, növekszik, így növekvő teljesítmény szükséges az állandóra beállított hőmérséklet eléréséhez, tartásához.
Én erre gyanakszom.
(#) bitmixer válasza Travolta hozzászólására (») Pé, 19:29 /

Ez magától értetődik, ezt értem! De miért váltogat folyamatos és on/off üzemmódok között???
(#) rolling01 válasza uniman hozzászólására (») Pé, 21:04 /

Igen igazad van. Ha már mndkettőt ki kell szerelni… a link nem mutat sehova…
De köszönöm.
(#) Gafly válasza rolling01 hozzászólására (») Pé, 21:13 /

Ez egyérteműen nem igaz állítás.
(#) proba válasza bitmixer hozzászólására (») Pé, 21:47 /

Amióta a MI meg az AI betette a lábát szinte mindenhova, elég nehéz ezeknek a logikáját megérteni. Lehet valamelyik hőmérő mér túl sokat/keveset, a kompresszornak jobb, fogyasztásilag gazdaságosabb. Annyi mindent figyel szegény, és minden követelménynek nehéz eleget tenni... PL maxon kellene mennie, de a beltérit túlhűtötte, esetleg a kompressztor/kültéri hőcserélő túlmelegedett.
(#) rolling01 válasza Gafly hozzászólására (») Szo, 7:11 /

Hoppá, tényleg, bár nem erre számítottam….igy már értem. Sajnos nem tudom milyen a kültéri ( lapostetőn van)
(#) Bakman válasza bitmixer hozzászólására (») Szo, 11:44 /

Ismerősömnél viselkedik így több klíma (boltról van szó). Hozzáteszem, semmi közöm a klímákhoz, csak kínjában már engem is felhívott mert a szakik csak mellébeszélnek.

Annyit tudtam kideríteni, hogy kommunikációs hibát jelez a kültéri akkor, amikor leáll a kompresszor. Ez egy diagnosztikai LED-en látható a kültéri egység vezérlőpaneljén. Tovább nem vizsgálódtam.
(#) bitmixer válasza bitmixer hozzászólására (») Szo, 17:45 /

Ma még rejtélyesebben alakult a klíma teljesítményfelvétele. Éjjel be-beindult, reggel 6-tól szellőztetés miatt le lett állítva, majd 9:20 körül újra beindítottam. A grafikonra nem fért fel az első időszak, az 900W körül ingadozott. Azóta folyamazosan megy, nem tudom, hogy mikor tér majd át ON/OFF módra, ha egyáltalán áttér.
Úgy szeretném megérteni a működését...
Hibajelzést nem tapasztaltam.
A hozzászólás módosítva: Szo, 17:47
(#) rolling01 válasza kaqkk hozzászólására (») Szo, 18:51 /

Kedves kaqkk,
nagyon jó ötleted volt a cserével. A műkögőképes (2.sz.) beltéri alaplapját átraktam a hibás beltéribe (1.sz) és továbbra sem javult meg. Viszont a hibásnak gondolt alaplapot átraktam a korábban is működőképes(2.sz) beltéribe és működik!
Még szerencse, hogy nem buheráltattam meg a hibásnak gondolt beltéri alaplapot.
Na most viszont mit lehet tenni?
A kültériből kell kiszedni az alaplapot? (mondjuk valami kötélbiztosítással kimászok)
Vagy ki kell cserélni az egészet?
(#) kaqkk válasza rolling01 hozzászólására (») Szo, 18:56 / 1

Hát a kültériben lévő panelon meg kéne keresni a "hibás" beltéri kommunikációs optocsatolóját , és a hozzá legközelebb megtalálható (nagy valószínűséggel kerámia ) kondit kicsípni-kicserélni ....90% ban ez szokott kommunikációs hibát okozni . A legtöbb klímás cseréli ilyenkor a kültéri elektronikát , ez a leggyorsabb-legegyszerűbb megoldás (nem kell időigényes hibakeresést végezni)
A hozzászólás módosítva: Szo, 18:59
(#) Régi motoros válasza bitmixer hozzászólására (») Hé, 9:55 /

Miből gondolod, hogy nem PWM-ezik? A grafikonról nekem pontosan úgy tűnik, hogy de.
Az én feltételezésem a következő. A mérő készülék kb 1mp frissítéssel rendelkezik, azaz másodpercenként vesz mintát. A komptesszor PWM jele (nem vagyok klíma műszerész de biztosra veszem,) sokkal nagyobb frekvencián megy. Tehát ezt a jelet te a grafikonon direktben nem fogod látni. De a teljesítmény felvétel ingadozása tökéletesen látható. Ez számomra azt jelenti, hogy a PWM szabályozás működik. És néka kikapcsol, és néha bekapcsol különböző teljesítmény szinteken, ezért vannak tüskék. Ha megfigyeled, minden kikapcsolás után nagyobb teljesítménnyel indul, aztán visszább vesz. Ez az én meglátásom. Húzd szét a grafikont, és ábrázolj csak 1 órát ha tudsz.

Ui.: Ha a PWM nem működne, akkor mindig csak on vagy off állapotot látnál azonos bekapcsolt teljesítménnyel, nem ingadozna. Úgy nézne ki, mint egy négyszögjel, változó kitöltési tényezővel.
A hozzászólás módosítva: Hé, 10:04
(#) dB_Thunder válasza Régi motoros hozzászólására (») Hé, 21:46 /

Idézet:
„A komptesszor PWM jele (nem vagyok klíma műszerész de biztosra veszem,) sokkal nagyobb frekvencián megy.”

Engedd ezt az egész gondolatmenetet, mert teljeséggel vakvágányon vagy.
Klímákban frekiváltó van, egy PFC áramkörrel megspékelve.
Következő: »»   112 / 113
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem