Fórum témák
» Több friss téma |
Adatmentési szemszögből nézve: én ilyenkor a meghibásodott eszközt szoktam újra működővé tenni (megjavítani) mert onnan már a bejelentkezéseket (is) tovább lehet vinni, akár új rendszerre.
Tehát a probléma több részre osztható:
- Régi gépen levő adatok visszanyerése. - Win11 belépési (és hang) problémák. Win11-en is lehet helyi fiókot létrehozni, amihez nem kell különösebb belépési ceremónia, csak egy jelszó beírása. Sőt szükség esetén automatikus logon is beállítható, akkor semmi se kell, indulás után egyből magától belép, név és jelszó kérése nélkül is. Ha sikerült a win11-et megfelelő működésre bírni, akkor a régi gépből kivenném a háttértárat, és pl. egy USB-SATA átalakítót használva rádugnám az ujabb gépre. Ha a háttértár nem sérült akkor így elérhetők lesznek a rajta tárolt adatok. Ha mégis ragaszkodnál a win10-hez: nemrég meghosszabbították egy további évvel a kiterjesztett támogatást, tehát még nyugodtan használható az is egy darabig, csak aktiválni kell a kiterjesztett támogatást. Erre megvan a hivatalos (ingyenes) és egyszerű út, és vannak szürkezónás, néhány kattintásos megoldások is, amivel (ha jól sejtem) akár 2032-ig kitolható a támogatás. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2026
Nem derült ki, hogy mi lett a régi géppel. A "meghalt" egy PC esetén elég sokféle hibajelenséget takarhat, amelyek között olyan is lehet, ami helyrehozható, akár hosszú távra, akár ideiglenesen (amíg lemented ami kell). Mindenesetre ez is egy opció lehet.
Ha win10-et akarsz akkor NE a hivatalos oldalon levő 3 éves elavult! telepítőt használd hanem innen töltsd le (a legális UUP-ről generált) ESU frissítéseket is tartalmazó ISO-t. Duplaklikkel felcsatolod és rámásolod egy fat32 pendrivera, majd az "uefi:" kezdetű pendrivera rábootolsz. Rufus Ventoy mellőzendő. Ha nem akarsz a szokásos sok kérdésre válaszolni akkor a pendrive gyökerébe másold be az xml filet: csak azt kérdezi melyik verziót telepítse (home/pro) és hova. (azt válaszd amihez van aktiváló kulcsod). SecureBoothoz is mellékeltem az új 2023-as efi csere-filet ha már csak arról bootolna a géped.
Lehetőleg nem hivatalos letöltőhelyket ne reklámozzunk! A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2026
Moderátor által szerkesztve
Felesleges dolgokNocsak, nocak!"Felhasznalói bejelentés miatt" törlódött az a hozzaszólasom, hogy a topik témajatól "szamítógep hiba" elterő Linux-Windows vitákat hagyjuk már el? Hát nem is tudom. Akkor is elmondom: ez nem szoftveres fórum. Menjetek Linuxozni, Windowsozni a megfelelő helyre.
Elég ritkán számítógép hiba az, hogy ki hogyan tud használni egy operaciós rendszert
A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2026
Idézet: Ez egy elektronikai fórum, az elektronikához meg használunk különféle szoftvereket, a leggyakoribbak a különféle NYÁK-tervező programok, és áramkör-szimulátorok. Ezeket a programokat többnyire windows vagy linux alatt futtajuk, valamilyen PC-n. A windows vagy linux választása terén pedig szerintem megfelelő, zömében kulturált hangnemben, és valós lényegi kérdésekben ment a megbeszélés. A számítástechnika és hardver-szoftver, az elektronikával erősen rokon szakterületek, nagyon sok területen van átfedés (pl. mikrovezérlők, arduino, autoelektronika). Ezért is lehet itt egy megtűrt számítógépes téma. A kérdező pedig kapott (szerintem megfelelő) választ. „Akkor is elmondom: ez nem szoftveres fórum. Menjetek Linuxozni, Windowsozni a megfelelő helyre.” Szóval ha nem tetszik, hogy itt erről is szó van, vagy csak nem érdekel, akkor nyugodtan olvasgass helyette egy másik témát. Szóval a "Felhasználói bejelentést" küldőnek (bár nem láttam mi lett törölve) de valószínűleg igaza volt. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2026
De ha tenyleg belefér a topikba, hát elmondom:
Nagyjából mostanaban kell új szgépet vennem, hiszen az, ami itthon van, az olyan 9-10 év körüli, és nem lehet W11-re frissíteni. Hát lesz majd új, ami laptop lesz, de biztos, hogy Windows-al. Nem szerencsetlenkedek Linuxokkal a pofonegyszerű helyett. Pláne, ha valamilyen szoftvert kell később vennem. (Vennem. Nem lopnom). Mert Windows-hoz árulnak is. Az összes témába vagó kérdesem talán az lesz, hogyan csatlakoztassam kívülről hozzá a mostani merevlemezt. De szerintem ra fogok jönni. Ha nem, akkor megkétdezem itt. A hozzászólás módosítva: Jún 28, 2026
Léteznek USB dokkolók, erre rátudod dugni a wincsidet, SSD-det.
Alin vettem olyat is (ott már nem kapható) ilyesmi: https://www.aliexpress.com/item/1005005486728258.html Ez házatlan csigaként megy, de van neki 12V-os tápcsatija is, az 5V-ot meg USB-ről adja
Konkrétan mi halt meg? Alaplap? Tápegység? Memória? HDD?
Ha a HDD, vagy SSD még jó, akkor csak átrakod az új gépbe, és elindítod. Minden ugyanúgy fog működni, mint a "halott" gépben. Esetleg a Biosban kell állítani pár dolgot, pl.: UEFI boot. Letölti az új eszköz meghajtókat, de minden adatod megmarad. Ha az elhullás alatt a merevlemez elpusztulását érted, akkor van csak gáz az adataiddal. Ilyen esetekben fogadja meg mindenki, hogy rendszeresen menteni fogja a pótolhatatlan adatait. Remélem nem volt HDD titkosítás, ( Bitlocker vagy hasonló ). A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2026
Használtam ehhez nagyon hasonlót. 2,5"-os meghajtókhoz nem kell a 12V, szépen működnek vele. 3,5"-os HDD-nek viszont szükséges a 12V megléte is, és 1A-es dugasztáp nem mindegyikhez elegendő, mert induláskor nagyobb áramot vesz fel, ami aztán lecsökken. Ha ettől a túláramtól összerogyik a 12V táp akkor nem indul el a HDD.
Idézet: „Az eredeti szálat felvéve... Egyrészt a linux / windows vitába ennyi erővel a macOS-t is bele lehetne kavarni,” Azt hiszem az Apple termekek nem sok uj rajongot fognak szerezni manapsag ![]() En mondjuk szeretem a macOS-t, a gepeikkel sincs bajom (a legoregebb mac 13 eves a csaladban, meg hasznalatban) de a mostani aremeles azert eleg komoly dilemma ele allitja a vasarlokat. Harom hete meg huzogattam a szam a $5800.- arcedulara (annyiba kerult volna az uj laptopom, lecserelve a majd ot eves M1Pro-t) es nem vettem meg. Ma mar $7400.- ugyanaz a konfig... :-| Idézet: „Pláne, ha valamilyen szoftvert kell később vennem. (Vennem. Nem lopnom). Mert Windows-hoz árulnak is.” Csak a tisztázás kedvéért: Az, hogy a Linuxon (gyakorlatilag szinte minden) ingyen van, nem azt jelenti, hogy "meg lehet szerezni", "vannak kiskapuk", "könnyen elérhető a feltört változat", hanem azt, hogy a program készítője / tulajdonosa / kiadója / stb... eredetileg is ingyenesnek szánja. Teljesen legálisan bárki ingyen használhatja. Persze ott is létezik fizetős program. Meg olyan, ahol feldobják, hogy lehet (lehet! nem kötelező!) támogatni a fejlesztőt. De a többsége ingyenes! Tehát aki Linuxot használ, az nem lop!!! (Ne nyissunk vitát arról, hogy a Linuxot használók soha semmit sem lopnak. Ez most kizárólag a Linuxról és az ott használt programokról szól!!!)Lehet, hogy nem így értetted, de az írásodból (amit idéztem) az derült ki számomra, hogy szerinted Linux = lopás. Ha valakinek tönkremegy a TV-je és elviszi szervizbe, akkor pénzért megcsinálják neki. Ha ugyanez a valaki itt felteszi a kérdését, kap rá megfelelő választ, szintén itt felajánlásként kap hozzá alkatrészt, és ezek alapján ő maga otthon megjavítja a TV-t. Tehát teljesen ingyen, az lopás? Kb. ez a különbség a Windows és a Linux szemlélete között a pénzt tekintve. Természetesen, aki nem ért a TV-k javításához (vagy nem akar vele foglalkozni, nem számít neki a pénz, nincs rá ideje, stb...), az vigye szervizbe! Analógia: Vegyen Windows-t...
Az UUP dump hivatalos oldal. A microsoft szervereiről tölt, mégha nem is tudsz róla. Viszont segítettem volna mindenkit több órás (esetleg egy napos) erős gépterhelés és ezáltal több fokos szobahőmérséklet emelkedés elkerülésében hogy ezt nektek előre megtettem. De lényeg a lényeg: win10-et UUPdumpról érdemes letölteni (le generálni).
Idézet: „Linux szerverek vitték hátukon a világot.” Unix - Novell Netware. UNIX alapon indult a Linux, később a Novell is átállt SUSE Linuxra. Onnantól nem követtem, mert "hivatalból" kötelező volt a Windows. De az UNIX még sokáig megmaradt a biztonságos rendszerekben. Idézet: „Lehetőleg nem hivatalos letöltőhelyket ne reklámozzunk!” Írja a moderátor. Bájos. De az UUP Dump nem egy Black Warez oldal. A Microsoft jóváhagyásával adnak egy kiegészítő letöltési szolgáltatást naprakészen.Pont ezért hagyja az MS. Mellesleg a "letöltőhelyket " két szóban írják. Bizony.
Szerintem a letöltő hely, az egy olyan hely, ami letölt valamit.
Lásd: étkezőasztal vs. étkező asztal.
Nem azt mondtam, hogy aki Linuxot hasznal, az lop. Egész mást.
Külön mondatok voltak -de elhiszem, hogy felreérthető lehetett. Akkor elmondom: Arra céloztam, hogy Windows-okra mindig is lehetett szovtvereket vásaroni könnyen. Linuxokra nehezebb. A lopásról meg csak azért tettem emlízést, mert éppenhogy a Windows-t magat is, meg a megvásárolható szoftvereket: előszeretettel lopják. Az csak megint egy mondat volt, hogy én kipróbaltam Linux-okat. És szerencsétlenkedesnek éreztem. De ez mar csak egy dolog A hozzászólás módosítva: Jún 29, 2026
Igen, sejtettem, hogy csak félreértettem...
Idézet: „Arra céloztam, hogy Windows-okra mindig is lehetett szovtvereket vásaroni könnyen. Linuxokra nehezebb.” Persze, hogy nehezebb, hiszen többnyire ingyen van... ![]() Vagyis elég nehéz olyanért fizetni, amiért nem kérnek semmit... Pl. kell egy "office" program! Windows: Bemész egy számítógépes boltba és megveszed. Linux: Bemész ugyanebbe a boltba, és ott nem értik, hogy miért akarod megvenni, amikor ingyenes? Legjobb esetben is meg tudod venni az adathordozót (pl. CD/DVD/Pendrive) és ki tudod fizetni a munkadíjat (amiért kiírják neked - bár esélyes, hogy szivességből megteszik). Emlékszem, hogy valamikor volt olyan, hogy valamelyik Linux változatot meg lehetett rendelni és CD-n elküldték az adott címre - és ezért elkérték a lemez árát, a postaköltséget, meg valami jelképes összeget (kezelési költség? munkadíj?).
Az első Linuxomat valamelyik vásárban vettem CD-n. Nem sokra mentem vele, mert nem ismerte a Trident 8900D videokártyát.
A ...C-set még igen.
Inkább cégeknél ahol évtizedek alatt több 10 millióért kifejlesztett céges munka és folyamat és tervezőprogram windowsos program lecserélése winről linuxra igencsak hasbaütős még egy nagyvállalatnak is, főleg ha számolunk az átállás miatti leállásokkal veszteséggel is.
Sajnos a Mega-ról így jön le. Kétszer is próbáltam.
az előbb töltöttem le: win10_19045.7417-HU.ISO 4.917.903.360 hossz
winrar csont nélkül kibontotta, tovább nem néztem Mi az a Win10zip?
Standard letöltést válassz. Ne zippeltesd be.
Szerintem az kb abban a korszakban lehetett, mikor még 56k fax modemen keresztül ment az internyet. Meg legfeljebb az ADSL korszakban. Akkor volt jellemző, hogy a különböző ingyenes programokat is CD mellékletként terjesztették mondjuk újságokkal. Mostanában meg már újságok se nagyon vannak, nem hogy CD/DVD mellékletek, mert szinte minden az interneten van.
A Standard volt választva a Download fülön. Evvel lejött egy Win10.zip, amiben minden benne van, ami a Mega oldalon van.
Ma már nem megy a letöltés az időkorlát miatt, majd holnap.
Van amikor a Standard letöltésnél is valamiért csomagolja letöltés előtt.
Jelöld ki egyenként, és így indítsd el a letöltést, akkor nem fogja tömöríteni. Köszönöm Doky586 - https://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_post_2693698.html#2693698
Esetleg próbálj meg regisztrálni az oldalra és vagy mega pogrammal letölteni. Ip címhez van limitáció, az dsl esetén router újraindítással megkerülhető.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |

Ez most kizárólag a Linuxról és az ott használt programokról szól!!!)
De az UNIX még sokáig megmaradt a biztonságos rendszerekben.