Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1025 / 1025
(#) mraulajos válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 11:58 /

Azt akarod mondani, hogy kössem le a Nullát. Pontosabban, a fűtőszálak ezen végei csillagpontként lesznek kötve. ?
(#) mraulajos válasza Ge Lee hozzászólására (») Vas, 13:44 /

Ha én ennél a kapcsolásnál a Nullát lekötöm. Akkor a fűtőszálak fázisonként sorba kötődnek, és kapnak 3x400V ot. ? Jól értelmezem? Ebben az estben a kismegszakítók terhelése kisebb.? Persze, a kályha felfűtése több idő.? Ez így, fűtőszálanként ~ 200V ? Gondolom én.
A hozzászólás módosítva: Vas, 13:49

Névtelen.png

(#) 6C4C válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 14:02 / 1

Ne haragudj, de szvsz semmi sem fog történni.
Mivel szimmetrikus terhelésnél a Nullán nem folyik áram.
Egy 3fázisú motor is vígan elvan Nulla nélkül, generálja magának a csillagpont...
De ha nem jól tudom, javítsatok ki!
Üdvözlettel:
6C4C
(#) mraulajos válasza 6C4C hozzászólására (») Vas, 14:05 /

Köszi! Minden hozzászólást szívesen veszek.
(#) Ge Lee válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 14:28 /

Ha a nulla is rajta van akkor azt ne kötsd le. Nem emlékszem hogyan vannak kötve, arra emlékszem, hogy mintha 2-2 vagy 4-4db fűtőszál lett volna a samott sorok között. De hogy elektromosan hogyan voltak kötve nem tudom.

Ha a képed szerint van akkor azok csillagba vannak, ráadásul párhuzamosan a fűtőszálak, azzal nem tudsz csinálni semmit. Sorba lehetne áganként kötni a 2-2 darabot a párhuzamos helyett, vagy kikötni a hatból hármat teljesen, de akkor sosem fog teljesen felfűteni mert kevés lesz a teljesítmény.
(#) erbe válasza diginewl hozzászólására (») Vas, 14:43 /

Biztos igazad van. Van jelentősége?
(#) SKY válasza mraulajos hozzászólására (») Vas, 15:59 / 1

Ha az összes fűtőszál azonos és nincs megszakadva egyik sem, akkor nulla nélkül is előáll a virtuális nulla potenciál a csillagpontban és a fűtőszálakon akkor is fázisfeszültség mérhető. Hiába van bekötve most sem folyik rajta áram.

Viszont azért fontos a nulla mert ha bármelyik fűtőszál megszakad, akkor a szimmetria felborul és eltolódik a virtuális nullapont, mint PEN szakadásnál. Ekkor az egyik fűtőszál mondjuk 300V-ot kapna, a másik meg 120V-ot. Így előbb-utóbb sorban tönkremegy mindegyik a túlterheléstől.

Ha jelen állapotában lenne a csillag három ágában egy-egy kapcsoló, akkor 1/3, 2/3, 3/3 fokozatokat lehetne kapcsolni és a nullabekötést ellenőrizni kell mert elkezdene áram folyni rajta.
Sőt a dupla párhuzamos fűtőszálak miatt át lehetne kötni 1/6, 2/6... fokozatokra és a 3/6 és 6/6 fokozat lenne a szimmetrikus üzem. Sajnos ezen kár gondolkodni, mert villamos készüléket nem barkácsolunk, kizárólag javítunk...
Következő: »»   1025 / 1025
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem