Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » LED-es lámpa, meghajtó áramkör
A megfejtés az off mondatomban A közös szál....segítségével meg lehet oldani az egyoldalas bekötést.
Bővebben: Ha a szalag egyik végén a 3 pontot össszekötjük, akkor a másik végén tudjuk megtápláni. ![]() Netes, (ET) találat... A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2025
Nos, most már megvan a megfelelő LED szalag hozzá!: Bővebben: Link
Nagyteljesítményű LED fényerőszabályzásaSziasztok! Új kérdést nyitottam, mert az alkalmazás eltér az eddigiektől. Ipari kivitelű nagyteljesítményű LED vezérléséről van szó. Max feszültség (Forward voltage): 3.6V, max áram: 1400mA. Hogyan tudnám egyszerűen, de biztonságosan, laboratóriumi környezetben használhatómódon megoldani a fényerő szabályzását. Adatlap is van.Nagyon köszönöm a segítő válaszokat. Adatlap
Nagy valószínűséggel a PWM szabályzás lesz a megoldás kulcsa ...
Hello! Nem írtad, mekkora feszültségről üzemeltetnéd a Led-et. De én egy StepDown konvertert használnék. Pld. Itt a feszültség és az áram külön szabályozható. A feszültséget beállítod a 3,6V-ra, az árammal pedig a fényerőt szabályozhatod.
Igen, bocs, nem tudom miért nem jól illesztette be, ez az.
Akkor nem gondolkodtam rosszul, egy ilyennel próbálkoztam: StepDown
De nem értem kristálytisztán a CC poti szerepét, nem jöttem rá, hogy hogyan kellene beállítanom. Olyan, mintha nem csinálna semmit. Lehet, hogy túl nagy a tartomány, ő 0...30A között szeretne működni, nekem meg 0...1,4A között kellene... lehet ez? Nos, mivel így nem boldogultam, ezért utánaraktam egy PWM-et Konkrétan ezt Így már működik, de a PWM baromira melegszik, ráadásul a 3.6V sétál, néha felmegy 4.7V-ig, néha leeseik a.5V-ra. Egy 12V/5A tápról terveztem működtetni.
A CC kontans áramott jelent. Terheletlenül beállítasz 3.6V feszültséget a CV potival, utána a CC-vel állíthatod az áramot.
A PVM neked nem jó. Mert haz áramot ott nem korlátozza semmi, csak a Led. Tehát ahhoz hogy a Led-et rákösd, előtét ellenállás kell, ami fűteni fog. Tehát jobb a kapcsolóüzemű táp.
Hm, végigtekertem a CC potit, de nem történik semmi. Túl nagy a tartomány és csak egy pici részén szabályozna? Vagy lehet, hogy rossz? Hogy tudom ezt megállapítani? Nem találok egy normális leírást az előző hozzászólásomban linkelt áramkörről...
A CC poti szabályozását akkor láthatod, ha van terhelés a tápon. Ha nincs rajta semmi, akkor hatástalan. Kössél valami izzót a tápra, és akkor minden "következmény nélkül" kipróbálhatod.
Egyébként úgy működik, hogy van egy 5V-os stabilizátor benne, ebből még tovább stabilizálja a referenciát 2,5V-ra egy TL431-es. Ez a feszültség leosztásra kerül (ezt szabályozod a trimmerrel), majd a leosztott feszültséget hasonlítja össze a hátoldalon lévő 50milliom-os söntellenálláson eső feszültséggel (ami ugye, a terhelőárammal arányos)az LM358-as OPA. És ha a söntön eső feszültség a magasabb, leszabályozza az XL4015 feszültségét, hogy a terhelőáram itt megálljon. Tehát ugyan oda hat, mint a feszültség szabályzó kör. Mivel a 0,05 Ohm ellenálláson 5A hatására 250mV feszültség esik, a referencia, 0..250mV között szabályozható.
Én úgy tudom van erre kifejezetten ic. Egy ellenállással lehet beállítani az áramot...
Hello!
Nagy barkácsols vagyok, de a helyedben ezt kihagynám. Ez a LED sem lehet 2 forint és amihez használják, az sem valami gagyi. Ha elszállna a LED, kié a felelősség? A gyártó honlapján vannak ajánlott tápegységek a termékeikhez. Igaz, egy vagyonba kerül, de talán lehet benne valami, hogy 100x annyiba kerül, mint egy kínai.
Szia! Köszi, ezt már végiggondoltam és úgy vagyok vele, hogy csak meg lehet oldani 700EUR helyett mondjuk 200-ból. A felelősséget természetesen vállalom.
Szia! nagyon köszi a részletes és szabatos választ. Valóban így működik, terheléssel próbáltam (konkrétan magával a LED-del) , kihagytam a PWM-et és közvetlenül a stepdown pontosan azt csinálja, amit leírtál. Annyi csak a gond, hogy - mivel egy sokkal nagyobb áramú típust használok - , a CC poti csak a tartomány legvégén szabályoz egy kicsit. Ez egy 100kohm-os trimmer (W104) és az a tervem, hogy kicserélem egy 80kOhm-os fixre és vele sorban egy 20kOhmos előlapi tekerősre. Egyszóval, kösz, működni fog.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2026
Hello! Inkább a 0,05 ohm-os sönt ellenállást cseréld ki, 0,2 ohm-ra. Akkor a végáram a negyedére esik.
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2026
Na végre megcsináltam teljesen. A söntöt nem cseréltem, mert nekem gondot okozott a kiforrasztása. Maradtam a CC trimmer kiforrasztásánál és helyette bekötöttem egy tekerős potit plusz egy fix ellenállást. Beállítottam a kimenő feszültséget 3.6V-ra, az áramot pedig így 0-1.3A között tudják állítani (max. 1.4A a megengedett). Teljesen frankón működik, nem melegszik, minden jó. Még egyszer köszi a tanácsokat!
LED lámpa tönkremenetelSziasztok! Van egy mennyezeti LED-lámpám, ami tönkrement. 48 db SMD 2835 (9V, 60mA, 0,5 W) van benne. 8 db párhuzamosan kötve, amiből 6db ilyen csoport van. Ezek pedig sorosan vannak összekötve. A hozzátartozó driver RCL-A-36 W típusú (54 V, 620 mA, 36 W). Van egy olyan 8-as csoport, amelyből minden led tönkrement és két olyan csoport, ahol 1-1 db ment tönkre. Kicserélem az összes ledet, azokat is amik még világítanak, mert ők is kaptak egy pofont. Dióda üzemben mérve 0,7 V-t, 1,18 V-t mérek rajtuk. Egy csoporton belül mindegyiknél azonosat mérek és ráadásul FORDÍTOTT polaritással is ugyanennyit!Nem szeretném, ha az új ledek is ilyen rövid idő alatt (kb. 2 év) kiégjenek. Ezért kérnék segítséget, hogy mi okozhatta ezt. Én három lehetséges okot látok: 1. Mivel párhuzamosan vannak kötve és nem minden LED tök egyforma a valóságban, ezért van amelyiken több áram ment át, ennek ellenállása csökkent, mivel jobban melegedett, így még több áram ment rajta és tönkrement. Aztán a 7 led osztozott a 620 mA-en, így azok még nagyobb áramot kaptak és így tovább. Ezzel nem tudok mit tenni, ez adottság. A 8-as LED-ek a fém házhoz vannak csavarozva, de nem volt köztük hővezető paszta. Teszek alá pasztát, hogy a melegedés csökkenjen. 2. A driverben található kondik kezdenek kiszáradni, így a ripple megnőtt, lehet, hogy így a feszültségtüskék kinyírták a LED-eket. Szkóppal rámérek és cserélem a kondikat. 3. Tervezés (ez a legérdekesebb!). A LED adatai alapján a névleges áram 60mA. Jelenleg 620 mA/8=77,5 mA folyik át a ledeken! Tehát alaposan túl van terhelve! Gondolom olcsósítás miatt. Csinálhatták volna 10 párhuzamos leddel 6 csoportban, így a felvett áram 62mA/db lenne, a teljesítménye pedig 60db×0,5W=30W, ez pont belefért volna a 36 W-ba. Ha viszont így marad, azt gondolom, hogy az új ledek is előbb-utóbb tönkremennek. Azt találtam ki, hogy mivel a driver állandó áramot tart, ezért megpróbálom megszerezni a kapcsolási rajzát és kiderítem, hogy melyik az az ellenállás aminek a feszültégesésére szabályoz. Ezt kicserélném arányosan egy nagyobbra, hogy az összáram 48×60mA legyen. Meg lehet ezt csinálni? Megoldaná ez a problémát? Nem lenne nagyon halvány? Mellékelek egy fotót a lámpáról.
Szedd szét az elektronikát. A FET lábánál van párhuzamosan 3 vagy 4 ellenállás. Ha igaz a legnagyobb értékű "R75" azt forraszd ki.
A felvett teljesítmény le fog csökkenni. Üdv. M.
Elég kiforrasztani? Ne tegyék helyette semmit? Mekkora lesz így az árama?
Megtaláltam a rajzot. Melyik lehet az az ellenállás, amelyikre szabályoz?
Én úgy nézem, hogy az RS1, RS2,RS3,RS4 lehet az. A hozzászólás módosítva: Sze, 11:43
A beszúrt rajzból nem jelenik meg semmi.
De nekem az RS4 a 0R75 ohm. Üdv. M.
Nem látni a rajzot, de a betűjelölés alapján igen, ezek lesznek. A söntön eső feszültségből és az ellenállások eredőjéből ki tudod számolni az áramot. A feszültség az adott vezérlő IC érzékelési küszöbe. De arányosan is kiszámolhatod, ennyi volt az áram ennyi eredővel, akkor...
user1914 panelképe és javaslata alapján az eredeti 620mA-el számolva RS4 (0,75Ω) eltávolítása után 490mA-re csökken az áram. Persze ettől eltérhetett némileg az eredeti is, de arányosan látszik, hogy mennyivel lesz kevesebb. Be tudnád rakni a rajzot úgy, hogy lássuk? A hozzászólás módosítva: Sze, 12:12
Hasonlóval veszkődtem én is egy darabig.
Aztán meguntam és vettem aprópénzért ilyen mágnessel rögzíthetőt. Bővebben: Link
Érdekes, nálam megnyílik. Talán így képként jó lesz.
Aucs...hát nem tudom mennyire lehet bízni ebben a rajzban...
Mindenesetre az RS1-4 a táp fet söntje, így lehet, hogy nem ezen kéne változtatni...
De, jó az úgy.
Ha kevesebb áramot tolsz az E2, E3, E4, E5 kondiba, kevesebb fog folyni a LED-eken. Üdv. M.
Akkor én a legkisebb ellenállást venném ki onnan (RS1), így arányosítva 415 mA-t számoltam, ami ledenként 52 mA. Labortáppal megnézem, hogy ez mennyivel lesz halványabb, mintha a gyárilag beállított 77 mA menne rajta. Egyébként ti is úgy gondoljátok hogy ez oka lehetett a Led-ek tönkremenetelének? (60mA helyett 77mA nem kis különbség)
Az U1 végzi a feszültség átalakítást (230 - 36V) , az U2 az áram szabályzást , a Q2, R13, R14 segítségével. Ami inkább 0,3 - 0.51 lesz.
Ha kiforrasztod a 0.51 Ohm-ot, az áram kb. 400 mA alá esik. Cseréld ki (most nem számolgatok) 0.62 - 0.68 Ohm-ra. |
Bejelentkezés
Hirdetés |

Bővebben: Ha a szalag egyik végén a 3 pontot össszekötjük, akkor a másik végén tudjuk megtápláni.