Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Szerintem ,.... is és nem csak Neked .
SE lehet nagyon egyszerű is pl:
Az lehet , de ez teljesítményre kicsit több .
Köszönöm a rajzot.
Ahogy nézem három különböző feszültségről üzemel. Gondolom nem egyszerű a tápja. Ugye a 6H8C két triódája nem csak a nagyobb erősítés miatt van sorban hanem a magas anód fesz miatt is? Gondolom könnyedén leadja a 10W-ot.
Tegnap elkészült a 2xEl84 PP kimenőm! Éppen belefértem az ablakba, de a legfelső primer "negyedet" már nem tudtam soronként szigetelni
![]() ![]()
Jövő hét szombaton megy valaki börzére? Ha minden igaz most én is eljutok
![]() ![]()
Úgy tűnik, mégsem fejeződik be az EL84-PP projekt...
![]() Észrevettem, hogy alacsony frekvenciás szinuszjellel meghajtva egy érdekes gerjedés-féle lép fel: az eléggé torzított szinuszjelen megjelennek nagyfrekvenciás "csomók". A képen jól látszik a probléma. Az 50Hz-es szinusz már tökéletes. Mi lehet a gond és hogyan lehetne javítani? A kapcsolás a már sokat emlegetett Plachtovics-féle.
Ez azért már hallható is, egészem biztosan. Persze, nem konkrétan, csak a hatása. Szerelési kapacitások, visszacsatoló hurok, stb, stb.
Szerintem a visszacsatólóellenállás értékével kellene variálni
![]()
Előszedtem a régi leválasztó trafómat.
Gondoltam felhasználom a frissen szerzett GU50-es csöveimhez. Csak egy kicsit pazarlásnak érzem felhasználni ugyanis 10kg a súlya, ez minimum 1Kw-os ha nem több. Van neki 150/190/220V-os bemenete. Kimenete 2x110V amit régen sorba kötve használtam. Csak azt nem tudom hogyan lehetne 300V körüli tápot készíteni belőle. Gondolom a 150V-os bemenete nem viselné el a hálózati feszültséget? ![]()
Igen, hallható volt ezért kezdtem el mérni.
Közben megtaláltam a hibát: az egyik EL84 vezérlőrácsán lévő csatolókondi szedte össze a bemeneti fokozatból. Kicsit odébb görbítettem és eltűntek a "csomók". ![]() Beállítottam 50Hz-es szinuszt, és addíg emeltem a bemenő jel amplitúdóját, amíg még szép szabályos formájú volt a szkópon. Ezután elkezdtem csökkenteni a frekvenciát és a kimenő jel amplitúdója egyre inkább csökkent és a szinusz alakja egyre torzabb lett. Ha 50Hz fölé mentem, 20kHz-ig a szkópon nem látható méretváltozás és a jel alakja ugyanojan szabájos mint 50Hz-nél. 20kHz fölé nem tudtam menni, mert a mérést egy mérő cd-vel végeztem, DENON asztali cd-lejátszóval. (tudom, nem túl profi "műszer") A jelenség gondolom azt mutatja hogy a kimenőtrafó csak 50Hz fölött nyújtja a szükséges 8k körüli impedanciát az EL84-nek?
Sajnos az 50 Hz alatti torzítást a kimenő okozza , kicsi a vas , vagy kevés menetszám (induktivitás ).
Aszimmetria ( DC) is okozhat ilyen torzulást felmágneseződés miatt .
Kicsit fordítva lehetett, az EL rácsáról juthatott a bemeneti fokozatra jel. Hisz az EL rácsán van nagyobb amplitúdójú jel, a fokozatok a végcső felé erősítenek.
Hát ezen nem is csodálkozom, mert még mindig a bolgár rádióból kitermelt kimenőt használom.
Aszimmetria talán nincs vagy csak minimális, mert a végcsövek áramát pontosan beállítottam azonosra. Még egy kérdés: ha "négyszögesedésig" túlvezérlem az erősítőt (műterheléssel mérve már hallható a kimenőtrafóban az erősen torzított jel) azkárosíthatja a végcsöveket/kimenőt?
Idézet: „Kicsit fordítva lehetett, az EL rácsáról juthatott a bemeneti fokozatra jel. Hisz az EL rácsán van nagyobb amplitúdójú jel, a fokozatok a végcső felé erősítenek.” Igazad van ![]()
Nem csak a beállítás aszimmetrijára gondoltam , a kimenő DC R-je sem lehet egyforma , ha rádióból kitermelt kimenőről van szó , akkor érthető is .
Ott nem hiszem , hogy 50Hz alatt is fontosnak tartották volna az átvitelt ...
Másik kimenőtrafót kell tekerni sajnos, ez kicsi hozzá, az az 50 Hz is csúnyácska (vagy a szkóp torzít), a szerelésen sem árt elmeditálni. Próbáld meg a segédrács 47 ohmját az anódra kötni, UL helyett triódába, kicsit javul valószínűleg a helyzet.
Készül a gitármotyó! Sasszi, kimenő, forrpanel
Már alakul a kimenő, igazából az egész jelenlegi konstrukció csak amolyan "próbapanel", hogy kísérletezhessek a kapcsolással.
Már megvan a doboz amibe a végleges sztereó változatot építem, megvannak a válogatott alkatrészek is csak valóban a szerelés az amit ki kellene találnom. Mindenképpen légszereléssel szeretném megépíteni, csak a tápegységet a fűtésvezérléssel (lassú felfűtés) és az anódkésleltetéssel készítem nyákra. Valamilyen logikus de szép elrendezést kell kitalálnom a csöveknek hogy úgy tudjam megépíteni hogy elkerüljem az előbbihez hasonló káros visszacsatolásokat meg kapacitásokat. Egyre jobban tisztelem a korabeli konstruktőröket ![]()
Háhá! Most kaptam egy AL4-es kosaras pentodát! Nem mai gyerek! Remélem működik
![]() ![]() ![]()
Próbálj egy egy fokozatot minél "csillagabban" huzalozni, ilyenformán mint a képen, sok bosszúságtól megkímél és káprázatos hangot ad. (a rajz csak elvi, de gondolom a huzakozás logikája jól levehető).
Köszi! Tehát a csöveknél (illetve a csőfeleknél, ha pl. kettős triódáról van szó) alakítsam ki csillagpont-szerűen a testpontokat, és ezeket is egy pontban, a betáplálásnál huzalozzam össze. A nyilak a rajzon a fémsasszira kötést jelentik?
A nyilak itt nem a fémsasszit jelölik hanem azt, hogy érdemes megpróbálni oda kötni a fokozat hidegítőjét a testpont helyett ( akkor rövidebb úton záródik váltóáramúlag a fokozat, ami a hangra jótékony hatású lehet (nem kötődik sorosan a katódhidegítővel a szűrőkondi)).
![]()
Sziasztok!
Találtunk egy elektroncső gyártót! A HEStore-ban végfelhasználói áron, pl az EL84-et brutto 4200Ft-ért tudnánk kitenni. Megmondom őszintén, nem értek a csöves erősítőkhöz, kérdésem csak arra vonatkozna, hogy ezért a 4200Ft-ért egy vadi új, frissen, európában gyártott csőért sok-e vagy nem az EL84... Csak annyit tudok, hogy ez a csövet előszeretettel használják erősítőben. Kérdés adott, várom a válaszokat. Sorolok még fel típust, amit be tudunk _tartósan_ hozni. 6L6GC 6V6S E34L(6CA7) ECC81 ECC82 ECC83S EL34 EL84 KT88 És ugye mindegyikhez foglalat.
Szerintem ha lehetséges, magát a gyártó nevét megadhatnád, mert igencsak gyártófüggő az ár és a minőség.
JJ Electronic.
Amik itt vannak, egyenirányítók, előerősítő csövek, azokat is be tudjuk hozni. EZ81 - 6CA4 GZ 34 S - 5AR4, stb. Bővebben: Link Gyártanak csöves erősítőket is, tehát gondolom azért adnak a minőségre.
Szervusztok
Gondolom már unalmas a sok kérdésem de puszta gonoszságból felteszek egy újat. Van egy hálózati leválasztó transzformátorom. A bemenő feszültségek 220/190/150V kimenet 2X110V. Feszültség kétszerező kapcsolással ki lehet venni belőle 460V-ot. Csak nekem ez egy kicsit sok 320V-ra lenne szükségem. Hogyan lehetne hatékonyan csökkenteni a kapott feszültséget? Esetleg a 150V-os bemenete elviselné a 230v-os hálózati feszültséget? Előre is köszönöm a segítséget. |
Bejelentkezés
Hirdetés |