Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Weller páka (állomás)
 
Témaindító: puli122, idő: Máj 1, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   5 / 33
(#) icserny hozzászólása Jan 23, 2009 /
 
Üdv! Weller TCP-24 pákához H7 és S7 hegyek beszerzését fontolgatom SMD IC-k beforrasztásához. (0,8 mm véső, illetve 0,4 mm kerek)

Csak azon gondolkodom, hogy az S7 hegy túl hosszú és vékony, esetleg nem lesz elég meleg a hegye. Lehet, hogy az S8 jobb választás volna. Használt már ilyet valaki, van vele tapasztalat?
(#) xyxx hozzászólása Jan 26, 2009 / 1
 
Sziasztok, több embert is érdekelt a TCP (kattogós) pákához fűtés visszajelző. Én ezt építettem meg és kifogástalanul működik.
http://data.hu/get/1126613/weller_indikator.jpg
Ami lemaradt a képről R1 5W-os ellenálás.
(#) SzervízMacska válasza icserny hozzászólására (») Jan 26, 2009 / 1
 
Szia! Én szinte kizárólagosan S7 és O7-es hegyeket használok SMD és furatszerelt technológiához is. Szép folyamatosan lehet vele dolgozni. Kipróbáltam O6-os hegyet is az ugyanolyan jó, csak gyakrabban kell pihenőt beiktatni a forrasztások között; viszont kevésbé cunderesedik a hegy, ritkábban igényli a szivacsot. A 8-as hegyeket semmiképpen nem javasolnám mert félő, hogy a 400 fok környéki hőmérséklet már jelentősen meghaladná az érzékeny alkatrészek hőtűrő képességét. Már a 370 fok is határeset, mivel az IC-k adatlapjában többnyire 260-300 fokot adnak meg forrasztási hőmérsékletként. (Ennek ellenére még semmit sem olvasztottam szét a 7-es hegyekkel. ) Vastagabb hegyeket csak nagy hőelvonású munkáknál használok, de többnyire ezeket már inkább más, nagyobb teljesítményű pákával oldom meg. Esetleg érdemes lehet elgondolkodni egy meleglevegős állomás megvásárlásán, ami lényegesen termelékenyebbé teheti a munkát és már viszonylag olcsón beszerezhető. Például ez; nekem ennek az analóg szabályzású verziója van, remekül lehet vele dolgozni, és még hatezerrel olcsóbb is a linkelt verziónál. Itt egy kép róla:
(#) icserny válasza SzervízMacska hozzászólására (») Jan 26, 2009 /
 
Köszönöm a tapasztalatokat és tanácsokat! Akkor maradok a 7-esnél.

A meleglevegős állomás egyelőre csak ábránd marad. A termelékenység nálam nem szempont (az elmúlt évben összesen ha 10-15 órát volt páka a kezemben). Eddig a "hagyományos" IC-khez az A6 vagy A7 hegyeket használtam.
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Feb 6, 2009 /
 
Sziasztok
Hozzám került egy 24 voltos 50 watt teljesítményű Weller páka és valószínűleg szakadt, mert mikor rákötöttem 24 volt váltóáramra semmit sem csinált. Ekkor rámértem ellenállás mérővel és nem mutat ellenállást. Érdemes-e vagy lehet-e még kezdeni vele valamit, vagy esetleg lehet más baja?
(#) pipi válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Feb 6, 2009 /
 
szét kellene szedni, megnézni a nyélben a mikrokapcsolót, hátha az a rossz, óvatosan megtisztítani a pogácsáit, még kihúzhatja egy darabig.
ha cserélni kell nem olcsó dolog, én a puskás szövetkezetnél vettem (utángyártott) fűtőbetétet, talán olcsóbb mint az eredeti. szóval határeset, a hqvideoban vehetsz komplett hóelem pákát 2000ft allatt-ha jól emléxem- megépítheted hozzá itt a fórumon lévő szabályzót Bővebben: Link
(#) bgsf válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
szedd szét a pákát és csak(!) a fűtőbetétet mérd! ha az OK akkor nézd meg a mikrokapcsolót. amúgy meg érdemes bele egy fűtőbetétet venni, és van egy qrvajó pákád! Weller pákákat is javítottam a TERTA-nál nagyon jók! megbízhatóak és szépen lehet vele forrasztani, persze mindig a megfelelő hegy kell bele! tápnak használj egy 230V/24V-os biztonsági trafót legaább 150 VA-est hogy csak a páka melegedjen ne a trafó!
(#) SzervízMacska válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Szia! 3 féle baja lehet a pákának. Ebből már kettőt említettek az előttem szólók: a fűtőbetétet és a mágneskapcsolót. Ezeken kívül a kábele is lehet szakadt. Én azt tanácsolom, mindenképpen gyári alkatrésszel javítsd meg, mert azzal hosszú évekre ( évtizedekre ) letudod a gondot. Amikor szétszeded és méred arra figyelj, hogy a kapcsoló csak akkor van zárt állásban, ha a belevaló, PT sorozatú hegyet beteszed a helyére, minden egyéb esetben nyitva kell lennie. Ha hidegen ki-be rakosgatod a hegyet, látni fogod, hogy kapcsolgat a kapcsoló. Sok sikert!
(#) Szegedi Sándor válasza SzervízMacska hozzászólására (») Feb 7, 2009 /
 
Köszi mindenkinek, a fűtőszál a rossz rámértem mikor szétszedtem.
(#) karesz01 válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Feb 11, 2009 /
 
És ha rámértél mutatott valamilyen értéket vagy semmit?mert ha mutatott valamit akkor még lehet hogy jó.De szerintem az előbbiekhez csatlakozva uj fűtőbetét és egy "életre" megvan a pákád!
Enyémben is új fűtőszál meg új hegy van és mint ujkorában!!!
A kapcsoloját nem tudjátok honna lehet venni olcsóbban!???
Vész esetére előre gondolkodom ne kelljen kapkodni!

üdv:ampervadász
(#) Szegedi Sándor hozzászólása Feb 12, 2009 /
 
Rámértem és nem mutatott ellenállást, azaz nem mutatott értéket a műszer.
Fűtőszálat hol tudok szerezni és mennyiért?
(#) SzervízMacska válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Feb 12, 2009 /
 
Itt a forgalmazó web-lapja, kérdezd meg tőlük telefonon!
(#) karesz01 hozzászólása Feb 13, 2009 /
 
Kinek milyen kábel van a TCP-S 24/50-es pákán?

Csak kiváncsiságból is!
(#) patexati válasza karesz01 hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Nekem például gumi árnyékolt vezeték mit mikrofonokhoz és egyéb eszközökhöz használnak Nagyon flexibilis és egy jackdugó van a végén az megy a trafóba!Egyedi készítés!Van egy új pákám is tartalékba azon is a jackdugó van és az eredeti wellerzsínor de szerintem jobb ez a gomikábel mit a másikhoz is használok!
(#) patexati válasza Szegedi Sándor hozzászólására (») Feb 13, 2009 /
 
Az utángyártott kb 5000 ft nekem is az megy kb 6 éve!Az eredeti lehet a duplája is
(#) patexati hozzászólása Feb 13, 2009 /
 
Viszont azt megírhatná valaki bga golyózó sablont hol a francba lehet kapni
(#) karesz01 válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
Mekkora keresztmetszetű és hány eres?
Nekem 2 eres 2x0,75 gumi kábel!
Ja és milyen jack dugó van rajta?
Nekem 2 banándugó + aljzat de nem tetszik!!!
Le akarom cserélni azért kérdeztem!
(#) pipi válasza patexati hozzászólására (») Feb 15, 2009 /
 
nem tom ez hogy néz ki, ha csak egy akármi ki van fúrkálva, akkor szerintem csinálsz egy nyáktervet a furatokkal, akármelyik nyákgyártó kifurkálja neked
(#) kovacs.zotya hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
Sziasztok!
Van egy weller tcp pákám(24v/50w)használtan jutottam hozzá.Az volna a kérdésem,hogy mi van, amikor egyáltalán nem kattanik de ampermérőver mérve kapcsol, mivel az áramot felveszi.Néha kattog néha meg csak úgy sunyin kapcsolgat..A hegy szürke marad ha csak úgy a tartóban van tehát nem kormolódik.Akkor miért hagyja el a kattanást???
(#) didyman válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Ez ezer dologtól függ, ha a kapcsoló sokat ment, megkent, koszolódott, akkor a kattanás nem feltétlenül hallható (egy mágnesről és egy rugóról van szó, a meleg hatására csökkenő mágnesesség miatt a rugó a kellő hőmérsékleten erősebbé válik, a tengelyére helyezett érintkezőpogácsákat elhúzza a szemköztiekről, ekkor, a tengely végállásba érkezésekor hallani hangot).
(#) kovacs.zotya hozzászólása Márc 1, 2009 /
 
de ez nem azt jelenti ugye,hogy ki kell dobni a kapcsolót?(9000huf az új ára vaterán teszveszen meg nincs most ilyen)
(#) karesz01 válasza kovacs.zotya hozzászólására (») Márc 1, 2009 /
 
Csakis újat vegyél!
A használt dolgok nem mindig válnak be!!!
Lehet egy hét múlva vehetnél újat!!!!
üdv
(#) karesz01 válasza patexati hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Egy képet ne mtudnál küldeni a trafódról???
Inkább a jack aljzat érdekelne dugóval köszi szépen előre is!
üdv karcsi
(#) MD_Pepe válasza oldman hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Sziasztok!

Nekem is van egy ilyen pákám és mostanában rosszalkodik, néha nem fűt. De ha egy kicsit megkocogtatom, akkor megint fűt. Gondolom, hogy a kapcsolója kezd tönkremenni, de talán még nem késő egy elektronikus kapcsolót beletenni. Ezt meg is csináltam, egy triakot kapcsol a kapcsoló (egy soros, 3300 Ohm-os ellenálláson keresztül) és a triak kapcsolja a fűtőbetétet. Így működik, de sajnos a triak (BT137-600) kb. 10 másodperc után felforrósodik, úgyhogy ki is kapcsoltam utána. De vajon miért melegszik ennyire a triak? 2 A-nél normális ez?

Emlékszem, régen a suliban tízesével alakítottuk így át a Wellereket és azokban a triakok nem melegedtek. Csak sajnos arra a kapcsolásra már nem emlékszem .

Üdv: Pepe
(#) tibor8 válasza MD_Pepe hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Hella..

Én is triakkal megfejelt wellert használok../többek között/ nekem nagyon bevált a BT139-800 tipus.Kb fél éve kattog a cucc és napi 16 órát megy.Gondolom melegszik,de mivel közvetlenűl a fűtőbetét fölé van téve ezen nem is csodálkozom.Viszont én csak 1,2k-t tettem rá.Van egyenáramra is wellerem .Egy 12-24v-os transzverter hajtja szivargyújtóról .Kocsiban nagyon jó szolgálatot tesz.

Ha kormosodik a kapcsoló,akkor át szoktam mosni alkohollal.Csiszpapirral nem érdemes,hacsak nem 5000-es vagy nagyobb.
(#) MD_Pepe válasza tibor8 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Szia!

Köszi a tippet, kipróbálom én is 1.2 kOhm-mal. Igazából lehet, hogy nem gond, de én attól tartok, hogy túl fog melegedni (emlékeim szerint ha nem tudom rajta tartani a kezem, akkor 70 fok körüli lehet, ami szilícium alapú félvezetőnek a felső határ).

Bekapcsolt állapotban mekkora feszültség lehet a T1 és a T2 lábak között?

A kapcsoló nem kormos, egészen szép, tiszta. Mondjuk azóta kicseréltem a pákacsúcsot is, mert annak elkezdett lejönni a bevonata. Lehet, hogy az is okozhatta a problémát?
(#) Budai41 válasza Fery hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
ÉN solomon 48Watt 24Voltos pákát használok 2éve már 2300ft ért vettem.Egyenáramról működik 3 állású kapcsolóval első 14.5Volt második 18volt, harmadik állás 24,5volt,ez akkor kell mikor lemezt vagy vastag drotot forrasztok.14,5volt smd. forrasztáshoz.Hőfokszab.nincs bekötve.
(#) karesz01 válasza tibor8 hozzászólására (») Márc 18, 2009 /
 
Azt hogy érted hogy triakkal????
Mit jelent ez neki??
Kiváncsi vagyok
(#) patexati hozzászólása Márc 19, 2009 /
 
Elkészült a wellerpáka tápom!12 V-os volt a halogén tápegység áttekertem saját készítésű litte huzallal 24V-ra!Raktam bele még egy darab ledet ami visszajelzi mikor fűt a páka!Ezt egyszerű volt megoldani mert mikor nem fűt a tápnem megy Így a led simán rá van kötve egy ellenállásután a táp szekunderére.
(#) kovacs.zotya válasza karesz01 hozzászólására (») Márc 19, 2009 /
 
Szia!
Gyári 2eres nagyonhajlékony fajta
Következő: »»   5 / 33
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem