Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kutya macska (vad) riasztó
 
Témaindító: der.alt, idő: Nov 20, 2005
Lapozás: OK   9 / 23
(#) Macken hozzászólása Ápr 15, 2009 /
 
Ezt építettem és nem működik: Bővebben: Link
A 2-es 555-ös IC melegszik.
Lehet , hogy rossz a rajz?
Ha valakinek van valami ötlete azt megköszönném.
Macken

Hivatkozás beszúrásához használd a LINK gombot. Javítottam.
-- kobold
(#) Krisz03 válasza Macken hozzászólására (») Ápr 15, 2009 /
 
Nem jelenik meg a kép...
Ha melegszik az IC, akkor valószínűleg a panelen van a hiba. Meg kellene nézni, hogy nincs-e az IC környékén rövidzár. Egy éles, közeli kép a panelről sokat segítene.
(#) sid73 hozzászólása Ápr 22, 2009 /
 

Sziasztok!

megcsináltattam ezt a macskariasztót. Az lenne a kérdésem, hogy milyen piezzó hangszórót vegyek hozzá?
Köszi!



macskariasztó
(#) Yorking hozzászólása Máj 12, 2009 /
 
Sziasztok!
Mit szóltok macsekok ellen egy mozgásérzékelő kapcsolós vízágyúhoz ??? Pl kerti locsolóval lehetne kombinálni. A fejlettebb verzió fix pozíció helyett követné a mozgást !? Szerintetek kivitelezhető? Szériábangyártva meggazdagodnánk!
(#) DonJoker hozzászólása Máj 17, 2009 /
 
Sziasztok!
Én is szeretnék építeni egy macska riasztót, mert a kerti tavam hal állományát tizedeli a szomszéd macskája.
Az lenne a kérdésem, hogy van köztetek olyan, aki már megépített egyet itt a fórumon fellelhetők közül, illetve hogy működik-e?
Köszönöm!
(#) Krisz03 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Hali!

Nekem a csatolt kapcsolás vált be, pontosabban hatással volt a "tesztalanyokra". Főként a szomszéd kutyája ellen használtam.
A jumper környéki kondikkal lehet a frekvenciatartományt állítani, amit sugároz. Lényegében csak azért tettem bele jumpert, hogy egy alacsonyabb (2-5kHz), és egy magasabb (10-15kHz) tartományt kapjak.
(#) CHZ válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 17, 2009 / 1
 
Ez műlödik nekem , eléggé hatásos .
(#) DonJoker válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Köszönöm!
Sajnos analfabéta vagyok az elektronikához. Nyák és beültetési rajz alapján szoktam próbálkozni, aztán vagy sikerül, vagy nem.
Ugye jól látom, hogy ebben nincs mozgás érzékelő?
Illetve a fórum elején 20-30 kHz közötti frekvenciákról írtak, ami hatásos a kutyák-macskák ellen. A 10-15 kHz még a hallható tartományon belül van. Ez nem zavarja az embereket?
(#) Krisz03 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 17, 2009 /
 
Ebben nincs mozgásérzékelő, mert eredetileg úgy terveztem, hogy majd távirányítással működtetem, ha nem bírja abbahagyni az ugatást a kutya.
A frekvenciák eléggé tájékoztató jellegűek, egyedileg kell kikísérletezni. Én arra jutottam, hogy ezt a kutyát az említett alacsonyabb (2-5kHz) és magasabb (10-15kHz) tartományok zavarták. Efölött vagy a piezom nem működött megfelelően, vagy a kutya volt érzéketlen rá.

De bizony zavarja az embereket, még a lakásba is behallatszik a 2-5kHz, de mint mondtam, nem állandó jellegű használatra készítettem.
(#) DonJoker hozzászólása Máj 19, 2009 / 1
 
Sziasztok!
Ma a netet böngészve ezt találtam. Rágcsáló riasztónak írták ezért lehet, hogy a 30-50 kHz túl magas frekvencia a cicuknak?
(#) Krisz03 válasza DonJoker hozzászólására (») Máj 19, 2009 /
 
Hali!

Ez az Ultrahangos egér riasztó topikban is megtalálható, szóval eredetileg rágcsálókhoz lett tervezve, de én úgy gondolom, hogy ha a 4017 kimenetén lévő 100k-s potikat, vagy R6=18k-t vagy C2=330p-t nagyobbra cseréled, akkor alacsonyabb frekvencián fog sugározni.
(#) deguss válasza Krisz03 hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
DonJoker kapcsolása már csak a hangszórómeghajtás szempontjából is legalább 10-szer jobb, mint a Te általad linkelté.
(#) Krisz03 válasza deguss hozzászólására (») Máj 20, 2009 /
 
Arra a kondis kicsatolásúra gondolsz az előző oldal legalján? Arra rátettem ezt a piezot, és fel kellett vennem egy fülvédőt, mert olyan nagy hangereje volt (2-4kHz és 10-15kHz körül próbálgattam a hallható tartományt).
Azt a 4db tranzisztoros meghajtást még nem próbáltam, de ha az ugyanebben a tartományban még hangosabb, hát akkor elfogadom, hogy jobb.
(#) jag válasza Krisz03 hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
Helló!

Csak annyi lenne a kérdésem, hogy macsekok ellen is hatásos a kapcsolás?
A legnagyobb bajom, hogy már asszonpajtinál elszakadt a cérna, mert közvetlen a kerti ruhaszárítónk alá rakosgatják le szeretet csomagjaikat a macskát.
ÉS NEM KAPARJÁK EL SEM A CSOMAGOT, SEM MAGUKAT!

Bárkitől szívesen fogadok 1 tuti tippet!

Ja és elektronikával kb. 25 éve nem foglalkoztam más elfoglaltság miatt!

Köszönöm előre is a segítséget
(#) Krisz03 válasza jag hozzászólására (») Jún 27, 2009 /
 
Hello!

Minden bizonnyal hatásos lehet, ha megtalálod a megfelelő frekvenciatartományt, amit nem visel el az adott macska.
Saját macskámmal meghallgattattam (na persze nem ijesztés céljából), és hát ha el nem is szaladt, de látszott rajta, hogy zavarja.
(#) mogyi75 válasza Krisz03 hozzászólására (») Júl 8, 2009 /
 
Sziasztok!

Én tök hülye vagyok az elektronikához, de nekem is tele a batyum a kertembe szokott macskahaddal. Tudna valaki nekem abban segíteni, hogy összeüt egy általatok működőnek vélt változó frekin működő ketyerét?
(#) Riccsusz hozzászólása Júl 30, 2009 /
 
Hello, egy kérdésem lenne: végeredményben milyen piezo-t használjunk a kapcsolásokban ? Milyen kritériumoknak kell megfelelnie-e?
(#) ddr hozzászólása Aug 14, 2009 /
 
Én is macskariasztót szeretnék csinálni, de másmilyet.
Nálam a garázsban vannak macskák és mindig ráugrálnak a kocsi tetejére, összesarazzák, karcolják stb.
Persze ha épp ott vagyok és meglátom, akkora nyakast kap, hogy csak nyekken De ennek ellenére másnap megint rámennek.
Valami megoldás kellene, hogy bekapcsolja a szirénát amikor ráugrik a macska a motorháztetőre. Szerintem túl kicsi a súlya, hogy mikrokapcsolót rakjak a motorháztető alá, más ötletem meg nem nagyon van.
(#) nemmind1 hozzászólása Aug 29, 2009 /
 
Nem tudom mennyire nézi még Topi ezt a fórumot, de nekem is hasonló problémám van és jól jönne a működőképes kapcsolási rajz, amit ígért.
Légyszíves tedd már fel, ha lesz időd.
(#) Robzie70 hozzászólása Szept 13, 2009 /
 
Sziasztok! Végig olvastam a topicot és nem igazán láttam, olyan mozgásérzékelős megoldást ami tesztelve is lett volna. Esetleg azóta született ilyen megoldás? Valaki gyártott ilyet? Ha igen tegye fel legyenszíves.
(Egy barátom vett valamit, netről. De a ketyere nem volt meggyőző. Pont mikor mentem ma hozzájuk előtte szaladt el a macska, de nem a cucctól hanem tőlem íjedt meg. Tavasszal veszek kutyát. )(Nekem is telesz@rják a gyepem a szomszéd macskái. Ezért érdeklődöm)
(#) Dempsey válasza vegyészmérnök hozzászólására (») Okt 25, 2009 /
 
Szia! Az általad készített macskariasztó az kutyákra is hatásos mert akkor megépítem?!
(#) mike64 válasza tom75 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
Ha egy piezo 300W-os, akkor az azt jelenti, hogy akkora feszültséget bír ki, mint amekkora egy 4 Ohm-is hangszóró 300W-on üzemeltetéséhez kell.

Ezért a mellékelt 12 V-os kapcsolásban piezóval csak néhány tized W teljesítmény nyerhető ki. A teljesítmény növelésére illesztő transzformátort szoktak alkalmazni, vagy hangszórót kell cserélni. A trafó nehezen beszerezhető. De ha veszel egy olcsó kis riasztót, ami piezó hangszórós, akkor abból ki lehet forrasztani a trafót is és a piezót is. Úgy meglátod, reagálni fognak rá a kutyák is és macskák is. Minél nagyobb testű az állat, annál alacsonyabb frekvenciával lehet hatni rájuk.
(#) Bonanza02 válasza Lajos7404 hozzászólására (») Nov 9, 2009 /
 
Sikerült-e életre kelteni a Dazzert azóta?

Én is találkoztam személyesen egy német gyártmányúval,de a rajz némileg eltér a valóságtól.
(#) dizi hozzászólása Nov 10, 2009 /
 
FIGYELEM!
A DAZZER 2000 (HANG SZÓRÓJÁT)senki ne próbálja meg szétszedni ,mert nem lehet ugyanúgy össze rakni mint azt a gyárban tették.
A másik,ez a a sugárzó egy speciális 25 khz-re be csiszolt TRANSMITTER semmi más PIEZZO-val nem lehet helyettesíteni.
Ezeket hanglokátorokban használják aki ilyet nem tud szerezni az ne is álljon neki az építésének.
(#) dizi hozzászólása Nov 10, 2009 /
 
DAZZER-2000
(#) dizi válasza dizi hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
És még egy.

DSC01554.JPG
    
(#) zmol válasza mike64 hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Az a gáz a riasztóval, hogy a trafó és a piezo rezonancián megy, a méretezett freki pedig néhányszáz Hz és max 2kHz között van. Ha pl. 22kHz-cel hajtod meg ezt az együttest, akkor olyan messze leszel a rezonanciától, hogy halkabb lesz, mintha tisztán csak a piezot tennéd a kimenetre. (Próbáltam a gyakorlatban is.)
Nekem eddig úgy jött ki a legnagyobb hangerő, ha négy tranyó hídágába tettem a piezót (hogy 24V-ot érezzen), és ott is igen nagy szórást mutattak a különféle hangszórók. Érdekes módon a hatszáz forintos kínai volt a legjobb.

Mint valaki egyszer már ideírta, legcélravezetőbb az lenne, ha megmérnénk a piezo kapacitását, és méreteznénk hozzá egy trafót olyan induktivitással, hogy 22kHz körül rezonáljanak, de ebben engem a lustaságom eddig megakadályozott.
(#) Bonanza02 válasza zmol hozzászólására (») Nov 10, 2009 /
 
Olyan speciális ultrahang sugárzót kell beszerezni,aminek a rezonencia frekije 22-25kHz körül van. +/-2KHz-es tűréssel szokták megadni.
A normál piezzok 20kHz alatti frekissek.Van olyan piezzo,ami nem hangszóró,hanem zümmer formátumú.Az is jobb.
(#) mike64 válasza zmol hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Szerintem a piezó egy kapacitív fogyasztó. Ezért igazad van, hogy nem túl hatékony rákötni a trafó kimenetére, de az elméletem szerint akkor a hídba kötött tranzisztorok esetén is ez a helyet. Egyébként én is kipróbáltam, és olyannyira sikerült túlterhelnem a piezót, hogy eleinte átütött a szikra a lemezek között, később pedig elváltak a lemezek egymástól. Kb. 10W-t bír ki egy piezó, nekem sikerült közel 20W-t is ráadni kb. 10 másodpercig, amíg tönkre nem ment. Szerintem ha egy tekercset kötünk vele sorba, amely induktiviását az LC körből és a csúcsponti frekvenciából határozhatjuk meg, akkor növekedne a piezó hatásfoka. Ennek a megoldásnak az lehet a hátránya, hogy a négyszög kimeneti jel lekerekedik, és a színus kimeneti jelet közelíti meg. A négyszögjelnek szúrosabb hangja van, ezért jobban érzékelhető. Tehát egy hangosabb színusz, vagy egy halkabb, de szúrósabb négyszög jelet kaphatunk.
(#) mike64 válasza Bonanza02 hozzászólására (») Nov 11, 2009 /
 
Korábban a Conrad-nál volt borsos áron többezerért. Tudsz olyen helyet, ahol normálisabb áron beszerezhető? Érdekelne a dolog, mert építené szeretnék egy ebrisztót, és ez valóban kulcskérdés. Mivel kicsi és könnyűnek kell lennie, ezért nem lehet alacsony hatásfokú piezót használni. Persze a másik tényező az ár. A másik kérdés az tápegység. Én Li-ion akku-ra gondoltam. Mobilokhoz utángyártott már elég olcsón van (http://www.vatera.hu/nokia_9210_akku_1100mah_li_ion_156128660.html). Ebből pl. 4 darab talán már elég nagy teljesítményt le tudna adni. Talán 50-80 W-t is. Ezzel szemben a Dazzer csak 2-3 W-os, és az is működik valamennyire.
Következő: »»   9 / 23
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem