Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Alacsony költségű digitális oszcilloszkóp
Lapozás: OK   36 / 118
(#) bbatka válasza bbatka hozzászólására (») Nov 15, 2006 /

A csomagküldő szolgálatokkal csak gondom van. Napközben nincs itthon senki, úgyhogy csak 3 után találnak meg. A GLS-t már ismerem, de a TNT-t aki az AnalogDevice-től hordja az ingyenes cuccot, hát velük még nem volt dolgom. Meg 2db. kéne belőle akkor már. Lehet hogy csak 40Msps lesz az enyém. Van itthon 3db. TDA8703-m. Valamire csak fel kell használni. Ettől függetlenül a CPLD jól használható a projecthez. 64KBytos/20ns RAM-om is van itthon néhány. Mivel 16bites a címzése még könnyebb címezni. Őszintén szólva az én céljaimra a 40Msps sebesség megfelel, mert max. videojelet akarok vele figyelgetni néha.
(#) bbatka hozzászólása Nov 15, 2006 /

Nézegetem a két CPLD letöltőt. A 2003-as verzió kevésbé bonyolult. Vajon a legyszerűsítés nem ment a minőség rovására?
(#) Slope hozzászólása Nov 15, 2006 /

Bocs hogy belevau, de szerintem nyugodtan nyithanátok egy külön totyikot a CPLD-nek. Érdekes téma, ami így csak elveszik a scope projectben

Végre valami údonság a sok PIC után
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Nov 15, 2006 /

Idézet:
„Vajon a legyszerűsítés nem ment a minőség rovására?”

Szerintem nem, a digitális elektronika 1-ből és 0-ból áll, igaz/hamis, Jó vagy nem jó (kivéve a rejtett hobákat...) Valószínűleg jó, hogyha már felrakták a honlapjukra....
Nekem pl a második tetszik a mellékletek közül
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Nov 16, 2006 /

Szóval a TLC5510i 27777.7777Hz-en még jól mintavételez. Nem haladok túl gyorsan, de igyekszem. Képet csatoltam.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Nov 16, 2006 /

Ha a CPLD-t 150 Mhz-ről járatod, akkor a benne levő logika sebessége is annyi lesz. A szintézer tud sebességre is optimalizálni, akkor közeli makrocellákba szintetizálja a dolgokat. Meg egy csomó feltételt is meg lehet adni, hogy minél kisebb legyen a késleltetés. De alapvetően ugyanúgy 150Mhz a máveleti sebesség mintha külön megépítenéd. Tehát ha bírja a 150Mhz-et, akkor azt ki is tudod használni. A webpack egyébként kiírja a tényleges életszerű időzítéseket egy grafikonon a tervezés végén. Hogy melyik jelek hogy késnek egymáshoz képest. Van a CPLD kithez egy ilyen jegyzet, amiben van erről szó alap szinten.
(#) MaSTeRFoXX válasza bbatka hozzászólására (») Nov 16, 2006 /

Köszi!
Ez a minimális amin még jól megy, vagy most csak ezt tudtad megmérni?
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Nov 16, 2006 /

Köszi Gory. Te a CPLD Starter kitet vetted meg úgye? 15000 Ft körül van. Én is megrendelem csak még kicsit körüljárom a CPLD-t méret szempontjából. Nekem csak egy 16bites számlálóhoz kell majd, meg az órajel leosztáshoz.

Jelenleg 277Hz-nél tartok, de még megyek lejebb. Szuperul müködik. Ne várj gyors eredményt, mert 2,7Hz-en 3ó28perc a mintavételezési idő.

Köszi!
Akkor király!
Működni fog

Nehogy A-változatot vegyél. Az enyémre TLC5510i van írva.

Az A-s a 4V-os bementű?
Budapesten lehet valahol kapni ilyen IC-t, vagy csak a RET-nél? Esetleg minta rendelés, de az most problémás mert napközben most nem lenne otthon senkiú

Most azon filózok hogy milyen CPLD-t vegyek... 5 voltosat, vagy 3.3V-os XL-t . Mert most minden szinte rendelésre van nekik. 1-2 db van ami "gyorsan mozgó"

Én maradok az 5V-os CPLD-nél. Nekem minden 5V-os . Elég egyfajta tápfesz. Úgynéztem csak 100Mhz-es CPLD-k vannak raktáron a ChipCAD-nél. Én 150Mhz-ket szeretnék, bár egyenlőre mindegy mert csak 40Mhz lesz a mintavételező órajel. Engem a mérete izgat. Belefér egyáltalán a programom.?

Igen a TLC5510A 4V-os.

Igazán nem drága 1200Ft-ért a RET-es TLC5510i.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Nov 16, 2006 /

A Xc9500XL sorozat az 3,3-voltos de 5votosra is lehet használni asszem. Ilyemi van az adatlapban.
Nekem minden 3,3V lesz szerintem. Remlélem a kijelző is viszi. Az ISE webpacket letöltöd a xilinx oldaláról. Abban meg tudsz írni mindent mielőtt megvennéd a CPLD-t. És kiderül belefér-e.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Nov 16, 2006 /

Már telepítettem a WebPacket. Csak már megvenném a CPLD-s kitet. De inkább ismerkedem a CPLD-kel még.

Arra jutottam, hogy megkérdezem hogy van-e nekik 5V-os XC9572-esük, ha nincs most nekik, akkor meg veszek egy XC9536-osat játszani, és egy XC9572XL-est majd a szkópba. Az AVR elfogadja szerintem 3.6V-os símán H-nak, A RAM meg kénytelen lesz
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Nov 18, 2006 /

Haladtam egy kicsit a szkóppal. Nagyjából már megvan, hogy milyen logikát teszek a CPLD-be. Először is lesz benne egy trigger logika, tehát a triggerelés az digitálisan fog menni, ami szerintem jobb mint analóg módon. Fel és lefutó él, a triggerszint 8 biten állítható. Van egy memória címző számlálóm. Van egy órajel multiplexerem, egyelőre csak a memória olvasás és íráshoz a számlálót vezérli kétféle sebességgel. Az órajel osztót is megtervezem valahova a logikába. Kezd kevés lenni a CPLD lába
(#) Gory válasza Gory hozzászólására (») Nov 18, 2006 /

Szerintetek a trigger egy gyári szkópban hogy működik? Mert egy Tek szkópban ha nincsen triggerelés akkor is mutatja a jelalakot, ha nem single shot módban van. Vagy úgy megy, hogy amikor nincs trigger és betelik a memória, akkor automatikusan kirajzolja?
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Nov 18, 2006 /

Ahogy mondod, pontyosan. Folyamatosan mintavételez és kirajzol. A trigger az meg trigger.
Azon gondolkodám, hogy a szkópomban a hosszúidejű mintavétel az egy jó dolog, csakhogy 2,7777Hz mintavételnél már csak 3ó28perc múlva fogom látni az eredményt. Ez meg nem jó dolog.
(#) MaSTeRFoXX válasza Gory hozzászólására (») Nov 18, 2006 /

Hány lábú CPLD-t használsz?
Tegnap sikerült olyat vennem a chipcadnél, amit elvileg most csak rendelésre tudtak volna hozni.
Volt nekik egy PLCC44-es tokozású 5V-os 10ns-es XC9572-esük. Mostmár lehet építeni a programozót hozzá, meg letölteni a webpackot.
(#) Gory válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Nov 18, 2006 /

Értem én hogy a trigger az trigger, de én úgy gondoltam, hogy televágom a memóriát, aztán onnan kirajzolom, de a kirajzolás alatt ha a trigger jönne, azt mivel nem írom a memóriába elszalasztom. Mondjuk ha nem single shot mód van, akkor valószinűleg periodikus a jel és jön még. Single shotnál meg akkor nem is rajzol ki az ember amíg nem jön a trigger?

Meg egy másik dolog is van amit most nem értek. Tegyük fel hogy mondjuk 50ms/div időalapom van. Az azt jelenti hogy fél másodperc a 10 osztás. Akkor másodpercenként max kétszer tudnám űjrarajzolni a képernyőt, és ez elggé szaggat. Szerintetek ez nem gáz így? Tek szkópnál úgy emlékszem van olyan hogy így folymatosan halad a vonal jobbra, aztán ha betelik a képernyő akor előlről kezdni. Ez olyankor lehet amikor nagyonon nagy az időalap? Vagy hülyeségeket beszélek?
PLCC44 tokozású 10 ns-os XC9572XL-t. Nemtudom az-e az 5 V-os. Meg van egy 144 lábú coolrunner II-m is a 64 makrocellás.

Szerintem a trigger mód az egy másik mód kell legyen. Amikor átváltasz trigger módba addig le van tiltva a memóriába írás (és onnan olvasás), amíg a trigger bemenetre megfelelő nagyságú jel nem érkezik. Amikor ez megtörténik akkor engedélyeződik a memóriába írás, majd onnan a kiolvasás, de csak egyszer.

Nem lesz gond a leolvasással mert addig a képernyőn marad az előző mintavétel eredménye amíg be nem jön a következő.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Nov 18, 2006 /

Szerintem amíg trigger módban nem vagy, addig is kell írni a memóriát, márcsak az előtrigger miatt is. Ha pedig trigger módban vagy és nem single shot hanem repeat mérés csinálsz, akkor ki kell tenni a képernyőre a memóriát, ha megtelt és nem volt trigger. Mindaddíg, amíg egyszercsak megjön a triggernek megfelelő jelszint, és akkor utána már az elő és utótriggert rajzolod ki. Aztán ha megint nem jönne a trigger megint ki kéne rajzolni egy idő után ami a memóriában van.

Ami van kártyaszkópom az úgy müködik ahogy leírtam. Ahhoz hogy megvalósítható legyen hogy ne veszen el információ kirajzoltatásnál, azt csak két egymással párhuzamosan(felváltva müködő) szkóppal lehetne megoldani.
Szerintem ez az előtrigger túl nagy kihívás. Gondolkodok rajta azért.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Nov 19, 2006 /

Dehogy az. Tök egyszerűen megoldható úgy hogy még változtatni is lehet menyi elő triggert akarsz. Annyi a lényeg, hogy folyamatosan írod a memóriába az adatot körkörösen. Aztán ha jön a trigger, akkor pedig egy szmlálót inítassz, ami a post triggernek megfelelő számú memóriaírást számolja. Ha ez lejárt, akkor a kiolvasást kezded az egyel utána levő memóricellából, ami a az a minta, amit legrégebben vettél, és ezután kiolvasol a memóriaméretnek megfelelő bájtot. Ekkor pont visszaértél oda, ahol a post trigger számlálód lejárt, tehát korrektül megvan oldva. Én már meg is vagyok az elvi kapcsolással, amit a CPLD-be akarok tenni, csak ki kel még tesztelni, meg azt kell megoldani, hogy ha memóriaméretnyi mintát vettem és nem jöt trigger akkor azt kirajzoljam. Meg azt, hogy ha hamarabb jön a trigger, mint amennyit előtriggerelni akarok, akkor ezt kezelje.
(#) MaSTeRFoXX hozzászólása Nov 20, 2006 /

Szimulálgattam az egyszerű analógrészt, szerintem megvalósítható az elképzelés. Igaz minden erősítésállítás után lehet újra állítani a függőleges pozíciót, de ez nem nagy baj.
Közben rájöttem hogy már nem is kell AD konvertert keresgélnem hiszen már itthon van az AD9059, csak át kell épiteni a digitálispanelt hozzá. A trigger meg mehetne CPLD-ből is akár.
(#) bbatka válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Nov 20, 2006 /

Az offsetet szerintem úgy is meg lehet oldani hogy az AD átalakító bemenetére egy trimmer a + és - táp közé. Csak azt nem értem miért nem láttam ezt a megoldást sehol. Én már próbálkoztam vele és müködött. Ebbe az egyszerűsített szkópomba bűvőltem bele régebben. csak már nem emlékszem a részletekre. Arra kell vigyázni hogy nehogy az AD átalakító feszültségkorlátait túlhaladja a beállított feszültség, az áramerőségről nem is beszélve.
Ebben az esetben viszont a tápegység összes zaja közvetlenűl az AD átalakítóra jut. Lehetséges ha két FET felhasználásával lenne előfeszítve az AD bemenet akkor az a hálózati brumot elnyomná.
(#) Gory válasza bbatka hozzászólására (») Nov 20, 2006 /

Én szerintem sokkal pontosabb lenne az offset, ha egy Referencia fesz IC lenne, és oda kötni apotit, a másik felét meg a GND-re. Meg a táp se szemetelne bele talán.
(#) bbatka válasza Gory hozzászólására (») Nov 20, 2006 /

Na, ez is jó megoldás. Referencia IC kell használni, oszt kész. Van az a TL431. Most rendeltem belőle a HAM bazárból. Még nemtudom hogy kell használni. Már láttam vele néhány kapcsolást,de nem emlékszem rá. 3db/200 Ft
Következő: »»   36 / 118
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem