Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   84 / 785
(#) djloui válasza sprofan hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Kicsit sötét a kép... Hol vannak a a fetek? és az áramváltó tekercs? Azok is ki vannak kábelezve? Mérések nélkül összeraktad és működött? A szerint csináltad ami a cikkben is le van írva?
(#) sprofan válasza djloui hozzászólására (») Aug 28, 2009 /

Nem, mivel ez teljesen más táp, gyárilag minden szükséges dolog integrálva van egy TO220 tokba, itt van bővebben: Bővebben: Link
Ez a TDA7294 téma, és ettől a hsz-tól olvasd: Bővebben: Link
(#) sprofan válasza cimopata hozzászólására (») Aug 30, 2009 /

Akkor így jó ugye?

001.jpg

(#) cimopata válasza sprofan hozzászólására (») Aug 31, 2009 /

Igen így!
(#) devilkukacc hozzászólása Szept 2, 2009 /

Helló!

Van egy laptop töltő. A gazdája azt mondta, hogy mikor bedugta a laptopba szikrázott majd kicsit éget szaga volt a dolognak és utána megadta magát. A csatlakozoja ugyan meg volt rongálva, ezt helyre hoztam viszont a táp nem működik. Szét bontottam és láttam, hogy a biztosíték elszállt ... gyermeki hittel tettem egy másikat, mondanom sem kell, hogy úgy végezte mint az elöző. Kicsit jobban szemügyre vettem. A KA3842B IC ketté van törve. Egy 0.39 ohm-os ellenállás kicsit megégve. Van egy 2SK2333-as jelölésű MOSFET(?) amit, ha jól értettem nem lehet tesztelni vagy, ha igen akkor kérek felvilágositást hogyan. A diódák közül egy 22V zenner elszállt. Kondikon nem látszik, hogy baj lenne. A graetz "kocka" szerintem jó. Külső sérülés nem látszik rajta. Hogyan lehet ezt tesztelni? Adtam neki 18VAC és adott 24VDC-t terheletlenül. Probáltam a számot leolvasni és google-be keresni de semmi értelmeset nem kaptam. (GB04K 0108A)
Van itthon KA3842A bele lehet műteni?
Mivel tudnám helyetesíteni a 2SK2333-at? FS7KM-12 megfelelne?
Az optocsatoló meghallhat ezekben a kütyükben? (Esetleg hogyan lehet tesztelni? Ha jól értettem 1 dióda van benne meg 1 tranzisztor ami fényre kapcsolgat(?))
Lehet-e baja a tekercselésnek a magon?

A táp adatai: LiteON, modelA-1700-02 input: 100-240~ 1.8A 50-60Hz output: 19v 3.42A

Megjegyzem nem vagyok ász elektronikából. Amolyan "hobby" szinten foglalkozok vele. Elnézest kérek az esetleges hibákért, először irok a fórumra. :vigyor3:

Köszönöm.
(#) Doncso válasza devilkukacc hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Szia, üdv itt a fórumon.
Nekem az a meglátásom, hogy az IC-t nyugodtak beteheted a másik helyére, azzal szerintem nem lesz gond, viszont a FET-et , hát arra nem vennék mérget hogy jó lenne oda, a 2SK 700V/18A/50W míg az FS7KM 600V/7A/30W . A Graetzet nagyon egyszerű kimérni, ugyan is négy diódából áll, és minden láb ki van vezetve, egy egyszerű multiméter dióda vizsgálójával ki tudod mérni, bár ha azt mondod adtál neki 18VAC-t és egyenirányítva, pufferelve 24VDC-t mértél rajta, az akár még jó is lehet. A Tekercset megmérheted nem szakadt e, esetleg nincs-e égett szaga, erre nekem jobb ötletem nincs.
Remélem segítettem.
Üdv.
(#) cimopata válasza devilkukacc hozzászólására (») Szept 2, 2009 /

Helló!

FS7KM-12 fet mint ahogy Doncso írta csak 600V.
Letesztelni úgy tudod hogy ha valamelyik lába a másikkal rövidzáras akkor az mehet is a kukába.
+ még kapcsolsz egy ohm mérőt a D-S lábra majd 10V feszültséget a G-S lábra, ha jó a fet akkor annak a csatorna ellenállását méred.
Lomex listáját nézegetve van több alternatíva:
2SK4013 (TOS) N-POWERFET 800V 6A 45W 1.35R
STP7NK80ZFP (STM) RoHS N-POWERFET 800V 7A <1.6R
STP5NK80Z (STM) RoHS N-POWERFET 800V 4.3A Rds<1.9R

Amit ellenőrizned kell mindenképpen: A szekunder oldalon a diódákat egyik sem rövidzáras-e, nem szakadt e ki semminek sem a lába(mehanikai rázkódás) Pufferkondik nem púposak-e.
Optókapu rendben van e.
Meg azt a 0,39Ohmos ellenállást mérd meg mert valószínűleg szakadt.>>
(#) devilkukacc válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Köszönöm a válaszokat. Még nem volt időm méregetni és az alkatrészt se tudtam még beszerezni. A szekunder oldalon minden rendben. Fizikai serülés nincs és a mérések alapján is minden rendben. Még jelentkezek a fejleményekkel!
(#) rigidus hozzászólása Szept 4, 2009 /

Sziasztok,

Sracok, ket kerdesem lenne. Szeretnek epiteni ket tapegyseget, az egyik az egy 1kW-os 230V-os 0V-tol 1000V-ig kapcsolouzemu (labortap), illetve egy 24kW-os amivel nehany GV-ot szeretnek 400V-ra letranszformalni. Ez utobbi frekvenciaja fix, 30kHz szinuszjel.

Mindkettonel a vasmagot illetoen volnanak kerdeseim:

1. Az elsohoz (1kW-os) kb. egy eve megvettem a vasmagot amivel - a forgalmazo szerint - 4kW-ig tudok transzformalni 100kHz-ig. Sajnos a vasmagokhoz nem konyitok igy csatolnam az adatlapjat es megkernem valamelyikotoket aki jartasabb benne, hogy erositse meg vagy cafolja ha a fenti elvarasoknak megsem felelne meg.

2. A masodikhoz (24kW-os) meg nincsen vasmagom. Valamikor regebben itt a he forumokon lattam egyszer meretezo tablazatot vagy egyenletet toroidhoz es mar harom alkalommal is nekifutottam keresni de ilyenkor mikor kene nem jon elo. Tudna vki segiteni ebben?

Ezer koszonet elore is es bocs ha trivialisakat kerdeztem.

(MODOSITAS: Hogy nehogy megkeverjek barkit is, ezek ket fuggetlen tapegyseg projektek, semmi kozuk egymashoz csak egy hozzaszolasban kerdeztem meg a felmerult kerdeseket.)
(#) cimopata válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Hát ez rendesen nekivetkőzött
(#) cimopata válasza rigidus hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Üdv!

Az első kérdésedre:
A vasmag mérete alapján elegendő, de a u-értéket megnézve eléggé furcsa. (60) Ez eléggé rossz mágneses vezető, biztos, hogy ferritből van?

A 24kW-os kérdésedre:
Idézet:
„GV-ot szeretnek 400V-ra letranszformalni.”

Talán Villámcsapással szeretnéd meghajtani a nagyolvasztót? Bocsi, csak vicc!

Mindenesetre eléggé komolynak hangzik!

Bár egy villámcsapásnak annyi energiája van mint kb 8l benzinnek.
(#) ekkold válasza rigidus hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

GV-okat sehol sem használnak, legfeljebb nagyvákumban a részecskegyorsítóban (GeV) de ott is inkább csak az energiaszintet jelölik vele, a tényleges feszültség azonban jóval alacsonyabb.
Még 1...2 MV-os feszültségre sem készülnek trafók, legfeljebb kisérleti célra kutatásokhoz (és ezek sem kHz-es tartományban működnek).

Ezekután a lehetőségek:
- Vagy nagyon elírtad azt az értéket, jópár nagyságrenddel.
- Vagy az otimizmusod annyira határtalan, hogy körbeéri a földet
- Vagy csak provokálni akarod itt az embereket, és utána röhögni a felhördülésükön meg az esetleges vitákon.

Nos elárulom, annak hogy a macskám holnapra megtanul gitározni, sokkal nagyobb a valószinüsége mint hogy te vala GV-os trafót készítesz .
(#) Doncso válasza ekkold hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Iszonyat komoly kitételek , szerintem is maradjunk a macskádnál, azt valóban könnyebben magtanítjuk gitározni, azért nem semmi figurák vannak. De okos kérdésre okos válasz! Recept a néhány GV-400V trafóhoz: Végy egy 9000-es EI magot, primer 48.000.000 menet, 6-os huzalból, szekunder 83.000 menet 26-os zománcból.
(#) rigidus válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Szia, koszi a valaszt.

"(60) Ez eléggé rossz mágneses vezető, biztos, hogy ferritből van?

Nem tudom, hogy mibol lehet. Ezt hogyan lehetne megallapitani?

Talán Villámcsapással szeretnéd meghajtani a nagyolvasztót?

Nem, ez egy kvarcteglakbol epitett rezonator ami akusztikusan van meghajtva. A reszleteibe most nem mennek bele mert amint lattam az elozo ket hozzaszolo mar elkezte a rosszindulat feltetelezesetol az inkompetenciaig terjedo temakor onkentes boncolgatasat aminek a levezetesehez most nem tudok idot szakitani. Ha mar mukodokepes allapotban lesz az eszkoz igyis-ugyis lesz hivatalos kozzetetel videokkal, epitesi leirassal, stb. addig meg remeljuk valahogy kibirjak magukban tartani az erzeseiket.

Ami a GV-t illeti nem eliras hanem azokkal meretekkel amivel epitve lesz nagyjabol GV-os tartomanyig lehet feltetelezni a kimenetet ezert ezt az ELMELETI erteket tuntettem fel. En azt gondolom, hogy a gyakorlatban ez lejjebb lesz de ez az ertek sem lenne meglepo, mondjuk ugy mint pl. egy szep nagy tesla tekercs eseten.
(#) ekkold hozzászólása Szept 4, 2009 /

A szép nagy tesla tekercsek is csak a MV-os tartomány alját kostolgatják.
A kfki 5MV-os gyorsítója már elektrosztatikus gépre épül (nem trafóra) és egy hatalmas szigetelő-gázzal töltött tartályba van építve, hogy ne szökhessenek el a töltések.
Elméletben persze lehet nagy feszültségekről beszélgetni, de a gyakorlatban ez inkább csak nagyotmondás, még akkor is ha tudományos dolognak próbálja valaki beállítani.
Nekem kb a "semleges árammal" kapcsolatos videók és TV-s bemutatók jutnak eszembe ilyenkor. Aki meg komolyan fejleszt, az nem egy hobbi fórumon fog kérdezősködni trafó méretezésről
Valakinek a hozzáértése jól lemérhető azzal is, hogy tud-e kérdezni, és hogy miket kérdez.
Mindenesetre kíváncsian várom az elméletben megvalósítható, házi készítésű, GV-os hobbi -transzformátort. Mindenesetre addig is hazaszólok muteréknak, (biztos ami biztos alpon) hogy nézzenek rá a macskára, hogy elkezdte-e már a pengetést (szerintem nem, sőt valószinüleg fogalma sincs az egészről

Egyébként készített már valaki innen kapcsolóüzemü nagyfesz tápot? Olyasmire gondolok ami egy sorkimenő meghajtásnál azért jóval komolyabb dolog, tehát 1...20kV , 500W....10kW tartományra? Érdekelne pár tapasztalati dolog - főlg a szigetelések, illetve szigetelési távolságok, és a tekercselés módja.
(#) rigidus válasza ekkold hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

En nem tudom emberek neha olyan erzesem van nemely forumon mintha az ember a falnak beszelne.
(#) Doncso válasza rigidus hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Bocs ha rosszul érintett a hozzászólásom, valóban nem sértésnek vagy bántásnak szántam, de valljuk be, amikor egy 230V-al foglalkozó topicba valaki beleír olyat, hogy néhány GIGA voltról 400V-ra 24Kilowattos kapcsoló üzemű tápot akar építeni de lövése sincs hogy hogyan , hát az egy kissé enyhén szólva nevetséges,és sansztalanak tünik, pláne ha nem akarja vagy nem tudja kifejteni mihez is kellene.

Idézet:
„kvarcteglakbol epitett rezonator ami akusztikusan van meghajtva”

Ahha, és ez mi?

Tényleg nem akarlak bántani, mégegyszer elnézésedet kérem, ha megsértettelek, de érdekes amit szeretnél, mesélnél róla egy kicsit?
Üdv.

Te kezdted a komolytalakodást amikor GV-os feszültséggel dobálództál! Ha lenne bármilyen komolyabb nagyfesz tapasztalatod, akkor nem írnál ilyesmit. Ezek után meg azt várnád el hogy komolyan vegyen bárki is? Na ne nevettess!
Méghogy nem akarják elhinni, hogy GV-os feszültséget fogsz előállítani! Ez tényleg felháborító
Én meg holnap fogok egy műholdat pályára állítani, már csak az utolsó simítások vannak hátra az ionhajtóművön.
De hiába mondom, hogy segítsenek megtervezni itt az 50THz-es rádiókapcsolatot a müholdhoz, mintha a falnak beszélnék.... Hogy milyen emberek vannak! Nahát!! Irgumburgum!
Amúgy néha felbukkannak a fórumokon ilyen nagyotmondó emberek, akik persze vérig vannak sértve, ha valaki meg meri kérdőjelezni az állításaikat. És persze olyanok is akadnak, akiknek böki a csőrét ha valaki hülyíteni akarja a népet. Szerintem az arany középút a legjobb, vegyük komolyan a komoly dolgokat, és nevessünk a vicceken!
(#) Moderátor hozzászólása ekkold hozzászólására (») Szept 4, 2009

Azt javaslom, itt és most legyen vége a gúnyolódásnak, míg nagyobb baj nem lesz. Ha neki GV kell, hát az kell - érdemben valószínűleg nagyon kevesen tudnak hozzászólni, a gúnyosan "vicces" kötekedésre pedig itt nincs szükség.
(#) ekkold válasza (») Szept 4, 2009 /

Rendben, de most komolyan, GV-os népbutásra meg szükség van? Aki kicsit konyít a dologhoz az látja mi a helyzet, de a többiekkel ne akarjuk elhitetni, hogy GV-os trafó egyáltalán megvaslósítható lenne - mert nem az! Még elméletileg sem - sokféle okból!
A kapcsolóüzemű tápegységek mai nagyfesz csúcsa, kb. a röntgenberendezések tápja - ami 100kV körüli feszültséget jelent. Ezt is igen nagy nehézségek áram lehetett elérni. A MV-os tartomány nagynehezen még elérhető 50Hz-es trafókkal. A tesla tekercs meg inkább rezonátor mint trafó - és nem egy energiaátvitelre kihegyezett eszköz.
(#) kobold válasza ekkold hozzászólására (») Szept 4, 2009 / 1

Semmilyen népbutításra nincs szükség, de a helyes reakció nem a gúny, hanem az értelmes útbaigazítás, vagy a hallgatás. Volt már rengeteg olyan kérdés itt, amire egyszerűen nem lehet válaszolni - ezek egy ilyen gyűjtőtémában a következő oldaltól nem látszanak, ennyi...
OFF vége, épülhetnek tovább a tápok.
(#) cimopata válasza rigidus hozzászólására (») Szept 4, 2009 / 1

Hali!

Talán a legegyszerűbben úgy lehetne ,ha feltekernél rá n menetet és ráeresztenél 100kHz-es jelet jelet x-amplitúdóval.

B=(10000*Ueff)/(4*n*f*Ae)

B=0,1T-ra méretezz akkor még nem szabad melegednie a magnak.
Ha porvasból van a toroid akkor nagyon fog melegedni, mert nagyon nagy gerjesztést kap.
Ha ferrit akkor "hideg" kell maradjon.

Olvastatok már az egyik viszonylag új fejlesztéséről: olyan nanokriostályos ferriteket állítottak elő, amiket állítólag nagyfrekis kapcstápban is akár 1T-ig lehet gerjeszteni! Milyen szuperkicsi tápokat (trafókat) lehetne gyártani ilyen technológiával!
(#) rigidus válasza Doncso hozzászólására (») Szept 4, 2009 / 1

Tényleg nem akarlak bántani, mégegyszer elnézésedet kérem, ha megsértettelek, de érdekes amit szeretnél, mesélnél róla egy kicsit?

Semmi gond. Az igazat megvallva nem szivesen beszelek rola addig amig nem latom mukodni mert addig csak felesleges vitat indit egyesekben es szvsz korai addig idot pazarolni vitakra amig az ember nem jutott el addig az allapotig, hogy konkretumrol tudjon beszelni. A pozitiv erdeklodes fele mindig is nyitott vagyok igy az eziranyu kerdesekre valaszolok, ha tudok a tobbire sajnalom az idot.

Van egy akusztikus tulajdonsagokat figyelembe veve megfeleloen meretezett lada. Ebbe ket megfeleloen meretezett kvarctegla hermetikusan lezarva egy lazan illesztett fedellel. (ami rezegni fog)

A teglagba magasfeszultsegu egyenaram van vezetve (csak a legelso feltoltes celjabol) amitol enyhen el fognak vetemedni, (piezzo) majd a zenei "A" hang hatasara rezgesbe lep es a ladaban a sajat maga altal keltett visszhang fogja rezgesben tartani. A teglak toltese ket erosen magnesezett elektroda kozott fog szikrakent kisulni, majd a keltett zaj ismet "felhuzza" a szerkezetet. A rajz alapjan legalabbis nekem ez az elmeletem Az, hogy ebbol mi igaz, mi nem, mi mukodik, mi nem, mi hangzik jol, mi nem, egyelore nem akarok benne allast foglalni amig nem lattam.

Az eszkoz allitolag mukodik azokkal a meretarany parameterekkel megepitve amiket kaptam. Lenyegeben ezt szeretnem ellenorizni.

Arra figyelmeztettek, hogy bizonyos nagy tisztasagu kristalyok es meretek eseten akar GV-ok is megjelenhetnek, arrol nem szolt a fama, hogy mekkorak ezek a meretek, ugyhogy addig nyitva hagytam a kerdest. Lenyegeben ezert tuntettem fel az erteket, hogy ha ennek van valami jelentosege a vasmag/szigeteles/egyebek szempontjabol igy a T. Forumozo aki tud erdemben hozzaszolni a vasmag kivalasztashoz az ezt is figyelembe tudja venni.

Amint az kiderult ez egy rendkivul magas szam, igy nem bisztos, hogy olyan egyszeru mint amilyennek tunik azok szamara akik nem magasfeszultsegen nottek fel...

A 24kW-ot azt nemikepp a tavoli jovobe elore gondolkodva jeloltem meg, mert ha mukodne es tenyleg annyira utos akkor az eszkoz akkor megprobalnam meghajtani rola elesben a sajat lakasom elektromos halozatat amihez ~400V kornyekere kellene transzformalni majd onnan inverter.
(#) cimopata válasza ekkold hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Akkor az akár 4x-es teljesítmény lenne a mostaniakhoz képest, ugyanakkora méretben nem?

Csak az a baj, hogy olyan alacsony menetszámok lesznek, hogy csuhaj.
Bár affelől előny, hogy kevesebb menet kevesebb ohmos ellenállás, jobb hatásfok.
(#) Doncso válasza rigidus hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ezt nagyjából értem , de mire jó ez a szerkezet? Örökmozgó, vagy ez valami energia fejlesztő? Ez nem derült ki.

http://neverstop0086.win.mofcom.gov.cn/en/plate01/product.asp?id=82018
Idézet:
„Performance characteristics:
◇ High saturation magnetic induction (1.25T), high permeability, high inductance (inductance is greater than 10 times the volume of ferrite), low loss, small size
◇ excellent frequency characteristics , and according to different frequency bands for adjustment of insertion loss.
Initial permeability μ0, μ0 variable than the range of 30000 ~ 100000

Performance indicators:
Saturation magnetic induction Bs(T) ≥ 1.20T
Curie Temperature (℃) ≥ 560
Saturation magnetostriction coefficients (× 10-6) <2
Continuous operating temperature range (-55-130 ℃)
Initial permeability μ0> 80000
Coercivity A / m <1.6
High-frequency loss P(20KHZ.0.5T) <25W/Kg”
(#) cimopata válasza rigidus hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Idézet:
„A 24kW-ot azt nemikepp a tavoli jovobe elore gondolkodva jeloltem meg, mert ha mukodne es tenyleg annyira utos akkor az eszkoz akkor megprobalnam meghajtani rola elesben a sajat lakasom elektromos halozatat amihez ~400V kornyekere kellene transzformalni majd onnan inverter.”

Akkor a cél valamiféle ingyenenergia?
(#) rigidus válasza cimopata hozzászólására (») Szept 4, 2009 /

Ha porvasból van a toroid akkor nagyon fog melegedni, mert nagyon nagy gerjesztést kap.
Ha ferrit akkor "hideg" kell maradjon.

Koszonom a segitseget, holnap nekiveselkedek.

Miért pont 24kW?
Miért nem 20 vagy 30? Ezt honnan lehet így előre ilyen pontosan megjósolni?
Következő: »»   84 / 785
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem