Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tesla tekercs/generátor
 
Témaindító: NBalage, idő: Máj 27, 2006
Lapozás: OK   7 / 8
(#) Collector válasza moha21 hozzászólására (») Nov 8, 2009 /
 
T helyettesítő képet szokás használni csatolt tekercseknél, ha valami olyan számolás van, ahol pl a szórási induktivitást is figyelembe kell venni.

Tegnap szórakoztam zvs meghajtóval, ráraktam közvetlen az egyik kis szekunder tekercsemre, koronát azt nem produkált, de ívet a föld felé azt igen.
Videó:Bővebben: Link
(#) _BiG_ hozzászólása Nov 27, 2009 /
 
Szervusztok!

Sikeresen összedobtam egy GU-81M-es csővel hajtott teslát, üzemel is szépen. Szikrahossz olyan 30 centi Nem kardpenge alakú a szikra, mint általában, hanem "fa-szerű", elágazós, nagyon hasonló a nagy szikraközös tekercsekéhez.

Több kapcsolási megoldást is kipróbáltam, a legjobban a kvázi-triódának bekötött (vezérlőrács-segédrács közösítve, fékezőrács a földponton) vált be. Megszabadultam ezzel a segédrácsellenállástól és annak eszement melegedésétől (sajnos nincs sokszázwattos ellenállásom). Ráadásul egy triódának kisebb a belső ellenállása, mint egy pentódának, tehát több teljesítményt tud felvenni és adni a primerre. Kapcsolási rajz mellékelve.

A táplálás két, szekunderileg sorba kötött egyforma (szerencsém van, találtam ilyet) mikrótrafó, a vasmagokat a talpuknál fogva összecsavaroztam. Így az egyik trafó fejjel lefele áll, rajta a másik. A primerek kivezetései is szinkronba kerültek ezzel, így függőleges egyenes mentén helyezkedik el a kötési sorrend, nincs keresztezés. Olajat nem használtam.

FONTOS! Földelést kötni erre a megoldásra TILOS! Átüthet/-kúszhat a trafó, ráadásul így olyan helyen is áram fog folyni, ahol nem kéne!

A hálózat és a mikrótrafók közé egy szűrőkört iktattam (vettem egyet börzén, egy egész háztartást is rá lehet kötni), de mikróból is kitermelhető. Ha onnan veszitek, akkor a két trafót külön szűrjétek. A enyém bírja mindkettőt egyszerre. Nagy böhönc.

Az egyenirányítás egyutas és kicsit szokatlan. Magnetronokat használok, amik tulajdonképpen elfajzott diódák. Jól bírják a gyűrődést, nem érdekli őket olyasmi, hogy nagyfrekveciás tüskék, mint a nyafogós félvezetőket (de tervezem a higanygőzös diódák használatát is). Másik előny, hogy ez a legtutibb lágyindító, mivel a bemelegedésükkel fokozatosan nő a rajtuk átfolyó áram, így nem rántja meg a hálózatot semmiképp a teslatekercs. Kettő párhuzamos kötése kellett, mert a belső ellenállásuk kicsit nagy. Ha ilyet használtok, mindenképpen szedjétek le a mágneseket!! Nem kell, hogy kiégesse a szemetek a mikrohullám. Meg nem is mikrohullámot akarunk, hanem egyenáramot. A mikrohullám-kivezetőnyílást letakartam alufóliával - biztos, ami biztos. A külső mágnest könnyű leszedni, a belsőt nehezebb, ehhez ki kell tolni a magnetront a fészkéből és le kell vágni a bevezető szűrőtekercseket. A vágást a bevezető csatlakozó felől tegyétek, mert utána vissza lehet forrasztani (gondos oxid-lepucolás után) a tekercseket. Ne sajnáljátok az ónt, mivel nem kevés meleg lesz ott, nem véletlenül volt keményforrasztva eredetileg...

A magnetronok fűtése meg adott a trafókon. A magnetron-dióda polaritása: hűtőborda-tok a pozitív pólus, a fűtésbevezetések (valamelyik a kettő közül, tulajdonképpen mindegy, de csak az egyik) a negatív. Tehát a két-két fűtésvezeték közül egyet-egyet összekötve mehet be a cső felé, a pozitívok közösen meg a trafóra. De az ábrán is jól látszik. Én a két magnetront összecsavaroztam az oldaluknál fogva, így közös az anódjuk.

Két szikraközt is tettem a kapcsolásba. Ne hagyjátok ki, mert a kondibankotok, ha azt használtok, bánhatja! Ha nincs jól behangolva a tekercs, "visszarúg" (nem átüt) a primerre, így ott nagyon nagy feszültségcsúcsok alakulnak ki! A mikrótrafót is átütheti. Nekem szépen csattog néha (hangolásfüggő), már attól is előfordulhat, ha megközelítitek a szekunderszikrát valamivel (pl. egy fénycső), mert elhangolódik a rezgőkör. Olyan hangolást is sikerült csinálnom, hogy a primerről is 3-4 centis szikrát nyomott a levegőbe, sőt a visszacsatoló tekercset is sikerült szikrázásra bírnom, kb. 1 centist produkált! Ugye, rezonancia...

Másik érdekes jelenség volt, hogy másodlagos rezgéseket is sikerült keltenem, hangfrekvencián, a szikra "sikított". Ezt a visszacsatoló izzók kisebb teljesítményűre (230v / 40W)cserélésével és a velük párhuzamos kondi növelésével (56nF) értem el és némi primerköri hangolással. De óvatosan a kisebb izzókkal, igen könnyen kiégnek... Az így "sputterált" cső igen könnyen csinál galibát, könnyebben üthet át itt-ott a kapcsolás. Elvégre össze-vissza kezd rezegni.

Az anód és a primer közé egy párhuzamos RL kör van kötve: 47 ohm/20W-os ellenállás, rátekerve 10 menet 1,5 mm-es szigetelt drót.

Én betettem egy hangolókondit (C10) a visszacsatolókörbe is, nem kötelező, de itt is lehet hangolászni, hatásfokot növelni.

Másik érdekes megfigyelés, hogy az így kikísérletezett kapcsolásomban alig melegednek a mikrótrafók. Negyed órás üzem után is (mértem az időt) kb. 40 fokosak voltak a trafók. Persze nem bekapcsolva fogtam meg... Lazán megfoghattam, nem voltak forrók. Jól be van lőve. Bár néhány menetet még elbírna a primer és talán egy-két plusz csőkondit is. Majd kipróbálom...

A CLC szűrőkörbe tett mikrókondik mennyiségét nem érdemes növelni, mert nem a simító hatás fog növekedni, hanem elszívják az energiát a csőtől. Ez a kb 250nF érték még nem zavar, a duplájánál csökken a szikra hossza.

A GU81-et egy megfelelő méretű rézmentes nyáklapra szereltem fel. A csőfej oldalán, az alsó széléhez közel van 3 nyílás, amik a behajtott üvegpogácsa-rögzítőfülek nyomán keletkeztek. A nyáklapon ezekhez igazítva fúrtam 2-2 3mm-es lukat, az egyikük a csőfejen kívülre, a másik belülre esett. Ezeken gyorskötözőt átfűzve rögzíthettem a laphoz a csövet. Barkácsfoglalat... A cső kivezetéseire merev, szigetelt rézdrótokat (2,5 mm-es) forrasztottam, a csőfej aljának oldalán levő "hiányzó" körcikk részen vezettem ki őket párhuzamosan és egy megfelelő méretű sorkapocsba vezettem őket. Minden másodikat hagytam meg a szorítókból, így nem üthetnek át. Így a kapcsolat megvan, és a cső is "megáll a lábán".

Sikeres, de óvatos építést!

VTTC.JPG
    
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Jó hosszú leírás. Én speciel szívesen látnék képeket is, hogy megy.
A szűrőkondi növelése csökkenti a szikra hosszát, de a hatásfokot nem. Próbáld csak ki, hogy beraksz minél nagyobb (10uF) puffert a magnetron után, és egy jó kis hangtalan lángot kapsz a kimenetén.
Ajánlom, építsd meg hozzá a staccatot :Bővebben: Link
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Szervusz!

Hosszú, de legalább nem kell sokat magyarázni később a témával ismerkedőknek Sajnos nincs fényképezőm, amint sikerül szereznem egyet, teszek föl képeket.

Lehet, hogy nem csökken a hatásfok, de annyi kondim, amennyi kellene, most nincs

A staccato-t én is tervezem, de nem félvezetővel, hanem thyratronnal Elvégre csöves tesla ez, vagy mi...
Sőt, thyratronos teslát is szeretnék, a nagy thyratront egy kis thyratron hajtja, ez utóbbit már beüzemeltem.
De ellenütemű teslát is tervezek, most két kisebb csővel építgetem, de már megvan a két GU81 is, a kiscsöves tapasztalatokkal felvértezve jönnek azok.

A két GU81 párhuzamos bekötése nem növelte látványosan a szikrát, csak kicsit vastagabb lett. Meg a fűtőtrafó izzadt rendesen a 240W-ot habzsoló csövektől. Valószínűleg a MOT-ok nem tudnak többet, vagy a két magnetron. De van egy harmadik magnetronom, beépítem, hátha. A MOT-ok mágneses söntjét kivenni nem merem. Mivel nincs annyi trafóm, hogy kockáztassak egy leégést. Ugyanis ez pont két teljesen egyforma trafó, ilyet találni nem könnyű.
Hm, ha lenne ilyen trafó még kettő, lehetne 4kV-os kétütemű egyenirányítást csinálni. Nem akarok graetz-et, ha nem muszáj. Bár, ha meglesznek a higanygőzös csövek, azt is megpróbálom.

Üdv!
(#) szaki390 hozzászólása Nov 27, 2009 /
 
üdv!!rendelkezem egy tesla nzc 710 típusú lejátszóval és szerintem 2 eredeti hangfallal!!plusz kb 30 db lemezzel, amiken szeretnék túladni!! vki jelentkező??
(#) Collector válasza szaki390 hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Kicsit szerintem eltévedtél.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
555-ös IC-t is thyratronból építed?
Nekem is van 2 darab GU81-em, de még nem volt időm összerakni duálba, meg inkább én 3 fázisú meghajtást építek jelenleg.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
Szervusz!

Kitörpöltem egy 4 MOT-os megoldást a kétutas egyenirányításra, szerinted ez működőképes, pláne "olajozatlanul"? Nem szeretnék pancsolni
Tulajdonképpe ez egy 2*2kV-os kapcsolás, így a hálózattól ugyanolyan "messze" van potenciálban, mint egy vas. Ráadásul a vasak egy "szinten" vannak.
Földelni ezt sem lehet, mert akkor a tekercs végén a szikra -2kV-ra lenne a földtől (ha a szekundert lekötjük a katódhoz), ami igen kellemetlen áramütésben öltene testet, ha épp a szikrát "simogatjuk" és átüt a MOT. Aminek "száraz" üzem esetén nagyobb az esélye.
Tapasztaltam, hogy földelve "cicergett" a trafó és mindenféle gyanús áramok kezdtek folyni . Úgyhogy a föld felejtős :no: .

Üdv!
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 27, 2009 /
 
555-ös??? Minek az? Meghajthatom a thyratront egy kettőstriódás multivibrátorral (ahogy most is működik a kicsi thyratron, ez fogja hajtani a nagyot), de akár egy dekatronnal is, a hálózati fesszel szinkronban

3 fázisú? 3 cső dolgozik össze? Vagy a betáp háromfázisú?

Üdv!
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Szervusz!

Kipróbáltam a 2 GU81 párhuzamosan működését 3 darab, párhuzamosan kötött magnetronos egyenirányítással. Mit mondjak, brutális

A szikra a 35 centit is eléri, jó izmos. Sőt, ha a visszacsatoló RC-körbe betettem egy 56nF-os kondit pluszba (sputter-módú üzem) és a tetőkapacitáson levő kitörési tüskére (hilti-szeg) egy hatos zárt anyát tettem, azaz tompábbra alakítottam, akkor az alatta levő winchester-lemez szélén is szikrázott körbe, miközben az anya tetején is csapkodott fölfele.
Ezzel olyan hangja van, mint egy ütvefúrónak.

Üdv!

(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 28, 2009 /
 
Már csak ignitron, crossatron kell bele, és akkor már majdnem minden -tron végű alkatrészt tartalmazni fog.
Olajat mindenképp használj az átütés miatt.
3 fázisú meghajtót én szikraközös teslához építek, már majdnem kész van, csak nincs időm foglalkozni vele.
Igen, a csövekkel meg az a baj, hogy a csőáram eléggé korlátozott, ezért a legrosszabb a hatásfokuk az összes közül.
Meg én úgy tervezem, hogy lesz egy átkapcsoló (ami már kész van) folyamatos üzem és szaggatott üzem közt.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Szervusz!

Ja, halmozom a -tronokat, én ilyen -tron-követelő vagyok...

Igaz, hogy tán rossz hatásfokúak a csövek (igaz, vannak kilowattos csövek is, több amper anódárammal, ja, a fűtés a fő problem igazából), viszont nem durrannak szét, mint a FET-ek vagy az IGBT-k, ha valamit visszapofázik a tekercs...
Nekem olyan is összejött a GU-81-gyel, hogy a tetején levő két csatlakozó (az anód és a fékezőrács felső kivezetése) között ütött át, mint egy Jákob-létra. A cső épp csak nem vonta meg a vállát, hogy ez is valami? Melyik félvezető csinálja ezt utána?
Az olajos tanácsot észben tartom, de eléggé letör a dolog, mert oltári pacsálást lehet vele csapni. Láttam, milyen Farkas barátom olajos kimenőtrafója. Jó-jó, de maszatol.
Igyekszem képügyben lépni, de nem egyszerű...
Neked sok időt kívánok az építéshez.

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Nov 30, 2009 /
 
Nekem sem volt egyszerű kivitelezni az olajban a trafók mókát, ráadásul az enyémet cipeltük mindenfelé.
Én nagyobb műanyagdobozt használok, amihez van fedél, teli olajjal, fával kitámasztva. A műanyag dobozokat pedig fadobozba raktam, amit kibéleltem műanyag fóliával, és ronggyal, illetve homokkal. Így, ha ki is folyik egy kevés, az sem árt meg. Illetve szállításkor célszerű lenne igazából az olajat leönteni. Egyébként ha olaj alatt vannak, akkor percekig bírja az ív terhelést.
Csak PCB-s olajat ne használj. Néhányszor már én is belefürödtem, mert sok eszközt szedtem szét, amiben több tíz liter olaj volt.
(#) szaki390 hozzászólása Dec 1, 2009 /
 
Hali!
Nem kell vkinek 1 tesla lejátszó 2 eredeti hangfallal??
(#) Collector válasza szaki390 hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Elég nehezen értesz a szóból. Rossz helyen vagy!
Lefogadom, még ezt párszor eljátszuk, mire megérted, hogy a téma is másról szól, és a hirdetéseket nem topikokba szokás rakni.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 1, 2009 /
 
Szervusz!

Farkassal beszéltem, hm, ő meg nem tartotta fontosnak az olajat ehhez, bár a kapcsolást még nem látta, csak elmeséltem neki milyen
Hát, az olajfürdőt kihagynám. De köszi a jótanácsot. A PCB olajat miről ismérem meg?

Most egy egyszerűbb tekercselőmasinát dobok össze, ha működik, akár teslatekercseket tudok megrendelésre is csinálni
Most épp a fordulatszám-szabályozáson molyolok, illetve lábpedált barkácsolok hozzá. Minél jobban lenyomom, annál gyorsabban forog a spulni

Üdv!
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 17, 2009 /
 
Szervusz!

Összedobtam még egy csöves teslát, egy picit, 75TH típusú régi csővel. 1,16 MHz-en megy, 3-4 centis kis szikrapamacsot csinál egy sütőfólia-hengerre tekert kb 400 mentes szekunderen. Azért is csináltam, mert szép formájú cső

Üdv!

75TH.pdf
    
(#) net105 hozzászólása Dec 18, 2009 /
 
minimum hány volt feszültség kel egy kis "villám" csináláshoz?
láttam videót ahol 24 volttal csinálták, ennél kevesebbel is lehet?
(#) Collector válasza net105 hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Tulajdonképpen 1V-al is lehet, de ezt minden esetben fel kell transzformálni. Nálad a villám az mire vonatkozik? Mert a villám, mint jelenség, leginkább kisülést takar. Ívet hegesztővel is lehet már csinálni, gyakorlatilag ennek az alsó határa 15-20V.
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 18, 2009 /
 
Próbáld kivákumozott edénybe átvezetni a koronát, lesz az 10 centis is.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Szervusz!

Tudom, hogy tőled lehet venni olajat, de lehet-e vákuumot is? Vennék egy literrel
Hm, szerinted a hűtőkompresszor elő tudna állítani elég légritkítást erre a célra? Végül is az egyik irányból szivattyú.

Üdv!
(#) net105 válasza Collector hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
és egy 1,5v-os elemhez milyen transzformátor kell?
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Vehetsz vákumot is, adok lezárt edénybe Hűtőkompresszor tökéletes erre a célra, 1 darab, ha jó a tömítése, akkor 50mbarig lemegy, azon a nyomásszinten már nagyon szép plazmákat lehet produkálni.
(#) Collector válasza net105 hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Trafó semmilyen, legfeljebb inverter.. de ezt inkább az amatőr kérdéseknél tedd fel, nem idevaló témakör.
(#) net105 válasza Collector hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
és egy olyan kb mennyibe kerül?
(#) Collector válasza net105 hozzászólására (») Dec 19, 2009 /
 
Az előző válaszom felét már elolvastad, most tedd meg a másik felével is.
(#) _BiG_ válasza Collector hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Szervusz!

Köszi, de hogy töltöm át a te edényedből a kisülési kamrába? Instant vákuumod nincs?

Köszi az infót a kompresszorról, akkor ráhajtok arra a darabra, amit valaki ígért nekem.

Üdv!
(#) Collector válasza _BiG_ hozzászólására (») Dec 21, 2009 /
 
Ilyen kompresszort elég könnyű beszerezni, vehetsz akár rossz/használt hűtőgépet is, lomtalanításkor van egy rakás, illetve vastelepekről is össze lehet szedni. Sorbakötve kettőt elég mély vákumot el lehet érni, de dugattyús kompresszoroktól sokat azért nem kell várni.
(#) hatvanasjocó hozzászólása Ápr 23, 2010 /
 
Kisebb tekercs építéséhez :Bővebben: Link
(#) marci9509 hozzászólása Jún 6, 2010 /
 
Helló! Az a kérdésem, hogyha rákötök 2 MOT-ot sorba a konnektorra, akkor nem csapja le a biztit?Olaj alá kell tenni?Földelni kell a vasmagokat?
Következő: »»   7 / 8
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem