Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   19 / 78
(#) totyahoska hozzászólása Jan 6, 2011 /

Sziasztok!
Azt hiszem figyelmetlenségemben jó nagy baromságot csináltam, kérdezném mik az esélyeim... Szóval karácsonyi multiméteremet (DT9205A) sikerült ellenállásmérés üzemmódban a konnekorba dugni. Csattanás, a szobában sötétség... Azóta persze nem mér, de a kijelzőn vannak számok. Talán egy szegmens nem működik. Van reális esélyem a javításra?

Egyébként szabad ettől elhalálozni egy multinak - nem kéne erre védelemnek lenni benne?

Tudom, ez nem a milyet vegyek topic, de hová tennétek ezt a műszert a gagyi vagy a még éppen használható kategóriába?

Köszi előre is, B.
(#) fulcsii válasza totyahoska hozzászólására (») Jan 6, 2011 /

(#) szabopeteke válasza fulcsii hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

(#) szabopeteke válasza totyahoska hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

egyszer régen én egy MY64-es műszerrel csináltam ugyanezt, ugyanezzel az eredménnyel..de addígra már rengeteget mértem vele, nem bántam meg, hogy az MY64-et megvettem...de amiket olvastam meg hallottam a DT sorozatokról...nekem már újonnan sem kéne...de visszatérek arra, amit akartam...én úgy tudom, de javítson ki ha valaki jobban tudja, elvileg kellene lennie benne egy védelemnek, amely 250 voltig elvileg hatásos...gyakorlatilag meg ahogy sikerül. Nekem az MY64-em totál-káros lett, a panelon a csúszó-érintkezők egy babszem nagyságú foltban szénné égtek, elpárologtak a szó legszorosabb formájában...csak pár ellenállást találtunk rossznak, de azok kicserélése után is halott maradt a műszer...végül az lett, hogy egyik ismerősöm arra jutott, hogy a vezérlő IC is meghalt benne...mivel a tápfesz rendben volt, de semmit sem mutatott az enyém...így..akár kutyát dobálni is alkalmas lehet...csak volt egy másik is, és a megmaradt érintkezőket átraktam abba, mikor az kontakt-hibás lett... meg annak a kijelzőjének is volt valami, fölcseréltem a két műszerbe..most aztán végképp totálkáros az, ami szétégett, a másik egy darabig jó volt, most ismét kontakt-hibás a forgó-kapcsolója...majd ha elszánom magam, megnézem, akarjak-e csinálni vele bármit is, vagy begyújtáskor esetleg a kazánba...meglátom...de a forgókapcsoló minőségével kicsit sem vagyok kibékülve..A többi porcikáján is spóroltak, de a kapcsolója a leg gyengébb szerintem...lépek, jó éjt
(#) Doncso válasza szabopeteke hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

Szerintem ezek az olcsó multiméterek, legyen az MY64 akár DT közel azonos topológiára épülnek, ha minőségibb kell, akkor Metex, Maxwell, stb.
(#) mugab válasza Doncso hozzászólására (») Jan 8, 2011 /

A Maxwell sajnos elég érzékeny a hibás használatra. Még annyi védelm sincs benne mint a DY-okban...
(Közvetlen ic-re menő bemenetek)
(#) Hodinka válasza totyahoska hozzászólására (») Jan 12, 2011 /

Szia!
Ha még nem dobtad ki a szemétbe,és ha van elég türelmed hozzá,akkor szerintem megpróbálkozhatsz megjavítani.Régebben nekem is voltak ilyen műszereim.A legutóbbi DT-9208-omat például épp úgy intéztem el ahogyan te is,folytonossági teszt üzemmód alatt véletlen sikerült rámérnem a hálózatra,a kismegszakítót ugyanúgy azonnal lecsapta nálam is,a multi pedig hasonló módon számolgatott összevissza mindenfélét.Egy ideje igaz már én is Maxwell-t meg Metex-et használok,de a minap épp volt egy kis időm,és gondoltam ha már úgy is találni kapcsrajzot ezekhez a „DT”-khez,akkor megpróbálkozom megjavítani csak úgy "vajon sikerül-e" alapon,ami végül sikerült is.Egy tranzisztort,meg néhány ellenállást cseréltem benne,azóta igaz nem valami nagy pontossággal (már amennyire ki lehetett állítani),de mérni lehet vele.Egyébként meg ez a típus jócskán a gagyi kategóriába tartozik.Induljunk ki csak a mérőzsinórokból,amelyek kimondottan életveszélyesek,de hát erre mondják,hogy "olcsó húsnak híg a leve".
(#) totyahoska válasza fulcsii hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Ezt olvastam még mielőtt hazavágtam

Egyébként pont ennek hatására bemértem (nagy Tektronix generátorról, plusz ismert ellenállásokal) és elég jónak találtam, nem voltak ekkora eltérések. Az egyik méréshatár legvégénél mászott el kicsit.
(#) totyahoska válasza Hodinka hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

Valószínűleg pár percet majd rászánok ha lesz időm.

Amit láttam, hogy egy tranyó ledobta a kalapját, egy kis fólia elfüstölés is van és talán egy soros PTK(?) mutat látható sérüléseket.

Ha az elfüstölt fólia után támadom meg rövidzárral, akkor a szakadásvizsgáló sípol, úgyhogy reménykedem, hogy az IC megúszta.

Egy kapcsirajzot találtam itt valamelyik fórumon, de az nem stimmelt az én műszeremhez, te hol találtad?

Egyébként ha végleg eltávozottnak nyílvánítom , az emlegetett Metex, Maxwell mérőket hol érdemes (Bp) beszerezni? Ezek vannak már 5000 Huf környékétől?

A mérőzsinór egyébként tényleg gáz volt benne, kb 50 cm... Ez van, ha az ember ajándékba kéri és nem magának veszi alapos válogatás után.

Mellesleg köszi mindenkinek a válaszokat!
(#) Hodinka válasza totyahoska hozzászólására (») Jan 15, 2011 /

DT-9205,de nézd meg ezeket is: Bővebben link,Bővebben link valamelyiknek stimmelnie kell.Az IC szerintem még megúszta,mert odaáig azért van még egy-két komponens ami elszállhatott ezzel meggátolva az áram tovább haladását,mint például a kiégett tranzisztor is,amit azonnal cserélj is ki benne.Ilyen PTK termisztort pedig nem találtam sehol,ezért csak simán átkötöttem egy 1ohm-os ellenállással,mivel csak így volt a leg pontosabb.Amúgy meg a javításhoz mindenképpen szükséged lesz még egy multira is,egyrészt azért is,hogy a pontosságot viszonyításképp ki tudd állítani (a panelon lévő trimmerekkel),másrészt pedig azért,mert ezzel a műszerrel ezek után pontosabb méréseket aligha fogsz tudni mérni,max csak hálózati feszt,vagy egyébb durvább mérésekre lesz majd jó.Ellenben a kapacitás mérőjét sikerült úgy kiállítanom,hogy század pontosan azt mutatja amit a Maxwell.Az áram és fesz mérő is úgy ahogy pontos,de az ohm mérő,és a dióda vizsgáló gyakorlatilag használhatatlan (csak Mohm állásban pontos)
A Maxwell-t én innen a HEstore-ról rendeltem (MX-25306).A Metex-et pedig használtan vettem egy ismerőstől pár éve.De természetesen nem csak ez a két típus létezik,szerencsére elég nagy a választék a multiméter márkák között,a leg népszerűbbek például a Voltcraft,Fluke,Mastech,Unit.stb...Szóval igényeid szerint válogathatsz az árkategóriák,és a mérés fungciók között.
(#) nagyimre10 hozzászólása Jan 24, 2011 /

Üdv nindenkinek.Van egy voltcraft No.3IM tipusú műszerem,és az a gond vele,hogy például kapcsolóüzemű tápegységeknél az egyen irányitott feszültségeket nem tudja mérni(automata mérésváltós),de például egy akumlátort mér.Ez most hibás vagy gyárilag ilyen?Válaszokat előre is köszönöm.imi.
(#) nonno hozzászólása Feb 1, 2011 /

Hello! tudom hogy ez nem ide való téma! De szeretném megkérdezni hogy multi mérővel hogyan kell feszültséget mérni egy tápon! Illetve ellenállást? előre is köszönöm
(#) Nagy Tamás válasza nonno hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Hááát.... fekete zsineg a műszer test(com),piros a meleg.
Piros zsineg pozitívra ,fekete zsineg negatívra a tápegységnél . Mindezek előtt a méréshatárt jóval a várható fölé állítani. pl.12v táp ...méréshatár200V egyenfesz. Majd ha tényleg 12 körüli az érték akkor kapcsolsz a kisebb felé, és pontosabb értéket kapsz.
Ha pedig sima kis ellenállás mérésre gondolsz (általában be nem forrasztottat lehet pontosan megmérni,egyéb okok miatt) akkor csak simán egyik kivezetése az ellenállásnak a piros ,másik -hoz a fekete zsinnyór. Itt is a nagyobb méréshatártól indulj.
(#) Nagy Tamás hozzászólása Feb 1, 2011 /

Előre bocs a Maxvell rajongóktól,de szerintem pocsék műszerek. Nekem van egy mx-25 314 es és váltó feszültség mérésnél be nem dugott csatlakozókkal is mutat 4v -ot. Ismerősöm egyel kisebb szériása szintén hasonló gondal küzd. Ráadásul a két műszer mérései közt is jelentős eltérések vannak. Ezek után hogy bíznék meg benne? Régi Analóg műszernél nincs jobb!
(#) AMD válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Szia!
Nézd meg rövidrezárt bemenetnél mit mutat. Nekem piaci multiméterem van az is csinál ilyet. Szerintem zavart szed össze.
(#) fulcsii válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

Ha van a zsebedben, vagy a környéken mobil telefon, stb, képes az még 50V-ot is mutatni, ha szabadban vannak a vezetékek!
(#) Hx-2 válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Feb 1, 2011 /

De lehet hogy vsak be kell kalibralni, mert esetleg elmaszott.
Pontos ertekek beallitasara en digit hasznalok, valtozo (lukteto) ertekeknel biztos, hogy analoggal merek.
(#) nonno válasza Nagy Tamás hozzászólására (») Feb 2, 2011 /

köszönöm a segitséget
(#) nonno hozzászólása Feb 3, 2011 /

Hello! Egy kis segítséget szeretnék kérni! Kondenzátorokat szeretnék mérni, azt tudom h ellenállással kell mérni,meg előtte ki kell süttetni! De viszont az nem tudom hogy a kijelzőnek milyen értéket kell mutatni? Meg azt is tudom hogy szakadást kell nézi! Előre is köszönöm a segítséget
(#) mindenes válasza nonno hozzászólására (») Feb 3, 2011 / 1

Hello!
Ezzel a módszerrel közvetlen nem lehet kapacitást mérni,már pedig gondolom te arra lennél kiváncsi hogy egy adot kondenzátor pl hány mikrós. Ez a módszer csak arra jó hogy következtetni lehet egy kondi állapotára: hibátlan kondinál a műszer feszültsége tölti a kondenzátort s ezt indikálja a műszer, ha feltöltődött akkor végtelent mutat a műszer.Ebből meg tudod állapítani hogy a kondi pl. nem e zárlatos, ez a módszer csak ennyire alkalmas.
(#) nonno válasza mindenes hozzászólására (») Feb 3, 2011 /

Köszönöm a segítséget! Végülis egy Lcd monitort próbálok megjavítani, a hibája az hogy nem kapcsol be,még led világítás sincs rajta, én a tápra gondoltam, a kondenzátorokra gondoltam hogy lehet hogy valamik rósz!
(#) dewil666 hozzászólása Feb 6, 2011 /

Sziasztok!
Van egy DT-9202A Multiméterem és használati utasítást keresek hozzá! Nem kaptam hozzá!
Ha tudnátok linkelni egy oldalt ahol megtalálom magyarul az jó lenne. Köszi
(#) Mirones hozzászólása Márc 7, 2011 /

Sziasztok!

Hogyan tudom megmérni egy, hogy egy akkumulátor hány mAh -ás?
névlegesen 7,4 volt és 1390mAh.

Előre is köszönöm!
(#) zolika60 válasza Mirones hozzászólására (») Márc 7, 2011 / 1

Feltöltöd. Egy ismert fogyasztóval lemeríted és közben méred az időt.
(#) nyekk hozzászólása Márc 7, 2011 /

Üdv.
Szegedi elektro boltot tud-e valaki ahol be tudnám szerezni valamelyik multimétert Maxwell Mx -25 304,vagy Mastech Ms 8222H?
kössz!
(#) Mirones válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 7, 2011 /

Köszönöm!
(#) válasza Mirones hozzászólására (») Márc 8, 2011 /

Szia!

Amit a kolléga írt, az a gyakorlatban nem (illetve nem így) működik; mivel a cellafeszültség folyamatosan csökken, ezért változik az ismert fogyasztón átfolyó terhelőáram is.
Tehát a legegyszerűbb, ha építesz egy állandó áramú kisütőt, és akkor már valóban működni fog az időméréses módszer.
(#) dante01 hozzászólása Márc 11, 2011 /

Sziasztok!
Segítségeteket kérném. Van egy icl 7106-os ic-m ,mint amely a képen is látható, de nem tudom hogy az a lába micsoda amelyik egy fekete vezetékkel van ráforrasztva. egyik lábhoz sincs ellenállása.
(#) válasza dante01 hozzászólására (») Márc 11, 2011 /

Szia!

A kérdés nem egészen ebbe a topicba való.. Egyébként IC-t sose méregess ellenállásmérővel, mert egyrészt a mért eredmény nem bír majd információértékkel, másrészt egy érzékenyebb IC-t akár tönkre is tehetsz ezzel.
Nézd át a datasheetet, és akkor feltehetően sikerül majd beazonosítani az adott lábat.
(#) MaTe193 hozzászólása Márc 15, 2011 /

Üdvözletem!
Hozzám került egy Maxwell MX-25 111 típusú multiméter.A gond a következő:Akárhová kapcsolom a tárcsát,mindenhol csak egy darab 1-es jelenik meg a kijelzőn.Tudtommal ez azt jelenti,hogy nagyobb méréshatárra kellene váltani,csakhogy én semmit nem csatlakoztattam! (Mérés közben sem mutat mást.)Valakinek van ötlete mi lehet a gond?
Köszönettel:Máté.
Következő: »»   19 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem