Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű (PWM) végfok építése
Lapozás: OK   40 / 240
(#) lorylaci válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Katt-tal tökéletesen egyetértek.

Sokan tényleg csak a kész megoldást várják, és persze abból is minden védelemmel együtt, marha nagy teljesítményben. Meglett a kapcsolásom, működik, relatíve szépen kapcsol, kraftot is ad, de rögtön "védelem van benne?, ez tud 500W-ot?"

Ha valahonannan kiszedünk valamit, attól függetlenül érdemes a forrást feltüntetni, hogy az 1 napos vagy akár 50 éves, tökmindegy (ha jó, tudjuk kit kell dícsérni, ha rossz...)

Egy kapcsolóüzemű cuccot sokkal tovább tart megtervezni, pláne nyáktervet csinálni hozzá. Spafi olealán rengeteg kapcsolást közzétett, valamelyiket direkt arra, hogy kezdőknek legyen mit próbálgatni. Ha valaki hozzáértő, ránéz csak a kész cucc fotójára, és rögtön sok információ birtokába jut. De most elvárni valakit, hogy a marha sok munkával készített, nem tudom hanyadik protototípusnál tartó, x db védelemmel kiegészített, üzembiztos dolgot közzétegye... (hogy azt nem hozzáértő is után tudja építeni)

Amúgy a legtöbb ifjú titán egy d-osztályú dolgot amúgy sem tudja utánépíteni, ha nem érti a működését, ekkor persze Én sem tudtam.

Transztyűszeres - HADITITOK?
Kétlem, ott a cikkem például, rengeteg okosság van benne. De ott van az IR tutorial, de persze aki nem igazán érti, csak magolja, vagy audiofil-szerű szentképként tekint rá, annak csak kulcsszavak jönnek le belőle (mint a digitális, vagy hogy akkor ez hangosabb-e).
Ha valaki valamit tudni akar, kérdezzen, én ahogy igyekszem válaszolok rá. Mint ahogy szerintem több ember problémájára választ adtunk.

De hogy ne csak OFF legyen:
Cimopata: Jól néz ki, bár még nagyon első prototípusos a szépsége...
A teljes hidas cuccodal hogy állsz?

Én már 3 hete csak IRF540Z-re várok.
(#) proksa1 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Ez valóban Spafi egyik végfoka, elég régi darab, nekem van belőle 2, de szerintem nem épp egy jól sikerült darab, marhára kihallatszik a vivőfreki belőle, a magasa süvit, a mélye erőtlen, viszont iszonyatosan üzembiztos(persze a hozzá tartozó védelemmel együtt), többszöri hangos csattanással kisért rövidzárást is gond nélkül élte túl. Most ha jól tudom az "accus" teamnek csinálja a végfokait, de azok már köszönőviszonyban sincsenek ezzel, azok már minden tekintetben komoly darabok. Egyébként ha valaki nem böki rá egyből, hogy ez Spafi terméke akkor szerintem fel se figyel rá senki
(#) ethosz2 válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Én mondjuk azt írtam, hogy általában, csúnyábban vágnak. Itt az általában! szón van a hangsúly. Ezt meg lehet oldani UCD elvű erősítőnél is simán, hogy ne így legyen. Mindössze úgy kell méretezni a visszacsatoló hálózatot (beleértve a végfok nyílthurkú fázisviszonyait és késleltetését), hogy mielőtt abbahagyja a végfok az oszcillációt (jelvágásnál) a leghoszabb impulzus röviddebb legyen 50us-nál (tehát ne jöjjön le a hallható sávba), valamint a kimeneti szűrő rezonanciafrekvenciája is 20Khz felett legyen, minél jobban kicsillapítva.

Neked is egy nagy szerencséd van a végfokoddal, hogy olyan disznó lassú a komparátor a bemeneten. Az IR2110 gate meghajtó 100ns-nál rövidebb impulzus esetén hajlamos kiakasztani a felső oldali gate meghajtó részt. Te is betetted volna a lágy vágót a 3. porráégett végfok után, ha nem ilyen olcsó, silány komparátorral építkeztél volna. Mondjuk ezenkívül semmi féle pozitívuma nincs az LM311-nek. Ebben a kapcsolásban mekkora a késleltetése? Legalább 1us alatt van?
(#) lorylaci válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Az adatlap grafikonjai szerint így kb 600-800ns késése van (egyékbént 200ns körül lenne).
Erről a kiakasztásról még nem hallottam. Az újabb kapcsolásban rendesen kötöttem be a kompartáort, így gyorsulni fog (normál 200ns prop delay a komparátorban). Remélhetőleg akkor sem lesz még ilyen proglémám. Most igazából a beépített védelmek működésére leszek kiváncsi.

Azt ne vedd alapul. Ebben a kapcsolásban meg 1-2us-ra emlékszem. Ráadásul a tápfesz is marha alacsony.

Az adatlapon a legszebb oldaláról mutatják be, optimális tápfesszel és a kimenetéről veszik le a jelet. A másik beállításban már az adatlapon is sokkal rosszabb.

Igazából meg kéne mérni. Én borzalmas értékre emlékszem az emitter kimenetén, de mindjárt vetek rá egy pillantást.
(#) ethosz2 hozzászólása Feb 18, 2011 /

Hát 2K emitter ellenállással még 2us-on túlnyúló késleltetést is látok az adatlapon és persze rohadt asszimmetrikus, akár a kollektor kimenetről.
(#) (Felhasználó 46585) válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 18, 2011 /

Nagyon elbonyolítjátok ezt a kérdést. Miért nem jó opampnak egy LF357, komparátornak meg egy 74HC14? Ez utóbbiban mindjárt 6 db van. Mindenféle egyéb funkciót is el tud látni. És kevés komparátor tudja ezt a sebességet 40,- Ft-ért.
(#) Router hozzászólása Feb 18, 2011 /

Sziasztok!

Milyen FET-ekkel lenne érdemes kiváltani az IRFI4019H-t?

Sajnos Magyarországon szinte beszerezhetetlen és az IRAUDAMP7S-t szeretném egy az egyben koppintani mert ritka egyszerűnek tűnik és az adatai is meggyőzőek.

(A tripath-el befejeztem a pályafutásomat )
(#) ethosz2 válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

OPAMP az minek? Nem elég érzékeny a 74HC14?
(#) (Felhasználó 46585) válasza ethosz2 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Hibaerösítőnek. Azt a hiszterézisfeszültséget tudod vele csökkenteni, amit a HC14-es képvisel. És mindenféle okos frekvenciakompenzációt lehet vele megcsinálni. Meg azt is elérheted, hogy annyira ki lehet modulálni, mint amit korábban fényképen belinkeltem. És mégsem csökken le a vezérlés nélküli 220...250 kHz körüli kapcsolási frekvencia 60..80 kHz alá.

( A HC14 egy digitási kapu. )
(#) pimi9 válasza Router hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Ha visszakeresnél, akkor találnál egy csomó típust, ami jó helyette.

De inkább kezd el a fórumot, a cikket, az IR Appnotejait, a philipses ucd-t tanulmányozni, és gyúrj össze egy saját kapcsolást.
(#) Transztyuszeres válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Igen. Lesújtó és lehangoló, hogy 5év után 2011-ben örülhet mindenki egy diyaudio-s rajznak LM311N-IR2110-IRFP240-el, ötféle tápfeszültséggel. Ebbe tényleg nem érdemes IR2010-et rakni...

Amúgy díjazom magát a cikket, csak ne lepődjön meg senki, ha a benne szereplő kapcsolási rajz megépítése után szidják a Class-D végfokokat.

A SPafi-s kapcsolási rajzról annyit, hogy aki az alapján normális végfokot tud építeni, az már meg is érdemli, hogy használja...
(#) Transztyuszeres válasza ufy92 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

A védelmi részt is visszarajzolhattad volna, ha jól láttam a vaterás képeken, akkor a "SPafi-s UcD"-n három IC van. Ehh...
(#) Router válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Csak azért kérdeztem mert rendeltem egy komplett KIT-et amit visszarajzolok és csak a fetet kellene módosítani benne amit utána bárki használhatna kedvére, nem kell kínlódni a saját tervezéssel.

Erről van szó: Bővebben: Link

A tripath-el is hasonló célom volt de annyira bonyolult a nyákja, hogy házilag ha sikerül is összerakni akkor sem lesz tökéletes mert kétoldalas furatgalvánozott nyák kell neki amin rengeteg hibalehetőség van, főleg mert az alkatrészek fele 0603 smd. Az sem mellékes, hogy a 90% alkatrész precíziós 1%-os darab amit egy hónap alatt sikerült összekaparnom aranyáron.

Ezzel szemben a fentebb linkelt Iradudampon alig van alkatrész és azok sem egzotikus értékek, kivéve a fetet.
(#) proksa1 válasza Router hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Ennek publikus a rajza egyébként, vissza sem kell rajzolni. Kicsit drága az IC, esetleg lehetne hogy páran összedobni valami nagyobb tételre és akkor olcsón kijönne, és gyakorlatilag ez az IC minden tud, alig kell külső alkatrész hozzá.
(#) Router válasza proksa1 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Azért olyan vészesen drágának nem mondanám mert a hq videonál is 1600Ft. A feteken lehetne többet fogni.

Rosszul fogalmaztam, a nyákot rajzolom majd át ahogy van csak azt az egy IRFI4019H-t váltanám ki két fettel.

Így már lenne egy elég költséghatékony, egyszerű és stabil végfok ami mindenki számára elérhető.
(#) lorylaci válasza Router hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Ha kell nekem van kész nyákom IRS2092-re, beültetésre készen. Sajnos nekem még nem volt időm nekiállni. Szívesen odaadom neked, ha beszámolsz a fejleményekről (mondjuk itt).
(#) Router válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Sima DIP tokos ic-hez van tervezve? Milyen FET-ekkel menne?

Nyákot azt csinálok én is ha olyan van. Sajnos nincsen szkópom és még csak ismerkedem a D osztállyal így lehet nem én volnék a legmegfelelőbb ember

Érdekes egyébként a KIT amit rendeltem mert a hirdetésben 300W-osnak írja az ember de az adatlapban az IRFI4019H-van 250-nek írja. Akkor hol az igazság?

Ha megérkezik és összedobom akkor arról mindenképpen írok és akár össze is hasonlíthatjuk a tiéddel.
(#) Ge Lee hozzászólása Feb 19, 2011 /

Összedobtam próba képpen ezt a Laci félét is, FET híján még mindig IRFP-vel. Alakítottam egy picit a nyákon és a vcs-n is és csökkentettem a bemenetek ellenállásait. Elsőre nem tűnik rossznak, mondjuk azt a 370mV offszetet sokallom a kimeneten. Lógó kábelekkel jön némi kapcsolási zaj is a hangszóróból, de ha a hangszórókábel fölé teszem a tenyerem megszűnik és kb. annyi zaja lesz mint egy átlag B osztályú végfoknak. Alacsonyabb (néhányszor 10W) teljesítményre szerintem ez a FET is jó, épp hogy langyos, a jel túllövése terheletlenül 2-3V, terhelve még nem néztem.
(#) lorylaci válasza Router hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

DIP-tokoshoz, és TO220-as tokú fetekhez.
Hát a hírdetéskeben mindig többet írnak, de amúgy ez attól függ, hogy milyen torzítással méred.
(#) Suncorgo hozzászólása Feb 19, 2011 /

Sziasztok itt van egy pár mérési kép az erölködőmről.

Nem valami bonyolult jószág Fix frekis (250Khz) egész szépen szól, 50V tápfesz H híd.

A félhidak kimenetén normális az a berezgés?
(Kapcsolási rajz nemsokára)

A kimeneti szűrőm egy vason (PC táp sárga magja) van tekerve, 2x100uH tudom sok majd lejjebb tekerem mert vágja a zene magas frekijét is
Szóval a kimeneti szűrőm is melegszik... (55C°)
Az IR2110-es meghajtók: 48C°
Az IRF540N: Nem tudom megmérni meghülyül a műszer a magasfrekitől

Nyugalmi áramfelvétel 68mA

Kapcsolás (PDF)

Miért melegedhetnek az uf4007esek? Valószínüleg ezért melegednek a meghajtók is
(#) Suncorgo válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

A tápfesz rendben. A diódák UF4007esek amik valamiből kifolyólag melegednek is. Ezért melegedhetnek a meghajtók is. A Cboot kondenzátornak elég a 25V feszültség? Mármin olyan van benne. Gondolom az is csak a COM és Vcc közötti tápfeszre (15V) töltődik fel.

Áttekertem a kimeneti induktivitást. 100uHről 33uH-re. A nyugalmi áramfelvétel megnőtt kb 100mA-re. Ha a bemenet nem is kap jelet a kimeneti induktivitás forrósodik felfelé. Egy 5 perc múlva meg se lehet fogni.
Mi lehet a baj?
(#) cimopata válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

PC sárga vasat felejtsd el.
Néhányszor már volt róla szó.
(#) pimi9 válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

A háromszögjel generátorod nem szimmetrikus.
Komparátornak miért nem komparátort használsz?

Idézet:
„A diódák UF4007esek amik valamiből kifolyólag melegednek is. Ezért melegedhetnek a meghajtók is.”

Vagy semmi közük egymáshoz.

Idézet:
„Mi lehet a baj?”

Nagy a vesztesége, az a porvas ide nem jó.

Router: Jobban járnál, ha feladnád a "másolást".
Így csak feleslegesen sok pénzt fogsz kidobni.
Idézet:
„Sajnos nincsen szkópom”

Vegyél egy egyszerűbb darabot, nagyon megkönnyítené a dolgodat.
Olvasd át az IR Appnote-jait, a cikket, az UcD-s cikkeket. Ezek után meg álj neki a philipses UcD-nek (UM10155), azzal biztos a siker, és bármiből össze lehet rakni szinte.
Ha hajlandó vagy vele foglalkozni, akkor szívesen segítek/ünk.
(#) Suncorgo válasza pimi9 hozzászólására (») Feb 19, 2011 /

Idézet:
„A háromszögjel generátorod nem szimmetrikus.”

Azt valószínüleg át fogom alakítani Skori kapcsolása alapján.
Idézet:
„Komparátornak miért nem komparátort használsz?”

Mert nem volt a fiókban
Idézet:
„Vagy semmi közük egymáshoz.”

Igazad van.
(#) lorylaci válasza Suncorgo hozzászólására (») Feb 20, 2011 /

A félhidak kimenetén a berzegés normális Az alábbiakkal tudsz rajta javítan:
- RC snubberek használata a FETek tövében.
- Jobb nyákterv, kevesebb parazitainduktivitással
- Más tokú FETek használata.
Mindig figyelni kell a lehető legjobb nyáktervre, de egy RC snubberrel sokat tudsz a belengésen javítani (100p 100r kiindulásnak jó).
Ajánlom a légréses ferritet a porvasmag helyett, sokkal kisebb veszteségekkel dolgozik. Lomexben lehet kapni ETD29-et N67 anyagból és 1mm légréssel, kettő olyan összerakva nagyon jó... (99ft /félmag + tekercstest + leszorító)
48°C-os megható teljesen normális. Nézd meg a grafikonokat, amit mondtam. 10 Ohm gate ellenállásnál 71nC gate töltésbe, 250kHz mellett a 30-as grafikon alapján is ennyi a becslés.
Következő: »»   40 / 240
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem