Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter problémák

Témaindító: lgyk, idő: Szept 5, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   20 / 78
(#) qvasz2 válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Ha minden állásban ezt mutatja, akkor azt hazavágták -> kuka.
Esetleg szétszedték, és nem jól rakták össze a forgókapcsolóját? De inkább az első.
Azt érzi, hogy hova tekered? Írja, hogy V, A, OHM, vagy valami?
(#) MaTe193 válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Sajnálattal hallom.
Érzékeli,a tizedesvesszőt pakolgatja,nomeg 600V-os állásban kiírja,hogy HV.A szakadásvizsgálója működik,csak a kijelző nem ír semmit.
(#) qvasz2 válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Szerintem valami nagyot mértek vele kis állásban, és odalett a procija. De lehet, más majd mást mond.
(#) Hodinka válasza qvasz2 hozzászólására (») Márc 15, 2011 /

Hali!
Igen valószínűleg valami nagyfesszel intézhették el,azonban szerintem még nem kell mindjárt kidobni.Előtte azért érdemes lenne szétnézni benne,többekközt azt,hogy vannak-e egyáltalán benne cserélhető IC-k.Maxwellt ugyan még nem szedtem szét,de egyszer volt egy hasonló problémájú gagyi multim amit végülis sikerült megjavítanom,és véleményem szerint ha már az a legolcsóbb piaci kategória javítható volt,akkor egy valamivel minőségibb műszernél azért már a gyártók jobban oda figyelnek az alapszintű védelemre,tehát érdemes megpróbálkozni vele.
(#) Doncso válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 16, 2011 /

Idézet:
„és véleményem szerint ha már az a legolcsóbb piaci kategória javítható volt,akkor egy valamivel minőségibb műszernél azért már a gyártók jobban oda figyelnek az alapszintű védelemre,tehát érdemes megpróbálkozni vele.

Sajnos nekem pont ezzel ellentétesek a tapasztalataim. A gatyi elektronikai cuccok, sokszor sokkal jobban bírják az ütés/vágást, és bizony találkoztam már olyannal is, ahol a nagynevű gyártók fejlesztése sokkal inkább kiterjedt a garancia idő után bekövetkező hibák minél pontosabb időzítésére, mintsem a termék tökéletesítésére. Egy valamit jegyezzünk meg. Fogyasztó társadalom vagyunk, azaz míg régen a minőség és a hosszú élettartam volt a cél, ma az, hogy minél több pénzt kihúzzanak a gyártók az ember zsebéből, azaz a gagyit dobd csak el és vegyél másikat, a minőségi termék javításánál meg nyúljál csak a zsebedbe. Nem hiszem el, hogy a mai fejlett technológiával nem tudnak olyan kapcsitápot építeni, amelyikbe nem száradnak ki a kondik 5 év után, és azt se hiszem el, hogy idő előtt olyan sokminden véletlenül megy tönkre.
(#) Hodinka válasza Doncso hozzászólására (») Márc 16, 2011 1 /

Hát végülis igazad van,sajnos manapság a minőség fogalma már igencsak a háttérbe szorul,dehát mit is tehetnénk ez ellen ilyen világot élünk,ezért e-szerint is kell alkalmaszkodnunk még ha az számunkra nem is a legkedvezőbb kiút.Viszont ami a legrosszabb az egészben,hogy ez a fajta mentalitás egyre inkább kibontakozóban látszik.Azonban ha más szemszögből közelítjük meg ezt a dolgot,akkor a töménytelen átverés és kabzsiság közepette egyben némi logikát is vélni felfedezni,ami ha egy adott személy számára talán nem is,de a társadalomban akár egyfajta pozitívum ként is leírhatunk,mégpedig az,hogy tegyük fel,hogy az a bizonyos elkó nem szárad ki 5 éven belül,akkor az már a gyártónak nem jövedelmez ami egyben rengeteg munkaerőt is érint,és ha már egyszer elromlott az a multiméter,vagy TV,vagy tudom is én mi,akkor igaz sajnos más kárán,de legalább az erre szakosodott eberek is megkereshetik a kenyérre valójukat.Lényegében egy körforgás az egész,csak sajnos a valóságban ez nem pont így alakul,mivel nem mindenki tartja be a játékszabályokat (gondolok itt elsősorban a kormányra és még sorolhatnám kikre...) és ez az elszomorító az egészben.
Üdv!
(#) Doncso válasza Hodinka hozzászólására (») Márc 17, 2011 /

Ebben is van igazság. De abban is, hogy régen nem száradtak így ki az elkók, mégis volt mindenkinek munkája. No ,de ez már más tészta, meg OFF is.
(#) vidoszer hozzászólása Márc 22, 2011 /

Sziasztok!
Kapcsolási rajzot keresek GDM-705 multiméterhez. Ha valaki tudna segíteni, nagyon megköszönném.
(#) abcdabcd válasza MaTe193 hozzászólására (») Márc 28, 2011 /

Nekem hasonló egyszerű Maxwell multim van próbáld meg benne kicserélni a biztosítékot, nekem akkor hülyéskedett egyszer, mikor bár Volt állásban, de a 10amperes dugóban felejtett zsinórral akartam volna 6V-os akksi feszültségét megmérni villanás pukkanás a műszer ment tovább csak néha hülyeséget mutatott... (ezt a villanás pukkanást ráadásul kétszer is eljátszottam mire rájöttem hogy nem dugtam át azért csinálja ), meg az elem esetleg hajlamos lemerülni benne...
Vagy ami állítólag szinte bármelyik multiméter végét jelenti egyszer: a forgókapcsoló alatt elkoptak a sávok...
Ennyi ötletem van így hirtelen...
(#) vidoszer válasza abcdabcd hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Köszönöm az ötleteket, de Sajnos nem biztosíték. Sikerült kapacitás állásban, feszültséget mérnem. Ami ellen nincs benne védelem. Kapcsolási rajz nélkül nagyon nehézkesen lehet javítani, a ráfordított időről nem is beszélve.
(#) Hodinka válasza vidoszer hozzászólására (») Márc 30, 2011 /

Szia!
Jelenleg milyen állapotban van a műszer,csak a cap.mérő rossz benne,vagy abszolút se kép se hang?
(#) vidoszer válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 2, 2011 /

Néhány funkció működik, de az se tökéletes. Az autómata méréshatárváltó "analógkapcsolókkal" van megoldva, és belső táp is van benne néhány. Úgy gondolom ezek közzül "zakkant meg" valamelyik. Azért kellene a rajz hogy gyorsan végig lehessen mérni. Rajz nélkül eléggé időigényes a dolog. Idő meg sajnos egyre kevesebb.

Üdv.
(#) atgyuric hozzászólása Ápr 5, 2011 /

Sziasztok,

Van egy MA TECH MAS-345 multiméterem, évek óta jól szolgált. Ma történhetett valami vele, mert az ellenállásokat nem jól méri. pl a 200k ellenállást megméri 130k-nak, a 10k ellenállást 9,3lnak , az 1M 600knak stb. Lehet ezt valahogy javítani? Többi rész rendben működik, de az ellenállás méréssel lett vmi. Kapcsi rajzom nincs hozzá.
Itt egy link róla:Bővebben: Link

Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném.
Elemet cseréltem benne pár hete mert lemerült, a mostanira rámértem és 9,1Vot ad le, szal szerintem az jó.
(#) Hodinka válasza vidoszer hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Hali!
Hát rajz nélkül nem kis időbe fog telni a hiba megtalálása az tény.Ezt a típust mondjuk nem ismerem,de szerintem mindenek előtt nézz át benne minden bemeneti védő diódát,ellenállást (esetleg ptc ellenállást) elképzelhető,hogy az IC még megúszta,ha mégsem akkor a kap.mérést általában egy különálló IC szokta végezni amit,ha némileg jártas vagy az smd forrasztás világában ki is cserélhetsz.A proci szerintem még nem sérült meg.
Ja és bocs a kései válaszért...
Üdv!
(#) Hodinka válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Szia!
Na ez eléggé fura,csak úgy egyik percről a másikra ekúszott a pontossága ,szerintem ennek van valami oka is.Amúgy a multiban lévő trimmerek egyike az ellenállás mérés kalibrálására szolgál,amit nem igazán ajánlott csak úgy találomra birizgálni,mivel azt a készülék gyártásakor hajszál pontos műszerekkel végzik,talán csak végső megoldás ként álíthatsz rajta,abban az esetben ha már végképp reménytelen a dolog.Nagy a gyanúm,hogy egy kapacitás szegény elkó lesz a gond kiváltó oka,de persze sok más oka is lehet...
Üdv!
(#) pucuka válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 6, 2011 /

Az ellenállás mérés belső áramforrásról működik. Meglehet van benne egy külön elem, ami az ellenállásméréshez az áramot szolgáltatja, és lemerült. Az áram pontossága befolyásolja a mérés pontosságát, és ezt az áramot rövidzár esetén beállító potméter is lehet hibás, vagy elállítódott.
(#) atgyuric hozzászólása Ápr 7, 2011 /

Köszönöm, SMD forrasztás nem gond, van hozzá minden cuccom. Este ha hazaérek, akkor szétszedem teljesen és teszek fel róla képet, nem nyúltam semmihez csak az elemet cseréltem benne , ezért furcsa. Meg megpróbálok tovább turkálni kapcsolási rajz után, hátha szerencsém lesz.
(#) proba válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Néha előfordul hogy a kapacitásmérő bemeneten kap egy feltöltött kondit.Itt valami kipusztul, és elmászik egy belső táp.
(#) atgyuric válasza proba hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Nem találtam belső elemet és kondit se mértem vele jó ideje, arra megépítettem az LCM3at, ami itt található. Teszek fel róla képeket, van rajta poti bőven hál istennek...
Igazából amit látok az valami furcsa fehér lerakódás, de nem tudom mi lehet. Nem láttam még ilyet. Megpróbálok írni a gyártónak, hátha küld egy kapcsolási rajzot.
(#) lapose válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 7, 2011 /

Azt a fehér trutyit takarítsd le róla, könnyen lehet a hiba okozója. Lehet, hogy belefojt valami, vagy egy elkó elektrolitja is lehet.
(#) Hodinka válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Hát igen,egy kapcsolási rajz most nagyon jól jönne Az a fehér trutymó pedig ha innen jól látom valami nyák bevonat féle lehet,és azzal hogy így megfolyt azt árulja el,hogy azok az smd ellenállások melegedhettek,tehát valamiért túl lettek terhelve,érdemes lenne leellenőrizni őket,no meg kideríteni,hogy mégis mire is mennek ők.Amúgy szerintem ez a rész lehet a kapacitás mérő áramkör (lásd csatolt kép),próbáld leellenőrizgetni az IC-t körülvevő komponenseket.
(#) Hodinka válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 9, 2011 /

Hoppá!
Idézet:
„Amúgy szerintem ez a rész lehet a kapacitás mérő áramkör (lásd csatolt kép),próbáld leellenőrizgetni az IC-t körülvevő komponenseket.”

Csak most nézem,hogy eléggé összekavartam itt a dolgokat,a kap.mérés hiba vidoszer kollégánál van,nálad az ellenállás méréssel van a gubanc,ezért most elnézést,éjfél után ugyanis az ember már nem túlzottan figyel arra,hogy épp mit is csinál.
(#) atgyuric válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

No problem. Kiszedtem az elkókat és mérve mind a kapacitás, mind az ESR értékük rendben volt. De mire visszaraktam még jobban elmászott az ellenállás mérés. A maxel meg baszott kapcsi rajzot küldeni hozzá, így veszek valami olcsó multit amivel tudok ellenállást mérni, ennek meg a többi része jó.
(#) atgyuric válasza Hodinka hozzászólására (») Ápr 12, 2011 /

Köszönöm, ahhoz a részhez még nem nyúltam, de mivel nincs másik multim így míg nem veszek egy újat addig nem tudok mérni . Ördögi kör...
(#) Hodinka válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Hali!
Igen,mindenképp szügséged lesz még egy multiméterre,legalábbis ha a régi megjavításával meg szeretnél próbálkozni.De az nem túl jó hír,hogy nincs kapcsolási rajz,mert akkor ez így nem lesz egy egyszerű feladat,azonban egy próbát megérhet a dolog,sok veszíteni valód nincs vele.Szóval ha engem kérdezel,akkor elsősorban keresd ki,hogy melyik áramkörrész tartozik az ellenállás mérés fungcióhoz.A hagyományos multiknál általában egy a mérés szintekhez szükséges több ellenállásból álló feszosztó sor szokott lenni a kezdetleges szakasz,de látom itt egy automata adatváltó fungcióval ellátott multiról van szó,és itt én sem tudom pontosan,hogy milyen elven alapszik az automata adatváltás (gondolom nagyrészt integrált shematikájú),mivel ilyennel eddig még nem nagyon akadt dolgom (bár találgatni épp tudnék,de lehet,hogy valaki más esetleg majd többet mond ezügyben).Tehát állítsd a beteg multit „ohm” mérésre,majd a pozitív (V/Ω ...) ajlzat és a kapcsolótárcsát elhagyó vezetősávok közt mérd ki a megfelelőt,azt amelyik a legközelebbi IC-hez (vagy esetleg más komponenshez) vezet,így majd ki fogsz tudni indulni valahonnan.
Üdv!
(#) proba válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 16, 2011 /

Kezdetleges rajzot a benne szereplő ic adatlapjaként is találhatsz.Így legalább nagyjából tudni fogod milyen alkatrészekre számíthatsz.Valamint egy egyszerű csipogó is jó szolgálatot tehet,szemre kb meg lehet állapítani a programtárcsán mit zár ellenállás mérésnél,ezen az úton szerintem nem sok alkatrészt fogsz találni amit könnyen leellenőrizhetsz.
(Azért biztos ami biztos tegyél bele még egy elemet)
Az összes mérés módot a legkisebb és legnagyobb méréshatárban ellenőrizd le.
(#) Hodinka válasza atgyuric hozzászólására (») Ápr 17, 2011 /

Idézet:
„Kiszedtem az elkókat és mérve mind a kapacitás, mind az ESR értékük rendben volt.De mire visszaraktam még jobban elmászott az ellenállás mérés.

Még az elkókkal kapcsolatban annyit,hogy próbáld pákával melegíteni a kondik tetejét és közben figyeld miként alakul az „R”-mérés a műszeren,amelyiknél nagyon elmászik azt cseréld ki.Bár az esr értéküket ellenőrizted,de ezeknél a modern elkóknál már bármi lehetséges.Nálam például már volt rá példa,hogy egy elkót többször is ki be forrasztottam mivel minden jel rá utalt,viszont kapacitás és esr mérésnél jónak tűnt,majd akkor oldódott meg a probléma amikor kicseréltem...
(#) kiborg hozzászólása Máj 26, 2011 /

Hali!

Van egy Voltcraft multiméterem (DMM M-3890DT USB)
ami valójában egy Metex M3890 multiméter átcímkézése.
Kalibrálás során derült ki, hogy az árammérése pontatlan. Le lett selejtezve, de otthonra még ezért jó lenne. Mérési pontok a 40mA-nél és 400mA nél voltak (előttem a mérési jegyzőkönyv) 40mAnél még jó a készülék, de utána vált méréshatárt és 400mAes tartományban meg már pontatlan (350mA helyett 275mA-t mutat).
Lehet neki valamit csinálni, hogy házi használatra még megfeleljen ? Rajz van hozzá, bár nem túl jó minőségű.
Melyik poti/ellenállás lehet abban a méréshatárban felelős az osztásért/pontosságért.

Üdv Kiborg
(#) john94 hozzászólása Máj 28, 2011 /

Hello!
Van egy DT-830B multiméterem és az lenne vele a gond,hogy lemértem vele az aksit 2 napja és rendesen mért.Ma reggel megint lemértem az aksit,erre 4,78-at mutatott az aksira,utána rátettem egy 9V-os elemre,hogy azon mennyit mér és azon 3,48-at mért.
Szerintetek ez javítható,vagy teljesen vége?
(#) kadarist válasza john94 hozzászólására (») Máj 28, 2011 /

Lehet, hogy lemerült az elem a műszerben vagy rosszul érintkezik a kapcsolója. De az is lehet, hogy a két mért telep merült le.
Következő: »»   20 / 78
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem