Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Kapcsolóüzemű táp 230V-ról

Témaindító: cimopata, idő: Szept 13, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   187 / 786
(#) Sly válasza john94 hozzászólására (») Máj 15, 2011 / 1

A legjobb megoldás(nekem is bevállt) egy lábos benne viz a vizben a trafo felforralod 1-2 percig hagyod forrni majd meleg állapotában rongyal széthuzot ovatosan a magod.De ezt már többször leirták előttem is.(ja és a hűtést fokozatosan csináld mert megrepedhet a mag!
(#) Sly válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Szia.Köszi szépen a segitséged ma vagy holnap meglátom hogy sikerül és majd irok!
(#) Inhouse válasza john94 hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

Akkor nem te akartál pénteken még 24V-os tápegységet csinálni PC tápból?

Üdv
Inhouse
(#) john94 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 15, 2011 /

De én szeretnék építeni egyet.

Csak erre rákérdeztem érdekességből,mert kíváncsi voltam rá.
(#) Inhouse válasza john94 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Én már nem értem mit is akarsz... Ha az érdeklődés után esetleg mégis 24V-os tápot PC tápból, akkor ott a link, ott pl. találsz teljesen egyszerű megoldást rá...de nem erőltetem.

Üdv
Inhouse
(#) cimopata válasza Sly hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Üdv!

A leveledre inkább itt válaszolok!

Idézet:
„.........Ugye a táp egy akksitöltő lenne.Namármost kellene a kimenetére egy túlfesz. védelem ami lekapcsolná az ic-t ha elér egy bizonyos feszültséget.Én egy tl431-re gondoltam ugy hogy az egyenirányitott 12 voltot egy fesz. osztón a tl431-re kötni és beállitani hogy 14,3 voltnál lekapcsoljon.A tl meghajtana egy optot ami az ir2153 3-as lábát a minuszra huzná. A másik dolog hogy lenne egy 24 voltos tekercs is a trafon amire szintén kellene egy tulfesz. védelem ami ugyanugy lenne megvalositva mint a 12 voltos,viszont a két védelem nem zavarná egymást?...........”

Azzal, hogy optóval feltöltött állapotban az IR lábát izgatod, nem lesz megfelelő a töltés kikapcsolása.
Ez az egyik dolog amiatt nem érdemes ezt a utat választani. A másik, hogy savas akkut állandó árammal töltünk, ehhez pedig kell áramszabályozó kör ait meglehetne oldani visszacsatolással, de az igazi megoldás 2 fokozatban történne:

Csinálsz egy 35V-os szekundert és ebbe a tartományba mind belefér a 12V-os akku és a 24V os akku is.

Amire szükséged lesz az egy Step Down konverter áramszabályozással és feszültségkorláttal.

Az átkapcsolóelektronika is megoldható egyszerűen automatikusra egy komparátoros méréssel a töltés előtt.

Áramszabályozóra mindenképpen szükség lesz úgyhogy én ezt a megoldást javaslom.
(#) Ge Lee válasza cimopata hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Idézet:
„A másik, hogy savas akkut állandó árammal töltünk”

Nem kötekedni akarok, de az elég macerás lenne.
(#) (Felhasználó 46585) válasza Ge Lee hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Miért?

Szerintem Cimo arra gondolt, hogy van egy feszültséggenerátoros táp áramkorláttal. Ez mondjuk C/10. Amíg az akksi feszültsége el nem éri a azt a feszültséget, ahol már a C/10 alatt van az áram, addig áramkorlátban megy. Azután meg kijön áramkorlátból és csökken az áram, ahogy nő az akksi feszültsége. A feszültséget meg a beállítási értéken megfogja, vagyis feszültséggenerátorosan tartja rajta a csepptöltési feszültséget. Így csinálják az igazán nagy akksiknál.
(#) Sly válasza cimopata hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szia.Köszönöm hogy válaszoltál.Hát igazábol nem akartam ennyire tulbonyolitania töltöt mert hozzáteszem(nem egy profi akksitöltö a cél arra van sok ezer másik kapcsolás is)hanem egy nagyáramu egyszerü töltöt szeretnék összerakni mint amilyenek az egyszerübb 50hz-es hálozati trafoval és egyenirányitoval ellátott töltök.De ez mindenképp kapcsolóüzemü legyen a kis suly miatt.A lényeg az lenne hogy ha feltöltött kikapcsoljon és a fesz 14,7volt fölé nemenjen.A step down konverterre tudsz valami kapcsolást?Esetleg egy komplett másik táp is szoba jöhet ha pl egy másik vezérlő ic-vel(sg3525?) egyszerübb eleget tenni a kivánságaimnak.Ha tudsz segiteni irj.Addig is köszönöm.
(#) cimopata válasza Sly hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Itt a HE-n van cikk ilyen automata akkumlátortöltőről.
Bár nem kapcsolóüzemű, de át lehet szerintem alakítani arra is.

Nézz utána.
(#) Axel hozzászólása Máj 16, 2011 /

Sziasztok!

Az alábbi kapcsolásban mi a T3 szerepe? Sajnos ez nem igazán derül ki a cikkből...
(#) lorylaci válasza Axel hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

A kapcsolási rajzon nincs T3, de ha a Q3-ra gondolsz, akkor induláskor az adja az IR2153 tápfeszét a következő módon:
A Q3-gate-jén 15V alakul ki a zéner miatt, emiatt a Q3 kinyit, és a S-én kb 12V-os tápfesz lesz. Ez elég az IR2153 elindulásához. Ezek után már a segédtekercs táplálja, ami ezt a pontot felviszi 15V-ra (eddig engedi egyrészt az IR2153 belső zéneere, másrészt a külsőleg berakott zéner). Ekkor ugyabár Q3-on a G-S fesz kb 0V lesz, amin a Q3 kikapcsol, így utána nem melegszik nekünk.
(#) steelbird válasza Axel hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Az az indító áramköre az ic -nek. Mivel ahhoz, hogy egyáltalán elinduljon az ic, már bekapcsoláskor tápfeszültséget kell kapnia. Erre szolgál a Q3 áramköre. Ha már berezgett az ic, és felálltak a feszültségek, akkor a segédtáp tekercsről az R2-D1 úton tápfeszültséget kap az ic. Mivel ez nagyobb, mint a Fetes áteresztőtranzisztoros áramkör által előállított indító feszültség, ezért ha már megy a táp, a Fet lezár és onnan nem folyik áram az ic felé. Szoktak oda diódát is tenni az indítófeszültséggel sorbakötve, hogy biztosan lezárjon az indítókör, ha már elindult a táp.
Ez azért jobb, mint egy nagyteljesítményű, 56-120kOhmkörüli ellenállás a 340V -ról, mert ezzel a megoldással csak addig folyik áram az indítókörben, amíg el nem indult a táp. Az ellenállásos megoldásnál állandóan áram folyik, ez feleslegesen fűti az ellenállást.
(#) steelbird hozzászólása Máj 16, 2011 /

lorylaci beelőzött...
(#) lorylaci válasza Sly hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Csinálj egy flyback rendeszerű tápot, amit úgy tekersz hogy 50%-os kitöltésnél mondjuk 24V/12V+10% legyen majd a kimeneten, beraksz egy soros ellenállást, és a visszacsatolást erről veszed. Így az egész egy feszültséghatárolt áramgenerátor lesz.
Az ólomakksikat valóban állandó árammal javasolt tölteni (egészen a feltöltésig), legutóbbi fiz-kém laboromon pont ezt vizsgáltam. A töltőáramra ökölszabály, hogy az az Ah-ban mért kapacitás tizede.
(#) sprofan válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szerintem ő a hálózati zavarszűrő tekercsre gondol, aminek a jelölése a rajzon: T3
(#) storm válasza sprofan hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Annak ha jól tudom csak az a szerepe, hogy induláskor ugyebár egy üres kondi olyan mint egy rövidzár, tehát az induláskor fellépő nagy áramot hivatott csökkenteni.
Szerk.: A cikkben gondolom azért nem írták le, mert egy kapcsitápban általában alap dolog, hogy ottlegyen.
(#) steelbird válasza sprofan hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Gyó, ezt benéztük...
Az biza nem más, mint zavarszűrő. Azért kell, hogy kifelé, a hálózatra ne zavarjon rá annyit a táp.
A hálózati feszültség szinuszos görbe szerint változik, így az idő nagy részében a hálózati pufferelkó látja el árammal a tápot. Mikor a feszültség eléri a következő szinusz hullám csúcsánál az elkó feszültségét, akkor kezd megint folyni áram a hálózatból. Ez jóval nagyobb impulzusban, mint gondolnánk, mert tölteni kell az elkót, közben meg még áramot kell pumpálni a tápegység felé is. Erre ül rá a kapcsolóüzemű táp frekvenciája. Igaz, hogy az egyenirányító diódák már ezen a frekvencián csillapítanak, de nem sokat, így ha nincs a szűrőkör, akkor ez a nagy áramra ráülő nagyfrekvenciás jel rákerülne a hálózatra. Ezt hivatott csökkenteni a bemeneti LC szűrő.
(#) Axel válasza steelbird hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Addig értem, hogy miért alakul ki nagy áramlökés a kondi feszültségének elérésekor csak az nem tiszta, hogy a nagyfrekvenciás zavar hogyan indulhat el "visszafelé". Esetleg a szaggató úgymond "kikényszeríti" ezt a nagyfrekvenciás áramlökést a hálózatból? (Most ez lehet, hogy kicsit hülyén hangzik de remélem érthető mire gondoltam )
(#) john94 válasza Inhouse hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Bocs,de néha tényleg érthetetlen az,amit írok.

A PC tápból szeretnék csinálni 24V-os tápegységet,csak rákérdeztem,hogy hogyan lehet a PC táp trafót szétszedni.
(#) steelbird válasza Axel hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Hiába ott a pufferelkó, a töltése közben (ami minden szinuszhullám-csúcsnál van) áram folyik a hálózat felől, és amíg ez az áram folyik, addig a táp nem a kondiból nyeri az áramot, mivel az épp töltődik, hanem a hálózatból. Márpedig ez az áram a kapcsolási frekvencia ütemében pulzál, 40-100 kHz környékén, amin épp üzemel a táp. Vagyis ezzel a frekvenciával rángatva cumizza magának az áramot a táp a hálózatból a pufferelkó töltése közben.
A hálózat ebből annyit "lát", hogy minden szinuszhullám-csúcs környékén hirtelen nagy áramot kel bepumpálnia (ez lehet akár 8-10 -szerese is a névleges áramnak), ami ráadásul nagyfrekvenciásan pulzál. Az idő többi részében meg tulajdonképpen a hálózat felől nem is folyik áram.
Ez egy erőteljes, 100 Hz -re szuperponálódott nagyfrekvenciás zavart jelent a hálózatra nézve, plusz a felharmónikus frekvenciákat.
Ezért kell a bemenő körbe az aluláteresztő szűrő.
(#) storm válasza john94 hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Felesleges szétszedni, 24V-ot ki tudsz szedni a pc tápból, csak a -12V diódáit kell kicserélni erősebbre. És nem utolsó sorban naggyából stabil is.
(#) Axel válasza steelbird hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Mostmár azt hiszem világos a dolog. A 100Hz meg azért 100Hz mert az egyenirányítás után ugyebár a hullámcsúcsok közti periódusidő megfeleződik.

Más: most kezdtem csak el olvasgatni mélyrehatóbban a kapcsolóüzemű tápokról. A lényegük tehát az, hogy az egyenirányított, szűrt 230V körüli nagyfeszt. nagyfrekvencián megszaggatjuk és így egy alacsony átlagértékű egyenfeszt. kapunk. Ezt pedig egy trafón keresztül transzformáljuk fel a szükséges értékűre. Így lehetőség nyílik rá, hogy viszonylag alacsony áramok mellett viszonylag nagy teljesítményt vigyünk át a trafón és pontosan az alacsonyabb áramok miatt elegendő a kisebb méretű és tömegű trafó használata. Ezt a gondolatmenetet most csak saját magam raktam raktam össze ezért kíváncsi vagyok és megerősítésre vagy helyesbítésre várok, hogy jól látom-e a működési elvet?

Köszi!
(#) lorylaci válasza Axel hozzászólására (») Máj 16, 2011 /

Szó sincs alacsony áramokról, ez így teljesen hülyeség.

A transzformátor mérete "fordítottan arányos" a rá kapcsost frekvenciával. A transzformátor primerére kapcsolt váltakozó áram mágneses teret kelt a magban. A növekvő fezsütlségre ez amágneses tér felépül, majd lecsékken, majd ellentétes irányban épül fel. Az elektromos energiából mágneses tér lesz, abból pedig a szekunderen elektromos energia, energiák alakulnak egymásba. Ha megnöveled a frekvenciát, akkor hamarabb kezdődik el a mágensses tér csökkenése, irányváltása stb..., így egy periódus alatt kevesebb energia alakul át, így a mag kisebb telítésekbe megy. De persze adott idő alatt több periódus van, így a teljesítményátvitel azonos, de a magban "még több hely van", még tudod jobban telíteni, így több energiát tud átvinni.
(#) steelbird válasza Axel hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Idézet:
„Így lehetőség nyílik rá, hogy viszonylag alacsony áramok mellett viszonylag nagy teljesítményt vigyünk át a trafón és pontosan az alacsonyabb áramok miatt elegendő a kisebb méretű és tömegű trafó használata.”

Alacsony áramból hogy lesz teljesítmény?
Az áram ugyanúgy meglesz, mint egy 50Hz -es trafónál.
Ha 1000W -os a tápod, akkor az bizony fel fogja venni a 4-5A áramot a hálózatból. (P=UxI)
A 12V -os autós erősítőkben a primer (12V)oldalon akár 50-60A, vagy még több is csordogálhat, ha nagy teljesítményű a végfok.
Nagyobb frekvencián kisebb vasmag-keresztmetszet is elég ugyanakkora teljesítményhez, ennyi a lényeg, nagyon leegyszerűsítve. Persze, ehhez már megfelelő anyagú vasmag kell.
(#) Axel válasza steelbird hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Mostmár értem, hogy a vasmag anyaga ami a nagyfrekvencia miatt lehet pl. porvasmag eredményezi a hely és súly megtakarítást. A kis áramból pedig nagyobb feszültség mellett lehet nagyobb teljesítmény, más kérdés, hogy itt most mint kiderült nem erről van szó.
(#) Ge Lee válasza Axel hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Nem porvas, hanem ferrit. Képzeld úgy el, mintha a ferrit trafót egy olyan hálózatra kötnéd, ami nem 50Hz-es hanem 50kHz-es. Ha ilyen lenne a villamos hálózat akkor elég lenne csak a trafó önmagában. Mivel nem ilyen, ezért kell trükközni a kapcsolóüzemmel.
(#) Inhouse válasza john94 hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Mivel írtam, hogy nem kell szétszedni (ezek szerint ez volt az érdeklődés, hogy szét lehet-e?), akkor miért nem írsz semmit az adott válaszra, amiben ott a megoldás, 2 féle is?

Üdv
Inhouse
(#) lorylaci válasza Axel hozzászólására (») Máj 17, 2011 / 1

A porvas vagy ferrit önmagában szintén nem jelent nagyobb teljesítményt.
Ha egy hagyományos vasmagra nagyobb frekvenciát kapcsolsz, ugyanúgy növekszik az átvihető teljesítmény. Van például egy kevésbé elterjedt 400Hz-es szabvány, amit egyrészt repülőgépeken alkalmaznak. Ezt a frekvenciát még a hagyományos vasmagok is bírják, és majd tizedakkora trafó kel ugyanazon teljesítményre.

Amikor a frekvenciát elkezded növelni, elkezdenek növekedni a vasveszteségek. A normál vamagok (Si-os vas, hiperszil...) fémes vezetők is egyben, a bennük örvénylő mágneses terek köráramokat alakítanak ki a vasmagban is. A frekvencia növelésével ezek a köráramok egyre észrevehetőbbek. Ezért szokták pl a trafólemezeket egymást elszigetelve összerakni (sokszor a rajtuk lévő rozsda pont elég szigeteleést nyújt), hogy ezeket a köráramokat megakadályozzák.
Nagyon nagy frekvenciákon a hagyomános vasmagoknál ezek a köráramok olyan nagyok, hogy más anyagot kell használni. A ferritek és a porvasmagok nem jól vezetik az elektromos áramot, így egyrészt ezért nem tudnak kialakulni ezek a veszteségi áramok, cserébe azonban nem is bírnak akkora telítést (egy 0,3T még egészséges nekik, míg egy hiperszil mag jócskán 1T felett bír). a másik veszteségi forrás a magok hiszterézise, ami a ferriteknél és porvasmagoknál szintén kisebb.

A Vacuumschmelze gyárt speciális amorf vasból készült tekercselt vasmagokat, amik a speciális anyagszerkeztének köszönhetően nem jól vezetik az elektormos áramot, valamit kicsi a hiszterzésiük, így kicsik a magveszteségek, de elég nagy telítést bírnak. Csak ezeket itthon például még nem láttam.
(#) Axel válasza lorylaci hozzászólására (») Máj 17, 2011 /

Köszönöm az infókat! A porvasat és ferritet azért írtam amit Te is mondtál, hogy lehetővé teszi a nagyobb frekvencián való üzemet kisebb veszteségek és hőfejlődés mellett. Ha jól gondolom ezek kis trafók viszont alacsony frekvenciákon igen hamar telítésbe mennének ezért nem használják ilyen célokra.
Következő: »»   187 / 786
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem