Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » UV-s NYÁK levilágító készítése
Lapozás: OK   95 / 136
(#) pluto válasza iimi hozzászólására (») Márc 1, 2012 /
 
Igen, mert csak így láttam biztosítottnak, hogy az A4-nél valamivel nagyobb felület egyenletesen legyen beterítve. Mivel a fényterelőrács meglehetősen sűrű, ezért azt hiszem érthető. A rácsot meg úgy méreteztem, hogy a függőlegeshez viszonyítva, 15°-nál nagyobb szögben érkező fénysugarakat kitakarja. Feltéve, ha jól emlékszem, mert a rajzot amit akkor csináltam, nem találom.
(#) llaci56 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Rosszul gondolod. Ami neon gázzal töltött, az a neon.
(#) kaqkk válasza pluto hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Szuper! Tökéletes szép munka !Gratulálok.
(#) hotib válasza pluto hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Minden elismerésem. Átgondolt konstrukció, bár - gondolom én - a 14 darab cső úgy jött ki, hogy pont ennyi fért el az adott felületen
Mennyi ezzel a levilágítási idő? A karton rács valószínűleg fajlagosan sok veszteséget okoz, de 14 cső azért teljesítmény.
(#) pluto válasza hotib hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Sziasztok!

Köszi az elismerést!
Hotib, jól gondoltad, valóban a felület határozta meg a fénycsövek darabszámát. A levilágítási időket még nem teszteltem. Jelenleg Dry-filmnél 1 perc 45 másodpercet használok. Ezzel tökéletes. Én ugyan valószínűsítem, hogy ennél rövidebb idő is jó lenne, de majd akkor fogom kikísérletezni, ha már kész az időzítőm. Az időket persze az is befolyásolja - ha jól emlékszem a gimis fizikára -, hogy a fényerő a távolság négyzetével csökken. Viszont szerény véleményem szerint a minőség fontosabb, mint az idő. Persze az is lehet, hogy működne 1 perc alatt is.
(#) hotib válasza pluto hozzászólására (») Márc 2, 2012 /
 
Szerintem 1-2 percen belül nincs jelentősége a dolognak. Jobban bele gondolva, ha naponta csak 1-2 darabot világít az ember, még a fél óra is belefér. Ha meg még annyit sem...

Másrészről ezzel a levilágítóval olyan minőségben tudsz dolgozni, amire - szerintem - nagyon sokunknak nincs szüksége. A világ legprofibb nyákját megcsinálhatjuk, ha nincs meg a többi munkafázishoz a (bármilyen) adottságunk.
Egy ótvar forrasztással pl. agyon lehet ütni az egészet. A dobozolást nem is említve...

Ám ez semmit nem von le az értékéből, gratula még egyszer. Az ötlet - és megvalósítása - raktározva. Sohase lehessen tudni...

...mondta Micimackó
(#) dizi válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Mindenki által használt szleng kifejezés...
Neonnal is lehet levilágítani.
(#) dizi válasza dizi hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Csak sokáig tart....
(#) kaqkk válasza pluto hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Hol és menyiért lehet ilyen "leszorító" dobozt venni (ez tuti gyári cucc)
(#) pluto válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Szia kaqkk!

Egyszerűen fogalmam sincs mikor kaptam utoljára ilyen elismerést. Ez ugyanis nem gyári cucc! Nemes egyszerűséggel 30X30-s L-vasból van a keret, amit össze hegesztettem, csiszoltam, festettem és beleragasztottam a 4mm-s vastagságú üveget. Az alja bútorlapból van kivágva, amire fel lett csavarozva még egy ugyanolyan vastagságú csak kisebb lap. Ezen egy elég vastag gumi amire még egy vékony laticel lett ragasztva. Erre jön a nyák. Na de, jöjjenek a képek:

1. kép: Gérvágóval vágva, hegesztéshez előkészítve.
2. kép: Összevarrva
3. kép: Csiszolva hegesztés után.
4. kép: Lefestve, konyhaszekrény fogantyú felcsavarozva. Látható a bútorlap amiből az alja készül.
5. kép: Üveglap beragaszt szilikon ragasztóval. A végén persze nem maradt ennyire csúnya, mert szikével levágtam a kitüremkedő szilikont. Itt látni, hogy a ragasztás előtt azért az összes furat elkészült.

Folytatás ...
(#) kaqkk válasza pluto hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Ha nem látnám a képeket , nem hinném el ! Nagyon profi
(#) pluto válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
és folytatom ...

1. kép: Itt már az alsó rész készül, fa lemez a falemezre csavarozva.
2. kép: Hátulról, a beállítható zsanérokkal. Így ugyanis bőven elég a keret saját súlya a leszorításhoz. Pontosan be lehet állítani.
3. kép: Így néz ki kinyitva. A felső laticel lap alatt van egy jó másfél centis gumilap. Így jött ki a megfelelő magassága a tartónak. Mit csináljak? Ezt találtam a pincében.
4. kép: Csendélet nyákkal és dupla fóliával.

Röviden ennyi. Remélem, hogy áttekinthető volt.
(#) kaqkk válasza pluto hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Nem találom a kalapemelős smylit !
(#) pluto válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 3, 2012 /
 
Kössz!
(#) szendi001 válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
[OFF]Ez csak rossz köznyelvi szleng. Ha anyámat elküldöm "neoncsőért" csak a hosszát és a teljesítményét kérdezi meg. A kocsidban sebességváltó vagy nyomatékváltó van? Belső égésű motor vagy robbanó motor? Amúgy igazad van, ez nem kétséges.
(#) llaci56 válasza szendi001 hozzászólására (») Márc 4, 2012 /
 
Ellenben neoncső létezik, míg robbanómotor (ha csak fel nem robban,) és sebességváltó nem.
(#) Moderátor hozzászólása Márc 4, 2012
 
Kérem, hogy az OFF-topic bejegyzéseket hagyjuk ki! Köszönöm.
(#) rockersrac válasza dizi hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Idézet:
„Neonnal is lehet levilágítani-csak sokáig tart”
Ezt picit kétségbe vonnám, neonnal nem igazán lehet levilágítani, mert kb 0 az uv kibocsájtása, szóval NEM alkalmas levilágítani!
(#) Zoli_bácsi válasza pluto hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Azta-azta-mindenit!!! Ez gyönyörű! Hát már teljesen kikelek magamból. Ez nagyon szép munka, öröm nézni. Professzionális kivitelezés.
(#) rockersrac hozzászólása Márc 5, 2012 /
 
Nos, én is elkészültem a levilágítómmal, egy rossz whirlpool mikró lett az áldozat ,,picit" átalakítva! Hgv125-öt használok levilágításra, mert: zavar az ózon szag amit a törött búrás hgli-k termelnek, és emellé ez volt ingyen! (minden ingyen volt lényegében, a relé pl tavaly lomtalanításról került megmentésre brazilok elől, a többi alkatrész pedig cserélve lett) A porszívó motor szabályzó azért van benne, mert tervezem használni nyák szárítóként is a készüléket, így benne hagytam a grill funkció fűtőszálait, csak leszabályoztam őket, mert nyákot szárítani akarok, nem nyákot égetni =D A képeken látható glimm lámpa azért van betéve, hogy szerelésnél lássam hogy fesz alatt van a rendszer, mert sajnos helyenként elég furán kapcsolgatnak a relék, nem a fázist, hanem a nullát szakítják meg, és ért már kellemetlen meglepetés vizsgálgatás közben! a maximálisan levilágítható méret az 32x36 cm, szóval lehet belerakni nagyobb nyákot is... Ma lesz letesztelve újból, mert az előző levilágításom bár jól sikerült, sajnos nincs előhívó anyagom, és így próbálkoztam pár lúgos anyaggal, de egyik sem oldotta a lakkot, így acetonnal sikeresen leoldottam a panelekről az összes lakkot, ma veszek előhívót, és újból próbálom! Egyébként 10 perc levilágítási időt használtam, mert ismerősöm ezt ajánlotta, de fogok majd kisérletezni a levilágítási idővel!
(#) rockersrac hozzászólása Márc 5, 2012 /
 
Képek módosítás közben eltűntek, aminek ,,örülök nagyon" A lámpa kapcsolása a tányérforgató kapcsolóval van megoldva, ajtónyitástól függetlenül működik, és a ventillátor a lámpával együtt kapcsol, és hűti a fojtót, meg az egész dobozban keringeti a levegőt. A levilágítási idő mérése pedig a mikró gyári időzítőjével van megoldva, amikor csilingel a mikró, akkor tudom hogy lejárt az idő, ki kell venni a nyákot.És még mielőtt belekötne valaki a hgv 125 használatába: a hgv 125 pont abban a tartományban világít ami a p20 lakkhoz szükséges!(UV A)
(#) llaci56 válasza rockersrac hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Ötletes. Kiváncsi vagyok, hogy a nagyobb méretet is jól fogja-e levilágítani, mert egy kicsit közelinek érzem hgv -t a tárgyhoz. Nyomdai filmmel biztosan jó lesz.
(#) llaci56 válasza waterbear hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Megcsináltam a tesztet ezzel a levilágítómmal.
Nem értem, mi a kifogás a 395nm -es ledek ellen. A P20 -szal 10 perc volt, (Elég öreg volt a P20.) a dry fóliával pedig 2 perc. A film lézernyomtatott írásvetítő-fólia. A 4 perces levilágításnál már megjelentek a fekete felületeken az átvilágítások.
Felmerült bennem az ötlet, hogy másoknál a hosszú expoziciós időt nem az okozza-e, hogy aki átállt P20 -ról a dry fóliára, fordítva értelmezi a kapott erdményt.
Ugye, amikor a P20 -nál nem oldódott le rendesen a lakk, és nem kaptunk tiszta rézfelületeket, akkor rövid volt az exp. idő. De a fóliánál negativban dolgozunk! Ott, ha nem kapunk tiszta rézfelületeket, akkor túlvilágítottuk, vagyis csökkenteni kell az exp. időt. Tehát ha valaki a P20 szerint értelmezi a dry fóliánál kapott erdményt, az egyre hosszabban - és ezért egyre kevesebb sikerrel - fog exponálni.
(#) karaszbandi válasza llaci56 hozzászólására (») Márc 5, 2012 /
 
Amit levilágítottál, azt nem mered feltenni?
(#) llaci56 válasza karaszbandi hozzászólására (») Márc 5, 2012 / 1
 
Szerintem vagyunk itt néhányan, akiknek lehet hinni bizonyíték nélkül is. És vannak kötekedők is.

Nyák0001.jpg
    
(#) Moderátor hozzászólása karaszbandi hozzászólására (») Márc 5, 2012
 
Muszáj ilyen hangnemben?
(#) karaszbandi válasza (») Márc 5, 2012 1 /
 
Állj már meg, csak érdekel, hogy hogy néz ki amit levilágított!

Üldözési mániátok van?
(#) Ninoo hozzászólása Márc 9, 2012 /
 
Sziasztok!
Szitanyomót hogyan lehet levilágítani? Az egész folyamat érdekel.űhegusp
(#) Bassmester hozzászólása Márc 11, 2012 /
 
Szerintetek lehetne ilyennel nyákot fotózni? Utánanéztem, Philips Cleo 15W csövekkel van gyárilag szerelve. Ha használ valaki ilyesmit (hasonlót) akkor érdekelnének a tapasztalatok, mint pl optimális tárgy távolság és levilágítási idő.
(#) llaci56 válasza Bassmester hozzászólására (») Márc 11, 2012 /
 
Persze, hogy lehet, csak nem túl közelről. De szokott lenni ócsóbbért is!
Tapasztalat:
Én beleépítettem egy szkennerbe. Nem kellett volna. A szkenner üvegasztalát nem lehet használni, mert a csövek távol vannak egymástól és nem egyszerre gyulladnak. Kell neki elektronikus előtét (az egyszerregyulladáshoz,) és még 4 cső.
Persze, ha visszaolvasnál egy kicsit, akkor ezt tudnád.
Következő: »»   95 / 136
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem