Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ventilátoros hűtés
 
Témaindító: Alkotó, idő: Szept 16, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   2 / 5
(#) végfokVadász hozzászólása Ápr 24, 2010 /
 
Üdv! Egy hálózatról működő hűtőventilátor szabályozását
hogyan lehetne megoldani?

Előre is köszönöm!
(#) Alkotó hozzászólása Nov 5, 2010 /
 
Lesz nálunk egy kis zenés összejövetel, amihez próbaként "megzörgettem" a Quadomat. Nagyjából egy órát járattam a "célhangerőn", felrakott doboztetővel, előlap nélkül (a levegő elől ki tud jönni), és fújási irányba állítva. Ennyi idő alatt, nagyjából 60°C lett a bordahőfok, a kezem még simán kibírta, de már nem volt kellemes. Gondoltam beindítom a bordákat, ha már ott vannak. Egyenlőre ehhez nem volt semmi elektronika, így egy külön tápról forgattam őket, pontosan a néveleges 12V-ról, mindkettőt párhuzamosan kötve.
Gondoltam ez 10-20 perc alatt majd csökkent vagy 10°C-t. Totál melléfogtam. Kb. 5 perc alatt testhőmérsékletre hült a borda, és folyamatos hűtés mellett nem is ment feljebb. Eddig még sosem szembesültem ennyire konkrétan a kényszerhűtés hatásával. Sejtettem én a hatásosságot, de el vagyok képedve a tényeket látva.
Most már komolyan gondolkodok valami elektronikán, ami nulla és max. fordulat között képes állítani a ventillátort. (A kisebb sebességtől lényegesen kisebb zajt várok -nem mintha ez zajos lenne, de már kicsit eltompult a hallásom-)

hűtés.JPG
    
(#) Lacko12 hozzászólása Nov 6, 2010 /
 
Sziasztok!
Találtam az oldalon ventilátor vezérlő kapcsolást de nem tudom hogy hogyan kell bekötni a ventilátort!
A relé melletti 2db 3-as sorkapocsba?
És ha igen akkor hogyan?
Köszönöm előre is a választ!
(#) Tices hozzászólása Nov 21, 2010 /
 
Sziasztok!

(Remélem megfelelő topikba írtam, ha nem, kérem a modit rakja át)!
Egy trapéz keresztmetszetű lámpaburában 4 db fénycsövet hűtenék. 4 db 4 cm-es ventilátorral, 2-2 a két végén. Nem tudom melyik a jobb megoldás?...
1.) 2 befúj, 2 ki, (mármint befúj egyik végén be, másikon ki) vagy
2.) mindegyik kifelé szívja a levegőt és a trapéz "talpánál" jut be friss levegő. a trapéz aljától kb. 2-5 cm (max.10) vízfelszín van (akvárium).
3.)esetleg mindegyik befelé fúj?
Melyik módszer lehet hatékonyabb!
Én az 1. gondoltam, de okítsatok!

Előre is, köszi, Tices
(#) Mybuster hozzászólása Jan 28, 2011 /
 
Hello mindenkinek!
Bocsi hogy ide írok de nem találtam más topicot szóval az lenne a kérdésem megoldaható aza a fajta ledes ventillártor készítés ha sima fekete ventillárorokkal csinálom akkor is olyan szép lesz vagy muszály átlátszó lapátnak lenni? Bővebben: Link
(#) Mybuster válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 28, 2011 /
 
oké
(#) motoros14 hozzászólása Márc 5, 2011 /
 
Sziasztok!
Lenne egy pici problémám a hűtéssel kapcsolatban!
Gépem:
GA AM2 alaplap egy X250-es procival
8800GT 1GB DDR3
2x2GB DDR2 800
800GB HDD
FSP Táp
Aero Cool I-CURVE+ házikó
4x12" venti(Táp,ház elején alul,ház oldalán,ház hátulján)
És csak a táp venti viszi kifelé a levegőt,egy problémám van az ami a ház oldalán van venti,az a videokarira fúja a levegőt,de valami miatt jobban melegszik mint melegedett amíg nem raktam be ez mitől lehet?
A ház elején az LCD-vel látom hogy melegedik!

SNC00057.jpg
    
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
Segítség kellene.

Van egy számítógépem. Mostanában le szokott állni. Szerintem a ventilátor okozza, mert nagyon hangos és lassabb is mint kellene.
Gondoltam ki cserélem. Viszont ebben nem sima 60X60X15-ös 2 vezetékes venti van, hanem 3 vezetékes.
Dobok egy képet.
Én az ilyet nem ismerem. Mivel lehet helyettesíteni az ilyen ventilátort?

Ha valaki ismeri ezeket légyszi írjon.
Kössz.
(#) emmzolee hozzászólása Ápr 1, 2012 /
 
A kép lemaradt

P1010149.JPG
    
(#) szabonorbi16 hozzászólása Ápr 27, 2012 /
 
Hello!Közeledik a nyár és vele 1ütt a meleg is..szeretnék egy pár ventillátorból álló mini-hűtést magamnak mert a kánikulákban nem nagyon szeretek kint "flangálni".Mit tanácsoltok milyen erejű ventillátorokat vegyek?Már van egy 12V-os TITAN-om bordával meg ráccsal de még szeretnék.Esetleg miket vegyek még?Én még arra is gondoltam,hogy megtuningolom 1-2 LED-el a kapcsoló fölé meg ilyesmi.9V os elemekről működne(nálunk 170 ft 1 db elem)és nyelves kapcsoló illetve 1 piros és 1 kék LED lenne ugyancsak az elemről működtetve.Sokan biztos hűlyének néznek a poszt miatt mert olcsó pénzért meg lehet venni USB-s ventillátorokat,de én azt szeretném,ha saját magam épiteném meg..Esetleg akinek már van ilyen kütyüje az posztolhat képeket róla......Előre is köszi...
(#) Barret válasza szabonorbi16 hozzászólására (») Ápr 28, 2012 /
 
Hali!
Elemes ventillátorokat elfelejtheted,pláne ha 9V-os elemről akarod járatni!
Naponta vehetsz új elemet,a 9V-os elem még annyit sem bír...
12V-os ventillátor tápegységgel,és az mehet folyamatosan. Keveset fogyaszt.Lehet kapni 12cm-es,és még nagyobb ventillátorokat is számítógéphez.
Ezek halkak is!És folyamatos üzemre vannak tervezve.
(#) lidi hozzászólása Ápr 28, 2012 /
 
Nem tudom kérdés-e még hogy szívni vagy fújni kell-e a bordát, de szerintem fújni kell. Márpedig azért, mert a ventilátor adott levegőmennyiséget forgat meg, mindegy hogy szív vagy fúj. Csakhogy ha a borda hegye felől fújjuk a meleg forrása felé, akkor a kezdetben hideg levegő ahogy halad a meleg felé folyamatosan tud hőt felvenni. Míg a másik irányból a legmelegebb bordarésszel találkozik felmelegszik, majd halad távolabb a hőforrástól, de onnan már nem tud felvenni hőt, mivel ott már a borda hidegebb. Ezért hatékonyabb szerintem a fújás.
(#) david224 hozzászólása Aug 11, 2012 /
 
Sziasztok!Lenne egy olyan problémám,hogy a gépem időnként rendesen tul melegedik.Ezt onnan veszem észre,hogy játék közben vagy csíkot huznak a karakterek vagy a képernyő egy része fekete lesz egy iudőre.NEm tudnátok valami olcsómegoldást erre a problémára ?Fontos lenne az olcsó mert anyagi gondokkal küzködök.Köszönöm előre is.
(#) pofatlan hozzászólása Feb 12, 2013 /
 
Helló! Adott 1 ventilátor 6ezres fordulatszámmal, "x" levegő mennyiség szállítással. A fújó oldalára réteszek 1 másik ventilátort "y" fordulatszámú, de a szállítandó levegő mennyisége nagyobb mint az "x". Kérdés: lesz e valami baja az első ventilátornak? leég, visszatermel áramot és kárt okoz a tápjában, stbstb?
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
Helló!! alkotós ventilátor szabályzó áramköröd panellal nincs véletlenül ? Ha igen akkor megosztanád? Olyanra gondolok amin Ntc van, quadhoz és labortápegységhez kellene mind a kettő a te terved alapját készült és komplett garnitúrát akarok ha megoldható.Üdv Atesz
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 18, 2014 /
 
NTC-FAN6-hoz, és NTC-FAN4-hez van paneltervem.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Ha tudod akkor te fel mind 2-őt és amelyik szimpatikusabb azt megépítem ... más is örülni fog neki .... én is
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
És ez melyik lenne akkor ?
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Ez az NTC-FAN6, saját tápegységgel (nincs stabilizálva), tehát AC9V-ról működik (aminek még egy biztosíték is elfért a panelon), nem pedig DC12V-ról. Egész pontosan ez az NTC-FAN6-nak csak a ventilátort vezérlő része, mert a relés biztonsági funkció nekem nem kellett.
Ez van az SMPSII labortápomban, és remekül működik. 33°C körül elindul a forgás, és ahogy nő a hőmérséklet, úgy növekszik a ventilátor feszültsége (ami jó eséllyel arányos a fordulatával). Indulási (lassú) fordulaton, gyakorlatilag teljesen zajtalan a forgás (vettem egy originál új ventilátort, mert a használtak zörögtek).
A stabilizálatlanság okozhat a paraméterekben valamekkora szóródást, de nem érzem fontosnak, hogy 32 vagy 34°C-nál indul-e el a ventilátor, illetve annak fordulata 800 vagy 850 1/n.
Majd felteszem ezt a paneltervet.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Helló OKÉ nagyon szépen köszönöm / ez kell nekem is és lehet hogy másnak is .
(#) czibulak válasza Lacko12 hozzászólására (») Feb 19, 2014 /
 
Hali!

A relé alatt és fölött levő sokapcsok egy-egy ventillátor vezérlésére alkalmasak.
A testet egyenesen bekötöd a ventillátorokra, a tápfeszt pedig a sorkapocs közepébe kell szúrd. A ventillátor tápvezetéke a jobboldali, a NYÁK széle felőli lyukba jön, így melegedésnél a relé indítja a ventiket.
(#) Alkotó válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 19, 2014 / 1
 
Itt olvashatjátok a tudnivalókat a mellékelt tervhez.
A kapcsolásnak csak a "jobb" oldala van a panelon, a relés rész nincs.
Kipróbáltam, és elvárás szerint, kifogástalanul szuperál.
A panelon van egy hűtőlemeznek is hely, de erre a mintadarabon nem volt szükség, egyáltalán nem melegszik egy sima 8cm-es DC12V-os ventilátortól.
Nem hiszem, hogy nagy jelentősége lenne, de van egy stabilizált változat is, ahol az IC és a híd feszültsége van 8,2V-ra stabilizálva, és az áramgenerátor illetve a ventilátor továbbra is a stabilizálatlan feszültségről megy. Ez a vátlozat is AC 9,5V-al működik. Ehhez is van egy paneltervem, de az nincs kipróbálva.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Helló !! Köszönöm kiváló munkád és szakértelmed, remélem egy nap megtérül munkád gyümölcse. Ha a másik változatot is felteszed szívesen ki próbálom (saját felelősségre !! Persze ez nekem mint műszerésznek nem lesz probléma ! Csak új kihívásra hív rém egyszerű áramkör.
(#) Alkotó válasza Monster02 hozzászólására (») Feb 20, 2014 / 1
 
Így képzeltem a stabilizált változatot.
(#) Monster02 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 20, 2014 /
 
Oké mivel éjszakás vagyok ezt a verziót holnap építem meg és jelentem mire jutottam vele. nagyon szépen köszönöm.Üdv Atesz
(#) don_peter hozzászólása Nov 10, 2014 /
 
Uraim, kérnék egy kis segítséget.
Egy olyan hűtést szeretnék építeni ami PWM jellel lenne meghajtva / szabályozva, de mivel PIC maximum 5v-ot képes kiadni azt is maximum 20-25mA áramerősséggel, így kellene egy meghajtás vagy felerősítés mellé.
Tranzisztorokat nézegettem, de nem találtam olyat ami SMD lenne (Max TO 252) és 12v minimum 3A-ert tudott volna. (A venti 12v 2A-er körüli, de kicsit túl kellene méretezni a kapcsolást)
A figyelmem a FET-ek vagy MOSFET-ek felé irányult.
A kérdésem az miképpen tudom ezt megvalósítani?
Előre is köszi..
(#) Alkotó hozzászólása Dec 21, 2014 /
 
Gondolatokat szeretnék kapni, kiegészítő ventilátoros hűtéssel kapcsolatban. Fontos jelző az ideiglenes, mert már a borda mérete (hűtőképessége) is jelentős, de szélsőséges esetre azért lesz kényszer-keringetési opció is, ahol a fordulat a hőmérséklettel arányosan növekszik majd.
A borda-egység (kép-1) belső mérete -itt tud a levegő áramlani- 111x58 mm. A leggyakoribb ventilátor méret 80x80 mm, tehát a két méret közé kell egy speciális idom. Ebből én most kétféle magasságot is készítettem papírból (kép-2 alulról és kép-3 felülről). Mindkettő megoldja a két keresztmetszet közti átmenetet, de a magasságuk eltérő, a kúpos rész dupla a magasabbikon. A magasabbnál kisebb törést kell a légáramnak elszenvedni, de nagyobb a helyigény, és messzebb van a ventilátor a bordától. Az alacsonyabbnál nagyobb a törés, de kisebb a távolság és a helyigény.
Abban is tanácsra van szükségem, alulról praktikusabb felfelé fújni, vagy felső elhelyezéssel szívni a levegőt (a fotón lévő borda egység függőlegesen lesz elhelyezve a természetes kéményhatás kialakulása miatt).
Egyaránt érdeklődéssel olvasnám a laikus, és a légáramlástechnikában esetleg képzett fórumozók gondolatait is.
(#) rolie válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Szia! Ha jól rémlik itt a fórumon olvastam valahol, hogy fújt levegőnél az alkatrészek (és bármi ami megtöri a levegő útját) mögött turbulencia alakulhat ki, ami az adott helyen elégtelen hűtést eredményez. (Ilyesmire emlékszem, látom benne a logikát, remélem nem írtam totális b@romságot). Ennek mondjuk hosszában egyenletes bordázatnál nincs túl nagy jelentősége, és mégis (laikusként) a fentről történő elszívást választanám a magasabb idommal. Esetleg úgy, hogy körbevegye a magát a ventilátort is, bár ez már (szerintem) csak esztétikai kérdés.

Utógondolat: mivel a venti kisebb a bordánál, ezért befújáskor a légmozgás a bordák közepe fele koncentrálódik, míg szíváskor talán csak a kúpban "koncentrálódik", felfelé úton elképzelésem szerint nagyjából egyenletes lehet az eloszlás.
(#) don_peter válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 21, 2014 /
 
Pár hozzászólásom lenne ha elfogadod:
Ha a levegőt fújod, akkor a magasabb idomot használd mert ott könnyebb lesz a légáramlás.
Ha szívod, akkor a kisebb magasságút, hogy minél közelebb legyen a hűtőbordához a ventilátor. (vákumhatás)
Gondolom, hogy mind két esetben a borda egyik vége szabad lesz, hogy a levegő akadály nélkül tudjon áramlani benne.
A legtöbb esetben a gyártok a szívást választják mert ez sokkal közvetlenebb hőelvonást eredményez, és ezzel valamivel kevesebb por kerül a rendszerbe.
Természetesen egy minimális szűrés azért nem árt a hűtőborda szabad végére.
Az érzékelőről ugyan nem esett szó, de én, ha szívásos légáramlást választanám, akkor a hűtőborda azon végére tenném a mérőszenzort amelyiken a ventilátor van, mivel azon a ponton fog a legkevesebb hőt elvonni. (fújásnál értelemszérűnem ez fordítva kellene)
Nos hirtelen ennyit szólnék hozzá..
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2014
(#) Ge Lee válasza Alkotó hozzászólására (») Dec 22, 2014 /
 
A hangsúly mindig az adott feladaton van. A leghatékonyabb a közvetlen hűtés, amire a CPU cooler a legjobb példa. Abban a cooler-es labortápban amiről a topikjában tettem fel képet 2db BD245 van, és jelenleg 2,5A a vége (3,5A lesz majd). A max. áramon rövidre zártam, vagyis csináltam 75W disszipációt a tranyóknak és úgy hagytam kb. 15 percre. Simán langyosan tartotta a venti a bordát.
De csináltam egy másikat egy picivel nagyobb cooler-rel, az meg hideg marad a 75W-tól, persze a venti mindkét esetben 12V-al ment, azaz teljes fordulaton.

Esetedben viszont az elszívás a jobb megoldás, ahol a hangsúly a levegőcsatornán van. Vagyis az egész úgy legyen kialakítva mint egy cső (porszívó), aminek nincs máshol kijárata, tehát nem tud fals levegőt szívni sehol sem a ventilátor. Az elszívás esetén az sem nagy baj ha nem teljesen egyenesen áramlik a levegő. Egyébként nem fontos a 8cm-es ventilátorhoz ragaszkodni, megoldható két kisebbel vagy egy még nagyobbal is, ha azt könnyebb a rendszerbe illeszteni.
Következő: »»   2 / 5
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem