Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   523 / 961
(#) xNorbi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Viszont jobban belegondolva TN-C hálózaton a FI-relé véletlenszerű leoldásokat eredményezne.
Ugyanis például egy fémtestű lámpa burkolata is a PENre van kötve, ha valaki ezt a lámpát lerakja a padlóra, mi gátolja meg az elektronoknak hogy ne arra "áramoljanak" hanem a PEN vezetéken és a FI-relén keresztül vissza. És máris keletkezik egy nemkívánatos hibaáram.
(#) Bakman válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
TN-C hálózatra kötött fogyasztónak is van földelési pontja. Ez ugyan a PEN vezetőre csatlakozik, mint a nulla is, de a Fi-relét kikerülve. Viszont, TN-C hálózatot nem használnak csak úgy, mondhatni nem hétköznapi eset.

Egyébként a dolog pusztán elméleti, lévén normál fogyasztási helyeken ilyen hálózatot nem hazsnálnak.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2017
(#) xNorbi válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Szerintem nagyon sok régi építésű ház nem került még korszerűsítésre vagy tévednék? Persze nem azért mondom mert ez követendő példa volna
(#) elektroncso válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Két huzalos TN-C-re FI-relét nem teszel fel, mert azonnal le fog oldani. Viszont a kéthuzalos TN-C is szabványtalan immár cirka 20 éve. Nem véletlenül. Többször le lett írva, hogy ezen a hálózaton egy PEN szakadás halálos áramütéssel járna. Ja és a ZSE nem fogja a villanyórát felszerelni erre a hálózatra. Mindenképp számolj a rövid időn belüli átalakítással, mert ha kijön a ZSE fogyasztásmérőt cserélni és meglássák a merőhelyed kialakítását akár fel sem fogják szerelni az újat (a régit persze nem hagyják fenn) és kötelezni fognak, hogy a hálózatodat rendbe tedd, addig az áramszolgáltatást is szüneteltethetik. Tövább megyek, az új fogyasztásmérő helyet a ZSE a telekhatáron építteti ki, vagyis abban a szekrényben nem lehet ahol most van. Földkábelnek is a legkisebb a 25mm2 AYKY amit használhatsz.
De mondtam múltkor, ha jót akarsz magadnak és nem akarod, hogy mindenféle fuser idióta dolgozzon a házadon akkor gyere el Gútára menj be a Nagy Elektróba, őnekik többek között előre elkészített szabványos szekrényük van, amit a régi fadoboz helyett egy az egyben be lehet tenni a falba, és a szolgáltató is átveszi. Ebben az esetben a fogyasztásmérő is maradhat a régi helyén. De ha gondolod, megkérdezhetem apámat, hogy nem tud-e egy jó szakembert ott Sellyén, akiben biztos megbízhatsz. Nem az a jó szakember aki a legolcsóbból hozza ki a munkát!
De ezen kár itt filózni, mert a MSZ (Magyar Szabvány) és az STN (Slovenská Technická Norma) pont a villanyszerelés ezen részén teljesen más, ebből kifolyólag a magyarországi villanyszerelők itt a fórumon nem tudnak megfelelő választ adni.
(#) Bakman válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Már értem a kérdést, ha innen fúj a szél.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2017
(#) elektroncso válasza Bakman hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Sajnos az a baj, hogy Norbi fórumtárs TN-C kérdése nem elméleti. Többször belinkeltem már a régi CSN alapú bekötést CSN TN-C. Megint belefutottunk abba, hogy a kérdező nem magyarországi lakos.
(#) xNorbi válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Ezt te se gondolod komolyan hogy mindenkit kényszerítenének a TN-C átalakítására, egyszerűen túl sokba kerül és túl sok helyen lehet ez még. Nem kis kiadást okozva ezzel a jórészt nyugdíjasok által lakott házaknak....
"ha jót akarsz magadnak" én neked pedig egy kis illedelmességet javasolnék

Tehát Magyarországon sose volt szabvány a TN-C?
(#) elektroncso válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
A jelenlegi szabványok alapján, ha megbolygatod bármilyen módom a régi hálózatodat (bővítés, konnektor csere stb.) akkor már az egészet át kell alakítani az új normának megfelelően. A régi TN-C több mint 20 éve szabványtalan, sőt tilos! A "konnektorok felől nézve" a hálózat TN-CS, vagyis a szolgáltatói vonal TN-C a fogyasztásmérő után pedig szétválasszák a PEN-t PE-re és N-re (így lesz belle TN-S). Ezen a ponton van leföldelve a rendszer utoljára földszondával. Mellesleg, ha a régi hálózatodat bármilyen módon megpiszkálod, az már nem felel meg az akkori szabványnak sem, onnantól kezdve hiába van biztosításod, nem fognak kár esetén fizetni! Ez így van. És nem véletlenül. Az elektromos energia megkönnyíti az életünket, de nagyon nagy kockázatot is vállalunk vele.
Magyarországon közcélú felhasználásban soha nem volt a TN-C alkalmazva, ezt egyedül a nagyüzemi energiaellátó használja (szolgáltatói vonal) úgy ahogy most már itt Felvidéken is.
"ha jót akarsz magadnak"- Biztos voltam benne, hogy félre fogod érteni, sajnos.
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2017
(#) xNorbi válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Én úgy látom hogy lehet javítgatni a dolgokat, sorolósínt használni, megcsinálni a rossz kontaktusokat.. De ezek mind amolyan pótmegoldások, ha jól megvan csinálva sorolósín nélkül is lehet jó...
Igazából a TN-S kiépítésének lenne értelme, de az meg olyan mennyiségű munka, ahhoz gyakorlatilag minden szét kéne verni (csövekben mennek a vezetékek de kitudja hol milyen állapotban van az).

Idézet:
„Magyarországon közcélú felhasználásban soha nem volt a TN-C”

Így már minden érthetetlenség érthető, micsoda szerencséjük van!
(#) elektroncso válasza xNorbi hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
A régi hálózatot ha valaki rendesen karban tartja akkor nem lehet baleset. De például azon csavarokra amik alá Al drót van bekötve fél évente után kéne húzni, mert kilazulnak. Melyik lakásban végzik el ezt?
A Teáltalad feltett képeken a PEN kötések olyan állapotban vannak (pl. az elrohadt kötés a porcelán biztosítékokat tartalmazó doboz jobb szélén), hogy amikor megláttam égnek állt a hajam. Ha az a kötés bármi ok miatt megszakad, az összes földelt vázú készülék fémvázán megjelenik a hálózati fázis! Itt Gútán volt olyan ház ahol egy bekötési ponton történt PEN szakadás miatt a kombinált (gáz+villany) sütő fém vázán és a gázcsövön keresztül záródott az áramkör, gyakorlatilag a fogyasztók a flexi gázcső külső köpenyén keresztül kaptak nullát. Kis híján felrobban a ház, még jó hogy észre vették, hogy szikrázik a gázcső egyik hollandere.

Ezt azért nem merném kijelenteni, mert Magyarországon viszont nem volt védőföldelés, a legtöbb régi házban nincsenek földelt konnektorok (ha vannak is, akkor csak a vizes helységekben). Melegpadlós helységekben egyáltalán nem volt előírás. A mi régi rendszerünkön egy PEN szakadás öl meg, a övékén meg egy földzárlatos gép. Egyik sem jobb a másiknál.
(#) elactrofan válasza Bakman hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
tégla
(#) granpa válasza elactrofan hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Jelöld ki a falon, mit-hova vezetnél, tennél. Lehet nagyon termelékeny vésőgépeket kölcsönözni, viszonylag jó áron. Ott meg is mondják, mennyit lehet vésni/óra kb. Érdemes becsövezni, átvezetékezni.
(#) szamóca hozzászólása Máj 11, 2017 /
 
Van egy pedáns lakás, ahova új helyre kellene konnektor. Na most, falhoronymaróm elszívással nincs, a natúr sarokcsiszi a pedantéria miatt kizárva, sima vésővel meg elég szaggatós lesz. Van valakinek valami trükkje, hogyan lehetne megoldani?
(#) sany válasza szamóca hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Elrejthető kábelcsatorna. Valahogy így: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2017
(#) kristikoma válasza szamóca hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Falon kívüli szerelésről lehet szó?
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Szerintem bérelj egyet, azt az 5.000Ft-ot, plusz útiköltség fizettesd meg velük.
(#) szamóca válasza Gafly hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Sajna a falon kívülit kell példának okáért megszüntetni az egyik helyiségben, (me csúnya) sőt, még csempe leszedés is lesz. Tehát csak vakolat alatti szerelvényezés jöhet szóba.
Autó leó, ez nem járható, ráadásul kolléga, pénzmentes meló.
Valami trükkös véső, vagy technika?
(#) Gafly válasza szamóca hozzászólására (») Máj 11, 2017 / 1
 
Idézet:
„Sajna a falon kívülit kell példának okáért megszüntetni az egyik helyiségben, (me csúnya) sőt, még csempe leszedés is lesz. Tehát csak vakolat alatti szerelvényezés jöhet szóba.
Autó leó, ez nem járható, ráadásul kolléga, pénzmentes meló.”

Az a része, hogy csempe leszedés is lészen és finnyás is megrendelő és te villanyszerelő farkaddal veri el a port, és persze ingyen mert "kolléga". Burkoló persze sebészkesztyűben...
(#) gyuszo válasza szamóca hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Ha csempe, gondolom konyha, vagy fürdőszobáról lehet szó.
Ha esetleg kamra, vagy más mellékhelyiség a szomszéd helyiség, én már oldottam meg úgy, hogy ott véstem (flexxel vágtam), csöveztem, a csempe oldalon csak a konnektor, kapcsoló helyét kellett, így megmaradt a csempe, hozzá sem kellett nyúlni.
(#) ötfelezős válasza elektroncso hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
"Melegpadlós helységekben egyáltalán nem volt előírás."
80-ig.
(#) jdani hozzászólása Máj 16, 2017 /
 
Üdv. Szünetmentes tápot kötök be a kazánhoz. Hogy van ilyenkor a földelés?
Táp dugasza csatlakoztatva a hálózatba, és a kazán a táp kimenő dugaszába csatlakozva. A földelés gondolom át van hidalva nem?
Szoktak külön vízcsövet is földelni? Vagy azzal hogy a kazán le van földelve, le van a gáz, és a viz is?
(#) pont válasza jdani hozzászólására (») Máj 16, 2017 / 1
 
Ezt Te magad is ellenőrizheted, a szünetmenetes bemenő földjét és a kimenő földet egy szakadásvizsgálóval, de össze van kötve. Általában az akkumulátor egyik pólusa a kimenettel össze van kötve, ha az akkut és a földet megfogod rázni fog, persze ennek csak külső akku esetén van jelentősége, viszont a hagyományos érintésvédelmi dolgok (Fi relé, Kismegszakító) nem működnek, mert másik áramkör
(#) ötfelezős válasza jdani hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Szoktak külön vízcsövet is földelni? Vagy azzal hogy a kazán le van földelve, le van a gáz, és a viz is?
Ezt az EPH varázsszó alatt taglalják, ha csak a szünetmentes új, és a villanyszerelőd értette a dolgát, akkor e téren nem kell semmit sem tenned.
(#) Bakman válasza jdani hozzászólására (») Máj 16, 2017 /
 
Milyen szünetmentes? Nem minden típussal működnek a kazánok és/vagy keringető szivattyúk.
(#) c27 hozzászólása Máj 17, 2017 /
 
Sziasztok!

Adott egy régi kismegszakító le tudnátok írni az adatait aki ismeri? Van rajta bőven felirat én csak tippelni tudok, hogy a mai rendszer szerint milyen megszakítónak felel meg.
Az én tippem, hogy 25A-es de hogy B vagy C azt nem tudom. Elvileg C-nek kellene lennie. Színkód nincs rajta csak a 25/220/380 -ból gondoltam, de hogy a BS és az No. 35-L mit takar azt nem tudom a 3000 valószínűleg a zárlati áramra utal. Jól sejtem, hogy egy 25A-es C-vel lehetne kiváltani?

DSC_01.jpg
    
(#) Tomi111 válasza c27 hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Szia! Igen, 25A-es C típusúnak felel meg. A 35-L a fokozatszáma. Elvileg 35A-t elbírt tartósan. Találtam egy képet a neten, csatoltam. Ez a kismegszakító gyári csomagolásán volt található anno. Ezen mindent megtalálsz.
(#) mraulajos válasza c27 hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Hali!
Nekem ugyan ez van a szülői házamnál (3x25A) kb 35 éve kötötték be.
Az érdekesség az, hogy saját házamat 1990-ben építettem, és itt, kb. 5 éve lecserélte a kismegszakítókat az e-on. (3x16A)
Milyen szabály van erre?
(#) Tomi111 válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Szia! Nem tudom miért cserélték le. Nem volt hibabejelentés egyikre és lecserélték mindet? Nem szokták cserélni, ha nem hibás. Sőt nem is jó kicseréltetni, mert ez C-snek felel meg, de alapból csak B-set szerelnek fel, ez helyett is. A C-set külön meg kell igényelni! Erre felénk csak a hibásat cserélik, ha 3 fázis van akkor is. ( e-on ez is) Szerintem szerelője is válogatja.
(#) Gafly válasza mraulajos hozzászólására (») Máj 17, 2017 /
 
Szerintem megszívtad. Buktál valamennyi pénzt, ha vissza akarnátok kapni a teljesítményt, vagy kínos magyarázkodás és utánjárás. Vagy félreértettem
(#) bakos13gab hozzászólása Máj 17, 2017 /
 
Helló!
Meg tudjátok mondani, hogy a régi kismegszakítókból (bakony) hány amperes volt a kék nyelves? Villanyóra alattiról van szó. Sajnos nincs rajta felirat.
Következő: »»   523 / 961
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem