Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Adatgyűjtés időszakos kiolvasással.
Adatgyűjtés időszakos kiolvasással.
Szerző: Josi777, idő: Máj 18, 2022, Olvasva: 2820, Oldal olvasási idő: kb. 3 perc
Lapozás: OK   3 / 6

Akik már rendelkeznek Arduino szerkesztő programmal és fel vannak nekik telepítve az ESP32 alaplapok kezeléséhez szükséges programok, azok ezt a részt átugorhatják.


A mellékelt programkód az Arduino IDE 1.8.18-as verziójával lett elkészítve. Ez az Arduino hivatalos oldaláról ingyenesen letölthető:
https://www.arduino.cc/en/software/OldSoftwareReleases
Szükséges még néhány művelet elvégzése, hogy az Arduino keretrendszer képes legyen kezelni az ESP32-es alaplaplapot, mivel ez nem része a szerkesztő programnak. Az útmutatót a magyar nyelvű változathoz készítettem.
Miután sikeresen telepítettük az operációs rendszerünknek megfelelő Arduino programot, indítsuk el, majd a Fájl menüpont alatt nyissuk meg a Beállítások-at. Az ekkor megnyíló ablakban lent találunk egy További Alaplap-kezelő URL:-ek sort.
  Az ez után lévő mezőbe másoljuk be a következőket:
https://raw.githubusercontent.com/espressif/arduino-esp32/gh-pages/package_esp32_index.json
majd kattintsunk az OK gombra. Ezután nyissuk meg az Eszközök menüpontot. A legördülő listában menjünk az egérrel az Alaplap: .... sorig (itt az éppen aktuálisan beállított alaplap típusa látható), majd a mellette megjelenő lista tetején válasszuk az Alaplap-kezelő ... sort. Az ekkor megjelenő ablak kereső mezőjébe írjuk be: ESP32.

Ekkor meg kell jelennie egy ESP32 by Espressif Systems nevű kiegészítőnek. Ezt a mezőjének a jobb alsó sarkában lévő Telepítés gombbal telepítsük fel. Ekkor már az Eszközök menüpont alatt az Alaplap: sornál már ki fogjuk tudni választani a nekünk szükséges alaplapot. A listában keressük meg a Node32s sort, majd arra kattintsunk. Ezután még fel kell telepítenünk a szükséges könyvtárakat, melyeket az Eszközök alatt a Könyvtárak kezelése sorban tudunk elérni. Itt írjuk be a kereső mezőbe SparkFun External EEPROM Arduino Library (nem szükséges a teljes nevét kiírni, kevesebből is meg lehet találni), majd a Telepítés gombra kattintsunk.

Sajnos az RTC kezelő library ezzel a módszerrel nem telepíthető, így másik módszert kell választanunk. Először is töltsük le a könyvtárat a következő helyről:
https://github.com/Erriez/ErriezDS1302
Itt egy zöld Code feliratú gombra klikkelve a Download ZIP-et válasszuk. Most két féle módszert választhatunk.

Az egyik, hogy kilépünk az Arduino programból, majd a letöltött ZIP filet megnyitva az ott található mappát kimásoljuk, majd a Dokumentumok-Arduino-Libraries (például: C:\Users\Gépedneve\Documents\Arduino\libraries) útvonalat választva bemásoljuk a mappát. Az Arduino indítása után a könyvtár már elérhető lesz.

A másik lehetőség, hogy a Vázlat menüpont alatt a Könyvtár tartalmazása sorra visszük az egeret, majd a megnyíló listából kiválasztjuk a .ZIP könyvtár hozzáadása sort. Az ekkor megjelenő ablakban megkeressük a letöltött könyvtárat, majd az Open gombbal hozzáadjuk az Arduino programhoz.

Ezután már megynyithatjuk a programunkat. Csatlakoztassuk a számítógép egyik USB portjához az ESP32 alaplaunkat, majd az Eszközök --> Port sorában válasszuk ki a soros portot. A program feltöltése az Arduino program bal felső sarkánál lévő második kis kerek gombra való kattintással történik. Ilyenkor mindig újra lefordítja a C nylevű proramkódot, ami eltarthat néhány másodpercig. Ennek a menete a jobb alsó sarokban megjelenő zöld sávon követhető. Ha végzett, akkor az ablak alsó sávjában megjelenik több sorban a program fordításával kapcsolatos információ, majd legalul az, hogy Connecting:. Ezután sorban egymás után pontok, majd aláhúzás jelek, majd ezek ismétlődése látható (________........________........). Ilyenkor az ESP32-es alaplapon nyomjuk meg a Boot gombot (ha az USB csatlakozó lefelé van, akkor a tőle jobbra lévő gomb), majd tartsuk addig nyomva, amíg már nem jelenik meg több pont vagy vonal. Ha mindent jól csináltunk, akkor befejezésképpen egy Hard resetting ... kezdetű mondat jelenik meg, majd elindul a program feltöltése. A helyes működést az alaplapon lévő kék LED 3-szori felvillanása jelzi. A soros monitort megnyitva tájékoztató szövegeket láthatunk működés közben. A nyomógomb megnyomására megjelenik egy időbélyeg, az elengedésekor pedig egy időtartam érték. Az időtartam a másodperc egész részeként van mérve. Ekkor már működik is a készülékünk.

Ha mindezzel megvagyunk, akkor jöhet maga a program, amiről a cikk szól. Ezt a cikk végén lévő linkről lehet letölteni, tömörített formában. Letöltés után nyissuk meg a tömörített file-t, majd másoljuk az abban található 2 állományt program nevével (ESP32_Logger) megegyző mappába. Az Arduino csak ebben a formában képes a file-t megnyitni!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   3 / 6
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem