Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Huye Baby 10 Wattos erősítő
Huye Baby 10 Wattos erősítő
Szerző: deklinacio, idő: Márc 18, 2020, Olvasva: 3600
Lapozás: OK   9 / 9

A mérések alapján elmondhatom, hogy a Huye Baby erősítő tényleg nagy nevek "killere", hiszen rendkívüli képességekkel bír. Több EL84 csövekre épülő "márkás" High End erősítőt is mértem már, hallgattam is már, köztük nagyon drágát is. Külföldit, és belföldit egyaránt. Csak annyit mondhatok,  a Huye Baby projekt nem vall szégyent egyik ellenében sem, ha betartjuk az ajánlott alkatrészek beszerelését.  És hogy milyen ez a hang? Nos idézni fogok az első megszólalás, és meghallgatás során keletkezett jegyzetekből:

"Hallgatom ezt a Huye Baby erősítőt. Kicsit halkabban mint szoktam, de hát este van. A zene jó: Carmen, Jeff Beck, Gary Moor, Colosseum, Egy Kiállítás Képei. Szóval minden féle. Hogy a végén kezdjem, a hang tetszik. Korábban említettem, hogy valahol azt írták egy korrektül kivitelezett Baby Huey erősítőről, hogy óriásölő. Nos óriást, legalábbis az ARC D51 replikát nem "öli" le, de sok mást minden bizonnyal. Persze van hátránya is: a sztereo színpada nincs akkora mint az ARC-nek. Az ARC tranzisztoros hangú csöves. A HB csöves hangú csöves. Amiben nem, az a basszusa. Ezen a hangerőn nagyon mélyre megy (a kimenője kellőképpen szélessávú). Ez a mély jól követhető, kottázható, és nagy energiájú. Kíváncsi leszek reggel, hogy a gatya szárat megtudja-e lengetni. A CFB rendszerű erősítőknek 16 körül van a csillapítási faktoruk. Valószínűleg ez a kis erősítőé is a körül lehet. Többről nem is érdemes beszélni. Kevesebb meg miért lenne. A Carmen Habanéra fantázián az üstdob tüdőt aprít, ha nem is az enyémet, de egy macskáét feltétlenül. Apropó macska! Keveset torzíthat ez az instrumentum, mivel macskám Rinaldo Rinaldini (alias Bajszi) Őfelsége nyugodtan alszik a hangszóróktól 1 méterre. Az Ő füle ilyesmikre érzékeny.

A középhangok színezetlennek, természethűnek mondhatom. Mannfred Mann Sikelele II.-ben eddig nem tudtam, hogy a kezdésnél elektromos zongora, vagy gitár szól. Meg van a megoldás: mindkettő. Viszont bizonyos felvételeken az ének kicsit hátulról jön. Lehet mikrofonozási hiba?  Az 1962.es Bach felvétel itt is jó, igaz az mindenütt nagyon jó. Mikor 1:14-nél belép a lábpedál, akkor a vakolat megmozdul. A Colosseum lemezén Chris Farlow éneke autentikus, ugyan akkor Maggye Reilly éneke lehetne kicsit vidámabb. Karen Souza Eperföldjei forever, azaz mindörökké a fülembe csöngenek. Nagy zene, nagy szerzők, nagy erősítő. A magasak a helyükön vannak, a csőharang játék nem torz, a xilofon megszólalása tökéletes. 
Nyilvánvalóan van ennél a budget erősítőnél jobb is, de azért sok pénzt elkérnek, ami megkeseríti felhasználója zenei élvezetét. Van olyan EL84-el működő magyar erősítő, amit millióért árulnak. Az sem jobb, bár lehet szebb. Elmondhatom, hogy ez egy olyan szerkezet, amit érdemes tuningolni. A jelenlegi JJ ECC803 helyett érdemes lenne a csodálatos hangú Telefunken ECC83-at használni ami emeli az árat, illetve a végcsöveket is le lehetne oroszról cserélni. No nem pálinkára, hanem olcsóbban Siemensre, Valvo-ra, esetleg feljebb Telefunkenre. De ez már a non plussz ultra. Mindenesetre jelenlegi alkatrész készlettel egy nagyon figyelemre méltó produktum birtokosa lehet az, aki megépíti, és ehhez a családi Mercedes-t sem kell eladni."

Azóta már sokat hallgattam ezt a kis gyöngyszemet. Nagy hangerőn is. Gatya lengető kivezérléskor nyugodtan bulizhatunk. A basszus nem omlik össze, mint sok más ilyen kisteljesítményű erősítő esetében. Az biztos, hogy egy átlagos 20m2-es lakószobában egy 88dB-es, vagy annál érzékenyebb hangfallal párosítva jobban járunk, mintha kétszer ennyiért építenénk egy SE erősítőt. Mármint egy jobbat, 300 B-vel. Ilyennel is összehasonlítottuk. Nos a 300B nem rúgott labdába, s ez a nagy hangtömegeknél derült ki. Az SE nem tudta tolmácsolni a dinamikát, amit például Wagner műveiben található. Sajnos a torzítás miatt a hangkép összeesett. Pedig volt benne anyag: BG kondik, AN PIO csatolók, Dyscus trafó. A HB csak tolta a muzsikát hátborzongatóan feszes basszussal. 

Végszó:

Mindenkinek ajánlom ezt az erősítőt megépítésre, akinek elég a 10Watt maximális kimenő teljesítmény, s nem okoz problémát az, hogy nem gyári erősítője van. Érdemes jó csöveket beszerezni hozzá, minimum Tungsram márkájúakat. Persze az sem árt, ha a kimenő transzformátor kellően szimmetrikus, valamint az is fontos, hogy ne térjünk el a megadott alkatrész minőségtől. 

Mindenkinek jó forrasztást, jó zenehallgatást kívánok:

deklináció

Következő: »»   9 / 9
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu