Fórum témák

» Több friss téma
Cikkek » Mérésadatgyűjtő
Mérésadatgyűjtő
Szerző: Bakman, idő: Máj 2, 2019, Olvasva: 10665, Oldal olvasási idő: kb. 1 perc
Lapozás: OK   2 / 7

kapcsolasi_rajz.jpg

Kattints a képre a nagyobb méretért!

U4: A rendszer időalapját adó, DS3231-es típusú, nagy pontosságú RTC modul. A modulról már írtam egy korábbi cikkben, megtalálható itt: Nyolc csatornás időkapcsoló.

U5: Az analóg feszültségszinteket monitorozó ADS1115-ös IC-vel szerelt modul. Adatlapja szabadon letölthető. Figyelem! Többféle kialakítású modul kapható, a cikkben bemutatott mérésadatgyűjtő az alábbi típushoz lett tervezve:

ads1115.jpg

Ez mindössze annyit jelent, hogy a NYÁK-terv ehhez a fizikai kialakításhoz igazodik. Természetesen áttervezéssel másik típusú modul is használható.

U6: OpenLog modul. Egyszerűen használható modul, az UART bemenetén kapott adatokat micro SD kártyára írja. Igény szerint a kapcsolat fordítva is működik, SD kártyáról olvas és az adatokat UART-on továbbítja. Bővebb leírás a modulról itt található: OpenLog Hookup Guide (Sparkfun). Az itt ismertetett eszköz gyakorlatilag csak az előbbi irányt használja a mért adatok mentéséhez.

 openlog.jpg

U2, U3: DS18B20 típusú hőmérő IC-k.

DP1: A legkisebb (2,4") Nextion HMI, típusa: NX3224T024.

LDR1: Alapszintű, a megvilágítás mérésére szolgál. A kijelző fényerejének beállításához használja a kontroller, de igény szerint egy ötödik analóg bemenetként is szolgálhat.

BTN1: Mindössze a kijelző kalibrálásához használatos nyomógomb.

C1 - C13: 100 nF esetén kerámia, egyéb esetben tantál kondenzátorokat javaslok használni.

RV1 - RV4: többfordulatú trimmer potenciométerek, pl.: 64Y1K.


Méréshatárok:

AN1, AN2, AN3 és AN4: 0 - 60 V-ig a GND-hez képest.

T1, T2: -55 - +125 °C-ig.

AN0 (LDR): 0 - 5 V-ig a GND-hez képest. A kijelzőn mindig a tíz bites eredmény olvasható le, ebben a formában egy bit 4,89 mV-ot jelent, pontos 5 V-os tápfeszültség esetén.

Digitális bemenetek: 0 vagy 1, a GND-hez képest. H szint esetén 1, L szint esetén 0 értéket ment a memóriakártyára. A bemenetek nem tartalmaznak fel-, vagy lehúzó ellenállásokat

Fontos!

A bemenetek nem rendelkeznek semmilyen túlfeszültség védelemmel! A bemenetek és a tápfeszültség bemeneti pontok galvanikus kapcsolatban vannak egymással! A NYÁK és az alkalmazott csatlakozók nem alkalmasak nagyobb feszültségek mérésére! Méréseknél ezekre mindenképpen legyünk figyelemmel!


A cikk még nem ért véget, lapozz!
Következő: »»   2 / 7
Értékeléshez bejelentkezés szükséges!
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem