Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Fejhallgató erősítő
Lapozás: OK   108 / 144
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Ettől nem lettem okosabb. Az, hogy a torzítás "erős" nem a torzítás jellege, hanem csak a mértéke. Azt megint nem tudom milyen ha egy pohár megtelik és rátapad a potira.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Azért kérdeztem tőle, hogy egyforma-e a két csatorna torzítása, mert nem egyforma a két oldal végfetjeinek a nyugalmi árama. A jobb csatornáé 14mA, a bal csatornáé 1.4mA. Nem válogattam be a feteket, csak elővettem 2 párat és beültettem. Ha eltérően torzított volna a két oldal, el tudom fogadni, hogy ezt hallja, de így tanácstalan vagyok.

@mek-elek: a trafó 14 fokot melegszik a környezeti hőmérséklethez képest és ez is csak amiatt van, mert áram folyik rajta. Ezt nem mondanám melegnek és nem rágódnék rajta.
A hozzászólás módosítva: Jún 30, 2019
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Kíváncsivá lettem a torzítás milyenségére. Mivel nem ismerem a Tibor érzékenységi küszöbét, csak találgatok. Említettem annak idején, hogy néha a tér leképzésére érzékenyebb vagyok mint a szaturációs (túlvezérléses) torzításra. Máskor meg oldalról hallgatom a zenét, abszolút kiesve a sztereó térből, és a basszus elpuhulása idegesít. Erősen befolyásolnak az előzmények. Van zenész cimborám aki torzított csatornán is hallja hogy 6L6, vagy EL34 van az erősítő végén. A másik azt nem vette észre, hogy tranzisztoros végfok szimmetrikus tápjának a pozitív fele elszállt (na ez az igazi félhullámú
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Sajnos a mai napom alakulása nem az én kezembe van.
Természetesen meg fogom nézni, amit írtál. Eddig csak felszínesen végig húztam az újam a készüléken, de úgy nem éreztem kirívó esetet, amikor a melegedések voltak.
Majd pontosítani fogok.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Károly amit én írtam, azt nem "kell" elfogadni, csupán ezt tapasztaltam. Ami a 14 fokot illeti, sajnos nem tartok ipari hőmérőt, hogy pontos adatokkal szolgáljak. Van aki szívesen veszi, ha jó melegek a cuccai. Én nem ebbe a kategóriába tartozok. Tegnap tartottam egy kis hőpihenőt a HTB-10-el, mert melegebb volt a trafója, mint addig. Amikor csicsikálni ment, akkori állapota szerint épp nem volt melegebb, mint amit én elfogadhatónak gondolok. Mivel nem az én készülékem, így a kiemelt gondoskodáshoz ragaszkodom. Azt tudom mondani, hogy majd mérd meg, ha megérkezik. Az előzetesben erre vonatkozólag nem láttam információt.

A torzításról, mint írtam nem tudok áramkört tervezni, tisztelettel megkérdezem, a kisujjamból szopjam ki, hogy milyen áramköri probléma okozza a torzítást, meg a többit? Én is kos vagyok, nem csak Te, elfelejtetted?
Én csak a meghallgatással járulhatok hozzá ehhez a projekthez, a többi a Ti dolgotok.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Amikor feladtam neked a füles erősítőt (nem HTB10, hanem egy pont nulla) addigra már elkészült az ikertestvére. Meghallgattam mindkettőt gyors egymásutánban és úgy találtam, hogy egyformán szólnak. Ennek csupán annyi a jelentősége, ha Béla is hallani fogja ezt a torzítást akkor ugyanazokat a változtatásokat mindketten meg tudjuk csinálni és esetleg közösen meg tudjuk távjavítani a készüléket.

Nem azt kérdeztem mi okozza a torzítást, hanem, hogy milyen jellegű a torzítás. Recsegős, zizeg, bereccsen, új hangok keletkeznek amik nincsenek a zenében, keresztezési torzítás jellegű, sziszegős... stb. Az, hogy olyan mintha megtelne egy pohár, nekem nem mond semmit.

Mindegy, ha gondolod hallgasd még valameddig, aztán majd Bélával kiókumláljuk van-e valami baja. A lényegi része így is megvan, hiszen arra voltam kíváncsi, ha műszakilag jól van megcsinálva valami akkor annak jól is kell szólnia. És erre tettél utalást pl. a Dire Straits kapcsán. Az meg, hogy esetleg elcsesztem valamit a tervezés során benne van a pakliban és orvosolható. Ezért 1.0.

A másik. Nekem nincs referencia fejhallgatóm. Ennek a Sennheiser-nek se mélye se magasa és mintha zizegne a hangszórója. Vagyis nem mintha, hanem zizeg. A "beats"-é ugyan nem zizeg, csak simán hallgathatatlan a Sennheiser mellett. Tehát akár lehet ez a zizegés a füles erősítőben is, de ezt nehezebben tudom elképzelni.

A harmadik. Ez a HTB egy alapkapcsolás. Leírtam már valamikor, hogy ennél lehet sokkal jobbat is csinálni, de nekem ehhez nem fűződik semmi érdekem, kivéve ha presztízs kérdést fogok csinálni belőle. (Csak hát még egy ilyen kis "fejlesztésnél" is repkednek a tízezresek. Ezért írtam már a legelején, hogy még a dobozra is nem fogok költeni. És akkor már kellene egy jó fejhallgató, ami szintén nem két fillér.)
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
"Kíváncsivá lettem a torzítás milyenségére. Mivel nem ismerem a Tibor érzékenységi küszöbét, csak találgatok. Említettem annak idején, hogy néha a tér leképzésére érzékenyebb vagyok mint a szaturációs (túlvezérléses) torzításra."

Ez nálam is így van, de inkább minden együtt, és az egész szorosan kapcsolódik az éppen hallgatott zeneszám adottságaihoz. Az egész audifil olyan mint minden más komolyabb produkció az ember életében, ha profizálódik benne, Először elnagyoltan birtokba veszi a témát, majd egyre mélyebbre ásva, egyre részletesebben ezt ismétli. Az cél természetesen egyrészt az élethűség megközelítése, a másik az adott mű, és a hangmérnök munkájának, csínja-bínja, Mert ebből alakul ki a zenei hatás, nevezzük élménynek.
A tesztelések során az egyik netes szám, Amy Turk hárfaművésznő Bach-d moll toccata és fúgája volt. Ebben számomra különleges élmény szokott lenni a mű mindenhatósága, és az átirat színbiózisa. Az orgonahang elfed mindent, a zongora jobban cenzúráz, de egy tisztán pengetett hanggal tolmácsolni egy ilyen darabot, ott már igen jónak kell lenni. De ilyesmit lehetne mondani Valentina Lisitsa Liszt- La Campanellájára is. Liszt rendkívüli képességű pianista volt. Ez a darab neki egy bravúrszáma volt, mint sütin a hab. Nos ez az ukrán pianista ezt tolmácsolja egy steinway-en. egyszerűen sziporkázik a darab, vélhetően Liszt is ebben a tempóban játszhatta, a darab jellegét nézve, és mit számít az élményhez képest, hogy hányszor billentett mellé, abban a tempóban. Ami még ehhez tartozik a felvétel technikai minősége. Kevés ilyen jól mikrofonozott steinway hangot hallottam. Nagyon szép kiegyensúlyozott hangképet mutat a felvétel mikét kézjáték esetében. Itt jegyezném meg, remélve, hogy Kareszban ettől nem alakul ki ellenség kép rólam, hogy sajnos a HTB-10 nincs barátságban a zongorahangokkal. Igen visszatérve, minden számít, amikor egy készüléknél elfelejtjük, hogy a hallgató a fülünkön van. Én is úgy látom (hallom), hogy ugyanúgy számít a dinamika, a térképzés, az élethűség közeli hangképzés, nevezzük artikulációnak, és az adott felvétel adottsága. És szerintem ezek után szorosan jöhet az átviteli sáv. És ezekből keveredik ki, hogy meddig hallgat valamit az ember szívesen hosszabb ideig.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Kedves Karesz, én úgy gondolom, hogy ez egy folyamatban lévő projekt. Ne beszéljünk hibákról, legalább is a szó negatív értelmében. Én a most kialakult információkat, a projekt további teendőit célzó állapotnak mondanám.
A torzítást nehéz megfogalmazni, úgy mondanám, hogy nem olyan, mint mikor elfogy a táp. inkább olyannak mondanám, mintha rámodulálódna valami csúnyaság, ami nem akarja, hogy a készülék előnyei érvényesüljenek. A pohár a nagyobb torzítás bekövetkezésére utal. Nevezzük időzített bombának.
Lehet, hogy kiesek a szíved csücskéből, de amiket írtál mind. Állandóan jelen van, hogy szereti az "s,sz,t" hangokat, és a drasztikusabb, azt úgy gondolom a tájékoztatód alapján, hogy valószínűleg keresztezési torzítás.
Én úgy vidékiesen, a hallgatók képességeit, a többi készülékem viszonylatában becsülöm meg.
Persze kényelem mentesen, mert figyelni kell arra is, hogy az új kihívások, ne sodorják az embert téves következtetésekbe.
A végéhez, valóban a jónak ára is van. Ilyet én is írtam már. Te mondtad, hogy a Burson csak smafu, meg drága.
A FH6-300-amban a Burson V5-ökkel együtt 120KHUF anyagár dokkol. Így hát a rőtszakállú kecske elszegődhet a templom egerének. Most épp a TL071 kerül centernek az APEX-be, de még nem vagyok a végén.
Ami téged illet, szerintem mindegy mért csináltad a HTB-10-et, mert hasznosnak tartom, az általa kapott tapasztalatok miatt. Ha meg jobbra is megcsinálod, legfeljebb jól lekoppintom, és valószínűleg nem egyedül.
Mégegyszer köszi az eddigieket!
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Ha azt veszem alapul, hogy minden mosfetnek van hőfüggése, valamint hőmérsékletfüggetlen munkapontja is, akkor csak az a kérdés, hogy hol van hozzá képest az üzemi áram. Hex fetnél soktíz amper ez a független áram, laterális audiónál 100mA, de a BS-bél nem tudom. Elképzelhető, hogy megmelegedve annyira lecsökken a nyugalmi áram, hogy keresztezési torzítás lép fel?

Azért írtam hogy nem egyformán érzékelünk különböző torzításokat, mert már leszólták Tibort hogy rádióval teszteli a cuccait. Az én cimborám magnón viszi át a Hi End anyagot, mert utána szebben szól. Én kihagyom a jelútból a kondit (te is), a másik trafón engedi át (csöves), van aki csak zárt hangsugárzóval hallgat zenét, nekem reflex van, de nem duhog.

Tehát lehet hogy a szűkített sávszélességre meg a komprimált dinamikára nem, de a keresztezési torzításra jobban érzékeny valaki. Én édesítőszerrel iszom a kávét (nem egészségmegőrzési céllal), más fintorog tőle. Én meg nem tudom megenni a lúdláb szeletet, mert kakaós vajkrémmel készíti a cukrászda. Párizsi krém való bele, punk tum. Egyébként vigye a kutyának.
(#) Karesz 50 hozzászólása Jún 30, 2019 / 1
 
@minkettőtöknek.
Mek-eleknek volt igaza. Meghallgattam újra és nem a hangszóró "zizeg".... ez a módosítás után vált bizonyossá. Ugye, keresztezési torzítás nem lehet, mert nálam 1Veff a kellemes hangerő a HD430-al és az durván 2mA kimeneti áramot jelent - ennek a másodpéldánynak viszont 7.5/14 mA a nyugalmi árama, tehát bőven "A" osztályban üzemel.
A "találmányomra" gyanakodtam és nem alaptalanul. Az az áram-utánhúzás viszi bele ezt a zizegésszerű hangot.

@mek-elek: benne vagy egy módosításba? Egy-egy ellenállást kell kiforrasztani és két 33k-t beforrasztani, ha van otthon. Leírom részletesen mit, hova és képekkel illusztrálom.

(Ellopnia senkinek nem kell a kapcsolást, hiszen nyilvános.)
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Az, hogy a találmány magasabb frekvencián nem úgy viselkedik ahogy szeretted volna, még nam azt jelenti hogy nem jó. Nyílván magas impedanciákkal (270kOhm emitter ellenállás) dolgozik, és ha hosszabb idő állt volna a tesztelésre, ki lehett volna kompenzálni mint egy nagyimpedanciás osztót a szkópok bemenetén. Cégeknél ilyenkor odaadják egy csapatnak, oszt öcsém addig nem mentek szabira amíg meg nem oldjátok. Egyedül szakadt a nyakadba, minden molekulát nem mérhettél meg külön. De amint gyakorta említem, ha nem agyalna az ember, még mindig szakócával forrasztanánk a BGA csipet a mulilayer panelba.
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Köszönöm a vigasztaló szavakat Igazából az a jó, amikor az ember félrerakja ilyenkor amit éppen csinált, aztán néhány hét elteltével jobban átlátja, hogy ezt sem így kellett volna, meg azt sem. Hiába állna mögém valaki korbáccsal, ettől még nem jutna eszembe semmi jó ötlet. De ez gondolom mindenkinél így működik.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Most el kell mennem.
Elég, ha a pozíciószámot megadod, egy ilyen gyári panel esetén.
Ellenállást majd keresek, remélem akad.
Esti órákban leszek csak.
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Azt azért nem szabad elfelejteni, hogy ez a projekt miért is volt. Éppen azért, hogy kiderüljön az, hogy valóban ezek a drága disztkrét nyóclábúak azért drágák mert valami gyémánt alapú platina tokban arannyal bekent alkatrészek vannak benne, vagy kommersz, de precízen válogatott, összemért, kitrimmelt, hőkompenzált valami, vagy valami új kapcsolástechnika, ami jól működik. Azt már nem is merem feltételezni hogy csak csupán marketing. Én is szoktam néha különleges fűszereket tenni a kajába, oszt néznek hogy nem jó. Pedig javítani akartam. De sokszor van hogy látom a felcsillanó szemekből, hogy Béla ezt most jól eltaláltad. És ekkor öröm vala, és jó pár hónapig megint van kedvem élni, és elindul az alkotni vágyás, és felmegyek a terőre antennát építeni a rádióhoz.

Azt nem értem, miért törlök vissza mindent, amiben valami személyes dolog került. Gyakran kezdek írásba, de legalább 90, vagy nagyobb százalékát visszatörlöm. Ide is jött volna még vagy húsz sor, csak a beckspace gombra rákönyököltem "véletlenül".
(#) Karesz 50 válasza tothbela hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Ezt megint találóan írtad le. Időközben tényleg elfelejtettem miért csináltuk ezt az egészet, mert csak úgy jött magától minden sorjába(n), oszt egyszer csak kész lett. De attól tartok az aranylábú IC tok ellen úgysem fog labdába rúgni semmi. De már az is sikerélmény, hogy legalább valahogy szól.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Jún 30, 2019 /
 
Első lépésben forraszd ki az (R12) 270k-os ellenállásokat (piros-lila-fekete-narancs-barna). Elég az egyik lábát (mint nálam is) ez csak fele akkora munka.

Mérj rá a kimenetre, +43mV DC kell legyen rajta.

Forraszd a timmerrel soros ellenállásra párhuzamosan a 33k-ot.

Állítsd be a trimmerrel a kimeneti DC szintet 0V-ra.

Fél óra bemelegítés után ismét nullázd ki a kimenetet. (Közben már hallgathatod, ha akarod.)

(Estig én sem leszek.)
(#) mek-elek hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Jó reggelt, Uraim!
Szép napra ébredtem, mivel fel kell kötnöm a gatyókámat a tennivalók miatt.
Remélem délutánra megírhatom az adódott érdekességeket, de addig.....
33k is vennem kell.
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
270k ki, baloldal 46mV, jobb oldal 48mV,
33k be, kimenetet nem lehet nullára venni.
Baloldal 44-46mV között állítható,
jobboldal 43-45 között.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Nézd meg újra azt a képet a nyák aljáról amit kitettem neked...
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Tudod ebben az a szomorú, hogy nem tudom mért tudatosodott bennem a párhuzamos, amikor Te sorosat írtál? Jó meleg volt, ki kellet mennem, a szívem sem az igazi, de akkor is.
Mindjárt intézkedem.
(#) tothbela válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Hát azért, mert bennem is az tudatosodott. Háromszor olvastam vissza, mire megértettem, hogy a trimmerrel sorbakötött ellenállással páthuzamosan kell kötni. Én is csak azért olvastam háromszor, mert a trimmerrel párhuzamosannak nincs értelme, hiszen az nulláig tekerhető.
(#) mek-elek válasza tothbela hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
Jó Neked! Nekem meg azon jár az eszem, hogy mi a francot kezdjek a hálózati zavarokkal, mert mint kiderült a tesztbe is belepökött. Ez úgy derült ki, hogy tegnap elmentem egy barátomhoz a 300 ohm miatt. Neki egy HD600-a van. Az enyém tegnap még tetszhalott volt a kiszáradt faelem miatt. Szóval nála nem volt az a bizonyos kis alaptorzítás. Mondanom sem kell milyen jó kedvem lett. Így ma ezzel kezdtem, és minden erősítőmet zrikálja. És ez csak rosszabb lesz a meleg miatt. Egyik klímát szerelik a másik után, azok meg éjjel nappal mennek, a hálózat meg 79-es.
(#) mek-elek hozzászólása Júl 1, 2019 /
 
Mindkettőtöknek:
nem bírok vele, minkét csatorna ingázik. Nagyobb hangerőnél 0,0-0,4mV között!
Viszont most gondolkodhatok bizonyos további elhatárolások miatt a torzításokat illetően.
Jelentkezem, ha valami biztosabb dologról tudok.
(#) Karesz 50 válasza mek-elek hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
És most mit számít az a 0,4mV ? Miközben méred fújj már rá. De egy ellenállásra ha ráfújsz annak is változik az értéke. Ne foglalkozz már ezzel! Hallgasd, oszt kész.

Ui: @mek-elek: meghallgattam, tudom milyen irányban változott. Most várom, hogy Te mit hallasz.

Nem tudtam másképp megfogalmazni: a trimmerrel sorosan van ellenállás. Ezzel kell párhuzamosan kötni 33k-t. Hogy lehet ezt másképpen leírni... sehogy, tehát le is fotóztam a biztonság kedvéért. (lépjük át)
A hozzászólás módosítva: Júl 1, 2019
(#) mek-elek válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 1, 2019 /
 
De Karesz, veled semmi baj nem volt, a többit meg viccnek írtam, hogy milyen jól volt trimmelhető, amint jó helyre került az ellenállás.
(#) Karesz 50 hozzászólása Júl 2, 2019 /
 
Úgy látom mek-elek audiofülei csődközeli állapotba kerültek....
(#) tothbela válasza Karesz 50 hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Bízunk benne, hogy zenei orgazmusa lett. Vivaldi betört hozzá, eldugta a CD-t, és pofátlanul élőben tolja a nagyszoba közepén. Csak valahogy mintha lehetne a hangerőt álltani rajta.

Nem saját cuccon, de volt már hogy elhittem amit hallottam. Körülbelül ez a csúcs ami ért zeneileg. Félrerántottam a fejem, mert megijedtem hogy beledöfi a vonót a fülembe a pianista.
A hozzászólás módosítva: Júl 2, 2019
(#) Alkotó válasza tothbela hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Egyáltalán nem tartozik ide, és zenei műveltségem is több mint hiányos, de nekem a pianista billentyűket nyomkodó szakemberként jelenik meg a képzeletemben, és csak tőle távolabb vannak vonók más szakemberek kezében, különböző méretű "hegedűk" társaságában.
(#) Karesz 50 válasza Alkotó hozzászólására (») Júl 2, 2019 /
 
Idézet:
„beledöfi a vonót a fülembe a pianista.”


Hát... ugye Béla gitározik. Nem is most kezdte. Gondold át újra, hogy szerinted tudja-e mit írt le.

És már megint elkanyarodtunk a témától, mert most itt egy komolynál is halálosabb füles erősítő tesztről lenne szó (aminek nem is itt a helye, de ott lefagyasztottak a hasonló beszólások miatt (nyilván/okán). ((((Figyelem a radarképet és a megtekintések száma az egekbe kezd szökni (de ez sem ide tartozik mert off).))) Mekkk Mester mek csak hallgat, csak hallgat, csak hallgat ?
(#) Karesz 50 hozzászólása Júl 2, 2019 / 1
 
A legutóbbi (szürke) rész miatt elnézést kérek mindenkitől akiket megbánthattam. Primitív volt, gonosz, ellenséges, szégyenletes, plusz fél üveg Martini (ez még szerencsére a bendőmben van).
Következő: »»   108 / 144
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem