Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   247 / 269
(#) TreasureHunter válasza mateatek hozzászólására (») Okt 22, 2018 /
 
Mondjuk ilyet bármikor tudnánk csinálni, mármint aki autoCAD-hez is konyít. Aztán - bár nem néztem még utána - biztosan van olyan szoftver, ami autocad-ből 3D nyomtatásos kódra átalakítja a modellt.
(#) Letiodj válasza TreasureHunter hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Nemrég készítettem egy 3D nyomtatót, a terveket simán megtudod rajzolni Fusion360-ban, abban van egy olyan opció ami .stl fájlba menti a tervet. Azután annyi dolgod van, hogy Slic3r, Cura stb.-vel "felszeleteled" vagyis rétegekre bontod, hogy nyomtatható legyen. A kitöltést is tudod szabályozni, még ha akarod 0%-os is lehet, vagyis csak a falak maradnak meg. Tudsz választani kitöltési mintát, méhsejt, 3Dméhsejt, vonal stb. Be kell vallanom nagyon megtetszett, ha valakit érdekel akkor itt a fórumon is van egy jó kis topik ahol olvasgathat.Itt

Lehet szépeket nyomtatni, de mivel nekem elég kicsi a nyomtató felületem (15x15) ezért fejet nem igazán tudok rajta. Nagyon nagyon lassú, kell figyelni rá, néha meg el is rontja.
(#) TreasureHunter válasza Letiodj hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
nem kell, hogy egészben kinyomtasd a fejet, tervezd meg úgy, hogy 4 negyedből álljon és összekapcsolhatók legyenek.
(#) Letiodj válasza TreasureHunter hozzászólására (») Okt 26, 2018 /
 
Igen, gondoltam rá de még nincs szkópom amivel megnézzem mi nem jó az IGSL-be, azóta hanyagoltam a témát. De most épül egy nagyobb nyomtató amibe simán be fog férni egy 30-as keresőfej. Amire az kész lesz arra az IGSL is fog muzsikálni (remélhetőleg), na akkor nyomtatok egy fejet. Mondjuk szerintem abba is fog kelleni valamennyi gyanta/ragasztó, hogy rögzíteni tudjuk majd a tekercseket.
(#) lajos1969 hozzászólása Okt 26, 2018 /
 
Sziasztok! Ez valakit érdekel? Élesztve, csak egy fejet kell hozzá gyártani.
(Jún 27, 2014 hozzászólás)
A hozzászólás módosítva: Okt 26, 2018
(#) mateatek hozzászólása Okt 30, 2018 / 6
 
Összeraktam egy gépet. Lecseréltem a mega328-as mikrokontrollert egy hasonszőrű kínai csodára, ami LGT8F328P névre hallgat. Kicsit többet tud, mint az Atmega. Van benne DAC, amit nagyon jól lehet használni, illetve nem 10, hanem 12 bites az ADC-je, illetve 32 MHz-en ketyeg. Negatívumként azt lehetne fölhozni ellene, hogy nem tartalmaz EEPROM-ot, helyette a FLASH tárhelyet használja. De ez ellen lehet tenni egy külső I2C buszos EEPROM-mal.
Többet ki tudtam hozni belőle, mint az Atmegás gépből. Nem 2, hanem 3 frekin tud működni, mindhármon hangolt adó és vevő körrel. A találat anyagától függően változik a hangszín, a jel erősségétől pedig a hangerő. Ha az erősítők valamelyike kiül, mert közeli a találat, akkor arra figyelmeztet.
Az MCU-ban van belső RC órajel generátor is, de használható külső kvarc is az órajel előállításához. Így módomban állt kipróbálni ugyanazon a gépen RC órajelet és kvarcot is. Annak ellenére, hogy a 32 MHz nagyon le van osztva, így a fáziszaj átlagolódik, de ennek ellenére zajos a gép RC órajel generátorról.

FHD0002.JPG
    
(#) TreasureHunter válasza mateatek hozzászólására (») Okt 30, 2018 /
 
Szép munka, mint mindig!
(#) cilinderrr hozzászólása Nov 20, 2018 /
 
egyszerü fémkereső kapcsolási rajzot valaki küldene? ami legalább 25-30 cm távról jól érzékel és valaki megépitette e már, hogy érdemes e belefognom
(#) Ge Lee válasza cilinderrr hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Az hogy egyszerű-e vagy sem csak nézőpont kérdése, de nagyon egyszerűt nem fogsz találni. Meg az se mindegy hogy egy kis ezüstpénzt kell érzékelnie arról a távolságról vagy egy radiátort. Ezeknél egyszerűbbnek amiket csatolok nekiállni sincs értelme. A TGSL-t nem építettem meg, az IGSL-t igen, az olyan 24-27 centiről hoz egy 1Ft-ost a levegőben, talajban meg olyan 17 centiről nagyon jó esetben. Az SMW-t is megépítettem, de teljesen át is variáltam jó sok tökölődéssel. Az valamivel alapból is érzékenyebb, amit végül sikerült vele összehozni az olyan 33 centi levegőben és 24 centi a talajban az 1Ft-ra ha jól emlékszem.
Mikrovezérlős gépet nem építettem, szerintem már nem is fogok, de amennyire tudom azok is csak a szolgáltatásaikban sokkal jobbak, érzékenységben nem, de ezt majd megerősíti vagy megcáfolja akinek van.
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Idézet:
„Mikrovezérlős gépet nem építettem, szerintem már nem is fogok, de amennyire tudom azok is csak a szolgáltatásaikban sokkal jobbak, érzékenységben nem, de ezt majd megerősíti vagy megcáfolja akinek van.”


Egy mikrovezérlővel sokkal pontosabban lehet időzíteni, mint mindenféle analóg módon, és egy fázisdetektornak ez az egyik legfontosabb. Persze ettől nem lesz érzékenyebb, csak stabilabb. De a stabilabb az jobb.
De persze ez is függ a programtól. Ha megszakításokkal történik az időzítés, az kevésbé jó, mint ha direkt timerrel.
(#) nagym6 válasza cilinderrr hozzászólására (») Nov 20, 2018 /
 
Aztok a Surf-nál eléggé bonyolultabbak, amik 25-30cm-ről érzékelnek. Ha a Surf nem ment, csak bosszúságod lesz.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Nagyobb érmét a surf is hozott a levegőben viszonylag jól. Egy 22cm átmérőjű 26 menetes tekerccsel a 20Ft-ost 23 centiről, az 50Ft-ost 24 centiről. De ha feltettem egy fejhallgatót akkor ezek az értékek 28 és 29cm-re adódtak, mert a fejhallgatóban könnyebb volt érzékelni az apró változást. Csak épp terepen volt használhatatlan mert a talajt is jelezte minden lendítésnél.
(#) nagym6 válasza Ge Lee hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Idézet:
„mert a talajt is jelezte minden lendítésnél.”
Ugyanez volt a bajom vele, ezért nem lehet az érzékenységét növelni. A föld egyenetlensége, földbuckák teteje bejelzett.
(#) Ge Lee válasza nagym6 hozzászólására (») Nov 21, 2018 /
 
Úgy úgy. Ha meg levettem az érzékenységből akkor annyi sem maradt belőle mint egy BFO-é, szóval kb. a használhatatlan kategória. De az asztalon nagyon szépen működik.
(#) cilinderrr hozzászólása Nov 22, 2018 /
 
A tekercs arnyekolasat hova kell kotnom? A minuszra?
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
GND-re.
(#) Inhouse válasza cilinderrr hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Fent a kis lefelé mutató nyíl, lenyílik, majd csak képek keresése...addig görgeted, amíg meg nem találod...
1, 2, 3, 4...
(#) cilinderrr hozzászólása Nov 23, 2018 /
 
pinpointernek szereném megcsinálni de a hangszóró ezen hova megy?
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Nov 23, 2018 /
 
Sehová. Behangolod 140 kHz-re, és az oszcillátor fém okozta változását detektálod egy AM rádióval. Oda van írva, ahonnan letöltötted.
(#) cilinderrr hozzászólása Nov 28, 2018 /
 
láttam neten sima pittyenős egyszerü fémkereső pl mint a bfo stb... valakinek kapcsolási rajza nem lenne ilyenröl? télleg sima egyszerü pinpointernek lenne, az előző nem vált be
(#) cilinderrr hozzászólása Dec 13, 2018 /
 
Equinox kapcsrajzát valaki elküldnené?
(#) zamatőr válasza cilinderrr hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Bővebben: Link
2014 januar 13-as hozzászólásokat olvasd el. 100-ik oldal.
A hozzászólás módosítva: Dec 14, 2018
(#) nagym6 válasza cilinderrr hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Ha jól emlékszem megcsináltad a surf-ot, csak nem jól működik. Az equinox élesztése sem egyszerűbb, ha gond van, de a surf sokkal jobb, az equinox sokkal rosszabb konstrukció. Inkább a surf-ot lődd be.
(#) mateatek válasza cilinderrr hozzászólására (») Dec 14, 2018 /
 
Építsed meg a geotech-en (is) található FelezJoo PI gépet. Egyszerűbb, mint az Equinox.
(#) mateatek hozzászólása Dec 16, 2018 / 11
 
Építek a fiamnak egy gépet. A többihez képest egyedi gép lesz. Találtam egy kis rendellenességet az ATmega328-ban. Ezt kihasználva egy nagyon egyszerű felépítésű, de teljes értékű vasat lehet építeni belőle. Multitone hanggal, ami a találat anyagától függően változik. 2 li-ion celláról üzemel, automata, szabályozható fényerejű LCD háttér világítással, magyar nyelvű menürendszerrel, fejkiegyenlítés és akkufesz méréssel, meg jó pár egyébbel. 10 kHz-es frekin működik a gép. A nyákon tényleg kevés, és olcsó alkatrésszel, de ennek ellenére nincsen benne kompromisszum.
Mivel gyereknek készül, így a súlyával csínján kell bánni. Ezért külön csináltam neki egy fejet, ami 430 grammosra sikerült.
A gépnek felteszem a kapcsolási rajzát is. Ha netán lenne rá érdeklődő, akkor nyáktervvel, és kóddal is szolgálok. Mivel a központi egysége egy Arduino Nano, így a programozásához semmi egyéb hardver nem kell, csak egy ingyenes szoftver.
A kapcsolási rajzon sajnos pár érték nem túl helyesen szerepel, mivel a Debian-en nem akar helyesen futni az ExpressSCH és nem jeleníti meg a "µ" karaktert. Ezért helyette csak "m" található.
(#) TreasureHunter válasza mateatek hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
dobtam rá egy lájkot
Amúgy milyen rendellenességre céloztál az Atmega-ban?
(#) mateatek válasza TreasureHunter hozzászólására (») Dec 16, 2018 /
 
Egy-két frekvencián 1 db 8 bites timerrel CTC módban elő lehet állítani 2 darab 50-50%-os kitöltési tényezőjű négyszög jelet, amelyeknek az egymáshoz való fázisát állítani lehet. Sajnos a két jel fáziskülönbsége úgymond állandó, de induláskor, állításkor véletlenszerűen indulhat mindkettő fel, vagy lefutó éllel. Tehát a két négyszögjel fázisa 180 fokos eltéréssel indulhat, de a kettő közötti idő az mindig ugyanolyan, mint amilyenre be lett állítva. De mivel magának a négyszögjelnek a fázisa véletlenszerűen indul, így 4-féle módon tud indulni. Amiből csak 1-féle mód a helyes. (kicsit nehéz ezt leírni).
Ezért egy referenciához viszonyítva induláskor vizsgálni kell a két jelet. Ha nem helyesen indul, akkor helyesbíteni. Ha ez sikerül, akkor olyan a végeredmény, mind ha 1 timerből 2 timer lenne csinálva.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Jó lenne egy ilyen az unokaöcsémnek a kínai vacak helyett, egy 24 centi körüli fejjel.
(#) Ge Lee válasza mateatek hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
Ennél az 50-50%-os kitöltésnél (ami valójában nem lehet annyi mert ugye ahhoz is idő kell amíg felfut meg lefut) mi biztosítja hogy a jel meredeksége nem változik, illetve hogy a jelben nem lehet egy deka fáziseltolódás sem?
(#) mateatek válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 17, 2018 /
 
A jel meredekségét én nagyon nem tudom mérni, mivel 20 megás szkópom van csak. De az MCU max frekije 20 MHz, és a legkisebb, 2-es osztó mellett 10 MHz-nek kell a kimenetén lennie, és van is. Nagyjából négyszög, de a szkópom a gyenge láncszem. Ha 10 MHz-en fel és le tud futni, akkor a 10 kHz sem lehet neki nagy falat.
A fáziseltolódást pedig a timer oldja meg. Hogy mitől olyan pontos, azt nem tudom. Gondolom sokat számol és időzít. De nincsen fáziszaja, és a fázisok közti eltolást pedig tudnia kell, mert arra (is) készítik őket.
A lényeg, hogy teljesen kiegyenlített fejjel is olyan stabil és csendes, mint olyannal, ahol a vevőerősítő szinusza majdnem határolódik.
Következő: »»   247 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem