Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Házilag építhető fémkereső
Lapozás: OK   51 / 269
(#) DaviS válasza mateatek hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
A szinusz szép maradt? És a frekvencia sem mászott el?
(#) DaviS válasza mateatek hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Nekem sehogy sem akar 40-50V p-p fölé menni, pedig készítettem hozzá egy szabályozható, légmagos induktivitást is. Nekem itt jól szelektált, de a földet sehogy sem tudtam kiszűrni!
(#) mateatek válasza DaviS hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Fojtó tekerccsel üzemelek most. Azzal 40 voltos jelem van. A szinuszhoz módosítani kellett keményen a rezgőköri kondik értékét. A földet gond nélkül kihangolom, akárhány voltos is a jel az adó tekercsen.
Amúgy a rezgőkört úgy csinálom, hogy egy hangolható oszcillátor segítségével keresem keresem a dipet a rezgőkörön. Addig hangolom, amíg meg nem egyezik a gép frekvenciájával. Utána beültetem és utána állítom a készüléket, mert elhúzza a frekvenciát. Mikor a fej a rezgőkör frekvenciáján rezeg, akkor brutálisan megugrik a feszültség. A rezgőkör egy energiatakarékos izzó ferritmagos tekercse, módosítás nélkül. Kb 22 nanóval ad rezonanciát.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Ja ezt neked akartam írni:

Ebben Bővebben: Link látnék fantáziát olyan fazonban mint a vibra

Bár hogy működik-e a gyakorlatban azt nem tudom. A diszkriminációs távolság azért sokkal kisebb, mint az érzékelési. Valami miniatűr panel kellene hozzá, és az LCD-t is szívesen kihagynám, exploreren sem nézem soha.
(#) berkesandor válasza Yowie hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Az AVR programozását megoldom nektek, ha kell.
(#) Yowie válasza berkesandor hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Neked nem tetszik ez a cucc? Erre is lehet nagy tekercset aggatni. De nekem kifejezetten egy olyan Vibra szerű dolog az elképzelésem, ami azért diszkriminál egy kicsit.
(#) mateatek válasza Yowie hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Igazából ezekkel a mikro-kontrolleres diszkriminálós PI gépekkel az a bajom, hogy ha a diszkelés paraméterei nem állíthatóak, hanem a program tartalmazza, akkor egy pofon a fekálnak. Mert ha nem tökéletesen ugyanazt a fejet reprodukálom, mint amihez a programot írták, akkor semmit sem ér a diszk.
Csináltam analóg diszkes PI gépet, és ott is minden fejhez nagyon precízen be kell állítani a paramétereket. Különben semmit sem ér. Plusz hozzá kell tenni, hogy azok a tárgyak, amik egy VLF-IB gépet átvágnak, azok nagyjából a PI gépet is beetetik. Nem bonyolult maga a diszkriminátor. 5 db 14 lábú, és 1 darab 16 lábú IC. Gyakorlatilag bármelyik PI gépre rá lehet építeni. KB az érzékelési távolság 40-70 százalékáról diszkel. Tárgyfüggő.
(#) DaviS válasza mateatek hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
Engem érdekelne ez a PI gépre építhető diszkriminátor, mivel van egy PI keresőm is. Szívesen kísérletezgetnék azzal a géppel is.
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Júl 29, 2012 /
 
azért ez nem egy egyszerű áramkör kissé helyigényes is. A többi igaz, de nem ismerem ezt a kapcsolást, nem tudom, hogyan működik. Egyébként nem minden gépet csapnak be a tárgyak, nekem pl csak olyan szokott lenni, hogy a söröskupak csak akkor ismerhető fel, ha már megmozdult, meg persze egy 50Ft-ot nem lehet megkülönböztetni egy gyűrűtől, de olyan még nem volt, hogy pl a rezet ezüstnek vagy alunak jelezze. Gyakorlatilag a 3 csoport IB-vel tökéletesen szétválasztható, amiért nehéz, ha állítható a talajkompenzáció, nem véletlen, hogy néhány drága gépbe ezt nem építik be..
(#) Yowie válasza mateatek hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Ha olvastad korábban én építettem egy 1265-öst és pár dolgot módosítottam rajta, földhatást magával a kapzókat vezérló jel állítgatásával tudtam hangolni. Be tudtam állitani úgy, hogy vasra csak kattanjon, alura balra térjen ki a műszer (az eredetiben nincs) rézre jobbra, de ezt terepen mindig ki kellett próbálni és utána állítani, de így is néha becsapott egy fura alakú tárgy, vagy nagy méretű. Valamiért az explorernél, goldmaxnál ez a hatás nincs, de hogy ezt hogy érik el, arra elképzelésem sincs.
(#) fogó válasza mateatek hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Szia!

Azért építem ezt a gépet, mert kezdő vagyok az elektronikában és ez kezdésnek megfelel, másrészt gyári gépre nincs pénzem és nem is tudom, hogy komolyan érdekelne-e ez a hobbi. Ha több tapasztalatom lesz, talán készítek egy komolyabbat.

Én 14 centis tekercset készítettem a géphez, próbának. A frekvenciája kb 104 kHz. Így a réz övcsatot 17, a biciklit 40, a 10 Ft-ot kb. 10 centiről jelzi. Kivittem terepre, találtam vele egy réz kétforintost meg egy konzervdobozt.
Kipróbáltam a tanácsodat: bekötöttem párhuzamosan egy 47 nF-os kerámiakondit, a frekvencia nagyon lassan lecsökkent kb. 75 kHz-re. Az érzékenységnövelős ellenállás bekötést még én is hülyeségnek tartottam. A következő dolog egy kb 20-22 centis keresőtekercs készítése lesz.

Arra van ötleted, hogyan lehetne növelni a tekercseken a jel amplitúdóját? Gondolom ez növelhetné a keresési mélységet. Ha esetleg volna valami egyszerű géphez való kapcsolási rajzod vagy nyákterved, megoszthatnád velem.

Előre is köszönöm.
Üdv.
(#) fogó válasza fogó hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
A párhuzamosan kötött kondenzátorokat annyival egészíteném ki, hogy a frekvencia nagyon instabil lett tőlük, folyamatosan elhangolódnak. Kivettem őket.
(#) kun dani válasza fogó hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Hali!

Menyire érzékelhető a jelzése a tiednek a 10 forintosra 10cm röl? Mert nekem alig érzékelhető....
Amúgy elkészültem a nagy tekercsel szépen működik de valamiért a kisebb dolgokat nem jelzi hanem elhallgat. Ezt nem tudom mire vélni. Kisebbel is volt ilyen gondom de abban nem volt annyira feltűnő.
(#) fogó válasza kun dani hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Szia!

Én úgy állítom be a gépet, hogy a csavart óvatosan tekerem addig, amíg a kattogás lassul, majd elhallgat. (ha tovább forgatom, egy ideig csendben van, majd újra kattogni kezd, tehát két ilyen pont van ahol elhallgat). Annál a pontnál mikor elhallgatott, tegyél valami fémet a tekercs közelébe. Az egyik pontnál messzebbről, a másiknál közelebbről jelez. Arra a pontra állítom ahol messzebbről jelez.
Tehát a működése: forgatom, lassul, elhallgat. Fém kerül a közelébe: távolságtól és mérettől függően kattogni kezd.

Kísérleteztem kicsit: rájöttem, ha a tekercs jelének amplitúdóját növelem, nő a tekercs érzékenysége (gondolom nő az elektromágneses tér nagysága?) Most kb. 1Vp-p környékén járok és a tízforintos már 12-15 centi lett, de még tovább fejlesztem.

bfosch.jpg
    
(#) mateatek válasza fogó hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Én is azért építem a gépeimet, mert nem akarom a pénzemet a méregdrága (de jó) gépekre elkölteni. No meg kezdő vagyok én is ezen a téren, nem olyan régóta építek gépeket. Csak hát van egy olyan dolog, hogy az embert sosem elégíti ki az, ami van és mindig jobbat akar.
A jel amplitúdójának a növelése hasznos dolog, de vigyázni kell, hogy nagyon lazán legyen csatolva az oszcillátorhoz a tekercs, különben kevésbé fogja elhangolni a fémtárgy. A nagy amplitúdó és a laza csatolás ellenkező dolog, meg kell találni a középutat. A referencia oszcillátornál nem feltétel a laza csatolás. Ott a beton stabilitást kell szem előtt tartani.
Egyszerű gépnek meg az előzőekben leírt hozzászólásomban hivatkozott évkönyvekben érdemes csemegézni.
(#) Yowie válasza fogó hozzászólására (») Júl 30, 2012 /
 
Ebből túl sokat nem tanulsz. Mint írtam, az egy dolog, hogy a frekimérőd mit mutat, ha az egy torz jel, nem lesz jó a gép. Ez a gép soha nem lesz jó, BFO gépeket nem véletlen nem épít senki. Ha egyszerűt akarsz, építs PI-t, ha ragaszkodsz a BFO-hoz, építs az RT évkönyvből.
(#) kampokez válasza schauer hozzászólására (») Aug 4, 2012 /
 
Tudnál feltenni képet róla amit készítettél?
Én is ezt szeretném megépíteni, elég jól dokumentált.
(#) schauer válasza kampokez hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Szia, bocs hogy csak most reagálok.Nyári leállásom, szabadságom volt, ami idő alatt most tényleg csak a pihenéssel akartam foglalkozni.Mától újra meló, így aktív vagyok. Szóval kérésedre készítettem pár fotót. Ha valamire ezeken felül még szükséged lenne (több kép, infó, tapasztalat stb.) szívesen segítek ha tudok.
Ez tényleg egy jól dokumentált projekt, igaz angolul.
A cuccot tavaly augusztusban kezdtem el, próbákat már ősszel tudtam csinálni, de igazán az idén tavasszal áll össze.
Pontos ráfordított összeget nem jegyeztem, de durván a következő:
-elektromos alkatrészek (dobozzal potival, forgatogombokkal csatlakozókkal) együtt kb.6.000Ft
-nyél egy horgászboltban (spiccbot) 2.000Ft+(1.000Ft markolat ,egy téli szélvédőkaparót vettem meg miatta.)
-nyél toldásához 25/20-as KPE szűkítő 800Ft. (így lehet a horgászbot csöveit egymásba tologatni, a hosszat állítani.)
-tölthető ceruzaelem akksik 4.000Ft.
-fejgyártáshoz műgyanta 10.000Ft. (ez persze nem mind kellett, de kisebb kiszerelésben nem találtam.
Szóval ez sem olcsó, úgy hogy elég sok mindent már nem kellett megvegyek.De hát az alkotás öröme ha elkapja az embert.
Azóta építettem egy PI-t ugyanezzel a kialakítással (Hammerhead) és egy másik VLF detektort ez pedig a Tesoro Lobo. ehhez már beszereztem egy gyári fejet,
működi is, de a talajkiegyenlítéssel még vannak gondjaim. Üdv
(#) Yowie válasza schauer hozzászólására (») Aug 6, 2012 /
 
Gratulálok, nagyon klassz! Most néztem egy videót, jó kis gép és nem bonyolult a panel. Terepen mennyire válik be a megkülönböztetés?
(#) kiralyka84 válasza schauer hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Üdv.
Szeretnek en is egy fémkeresőt építeni.
Melyiket ajanlanatok (ermezesre)???

Valaszt letszi email-re kiralyka84@freemail.hu

KÖSZÖNÖM
(#) schauer válasza Yowie hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Szia,
Csak azt tudom mondani, hogy szokni kell.Jó pár alkalommal voltam már keresni, vele.
Most már tudom ,hogy ALL-ba jelez és DISC-be kapcsolva, nem szól vagy ha kattan, reccsen,nyikkan akkor nagy valószínűség szerint vas.
Ha ugyanebben a beállításban szépen "cseng" akkor már tuti nem vas.Ezen belül aztán azt megítélni, hogy alu, réz,vagy akármi, no az még nem megy.
Gyakorolni kellene, hogy mire mikor hallgat el aztán szerintem meg lehet tanulni.De vannak az ötvözetek és a nagy darab vasak amik jól félre tudnak vezetni.Így hogy van egy PI gépem is isteni áldásnak tartom ezt a képességet is, mert egy PI-vel ásol mint egy sírásó az tuti.Voltam már egy Garett 150-es tulajjal együtt kint, egy szántáson 17/19-es villás kulcsra érmét jelzett neki.Tehát az sem tuti. Egy 250 Garettel is összehasonlítottuk már, ahhoz képest azt tapasztaltam, hogy egy kicsit mellé pozícionálok.
Amiket találtunk azokat jelezte az enyém is, de én kb. egy/két talp szélességnyi távolsággal mellette jelöltem a tárgyat.Egy kicsit többet kell így ásni velem.
Azt gondolom azért jó kis gép ez.
Szép napot mindenkinek
(#) schauer válasza kiralyka84 hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Szia, nehéz dolog bárkinek is ajánlani valamit.Ez már többször leíródott itta fórumon is, hogy mindenki a szakmai műszaki felkészültségéhez és műszerparkjához mérten válasszon típust.
Nagyon jó kiforrott dolgokat lehet találni a rádiótechnika mellékleteként megjelent első füzetben, ami csak fémkeresőkkel foglalkozik. Megépítéshez szükséges minden infót , paneltervet beállítási leírásokat stb. tartalmaz.(Nekem is meg van szívesen közzé is tenném de nem tudom milyen jogokat sértenék ezzel)
Szívesen nézegetem a geotech1 angol oldalt, ahol egy kis idegen nyel ismerettel el lehet bóklászgatni és a pulsdetektor.de német oldalon is sok PI detektor van.

Szóval van a neten is sok infó.
Én továbbra is A Tesoro Golden Sabre detektort favorizálom.
Üdv
(#) Ge Lee válasza schauer hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Egy hozzávetőleges érzékenységet tudnál róla mondani érmékre disc-el és anélkül? Egy ismerősöm is ezt nézte ki magának, és segítenem kell majd neki az építésben és az élesztésben is. Illetve milyen fejek jók hozzá működne valamelyik gyárival is?
(#) kiralyka84 válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Mekgerlek e-mailbe el tudnál kuldeno minden megepitesehez valo infot nagyon hálás lennék.a te említett gepedrol.köszönöm
(#) kiralyka84 válasza schauer hozzászólására (») Aug 7, 2012 /
 
Üdv Schauer az elozo űzi neked ment
(#) schauer válasza Ge Lee hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Szia Ge Lee!
Az érzékenységi adatokat korábban már leírtam:
http://www.hobbielektronika.hu/forum/topic_hsz_1136137.html#1136137.

Azóta újabbakat nem csináltam.
Ebben a bejegyzésben megadtam a linket is, ahonnan az elkészítéshez szükséges összes adat letölthető.

Üdv
(#) Ge Lee válasza schauer hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Köszi.
(#) kiralyka84 hozzászólása Aug 8, 2012 /
 
Sziasztok.
Lenne itt valaki aki csinált fémkeresőt és kipróbálta elesbe jól működött neki?
Ha igen megkernem,hogy minden infót megadná a megépítéséhez.köszönöm
(#) kiralyka84 válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Értem de minap találtam rajzokat.kinyomtattam elkezdtem átnézni és tobb hiba is volt benne.TESORO GOLDEN SABRE LIGHT
(#) zolika60 válasza kiralyka84 hozzászólására (») Aug 8, 2012 /
 
Az oldal tetején lévő kis fényképező ikonra kattintva kilistázza a képeket, amik között sok rajz van. Innen válogathatsz kedvedre. Ha találtál olyat ami tetszik akkor a kép címe melletti (H) ikonra kattintva a hozzá tartozó hozzászólásra jutsz.
Következő: »»   51 / 269
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem