Fórum témák
» Több friss téma |
Az abszorpciós hűtő jó lenne , csak kicsi a hűtőteljesítménye és nagy a fogyasztása ...
Köszönöm a választ.
Van némi problémám a helykihasználást illetően. A hely a pultban szűkös, a hűtő meg teljesen másra lett kitalálva, így pazarlóan sok helyet foglal, és kevés hasznosul belőle. Rövidebben: kéne két 160-as hűtő, de nem fér be és kész. Ezért is csinálnám én a ládát, hogy akkor legyen, amekkora kell. Viszont a kompresszoros hűtőt nem tudom átvarázsolni bele. :/ Ezzel persze nem azt akartam mondani, hogy a Peltier alkalmas, csak azt, hogy a két 160-asra viszont nincs hely. Valami, ami mégis "hasonlít a Peltierre"?
Akkor ez is kilőve. Az enyémben egy 60W-os fűtőbetét van, mondjuk az is tény, hogy sokáig tart mire lehül, ha nem volt használva.
Egy ügyes hűtőszerelő tökéletesen meg tud csinálni egy méretre készített hátlapos -vagy hűtőspirálos sörhűtőt. keress olyat aki nem aranyárban dolgozik . De a 160 l es hűtő is kis leleményességgel akár házilag is méretre alakítható vagy akár egy másik palástba is átrakható.
Más ötletem nincs, mint hogy kell egy olyan hűtőszerkezetet keresned olcsón, ami hőcserélőre dolgozik. A ládába csak egy radiátorszerűt kell beleraknod, magát a hűtőberendezést pedig elrakhatod félreeső helyre. A kettő között összecsövezed, mint a fűtési rendszert egy szivattyúval és feltöltöd a rendszert víz + fagyálló keverékével. Ennél helytakarékosabb megoldás szerintem nincs.
Na, ez nekem is megfordult a fejemben. Mi van, ha veszek egy 160 literes, vagy annál kisebb, működőképes hűtőt, és leoperálom róla 5 oldalát, a maradékot meg beépítem? A világítás kapcsolóján és az ahhoz kapcsolódó vezetékeken kívül valószínűsíthető valami a hűtő oldalában? Az elvileg csak szigetelt oldal, és más semmi. Jól sejtem? (Nyilván típus, kivitel, és sok minden függvénye, de nagy általánosságban lebonthatom, nem?)
A peltier ellem a legrosszabb választás ami létezik, szerintem a sört hűtőkamrabán kellene tarolni (előhűtés) a pultnál egy külső szigeteléssel ellátott zárt edény lenne jó, amelybe belehelyezed a csapolandó sörös palackot és rákötnéd a sörhűtőben levő hideg vizet, így lehetne megfelelő hőmérsékleten tartani a palackot .Egy termosztat és egy szivattyúval megoldható a vízcsere az edényből a sörhűtőbe és így más hűtőaggregát sem szükséges hozza.Esetleg egy lépcsővel nagyobb teljesítményű sörhűtő egységet kellene beszerezni , hogy kompenzálja a nagyobb hűtésigényt de szerintem ha a sört előre hűtőd a régi rendszer elégséges, persze a jó szigetelés mellett.
A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
Az előhűtés részét már kitaláltuk (lásd feljebb), azzal szerintem nem lesz gond.
A sörhűtővel való mutyizáson már én is töprengtem. A hűtővíz maga nem annyira jó ötlet, az ugyanis 0 °C alatti hűtőközeg, viszont most jobban átgondoltam (amúgy itt ülök a helyszínen), hogy a pohárzuhanyhoz menő vizet talán meg lehetne próbálni valahogy felhasználni. Annyi bajom mindenképpen van, hogy a söröshordót csapolás közben 8-10-12 °C alá hűteni nem okos dolog, mert úgy habzik tőle a sör, mint a veszett kutya szája. De elvileg erre van a termosztát, hogy csak addig keringesse, amíg a levegő le nem hűl. Átgondolom még, de félő, hogy ez csak a gyakorlatban dől el. Próba, cseresznye.
Kizart dolog,hogy 0 °C alatti a víz, a sör nyomban belefagyna a csőbe.A hűtőközeg általában -10*C párolgási hőmérsékletre van beállítva de ez nincs hatással a vízre mert azt termosztat figyeli , hogy ne menjen 0 °C alá illetve kavaró gondoskodik az egyenletes hőelosztásról.
Ha elég hozza a hideg víz akkor meg egyszerűbb a helyzet :egy termosztat és egy mosógép mágnescsappal megoldható a hűtés. A hozzászólás módosítva: Márc 29, 2016
Legegyszerűbb,ha veszel/szerzel egy rossz hűtőt,azt méretre is szabhatod és a napközbeni hidegen tartást megoldod hőakksikkal,gyors,olcsó!
Üdv!
A peltier elem nem alkalmas akkora tömeg hidegen tartására sem, nemhogy a lehűtésére. Amúgy a fizika törvényei szerint a hideg oldalát felülre is teheted, légkeveréssel pláne min a 15-nek, 20 nak mert amit le kell hűtenie az min. 30kg kb , 30l minimum ha nem 50. Nem életképes a megoldás,1700as években találták meg az elvet, valamiért nem terjedt el, de játéknak jó, nem lehet ipari szintre hozni. A pult alatt sört tárolni? Amúgy is defektes a vendéglátó ipar, a hűtőlánc megszakad a szállításkor, a depóban, Mire kiérkezik a kocsmában 5x megfortyan, megváltozik az íze.A legkorrektebb megoldást a közeli érzelmi kombinátban láttam, leválasztottak egy kb 4m x 4m részt a pult végében, leszigetelték. Hűtőkamrát csináltak belőle. Ahogy az ital megérkezik bepakolják, majd ha kiürült kiviszik. A sörcsapoló szondája is ott van, ha kiürül a hordó, csak átrakják a következőbe. Az alkalmazott nem pakol, a sörös viszi be. Igaz a cucc már elég régi (R12 vel megy) de ennél jobbat nem tudok, pláne magántulajdonban.
Kis helyesbítés:
1. A sört a pult alatt nem akarom "tárolni", csak "tartani", addig, amíg kicsapolom a hordóból. Ez máshol is így történik. 1./A A pult végébe vinni csak akkor helyes, ha a sörcsaphoz vezető cső is hűtött, ellenkező esetben a távolság növelése káros. 2. Ez a sör nem fortyan meg a depóban és nem szakad meg a hűtőlánc, ugyanis közvetlenül a főzdéből érkezik. Ráadásul kémiai utókezelés nélküli termék, így igényli is a folyamatos hűtést. Pont ezért van, hogy a pultba kerülés előtt is hűteni szeretném (lásd korábban), és a csapolás folyamán is (lásd most), mivel van, hogy a (z egyébként 30 literes) hordó 3 óra hosszát tölt a csapon, amíg kiürül, van, hogy 2-3 napot. Egyébként sajnos a pult nem teszi lehetővé 4x4-es hűtőkamra leválasztását, mert kb. 3x3-as maga a pult. Ettől még persze köszönöm a hozzászólást, el fogom engedni a Poltier elemes megoldást, meggyőztek a válaszadók. ![]() A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2016
Hello! Esetleg egy Split klíma, ahol a "kültéri a beltéri"?
Lehet, hogy külön nem mondtam, de nagyon fontos, hogy a projekt költségvetését a minimális szinten szeretném tartani.
Az általam vázolt problémára iparilag kivitelezett, kész megoldások is léteznek. Tehát sem a probléma nem új keletű, sem a megoldás nem ismeretlen, csupán arról van szó, hogy nincs pénzem, és barkácsmegoldásban gondolkodom. A split klíma túlmutat a költségvetésen is, de egyébként a helyigénye és a felvett teljesítmény okán sem tűnik optimálisnak. Szerintem ilyen kis teljesítményű split klíma nincs forgalomban, és a használt klíma vásárlása is talán a legkockázatosabb az eddig vázolt lehetőségek közül. Volt már (nem itt), aki javasolta, hogy az általam készített, szigetelt dobozba félig építsek be egy mobilklímát, de ezzel is az a bajom, hogy használt mobil klímát venni rizikósnak tűnik, az új meg nekem drágának tűnik. Arról már nem is beszélve, hogy a split klímát sem tudom magam bekötni, tehát megint képbe kerül a szerelő bevonása is, ami tovább emeli a költségeket. Mindettől függetlenül köszönöm az ötletet, nem vetem el, mert elvileg működhet (sőt, működnie kéne), de a megoldási lehetőségek végére sorolom.
Akkor marad legénykorom hűtője az építőtáborból. 200 literes hordó vizébe pakolták a sört. Az egészhez pétisót nyomtak a negatív oldáshő miatt a hordó oldala 30°C ban is deres volt. (Igaz akkor még egy zsák pétisó 50 Ft körül volt (50 kg-ra)
![]()
Részemre kicsit ellentmondásos a projekt. Sör olcsó, klíma drága?
![]() Ha az ember "iparszerűen" űz vállalkozást, arra óhatatlanul áldozni kell. Csináltál már költségvetést a keretre, hőszigetelésre, villanyra, stb? Egyébként ha megkérdezed a szerelő kollégákat (nem az enyémeket), el fogják árulni, hogy Split beköthető mindenféle szerelő nélkül. Mert csak össze kell csövezni, és légteleníteni kell. A gáz meg benne van. Ez az egyetlen, amihez nem kell forrasztani, meg mérlegelni, meg vákuumozni. (Szerintem) Fogyasztást pedig a hűtési igény és a hőveszteség fogja meghatározni, nem a klíma. De ezt csak tájékoztatásuk írom, nem kioktatás képen.
Nem is lenne ezzel semmi bajom, ha építőtáborban lennénk.
![]() ![]()
A sör fajlagosan olcsó, és kb. 3 éve hűtés nélkül használjuk. Frissen friss, 2-3-4-5 nap alatt (külső hőmérséklet kérdése) megromlik. Ekkor cseréljük. De ez egy pazarló megoldás. Már önmagában azért megérné számomra megoldani a problémát, hogy ne pazaroljunk. De nem bármi áron.
Az pedig, hogy "iparszerűen" űzöm ezt a dolgot, nem azt jelenti, hogy nyereséges vagyok. Sajnos nem is igazán vagyok nyereséges. Ha az lennék, simán kifizetném az ipari megoldást. Eddig a "legkedvezőbb" megoldás 300 ezer forint volt. Kalkulációm szerint a szigetelt láda költsége nem haladja meg az 50 ezer forintot, míg a hűtés kb. másik 50 ezer forintba kerülhet, ha valaki rendelkezik az eszközökkel és a tapasztalattal a rendszer összeállítására. Sajnos nem tudok 200 ezer forintot munkadíj gyanánt kifizetni. Akkor inkább használom a saját szaktudásomat, és értékesítem a sört, ameddig tudom, aztán cserélem. A villannyal nem számolok, mert az minden megoldásnál szerepet kap (kivéve a pétisós megoldást, de azt egyelőre jegelném). A rossz szándékot pedig nem feltételeztem. ![]() ![]()
Viccet félretéve Proli007 ötlete létszik a legjobbnak hungarocell elemek közé berakva, nem bent adja le a levett energiát. Ráadásul minden benne van hozzá a csöveket kivéve, és a pici, zárt pult mögött 8-10 fokkal is lehet melegebb nyáron.
A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
Maximum hány fok kellene ? A klímák 16-18 fokig állíthatók , ha ez megfelel keress meg skyp-on kaqkk07 talán tudok neked elfogadható megoldást ,
Sziasztok!
Hatalmas problémám lenne. van egy Samsung RL36EBSM típusú hűtőm egy ideje elkezdett ki-be kapcsolni magától a vakáció mód (felgyullad a VAC lámpa és sípol aztán elalszik és megint sípol)Gondoltam kikapcsolom majd be. Ki is kapcsolt de vissza már nem akart vártam vele és kb 1 óra múlva be tudtam kapcsolni viszont semelyik gombra nem reagál se kikapcsolni se hőmérsékletet állítani nem tudok . Nem lehet valahogyan RESET-elni ezt a hűtőt? A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2016
A sör a vendéglátó könyvek szerint 12-14°C
Az még éppen megoldható, csináltam már klímát bortárolóba 10-12 fokra , a termisztor söntölésével , csak így mindig fejben le kellett vonni 6 fokot a távirányítón beállított értékből , hogy megtudjuk a valós hőmérsékletet, de 10 fok alá már nem nagyon illik lemenni klímával .
Készülj egy elektronika cserére , de azért tegyél fel ide pár képet az elektronikáról hátha annak alapján többet tudunk segíteni.
A 10 fok a csapoláshoz elegendő lehet, hiszen 5-8 fokosan kerül be a hordó egy jól (??) szigetelt helyre, és a helyet 10 fokra hűtjük, ráadásul - optimális esetben - 1-2 napot tölt ott. Ez tökéletesen megfelelne nekünk, már csak a költségvetés és a kivitelezés a kérdés.
Sziasztok!
Digitális Elektrolux kombi hűtő, 2 napja lett beüzemelve (egyébként 4 éves), azóta kb. 20 percenként kapcsol be a kompresszor kb. 90 percre, egyébként a beállított hőfokokat (normál hűtő 7°C, mélyhűtő 20°C) nem tartja tökéletesen (normál 8,5-9°C, mélyhűtő 18,5-19°C), bár nem tudom a hőmérő mennyire megbízható. Ez normális? Hagyjak még neki időt, vagy már kezdjek is a cserére fókuszálni? Köszi!
Hali , adott itt egy kb 5-6éves zanussi picike hűtő kb 100literes, 2 hétel ezelőtt nem bugott és nem is hűtőtt állítottam a hőfokon utána pedig elkezdett hűteni de már sokkal gyengébben , múlthéten pénteken pedig nem hűt azóta , olvasgattam hogy mi baja lehet valószínűleg hogy a termosztát ment tönkre ? Kiszedem aztán elmegyek egy alkatrészboltba és berakom az ujat és működni fog ?
A hűtő nem zúg és nem is hűt
electrolux- bocsi
![]() Már probálkoztam a két barnát össze kötöttem de nem jött be mert leverte a biztosítékot |
Bejelentkezés
Hirdetés |