Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1432 / 1673
(#) mark.budai válasza JosKa hozzászólására (») Máj 3, 2017 /
 
Szép lett, mindig csodáltam ezeket az órákat! A sötét/ gyenge fényű láthatóságot az első képből levettem. Ugyan az a bajom vele, mint a 7 szegmenses kijelzőkkel, mikor nincs előttük egy sötét lap, amitől nem látni az inaktív szegmenseket, alig látom, mi van rá kiírva. Lehet, hogy nekem nem elég szelektív a szemem (pedig most voltam szemészeten, tökéletes a végeredmény), de én alig tudom leolvasni. Mondjuk ez a 7szegmenses kijelzőknél is eltérő, van, amit könnyedén leolvasok, de ez a ritkább, a többinél erőteljesen hunyorognom kell. Aztán lehet, hogy ez nálam szoftveres probléma, és nem szervi.
(#) kameleon2 válasza mark.budai hozzászólására (») Máj 3, 2017 / 1
 
A legjobb megoldás a szín (polár) szűrő. zöld plexihez pld zöld led kijelző. Mikor sötét, akkor csak a homogén színes felület látszik, ha világít akkor csak a kijelzendő érték.
(#) Németh Lajos válasza Elektro.on hozzászólására (») Máj 4, 2017 2 /
 
Szia!
Köszönöm a segítséget.
Üdv: Lajos
(#) Dempsey hozzászólása Máj 4, 2017 / 3
 
Sziasztok!
Nem mondanám építésnek inkább csak kísérletnek. Találtunk egy 230V/11kV-os trafót és gyorsan összedobtunk vele egy Jákob létrát. Itt megtekinthető.
(#) Mircsof hozzászólása Máj 4, 2017 / 2
 
Sziasztok!
Egy kis PC táp újrahasznosítás végtermékét mutatnám be nektek. Nagyon jól átalakíthatóak ezek a régebbi AT/ATX tápok szabályozható, és áramkorlátos tápegységgé.
(#) kalmi.kalmi válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 4, 2017 /
 
Tud 100mA-t is ?
(#) Mircsof válasza kalmi.kalmi hozzászólására (») Máj 4, 2017 / 1
 
40mA a legkisebb beállítható érték, szóval 100mA is megoldható gondolom.
(#) kalmi.kalmi válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Ügyes !
(#) konyak6 hozzászólása Máj 5, 2017 / 6
 
Ma megérkeztek a potméter gombok, így lett kész a gitár erősítőm. Eredetileg Marshall valvestate 40V volt. Most JMP plexi + JCM800. A plexi kapott egy kapcsolót a hátlapon, így kapcsolható a "one wire" mód. A JCM800 is meg lett piszkálva, igy most kicsit több a gain. Az eredeti hangszóró halott volt, így kellett szereznem egy másikat. Bugerát találtam olcsón. A potméterek angliából jöttek, eredeti Marshall (elvileg). Nem akartam olcsó kínait használni, mert azok néha új korukban is recsegnek. A kimenő új és Fender Delux-ba készült. A két végfok cső KT77. A hálózati trafót én tekertem. Többszöri próbálkozásra lett jó. A feliratok matricával lettek megoldva, lakk védelemmel.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
(#) Szammer válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 5, 2017 /
 
Szia!
Hát??????
Szerintem egy MARSHALL-t így átalakítani vétek (küllemre gondolok), ráadásul jelentős értékvesztést is okoztál ha el akarnád adni.
Ugyanakkor ha neked tetszik, lehajtom fejemet és azt mondom ok. mert szépen és igényesen megoldottad a dolgot.
GRATULA.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
(#) konyak6 válasza Szammer hozzászólására (») Máj 5, 2017 / 2
 
Az a szövet az eredetire lett rá rakva. Könnyen eltávolítható. Nem akarom eladni. Ajándék lesz egy cimborámnak. Neki ez bejön.
Értékvesztés szerintem nincs. A csöves általában drágább. Az érték meg relatív. Kinek mi az értékes. A hangja nekem jobban tetszik, mint az eredetinek. Még meg van az is.
A hozzászólás módosítva: Máj 5, 2017
(#) zsoltee0001 válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Szia
Erről tudnál egy kicsit több infot? Mert AT-s táp átalakításról találtam , de atx-esről nem sokat.
Üdv
(#) Udvari Zsombor hozzászólása Máj 6, 2017 / 2
 
Múltkor véletlenül mellényúltam, és fototranzisztort rendeltem IR LED helyett, de most kettőt hasznosítottam. A baloldali sárga LEDet kapcsolgatják a jobboldali fototranzisztorok fény függvényében, a kapcsoló meg kikapcsolja, hogy ne merüljön fölöslegesen a 3 AAA elem, ha nem kell. Az illesztett deszka borítású garázsajtónk mögött teszteltem (a csukott garázsban), és prímán kimutatta az illesztéseken "szivárgó" fényt!

IMG_1612.JPG
    
(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Mintha nem látnám a LED áramkorlátozó ellenállását!
(#) Lamprologus válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Szerintem nézz be a "PC táp átalakítása" topikba, ott van jópár ATX-es is.
De jó kiindulás az is, ha keresel a tápodhoz egy kapcsolási rajzot, És azt összehasonlítod egy AT-s táp átalakítási leírásával ... mondjuk azzal amit itt a cikkek között találsz. Én is az alapján álltam neki ( bár a végén már eltértem tőle ), és simán ment az átalakítás.
(#) Udvari Zsombor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Mert nincs is! harmat gyengék ezek az AAA elemek, max 4.5V lehet, ha fel vannak töltve, de az se sokáig.
(#) Laslie válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Mint a neve is mutatja áramkorlátozó ellenállás. Nem pedig feszültséget korlátoz. Ha nem használsz ilyet, akkor nagyon rövid életű lesz a LED.
(#) nagym6 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
3db. AAA elem árama sok száz ledet is tönkretehet előtétellenállás nélkül. Ehhez nem harmatgyengék, hanem bivalyerősek.
(#) llaczo válasza Mircsof hozzászólására (») Máj 6, 2017 /
 
Szia.
Van olyan linked ahol részletesebb infó van a kapcsolásról? Egyszer nekifogtam egy hasonlónak, de valami rejtet hiba miatt félbemaradt.
A kijelző Ebay?
Némi felirat feldobná eg kicsit, de jó.
Köszi.
(#) Mircsof válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Szia!
Itt pár infó le van írva rolla, én konkrétan a 2. rajz szerinti módosításokat végeztem el a táppon.

llaczo Itt linkelem a kapcsolást, és igen ebay-ról való a kijelző. Szerintem ide teljesen megfelel.
Egyetértek veled a felirattal kapcsolatban, sőt a potmétereknek is illene különbözniük, de csak ilyet tudott beszerezni a villanyszerelő ismerősöm. Ráadásul ö még azt se akarta, hogy lefessem "mert minek?!?" Viszont én próbáltam kedves lenni, mivel sokat segít nekem, és mégis csak lekentem.
A hozzászólás módosítva: Máj 7, 2017
(#) Abukodonozo válasza konyak6 hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Szerintem szuper!
(#) Udvari Zsombor válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 7, 2017 / 1
 
Tulajdonképpen a kettő párhuzamosan kötött fototranzisztort tekinthetjük ellenállásnak, mely fényre jobban átereszt...
(#) goreny válasza Laslie hozzászólására (») Máj 7, 2017 1 /
 
Az, hogy minek nevezik egy dolog. Hogyan, milyen módon korlátoz áramot? Egy ellenálláson bármekkora áram átfolyhat, a rá kapcsolt feszültség szerint. Korlátozni nem fog. Inkább feszültségejtő ellenállásnak hívnám, mert szerintem pont az átfolyó áram hatására feszültség fog rajta esni. Egy adott tápfeszültség és led áram alapján méretezzük, de dupla akkora tápfeszültség esetén, megközelítőleg dupla akkora áram folyik. Az ellenállás nem korlátozza.
(#) Lamprologus válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Annak utána néztél, hogy a fototranzisztor mekkora áramot bír, és a LED-nek mekkora áram kell?
(#) csatti2 válasza goreny hozzászólására (») Máj 7, 2017 / 1
 
A szakirodalom áramkorlátozó ellenállásnak hívja az általa betöltött funkció miatt. Kiveszed és sokkal nagyobb az áram (azaz jogos az elnevezés, korlátozza az áramot). Tökmindegy neked teszik ez vagy sem. A bármekkora áram hülyeséget hagyjuk, természetesen nem bír ki egy ellenállás akármekkora áramot.
(#) goreny válasza csatti2 hozzászólására (») Máj 7, 2017 3 /
 
Nézd, ennek talán hiszel: Bővebben: Link
A szakirodalom előtét ellenállásnak nevezi. Akár tetszik neked, akár nem. De amúgy beavatnál mitől "korlátozna"? 10mA után lekorlátoz például? De megkérdezném, akkor szerinted a feszültséggel mit csinál? Ha a 12V-ra méretezett ledet és ellenállást 100V-ra kapcsolom, mi történik? Akkor miért nem korlátoz? Fizikai alapfogalmakkal nem vagy tisztában.
(#) Udvari Zsombor válasza Lamprologus hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Már mindegy, úgyis tökéletesen működik 3× AAA elemről. Pont.
(#) Hp41C hozzászólása Máj 7, 2017 / 2
 
Most miért vitáztok?
A: A felhasznált forrás feszültségét (U) tekintem állandónak. Ekkor a LED -hez kapcsolt ellenállás (R) valóban áramkorlátozó ellenállás, hiszen, ha a LED -et rövidre zárva a körben nem enged meg U/R -nél nagyobb áramot folyni.
B: Ha a táplálás áramát tekintem állandónak. Ekkor a LED -hez kapcsolt ellenállás szerepe az lesz, hogy a sorba kapcsolt két elemen együtt eső feszültséget a forrás működési tartományához igazítsa. Abba a tartományba, amelyben a felhasznált forrás azt a bizonyos áramot tudja szolgáltatni. Lehet előtét ellenállásnak, feszültség ejtő ellenállásnak nevezni.
C: Egy valóságos forrás egy ideális feszültségforrás és egy "belső" ellenállás soros kapcsolása (Thevenin helyettesítőkép) vagy egy ideális áramgenerátor és egy vele párhuzamosan kapcsolt "belső" ellenállás (Norton helyettesítőkép).
(#) Moderátor hozzászólása Máj 7, 2017
 
A gyűlölködést és a vitát fejezzétek be kérlek. Amúgy is OFF ebben a topikban.

Köszönjük!

(T)
(#) nagym6 válasza Udvari Zsombor hozzászólására (») Máj 7, 2017 /
 
Ha működik működik, de amit előbb említettek igaz, hogy ha fény mégjobban nyitja a fototranzisztort, akkor folyhat akkora áram, ami a tranzisztornak, és a lednek is sok.
Következő: »»   1432 / 1673
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem