Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Műveleti erősítő
 
Témaindító: petrik, idő: Júl 31, 2005
Lapozás: OK   88 / 106
(#) Bakman hozzászólása Máj 25, 2020 /
 
Napot!

TL071 műveleti erősítő. Tervezett tápfeszültség ± 5 V (10 V). Az adatlapja szerint lehet korrigálni a bemeneti offszet feszültséget, rajz is van róla, lásd melléklet.

Nevezett elrendezés esetén mennyivel lehet tologatni az offszet feszültséget? ± 1 V, 100 mV, 10 mV? Erről nem találtam infót az adatlapban.

000924.jpg
    
(#) tothbela válasza Bakman hozzászólására (») Máj 25, 2020 / 1
 
Az adatlap +/- 15 mV-ot ír mint maximális gyártási szórás. Ezt ki lehet kompenzálni a trimmerrel, tehát legalább 15mV. TL071-et még nem, de más műveletiket már nulláztam. Úgy rémlik, 3-5X nagyobbat enged mint a gyártási szórás. Ez azt jelenti, hogy kb +/- 50-70mV lehet a trimmelési tartomány.
(#) proli007 válasza Bakman hozzászólására (») Máj 25, 2020 / 1
 
Hello! Értelmesen kb. +-30mV offset hibát lehet kiegyenlíteni. De a poti közepe alatti 1,5k ellenállást el kell felejteni, mert a végállások felé durva lesz a szabályozás és nem kézben tartható a beállítás. Inkább 10k-t kell alkalmazni. Vagy célszerűen akkorát amivel a hiba még kényelmesen kiegyenlíthető.
De azt tudni kell, hogy az offset drift 10uV/°C hiba ettől akár tízszeresére is elromolhat.
(#) Bakman hozzászólása Máj 26, 2020 /
 
Köszönöm az infókat!
(#) Mez hozzászólása Máj 30, 2020 /
 
Helló. Segítséget szeretnék kérni. Egy power led meghajtót szeretnék építeni aminek a tápellátása 12V. A power led 3W 3.6v üzemi feszültésg és a led dióda áram 700mA. 2-3db ledet szeretnék működtetni. A mellékelt kép.alapján próbáltam megrajzolni de már feladtam...
(#) Skori válasza Mez hozzászólására (») Máj 30, 2020 / 1
 
Esetleg valami ilyesmit is megpróbálhatsz: Bővebben: Link
A 3db ledet sorbakötve, egyszerre is meg tudja hajtani 12V-ról.
A hozzászólás módosítva: Máj 30, 2020
(#) Mez válasza Skori hozzászólására (») Máj 30, 2020 /
 
Köszönöm szépen! Megpróbálom megtervezni a nyákot amiben sajnos nagyon gyenge vagyok...
(#) Mez válasza Skori hozzászólására (») Máj 31, 2020 /
 
próbálkozásaim...
(#) cimopata hozzászólása Jún 1, 2020 /
 
Sziasztok.

Belefutottam egy kis problémába amit nem tudok megoldani sehogy sem.

Adott egy nagyáramú mosfetes félhid aminek a kimenetén az áramot úgy szeretném mérni hogy a már használ 10x3mm-es rézsíneken mérem a feszültségesést.
Gyanítható hogy ez bizony eléggé alacsony feszültség. A távolság kb 5cm.
A kapcsolás a következő:
Standard differenciál műveleti erősítő MCP6022 a GND pontja a félhíd pontján lebeg.
Felraktam két mérést. Az egyiken az látszik hogyha üresen járatom a félhidat akkor szinte tiszta a mért feszültség 0V kis offsettel eltolva és tranziens mentes. Ha viszont beterhelem 10-20A-es ohmikus terheléssel akkor furcsa kilövések jeletkeznek. Magát a bementi jelét nem tudom mérni mert nagyon alacsony kb 200-400uV os jel amit csak az ohmikus terhelés miatt képzelem szögletesnek.
A mért eredmény látva pedig a durva kilövésekkel nem tudok mit kezdeni.
Elsőnek arra gondoltam talán a félid kapcsolás és valamilyen kapacitív áram áttöltés belezavar a mérésbe, de nem hinném mert üresen kapcsolgatva megszűnik.
Gondoltam arra is hogy a mosfetek gate meghajtása vagy a kapcsolásnál a DS kapacitások áttöltése és nagy áram ejt feszültséget a söntön és azt látom, de nem mert meghosszabbítottam a a rézsít ahogy a rajzon is kb próbálom jelezni és így is jelentkezik.

Maga a műveleti kb 2x 2cm es terül el a panelen az ellenállásokkal alatta GND teliföld vezetősáv.
A sönthöz menő vezeték kb 5cm. Ha próbálom összesodorni az javít a helyzeten és csökkenti a túllövést de 0-ra nm tudom levinni.

Próbálgattam adagolni kondis visszacsatolást párhuzamba R17-el de ahogy a 3db utolsó képen látszik csak lengővé teszi a kimenetet.
Valamelyest a sönthöz menő vezetélkez lehet köze a dolognak de az a baj hogy ezt közel ideálissá nem vagy csak sok kompromisszum árán tudnám tenni. Esetleg valami tuningolt kapcsolástehnikára gondoltam tudtok e ilyesmit? Valakinek hasonló tapasztalat?
Bármi ötletet szívesen veszek.

köszönöm
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
(#) ktamas66 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Esetleg egy aluláteresztő szűrő kell a söntre: Bővebben: Link
(#) bta válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Idézet:
„"Ha viszont beterhelem 10-20A-es ohmikus terheléssel "”


Sacc/kb. mekkora lehet annak az 1Ω nagyságrendű ellenállásnak az induktivitása?
(#) cimopata válasza bta hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
A terhelőellenállásra gondolsz? Biztosan van neki, de az pont az elenkező irányba válzoztatná és inkább simtaná a mért áram jelét.
(#) cimopata válasza ktamas66 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Maga a sönt kb 30uΩ és kb 25-30nH számításaim szerint.
Kisit sok az induktivitása lehet rövidebbre kellene vennem akkor viszint még kissebb a mért jel és még speckóbb műveleti kellene, gy látatlanba pedig nem tudom mennnyi javítana a helyzeten. De ezt a kondis ellenállásos szűrést megpróbálom. SZámítás szerint kb 10Ω 50µF szűrés kellene Bár kicsit aggódom hogy végési pontja eléggé alacsony frekin lesz és belassítja a mérésem. Egy róbát megét.
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
(#) proli007 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Hello! Nem csak az R17-re kell kondi, hanem a "+" bemenet és a HS_GND közé is. Mert így a neminvertáló bemenetről, még egyszeres az erősítés.
(#) Peter65 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Szia!
Szerintem is a "sönt" induktivitása felelős ezért. Nagyfrekis jelek mérésére speciális sönt kell. Ha a sínt vissza tudnád hajtani hajtűszerűen, az jelentősen csökkentené az induktivitását.
(#) bta válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Pont amiatt kérdeztem, hogy érdemes a sönt + "mérővezetékek" induktivitására gyanakodni. Szerintem érdemes lenne kipróbálni, mennyit javít a helyzeten egy a terhelőellenállással sorbakötött Rt/Rs*30nH - Lt értékű tekercs...
(#) debe válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Gondolom alapvetően váltakozó áramot akarsz mérni, így pedig szerintem alapvetően hibás a mérési elv, ez így csak problémák forrása lehet, hisz túlzottan kicsi a mérendő jel...
A legjobb megoldás az áramváltó alkalmazása, vagyis egy n x 100 mentből álló tekercset kell készíteni 1,5-2cm-es belső átmérővel és azt ráhúzni a 10x3mm-es rész sín megfelelő pontjára.
A "hitelesítéshez" pedig indukciómentes ellenállásokat (+ pl. oszcilloszkóp) használhatsz, de készíteni is lehet bifiláris tekercseléssel:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Bifil%C3%A1ris_tekercs
A hozzászólás módosítva: Jún 1, 2020
(#) cimopata válasza debe hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
DC áramot fogok mérni, csak ki akarom hozni belőle a maximális sebességet hogy a a szabályozás minél gyorsabb legyen ha túláram lép fel. Ehhez kell a hiteles alapjel.
Lehetne akár hall elemes árammérő csak az $$..
Jó pénzért simán lehet jót összehozni csak nekem az a mottóm, hogy jó áron jót összehozni
(#) debe válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Akkor más a leányzó fekvése...
A Vcc tápot mi adja? Milyen a kapcsolása, mert lehet a tápban érdemesebb lenne mérned.
(#) cimopata válasza proli007 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Idézet:
„Hello! Nem csak az R17-re kell kondi, hanem a "+" bemenet és a HS_GND közé is. Mert így a neminvertáló bemenetről, még egyszeres az erősítés.”


Próbáltam de sajnos nem volt érdemi különbség.
(#) cimopata válasza Peter65 hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Idézet:
„Szerintem is a "sönt" induktivitása felelős ezért. Nagyfrekis jelek mérésére speciális sönt kell. Ha a sínt vissza tudnád hajtani hajtűszerűen, az jelentősen csökkentené az induktivitását.”


Igen nekem is egyre gyanúsabb hogy egyszerűen a plusz komponens a mért jelen a sönt soros induktivitása. Megpróbálom csökkenteni, az induktivitását, mondjuk rövidebb szakaszon mérni, csak akkor a töredéke lesz a mért feszültség is. Tényleg valami sönt kellene vagy elvékonyitan rezet hogy magasabb ellenállás kapjak (jobb uΩ/nH arány lesz a kulcsa ezekszerint)
(#) cimopata hozzászólása Jún 1, 2020 /
 
Csináltam egy kimeneti áram mérést rendes söntön ohmikus terheléssel és egy másikat hozzáadott nagy fojtóval a kimeneten hogy simítsa az áramot, de még
így is jelentősen torzul a mérés. Lassan változó jeleknél jól mérne de gyors jeleknél...

Sárga a művelei mért jele.
Kék egy nagy ellenállású söntön mért valós áram jelalak.
(#) debe válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
A mérőkör GND-je és a nagyáramú GND milyen módon és ha igen hol kapcsolódik egymással?
Mérj a két GND között több ponton, hátha megtalálod a különbségi jelet.
Ezzel együtt előfordulhat, hogy a nagyáramú részek indukálnak feszültséget, hiszen minél nagyobb a jel változási sebessége, a hibajel annál nagyobb...
(#) cimopata válasza debe hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Az invertáló bemenet ellenállása és a műveleti GND egy pontban van onnan megy kb 5cm vezeték a kapcsoláson megjelölt zézsin külső pontjára.
(#) debe válasza cimopata hozzászólására (») Jún 1, 2020 /
 
Ja bocs, szemüveg nem volt rajtam... A mérés a saját GND-jéhez képest történik.
Egyre inkább gyanakodnék a tápra, tápokra. A nagyáramú táp ugyanis "rángatja" a mérőköri tápot...
Milyen a tápelrendezésed? Egy trafóról megy mind a két kör, vagy külön trafóról?
(#) sdrlab válasza cimopata hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Én első körben R13,15-öt szétszedném két db soros tagra és a közös pontok közé egy kondit tennék! Ekkor a kondi nem engedi a gyors élváltásokat az OPA-ra. Ha mégis megjelenik bármi, ami meredek, akkor azt más úton, induktív(valószínűleg) szedi össze. Módszeresen kell haladni...
(#) cimopata hozzászólása Jún 2, 2020 /
 
Igyekszem dokumentálni a dolgokat hogy együtt tanulhassunk belőle.

Próbaképp beraktam az egész rézsínes kiment után még sorosan 1db SMD 0,0005R 2W sönt ellenállást és annak a két pontjára kötöttem a két mérővezetéket ugyan úgy kb 5cm es vezetékkel minden ugyan az csak ez rendes söntön és nem a 5cm-es rézsín szakasz.

Adatlap szerint 500uΩ/4nH
Íme az eredmények:
Kék a tényleges áram
sárga a műveleti kimenete

A sín lesz a baj.... túl nagy a két mérőpont távoltása és így soros induktivitása. Úgyhogy ez a 10db panel kuka túl nagy meló átfaragni. Valami mást kell kitaláljak.
Újratervezem Valószínű az lesz hogy mivel 4-8 fet van párhuzamban és 300A-600-t kellene mérni csúcsban ennyi söntöt pedig nem fogok berakni így az lesz hogy a legbelső félhíd feteket különszedem és azok egy rendes söntön keresztül szállítják majd a delejt rézsínre egyesülve a többi fettel. Szoftveresen meg majd beszorzom annyival a mért áramot ahány fet van párhuzamba. Vagy ha kell akkor még írok soros portra valami kalibráló parancsot amivel tesztelésnél pontosítani lehet a mérést és lementi majd magának.
A hozzászólás módosítva: Jún 2, 2020
(#) proli007 válasza debe hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Hello!
"A legjobb megoldás az áramváltó alkalmazása, vagyis egy n x 100 mentből álló tekercset kell készíteni 1,5-2cm-es belső átmérővel és azt ráhúzni a 10x3mm-es rész sín megfelelő pontjára.
"
Egyébként ez nem lenne jó.. Mert a villamos tér a mágnesesre merőleges, így a két vezetőnek párhuzamosan kell futnia. Így pedig merőlegesen futna..
(#) Peter65 válasza cimopata hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Mielőtt kidobod, tehetnél még egy kísérletet. Ha sínt nem lehet meghajtani, hogy kisebb legyen az induktivitása, a kivezetések térbeli elhelyezésével elvileg lehet kompenzálni az induktív tagon eső feszültséget. Ez csak annyit jelent, hogy az egyik kivezetést (ez értelemszerűen ne a HS_GND legyen) szorosan a sín közepére fekteted a másik kivezetésig, és onnan csavart érpárral vezeted tovább.
A felvázolt párhuzamos feteken csak egynek az áramának mérése lehetséges megoldás, de annyira pontos és stabil, amennyire az árammegoszlásuk az. A helyzetet rontja, hogy a sönt bele fog szólni az árammegoszlásba. Ennyi erővel a feteken eső feszültségből is visszaszámolhatod az áramot, ha egy-egy plusz fetet beteszel az árammérés kedvéért.
Szerintem ilyen nagy áram mérésére "áldozni" kell. Vagy valamelyik hall-elemes szenzort, vagy trükkösen elhelyezett áramváltót, esetleg DC áramváltót.
(#) pucuka válasza cimopata hozzászólására (») Jún 2, 2020 /
 
Én azért körmére néznék a műveleti erősítőnek. Úgy tűnik kissé túl van kompenzálva. Elég nagy az erősítése, a sávszélességre is szükséged van, lehet itt a bibi.
A sönt induktivitása néhányszáz MHz -en játszana szerepet, odáig a műveleti erősítőd sem hat.
Következő: »»   88 / 106
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem