Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   82 / 109
(#) Gafly válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Igazad van, valamint segítő szándékom jeleként itt a használati utasítása is.
Nyomkodással nehéz nagyon elrontani, szerintem is "nyomkod" + "gondolkoz" (bár én fordítva jobban szeretem)
(#) c27 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Ok, az lesz. Még nagyjából átfutom holnap a manualt aztán beröffentem.
Annyit találtam róla, hogy van benne egy nvram amibe bele van integrálva az akksi és ez a ram tárolja a gyári beállításokat. Ilyen idős korában szokott kb. megdögleni az akku amit csak a ram cseréjével lehet majd orvosolni. Úgyhogy ez még egy csúnya dolog lesz ha bekövetkezik, de azért találtam 1-2 külföldi oldalt ahol szépen leírják mi is ilyenkor a "menetrend". Egyébként jó kis szkópnak tűnik a youtubos videók alapján (most ezzel okosítom magam).
Véletlenül nem tudtok valakit a fórumon akinek volt/van ilyen szkópja? Kíváncsi lettem volna milyen típushibája lehet még, a tápegység kondikat leszámítva mással nem találkoztam ami biztató.
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Jan 28, 2018 / 1
 
Nekem volt a testvére a 2440-es, évekig használtam de régen eladtam, halványan emlékszem kezelésére. Arra emlékszem, hogy a "Peak detect" akkor lett bekapcsolva, ha "Envelope 1" volt beállítva. Ezt talán a könyve sem írja.
Hol találtad neten az nvram témát, mert van egy elromlott szkópom Tektronix TDS3032, talán a memória nem megy, hátha ilyen gond van vele. Hol írják le a javítást, menetrendet.
Köszi.
(#) c27 válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Egyébként van olyan topic ahol nagyjából leírják a fórumtársak ki milyen szkópot használ? Kínácsi lennék kinek mi a sláger.
A javítással kapcsolatos linket elküldtem pü.-ben, de az inkább kifejezetten a 2430 - 2440 szkópokra vonatkozik.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Nem tudok olyan topicról. A sláger a mai kínai szkópok, úgy látom zömünknek olyanok vannak. Ennek a Tek 2430-nak egy hátránya van, vagy kettő, a jelfelvételi hossz csak 1024 pont.
Másik, a mintavételi sebessége 100Ms/sec, nem sok. Attól függ mire kell, azért ez sok mindenre jó.
(#) szapcsika válasza c27 hozzászólására (») Jan 28, 2018 / 1
 
A 2430 (meg ebbe a családba tartozó többi digit szkóp) kezelése nagyon hasonlít a klasszikus analóg szkópokéhoz. A kezelőszervei, meg minden szinte ugyanazok és nagyjából ugyanazt is csinálják. 2430 vagy 2430A a típusa? Mert a A verzióban már van on-line help, minden gombról részletes leírást tud ad. A sima 30 sajnos nem ennyire okos.
Egyébként korukhoz képes meglepően jó készülékek és még manapság is megállják a helyüket.
Gyorstalpaló kicsit hosszú lenne, de olvasd a kézikönyvet és próbáld ki a benne leírtakat és kérdezz.
Egyetlen dolog lehet kritikus a szkópban, a kalibrációs és beállítási adatokat tároló RAM eleme ki tud merülni, de erre fog hibajelzést adni majd annak idején. De lehet, hogy ezzel még évekig nem lesz gondod. Egyébként megoldható. Másik fontos dolog, hogy ha szétszeded a szkópot, akkor a külső burkolat nélkül nem szabad pár percnél tovább üzemeltetni, mert túlmelegszik, a légáramlás hiánya miatt. Ilyenkor kell egy ventilátort odarakni, hogy a CCD modult hűtse.
Ettől függetlenül nagyon robusztus jószág és próbálkozással - játszadozással nem fogod tönkretenni.
(#) c27 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 28, 2018 /
 
Lényegében a 100Ms/sec még nem is lenne annyira vészes, hiába 150Mhz-es a szkóp, nekem a 20Mhz-es hameg is elég volt mindenre kivéve az egyszer lefutó jelek vizsgálatát, azért is újítottam be erre. Viszont az 1024 pont az lehet majd idővel kevés lesz. Egyelőre csak egy impulzusra adott válasz gyorsaságát nézegetném, mennyire gyorsan reagál az adott áramkör amikor be kéne avatkoznia valamibe. A kínai digi szkópokkal még mindig az a bajom, hogy viszonylag drágák, legalább is ahhoz képest, ha egyszer elromlik benne valami valószínűleg mehet a kukába.

Szapcsika ezt a külső burkolat levétele dolgot teljesen véletlenül pont 2 napja olvastam angolul, de az nem volt ennyire egyértelműen megfogalmazva vagy nekem nem esett le, de kösz, hogy figyelmeztettél rá. Bár azért kicsit fájó, hogy ennyire ki van számítva a hűtés, hogy csak ventivel bírja. Esetleg azt nem tudod, ha a ventilátor menet közben leáll akkor van valami védelem ami lekapcsol? Bár azt nem is értem, hogy nincs valami hővédelem a túlmelegedés ellen?
Ez az "A" típus, ezt a Ram dolgot elég jól körüljártam tegnap, az "A" változatban sajnos már nincs figyelmeztetés, mert az akku az ic tok aljába van öntve. Azt már nem tudom meg pontosan mekkora feszültség alatt (talán 2,6V) automatikusan CCD hibát ad valamilyen hibakóddal. Akkor szokott a ram akkuja elszállni. Elvileg, ha elszállna is javítható vagy cserélhető viszonylag olcsón, csak akkor kell a külső kalibráció. De azt javasolják, hogy amikor kezdődik a rakoncátlankodás, ki kell szedni a ramot és eprom olvasóval kiolvasni a tartalmát egy hexbe. Onnantól már nyugalom van bármikor visszaállítható a gyári kalibráció egy új ramba.
Ha a pontos használatát a szkópnak még nem is tudom, de a javítási műveletek egy részét már elolvastam. Nem éppen szokványosan kezdem a szkóppal való ismerkedést. Amúgy ha jól tudom 90-es évjáratú a szkóp. Egyébként nem is az alapfunkciók használta miatt érdeklődnék, hanem biztos lesz olyan funkció amiről nem tudom, hogy mire jó vagy hogy egyáltalán van ilyen és csak csodálkozok ha egyszer majd rájövők.
A hozzászólás módosítva: Jan 28, 2018
(#) tbarath válasza c27 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Rémlik mintha Dave valamelyik teardown videóban írt volna ilyenről, hogy a kalibrációs adatokat egy RAM tartalmazza, és ha ezt tápláló akku feladja akkor újra kell kalibrálni. Úgy emlékszem, hogy lehet akkut cserélni, csak eléggé macerás, mert addig valahogy külsőleg kell megfelelő feszültséggel és árammal táplálni a RAM-ot, amíg a régi akkut kiforrasztod és az újat vissza.

Persze lehet, hogy ez nem szkóp volt, de hátha segít valamiben.
(#) szapcsika válasza c27 hozzászólására (») Jan 29, 2018 / 1
 
A 1024 pont manapság valóban kevés a modern szkópokhoz képest, de jóval több, mint egy analóg szkóp egy képernyőnyi jele. Szerencsére azért okos mérési beállításokkal sokmindent ki lehet hozni belőle, mert a trigger pont állításával meg pláne a késleltetett triggerelési módszerekkel nagyon jól lehet operálni. Pl. első trigger után x-edik másik trigger után jelenítse meg, stb. Ezzel még digitális áramkörökben is egész sokmindent meg tudsz oldani.
A hűtés nincs alulméretezve, csak a doboz levétele után nem úgy áramlik a levegő, hogy minden hűtendő áramkört hűtse.Ha megállna a ventillátor, akkor a tápegységen van egy hőérzélkelő és le fogja kapcsolni, ettől nem kell félni. Jut eszembe tápegység. Egy dologra lehet számítani, hogy egyrészt az elkók egy idő után kiszáradhatnak a tápban, ahogy sok más ilyen régebbi és új kapcsolóüzeműben. Másrészt pedig a hálózati zavarszűrő, ami a egybe van építve a hálózati csatalakozó aljzatával illetve a tápegység panelen lévő két X2-es zavarszűrő kondi megadhatja magát. Ez elég ijesztő, mert nagy füst, de különösebben nem veszélyes és viszonylag könnyen cserélhető.
RAM ügyben. Elvileg a 2430A-ban, ha már nem külön elem van (valamikor volt egy váltás), akkor ahogy mondod a RAM ic-ben van az elem. Az én 2430A-mban DS1235 RAM ic volt, ami tud figyelmeztetni és dobott is a szkóp egy nvram batt low hibát. Ez azért érdekes, mert van egy 2440-esem is, és abban viszont DS1230-as RAM van, ami nem szól. Ettől függetlenül jóval 20 év felett volt az IC, amikor már kezdett merülni, szóval sokáig bírja.
Egyébként nem kell kétségbeesni. DS1230 kapható, ha nem is túl olcsón, a DS1235-esetében pedig roppant egyszerű kicsit megbontani az IC műanyag tokozását és ráforrasztani kívülről egy elemtartót meg litium gombelemet. Én is így használom a 2430A-t. A DS1230-nál sem lehetetlen, csak bonyolultabb művelet.
Messze a legnagyobb munka kiforrasztani az IC-t a panelból. Utána érdemes IC foglalatot belerakni.
Kettő IC van. Az egyik tárolja a kalibrációs és egyéb beállításokat a másik pedig az elmentett hullámformákat. Ebben eleve nincs semmi pótolhatatlan, de a kalibrációs adatoktól sem nagyon kell félni.nyugodtan elveszhetnek. A 2430A-t teljes mértékben újra lehet kalibrálni házilag, le kell futtatni az önkalibárciót illetve egy-két megadott feszültségértéket kell adni a bemenetére és a többit elintézi maga és tökéletesen kalibrált lesz. Szóval nem kell ráparázni a kalibrációs RAM-ra. A 2440-et kicsit összetettebb kalbrálni, de az is csak annyiban, hogy a DC feszültségeken kívül még kér egy-két négyszögjelet.
Magyarul, ha a kalibárcióval csak annyi a baj, hogy elveszik a nvram tartalom, akkor szó szerint egy multiméterrel és egy tápegységgel teljes mértékben újra tudod kalibrálni.
Ha kérdése van, nyugodtan szóljál.
(#) szapcsika válasza tbarath hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Van olyan is, azt hiszem ott egy HP multiméterről volt szó, abban szívás ha elveszik a cal ram. Ebben a szkópban nincs ilyen gond, az önkalibrációval újra beállítható egyszerűen.
(#) c27 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Köszi a segítséget, ez tényleg hasznos volt. Ha mégis valami gikszer történne a szkóp javítása topikban úgy is megjelenek.
Mondjuk tényleg jó, hogy figyelmeztettél ezekre, mert ha úgy adódik lehet betárazok pár jófajta lowesr kondit a tápegységbe. A múltkor találtam is Panasonic kondikat a Conradnál.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
(#) nagym6 válasza c27 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Nekem két hibám volt a 2440-el. Egyik, elment a fókusz, széles sávot rajzolt. A ks. cső áramkörében egy ellenállás megszakadt. Másik, az 1-es csatorna bnc bemeneti aljzatot panellal összekötő merev egy szál drót eltörött. Elképzelni sem tudom miért, mert nem kifeszítve volt, hanem hajlattal ment, semmi nem mozgott a drót két vége között. Ezt javítani igen macerás volt, nagyon szét kellett szedni.
A felvett 1024 pont jelet két képernyőn jeleníti meg, tehát van két képernyőnyi ablak, lehet jobbra balra vinni a képet, hogy melyik részt mutassa.
A ventilátor ha megáll azt észreveszed, a nagy zaja megszűnt.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
(#) szapcsika válasza nagym6 hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Kétség kívül hozzá kell szokni, hogy ezek lassan 30 éves technikák, és elég alakatrésztemetők. Cserébe viszonylag javíthatóak, és kiváló hibakeresési és javítási leírás van hozzá. Nyilván, ha kritikus munkához kell, akkor vagy legyen tartalék, vagy legyen inkább egy modern készülék, garival.

Cserébe, pl. a 2440 még mai szemmel nézve is elég nagy teljesítményű. Csatornánként 500MSa/s mintavételezés, egy olcsó Rigol, Siglent, akármi sem tud többet, ha egyszerre több csatorna megy. 300MHz-es garantált analóg sávszélesség, meglehetősen nagy tűréssel specifikálva, kipróbáltam, a 2440-esem még 800MHz-es (!!!!) jelet megjelenít. Persze mérésre ilyenkor már nem alkalmas, de körülbelüli jelalak indikálására igen. 2ns analóg tüske detektálás, ez pl. messze veri mai olcsó szkópok tudását, ha erre van szükség. Teljes vezérelhetőség GPIB-n, mérésfolyamat automatizálás, egy csomó ügyes dolog.

Nyilván sem nagy memória, sem színes érintős LCD kijelző, sem i2c dekódolás nincs, és batár nagy doboza van, hangos ventivel, de kétségkívül még ma is használható eszközök. Ha rárakja az ember a 2402A Tekmate kiegészítőt, akkor még van egy csomó funkció, FFT, jelalak mentés, stb.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Hogy akkora az analóg sávszélessége az valóban előny, de azért valljuk be hogy nem mai technika, és azért ez már nem az egyszerű kétcsatornás analóg szkóp amit bárki megjavít otthon egy rajz alapján. Szóval nem biztos hogy rosszabb választás egy olcsó DSO, amire ráadásul van 3 év garancia, mert a Tek-et sem biztos hogy megjavítja az ember ha éppen olyan hibája lesz, bár nem tudom hogy az mennyibe került.
Nekem a méretük és súlyuk miatt lett végleg elegem az analóg szkópokból, az i-re pedig az tette fel a pontot amikor egy néhány Hz-es pwm impulzuson kellett volna nézelődnöm, és magát a jelet sem láttam rendesen csak a nagy villogást.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
A 2430-2440 teljes értékű DSO, tehát a megjelenített kép az kizárólag digitalizált. A pár Hz-es pwm impulzust gyönyörűen meg lehet vele nézni.
Nem is azt akartam mondani, hogy ezt kell választani, hanem, hogy ha van, és működik, és van helyed hozzá, akkor nem érdemes kidobni, mert bizonyos dolgokban felveszi a versenyt, vagy akár jobb, mint egy mai olcsó DSO és ha kis szerencséje van az embernek, fillérkeért meg lehet szerezni.
De persze 30 év alatt sokminden változott, ma ezt a tudást jóval olcsóbban megkapod. A 2440 amikor kijött, 120zer USD volt, ez inflációval korrigálva ma 7,5millió forint. Ha azt nézzük, ma ennyiért egész jó szkópot lehet kapni.
Nyilván ha munkára kell akkor én sem fogok ilyen 30 éves cuccokal mászkálni, arra ott vannak a modern, olcsó DSO-k.
De hobbira, attól függ, mire használod, lehet, még indig többet tud bizonyos paraméterekben, mint egy belépő szintű kínai DSO.
(#) killbill válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Idézet:
„Nyilván sem nagy memória, sem színes érintős LCD kijelző, sem i2c dekódolás nincs, és batár nagy doboza van, hangos ventivel”
Kerlek tisztelettel, volt szerencsetlensegem dolgozni mai, modern Tek (DPO 7000 sorozat) szkoppal. Vindoz alapu kezelhetetlen fos. 5 perc, mire felbootol, kiirja, hogy tegyek ra virusirtot (egy 5 millios szkopra meg en tegyek virusirtot..) az eritokepernyo teljesen idegen egy oszcilloszkoptol, viszont kezeloszerv eleg keves van rajta, ketto darab ~12cm ventilator ugy zugott benne, hogy lefujta a papirokat az asztalrol. Draga penzert van benne soros vonal dekodolas, ahogy irod, de csak elore meghatarozott baud rate-eket ismer, mi meg pont 250 kbit/s DMX jelet akartunk vele vizsgalni. Hat, igy jartunk. Persze, 10-20 megabyte memoria, meg 10 GSa/s az jo dolog, de en inkabb bevittem a sajat 100 Msa/s szkopomat, mert az legalabb nem zugott ugy, mint egy 30 eves kompresszor, es tudtam vele merni rendesen.
(#) Ge Lee válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Nézőpont kérdése hogy mi az olcsó. Körbenéztem és százezer felett van plusz a szállítás külföldről. Nem sokkal többért kapok itthon egy Siglent 1202X-E-t 3 év garival és szerintem ég és föld a kettő az utóbbi javára. Az tény hogy nincs akkora sávszélessége, abban lehet hogy a TEK jobb.
7,5 maikért meg ma már DSO-ban álom szkópot lehet venni, de akár feleannyiért is.
(#) Ge Lee válasza killbill hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Amit írsz az egybevág a külföldi fórumokon olvasottakkal, miszerint az olcsóbb gyártók DSO-i jóval stabilabbak és használhatóbbak mint a "nagy" gyártók termékei.
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Sok mindent meg lehet ezekkel csinálni, nem is illik mai technikával összehasonlítani. Mint írtad, a trigger késleltetés rengeteg lehetőséget ad digitális jelek későbbi szakaszainak vizsgálatához, meg kell tanulni kihasználni a lehetőségeket. Nekem a jóval újabb TDS3032 elromlott, lehet, hogy javíthatatlan. A 2440-est tudtam javítani, de persze olyan hiba is lehet, amivel végleg vége. Mint bármi másnál is.
(#) szapcsika válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Nem akarom ezt most már tovább ragozni, azért írtam, hogy kis szerencsével. Nekem a 2440-esem kb. 50 euróba kerül, csak jó időben kellett ránéznem az ebayre. + két óra tápegység kondi javítás. És azért vettem meg, mert még egyetemista koromban csorgattam rá a nyálam, hogy egyszer egy ilyen kell
Abban nincs vita, hogy ha most kellene szkópot vanni, akkor csakis egy új DSO jöhet számításba. De mivel itt felmerült egy kéréds akörül, hogy valakinek van egy ilyen és szeretné használni, ezért bátorkodtam megjegyezni, hogy, nyugodtan használja, mert még mai szemmel nézve is elég jó teljesítményű eszközök ezek. Senki nem mondta, hogy ilyeneket kell venni.
(#) szapcsika válasza killbill hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
A Tek már régen nem az, ami régen volt, sajnos. Bár az új Series 5 MSO egész jó.
Ha rendes munkához kell, megfelelő támogatással, garival, kalibrációs szolgáltatásokkal, akkor Keysight, R&S, LeCroy.
Ha olcsó, de azért többé kevésbé használható kell, akkor Rigol, Siglent, stb.
(#) killbill válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Ahogy en elnezem, ma mar a LeCroy sem olyan, mint regen. Tulkepp semmi sem. Ezek a vindoz alapu muszerek szerintem hasznalhatatlanok. Az en 20 eves 9344 LeCroy-om is zug, de legalabb jol kezelheto, stabil. Azert azt hozzateszem (@Ge Lee), hogy szerintem a mai Tek vagy LeCroy szkopok hardware-e fenyevekre van ezektol a jitteres triggeru, zajos kinai jatekszkopoktol. Szubjektiv, de nekem a maiak kozul ezek a Tek MDO 3000, MSO 4000 szeruek tetszenek. Ezek meg emlekeztetnek az oszcilloszkopra, nem kell a kepernyot simogatni, vannak rajta rendes gombok, tekerok, es kozben benne van a Tek tudas is legalabb hardware-esen.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
(#) nagym6 válasza szapcsika hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Idézet:
„A 2440 amikor kijött, 120zer USD volt”
Most fillérekért lehet venni. Valami időutazás kellene a jövőbe, ahol a mai 7 milliós szkópot megvenni fillérekért, visszautazni. Persze ez csak hülyeség, de élnék vele, ha lehetne. Ha egyáltalán a mai gépek meglennének 20-30 évesen is.
A hozzászólás módosítva: Jan 29, 2018
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 29, 2018 /
 
Nekem is jól jönne egy DSO! 2ch, akkus üzemmód az alap, nagy sebesség sem kell, ha egy 1wire busz jeleit szépen látom már az jó. Tud valaki ajánlani valamilyet?
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Nem mindegy hogy a busz jeleit csak nézegetni akarod vagy dekódolni is, utóbbit a legolcsóbb szkópok nem tudják, ami már ismer protokollokat is abból a Rigol DS1054Z a legolcsóbb, de akku abban sincs. A kimondottam hordozható akkus szkópok pedig jóval drágábbak.
Az akku jó dolog, de ha asztali DSO-t nézünk akkor az az olcsóbbak közül csak az Owon-ban van, de ahhoz is utólag kell megvenni, az árában nincs benne. A hálózati kábelén bármelyiket meg lehet táplálni akkuról is egy szünetmentesen vagy DC-DC konverteren keresztül, de ez nem minden esetben jó, mert a konverter zavarfeszültsége meg fog jelenni a mérésben is, és ha a mérendő jel olyan szintű akkor lehetetlenné is teszi.
Kipróbáltam egyszer a Siglentemet arról a DC-DC konverterről amiről cikket is írtam, nagyfrekis átalakító csinál 300V-ot, majd abból 4db FET 50Hz-es négyszögjelet. Használhatatlan volt, mert a konverter nagyfrekije nem csak ott ült a mérendő jelen, hanem még a mérendő kütyüt is megbolondította. Ez az egy nagy hátrányuk van az asztali DSO-knak, hogy kizárólag védőfölddel ellátott hálózatról lehet őket használni, ehhez lettek tervezve, a saját kapcsolóüzemű tápjuk zavarárama is csak a védőföld fele tud elfolyni. Ha kikötöm a védőföldet, már hálózatról sem tudok a szkóppal megcsinálni mondjuk egy nagyfrekis átvitel mérést egy erősítőben, vagy egy tranziens dinamikus viselkedést egy tápegységben.
Ha nincs szükség dekóderre akkor azt mondom hogy kell venni egy olcsó USB-s szkópot (kb. 15000Ft és úgy 10MHz-ig használható) és egy hasonló árkategóriájú laptopot hozzá ha az éppen nincs.
(#) dB_Thunder válasza Ge Lee hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Nem szükséges a dekódolás, bár vonzó szolgáltatás!
Nekem most van egy DSO Shell játékszkóp, nagyon hiányzik az akkus táplálás. A Hiaki adatrögzítő meg nem bírja a gyors jeleket, öreg szegény.
Amit kellene látni: pl egy forgójeladó jeleit, Can alapú (devicenet, compobus, stb), soros buszok jeleit. Tehát ami az iparban előfordul, ezért kell a hordozhatóság!
Ha gate meghajtást akarok nézni bekapcsolom az Iwatsut, a műhelyben.
Lehetőleg mellőzném a laptopot, bár ha tud dekódokni adatfolyamot akkor beadom a derekam!
Laptopból van itthon kb 5db, abból 3at használunk is, arra talán nem kell költeni.
A hozzászólás módosítva: Jan 30, 2018
(#) RoliNyh válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Lehet hülyeséget mondok, de ha "buszok" jeleit akarod nézni/vizsgálni, nem jobb lenne egy logikai analizátor?
(#) dB_Thunder válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 30, 2018 /
 
Az van, de fapados, szintillesztés kell hozzá ha nem 0-5v alapú a kommunikáció.
(#) Ge Lee válasza dB_Thunder hozzászólására (») Jan 31, 2018 / 1
 
Az valóban játékszkóp. Neked rendes akkus hordozható szkóp kellene de azokból a legolcsóbb is annyiba kerül mint egy asztali, pl. egy Owon HDS is 78ezer nettó.
Viszont nézd csak mik vannak az ebay-en! Egy csatornás, rEAAOSwvZVZmoMF" target="_blank" rel="nofollow" >két csatornás és van róluk videó is. Ezek sem olcsók, de ha azt nézed hogy 200Ms/s a mintavétel tehát 20MHz-ig jó, azaz négyszer annyit tud mint egy Hantek 6022BE és nem kell hozzá PC mert van saját kijelzője akkor szerintem az USB szkópoktól sokkal jobb vétel, és ez kimondottan hordozható, akkus üzemű.
Körbe is járom ezt a témát mert lehet hogy rendeltetek magamnak is egyet az asztali mellé...
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2018
(#) c27 hozzászólása Jan 31, 2018 /
 
Sziasztok!

Elindítottam a szkópot, pár dolog ami furcsa nekem miközben a kalibráló négyszögjelét néztem:
1. A kurzor csavargatása time beállításnál behoz bal szélre egy csíkot lásd 1. kép, majd a 2 kurzort középre teszi, alapból bal szélen van. Eltüntetni nem tudom, csak ha az auto funkciót megnyomom. Azt nem teljesen értem miért csinálja ezt.
2. A másik érdekesség, hogy ha nézegetem a kalibráló négyszögjelét és közben csavargatom a időalapot alapból 10ms/div a négyszögjel 20ms 2 beosztás. Felmegyek 5ms/div-re 4 beosztás a négyszögjel ok, majd 2ms/div esetén 1 beosztás a négyszögjel periódusideje. Annyira még nem futottam át teljesen a leírását, de a kalibráló négyszögjele nem fix frekvenciájú?
Egyéb apróságok még előfordultak, de inkább esztétikai hibák, plusz a venti kegyetlen hangos, talán csapágyas lehet, de minimum a takarítás ráférne. Por biztos van benne dögivel, a kijelző plexi lapján is van belülről ami kicsit zavaró.
Még böngészem a manuált, hátha ráakadok arra mit néztem el.
Bocs a képekért az ablak szembe van.
A hozzászólás módosítva: Jan 31, 2018
Következő: »»   82 / 109
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem