Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Oszcilloszkóp, avagy hogyan kell használni?
Lapozás: OK   76 / 76
(#) Iszkakof István válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Megvan a gépkönyv, de oroszul. Ha románul, vagy magyarul lenne, nem lenne gond. A - ПЛАВНО -gomb, aminek a helyzetével, még mindig nem vagyok tisztában. Úgy érzem, mintha valaki azt mondaná, mérj le 10 métert. Jó, de mettől? Hol a kezdőpont?
Vegyünk egy konkrét esetet.
Megépítem a szélgenerátorom, ami váltó áramot ad le. Fúj a szél, szépen termel a generátor. Egy fordulat 6 Hz. Leveszem a polcról az oszcilloszkópot és megmérném a frekvenciát és megnézném a jelalakot. A ПЛАВНО (jelentése szó szerint - simán - ) gomb állását nem tudom. 1-10 között bármilyen értéke lehet, hogyan tudom mégis megmérni?
(#) szapcsika válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2017 / 1
 
Nem így kell vele mérni. Szkóppal időt és feszültséget a kezelőszervek "kalibrált" állásában lehet mérni. Ez rendszerint az ilyen folyamatos állító tekerentyűk valamelyik végállása, ezt szokták is jelezni. Hogy ezen melyik végállás az, nem tudom, de akár az is elképzelhető, hogy mindkettő, bár ez szokatlan lenne. Talán valaki mélyebben ismeri ezt a gépet, az megmondja.
No, a lényeg az, hogy felejtsed el a tekerőt, az legyen kalibrált állásban.
Tegyük fel, hogy 1ms/dev az időalap. Ekkor az X tengelyen 1ms telik el mi alatt felrajzolja az 1 osztásnyi jelet. Tegyük fel, hogy beküldesz egy jelet, aminél egy peridus 2,5 osztás lesz. Ekkor tudod, hogy a jel periódusa 2,5ms és ebből kiszámolod, hogy 400Hz a freki. A folyamatos állításhoz ilyenkor nem szabad nyúlni, mert nem fogod tudni, hogy egy osztás mennyi lesz.
(#) Massawa válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
A PLAVNO gomb megnyujtja az X tengelyt, azaz ha az 1-s állásban van akkor nem nyujt, ha a 10-sben akkor 10x annyi mint fent a kapcsolok mutatnak.
6 Hz-t egy szkoppal nehéz mérni (tul lassu). Egy stopper meg egy LED dioda sokkal egyszerübb. Megmérsz mondjuk 60 villanást és meglátod hány másodperc alatt került erre sor.
A hozzászólás módosítva: Ápr 22, 2017
(#) gkari válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
A "plavno" szó itt jelenthet "finom" beállítási lehetőséget is.
(#) Massawa válasza gkari hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Egy szkopon nincs mit finoman állitani. A PLAvNO ugyanazt jelneti mint minden más szkopon. hogy széthuzza az x tengelyt a TEK-en VAR az X kapcsolo közepén.
Ezt szkopot biztos valami nagy orsoz hazafi tervezte, mert volt idö amikor az orosz szkopokon angol feliratok voltak ciril betükkel ( akkor VAR-t irtak volna erre a gombra)
(#) Iszkakof István válasza Massawa hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Éreztem, hogy valamelyik végállása lehet a potinak a kalibrált állapot. Köszönöm a megerősítést. Az 1-es végállásban az 50Hz-es szinusz görbe egy periódusának csak fele fér be. Ha a másik végállásba tekerem, akkor a görbe egy egész periódusa úgy másfél divíziónyi. Most már az a kérdés, melyiket vegyem alapul. Mellékelek két képet, az egyiken a finom beállítás poti az 1-en és a másikon a 10-en van.
(#) Massawa válasza Iszkakof István hozzászólására (») Ápr 22, 2017 /
 
Igy nehezen fogsz zöldágra vergödni, mert ki tudja mit jelentenek pontosan a gombok.
Alul ahogy már tegnap irtam 1uS/div áll. Ez azt jelenti általában hogy egy osztás 1 uS, tiz ( egész képernyö) meg akkor 10 uS ( ezek szerint ez akkor van ha egy gomb sincs benyomva). Most felül benyomtad az x100, meg az x10. Ez jelenthet 1000-szeres értéket (ezért lenne jo a könyv idevágo oldala, vagy spekuláld ki magad). Akkor az egész képernyö 10000 uS=10 mS, ami az 50Hz-s szinusz fele.
Ha most eltekered a Plavno gombot a 10-re akkor a szinuszbol kb . 5 egész periodust kell kapnod (azaz jo az amit látsz). Most már csak meg kell értened.
De ezt már innen nem fogjuk tudni a fejedbe önteni, eddig is elég nagy szenvedés volt, mire ide jutottál.
Szép estét.
Következő: »»   76 / 76
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Frissek
2017. Máj, 26. Pé
0:06:35
Jelenleg 192 fő olvassa az oldalt
Online tagok:
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu