Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés

Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása, kifejezetten szakmai fórum: Szakmai.
  2. A forrasztott / rossz a wago / jó a wago kötés témakörök többször kitárgyalásra kerültek, ezért arról kérjük ne nyissatok új vitákat. Műszaki tény, hogy gyári vezetékösszekötők (pl. rugós/csavaros kapcsok, stb) a szabvány megfelelősség miatt kerülnek alkalmazásra (MSZ EN 60204-1:1995 15.1 szakasza, illetve MSZ HD 60364-5-52:2011 szabvány 526.2. pontjának 1. megjegyzésében felsorolt követelmények/indokok a forrasztott kötés elkerülésére épületvillamosság esetében) mert tanusítottak, míg a forrasztott kötés alapesetben nem tanusított, csak és kizárólag akkor ha külön bevizsgáltatod az adott forrasztott kötést. Ide kapcsolódó általatok írt hozzászólások: #1, #2, #3, #4, #5
Lapozás: OK   1026 / 1026
(#) SKY válasza pipi hozzászólására (») Csü, 11:35 /

Kösz az észrevételt. Egy LED "izzónál" el tudom képzelni, de gondolod hogy egy komolyabb 0-10V/PWM szabályzású tápegységnél is probléma ez? Nincs benne alapból védelem és leszabályzás ilyen ellen?
(#) pipi válasza SKY hozzászólására (») Csü, 14:44 / 1

Nem világos milyen védelemre is gondolsz...
a 0-10V a táp vezérlő bemenetés van nem? Ezek a tápok gyakorlatilag 0-24ó üzemben megyegetnek, az hogy te ssr-ről akorod a betápját kapcsolgatni "leszabályozni" más kérdés.
De próba cseresznye, egyik táp ilyen, a másik olyan, csak jeleztem gondolj rá, ne legyen fél év múlva esetleges másfajta táp beépítésekor meglepetés... Persze lehet mókolni, az ssr után kondit vagy ellenállást betenni ami azt a szivárgó áramot valamilyen szinten lecsökkenti/elfűti, de akkor meg minek a tápot lekapcsolni az kb ugyanannyit fogyaszthat, mint az elémókolt tehelés
(#) mugab válasza pipi hozzászólására (») Csü, 20:25 /

Egy jó kis szakaszos áramszünet is tud okozni meglepetéseket...
(#) SKY válasza pipi hozzászólására (») Pé, 11:06 /

Idézet:
„Nincs benne alapból védelem és leszabályzás ilyen ellen?”
Úgy értem, hogy sok tápegység 1-10V-os szabályzójelet vár, hogy kizárja 0 és 1V közötti bizonytalanságot, zavarokat és fixen lekapcsolja a kimenetet.
Ugyanígy egy komolyabb tápegység tervezésénél nem gondoltak arra, hogy elektronikus kapcsolóelemmel is történhet a ki-be kapcsolása és van akkora bemeneti terhelése, hogy ez ne okozzon problémát?

Egyébként ebben a nyomógombban mi végzi a ki-be kapcsolást? Mert kisebb tápegységekhez, egy két lámpához simán lehet alkalmazni és ott ezek szerint nem probléma az átengedett üresjárási áram, bár lehet hogy egy egyszerű fizikai érintkező kapcsolja a fázist.

Ez a fényerőszabályzó viszont fázishasításos, jó elektronikus LED előtétekhez és nyomásra ki-be kapcsol. Ebben is van külön érintkező vagy a triakos szabályzást kapcsolja ki? Mert akkor a probléma ezzel is fennállhat.
Schneider SDD111502

Idézet:
„Persze lehet mókolni, az ssr után kondit vagy ellenállást betenni ami azt a szivárgó áramot valamilyen szinten lecsökkenti”
Nem lehet mókolás. Ezért tettem fel a kérdést, hogy ha össze lesz huzalozva, akkor ne legyen semmiféle meglepetés.

A kikapcsolás híve vagyok és nem a stand-by cuccoké. Az SSR-t csak a finomabb kapcsoláshoz terveztem, de kiválthatom.
Azt mondod hogy nem érdemes/szokás abszolút kikapcsolhatóra megcsinálni a rendszert? Vesszen el a nyomógomb funkciója? Az egyik táp egy ilyen típus lesz, a paraméterei jók, de ki tudja mennyire tolerálja a napi 1-2 ki-be kapcsolást...
Mean Well HLG-480H-24

Egyébként gondolkodtam rajta, hogy a szabályzó szerelvények csak szabályozzanak és legyen egy különálló kapcsoló amit ritkábban használnának, de ha nem használják a helyiséget akkor egyszerre lekapcsolhatják vele az összes tápot.
De attól tartottam hogy ez csak jobban összezavarja az embereket, akik egy lámpa-egy kapcsoló pároshoz vannak szokva... aztán hozzászoknak hogy letekerik az összeset és a kapcsolót el is felejtik.
(#) Atis57 válasza SKY hozzászólására (») Pé, 12:05 /

Szia!

Nem biztos a Tuti Tipp (jó válasz ). Mert csak kevesen szerelnek -néha -ilyet.

Eddig két hasonló esetben jutottam oda, hogy "próba össze épités +nyúzópróba " ként ilyennel /hasonlóval kisérleteztem.

Akkor is a kereskedő szerint ; "ez mindenre alkalmas volt" csak éppen pont úgy ,nem működött.

Szóval az -1 kapcsoló-1 táp-1 led csik amiről biztosat mondhatunk.
Régen SIEMENS márka képviseletnél volt tanácsadó mérnök erre a célra. Ma meg ?
kisérletezd ki......--de 3év alatt megváltoznak az összetevők --- s már semmi sem biztos.

Azért vannak fentartásaim; "nyitott ipari kivitel? " milyen IP módnak felel meg?

https://www.star-diamond.hu/termek/10a-5v-50w-kapcsolouzemu-led-tap...lakhoz

S miért hiányzik a zavarszűrűje ?
A hozzászólás módosítva: Pé, 12:11
(#) proli007 válasza Atis57 hozzászólására (») Pé, 12:50 /

Mert a markecinges kérdezte, "Mit lehet ebből kihagyni?"
Következő: »»   1026 / 1026
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem