Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Villanyszerelés
 
Témaindító: kumpl, idő: Júl 16, 2008
Témakörök:
  1. A témában tilos, a villamosenergia termelésének, elosztásának, nagyipari alkalmazásának kitárgyalása! A mélyreható szakmai kérdések, magyarázatok kitárgyalása: Szakmai.
Lapozás: OK   639 / 639
(#) kowi válasza sámli hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Kérlek írj szabványt vagy időt... Mi felénk új a sztori
(#) sámli válasza kowi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Hogy szabvány tartalmazza-e, nem tudom. Szolgáltatói követelmény. Elvben ellenkező esetben nem veszik át. Azért megpróbálok utána nézni, hogy valamelyik rendelet, szabályzat tartalmazza-e.
(#) sámli válasza kowi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
http://merohely.hu/dokumentumok/fogyasztasmero_szekreny_kialakitasa...ei.pdf

Idézet:
„A nappali, és a vezérelt áramkörök külön légtérben vannak elhelyezve.”
(#) gyuszo válasza sámli hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
A mérőhely , fogyasztásmérő szekrény kialakítására, ami általában lakáson kívül van és a fogyasztói kismegszakító szekrényre, ami lakáson belül van, más az előírás.
Ha a kérdés a kismegszakító szekrényre irányul, akkor lehet egy tokozat,akkor igen, lehet de mindenképp külön sorban kell ezeket elhelyezni, elválasztva és a ráírni, hogy " Kettős betáplálás" , hiszen ha az állandót valamiért lekapcsoljuk, attól még a vezérelt, ha éppen be van kapcsolva megcsaphatja az elosztóban villanyászt. Tehát balesetvédelmi oka van.
(#) ötfelezős válasza kowi hozzászólására (») Okt 9, 2018 /
 
Hát ez egyébként az MSZ 447:2009 megfelelő passzusából adódik, csak túl van lihegve, mert ott annyi van, hogy elkülönítetten:
Ha a fogyasztásmérő berendezés több, különböző árszabású fogyasztásmérőt tartalmaz (mert a fogyasztókészülékek elszámolási árszabása nem azonos), akkor ezen fogyasztókészülékek hálózatát egymástól elkülönítetten kell létesíteni.
Az én értelmezésem szerint erre tökéletesen elegendő lenne egy elosztótáblán mondjuk 4 üres hely, ahol egy vastag, piros csík vonul át. Persze, a jövő-menő madzagok elkülönítésével is hátul. De jó (lenne) a közben megjelent, Gyuszo által írt megoldás is.
A mifelénk új a sztori azért kissé mosolyt fakasztó, mert ugyanez benne van a regisztrált szerelői jegyzetben is, ami már 3 éves:
Ha a felhasználási helyet egynél több fogyasztásmérő látja el, akkor az egyes árszabásokhoz (pl. általános és vezérelt különmért) tartozó áramköröket a felhasználási helyen belül elkülönítetten kell szerelni, ez egynél több felhasználói mért főelosztót jelent
A hozzászólás módosítva: Okt 9, 2018
(#) Moderátor hozzászólása bzumi hozzászólására (») Okt 12, 2018
 
A hirdetés itt is az "Apróhirdetés rovatba való!
(#) Wind-Storm hozzászólása Csü, 1:07 /
 
Sziasztok!

Ezzel a képen látható (bocs, autofókusz nincs, kicsit homályos) helyzettel szembesültem.
A kapcsoló csupasz réz felülete gondolom a legkevésbé sem jó, hogy érintkezik a tömör alu érrel.
Érvéghüvelyezzem? Sajnos fogóm nincs hozzá, legfeljebb odalapítani tudnám az érvéghüvelyt és úgy tartaná az eret (már ha beférne az érvéghüvellyel együtt együtt a kapcsolóba).
Másik opcióként keressek olyan kapcsolót, aminek nem csupasz réz befogója van, hanem más fémből készült, esetleg ónozott vagy krómozott bevonatú?
Vagy csak szimplán használjak kontaktpasztát? Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Csü, 1:08
(#) Kovidivi válasza Wind-Storm hozzászólására (») Csü, 6:46 /
 
Ha befér a kapcsoló möge néhány wago, akkor én wagoval és alupasztával betoldanék egy pár cm rézkábelt az alu után, majd ezt kötném be a kapcsolóbe. Az ok: a wago sokkal jobb kontaktot ad, mint a kapcsoló csavaros fogatása, későbbiekben sem.kell utánhúzni a kötést (az alu "puha"), plusz az alu és réz kapcsolat elég problémás, oldjuk meg megfelelően. Lehet csavaros kötésnél az alupaszta nem is használható.
(#) sámli válasza Wind-Storm hozzászólására (») Csü, 6:49 /
 
Biztos, hogy sima réz az? Amennyiben nem valami "gagyi" kapcsoló, akkor ötvözet, annál meg nem gond. Amennyiben valóban réz, cserélnék kapcsolót.
(#) Ge Lee válasza Wind-Storm hozzászólására (») Csü, 10:06 /
 
Ha az réz lenne, és régóta ott van, akkor már nem így nézne ki hanem oxidos lenne. Meg ha elvolt ott esetleg 20 évet, akkor lehet hogy el lesz még húszat. A minap cseréltem egy aljzatot, na abba úgy bele volt rohadva az alu kábel hogy roncsolva sem jött ki, el kellett vágni. Pedig az nem réz fogadórész volt.
(#) erbe válasza Wind-Storm hozzászólására (») Csü, 20:39 /
 
Akármennyit nézegetem a képet, az bizony sárgaréz. Az pedig nem réz, hanem a cink rokona. Kicsit közelebb van az aluhoz.
Egyébként sok régebbi kapcsolóban a szürke (horganyzott) vagy sárga szín ellenére a kötésben résztvevő elemek sokszor vasból vannak, mert az bírja a csavarozást. A réz puha, a sárgaréz se túl masszív, a bronz, bár előfordul néha, túl drága.
(#) mraulajos válasza erbe hozzászólására (») Pé, 5:54 /
 
Hali!
Bocsi hogy beleszólok, de én úgy tudom, hogy az aluvezték, csak a vörösrézzel haragos, a sárgarézzel nem.? Rengeteg sorkapocs készűl sárgazézből, és használjul aluvezetékre.
(#) erbe válasza mraulajos hozzászólására (») Pé, 21:31 /
 
Mintha én is azt írtam volna.
Idézet:
„sárgaréz. Az pedig nem réz, hanem a cink rokona. Kicsit közelebb van az aluhoz.”
(#) sany válasza erbe hozzászólására (») Pé, 21:35 /
 
Meg nem is adnak sokat érte a vasasnál.
Következő: »»   639 / 639
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu