Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ponthegesztő akkumulátorcellákhoz
 
Témaindító: t-david, idő: Jan 19, 2009
Témakörök:
Lapozás: OK   1 / 19
(#) t-david hozzászólása Jan 19, 2009 /
 
üdv.

ponthegesztőt szertnék késziteni akkumlátor cellák tömbösitésére.de sajnos nincs semmi dokumentáciom hozzá,meg nincs tul nagy electronikai ismeretem.el tudnám késziteni de a tervezése nem megy.mindössze az áramerősséget és az időt kellene rajta állitani lehetőleg fokozatmentesen.tudnátok segiteni??esetleg vmi ötlet vagy rajz stb.

köszönöm: David
(#) Sebi válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Ezt nem jól tudod, vannak ilyen készülékek minden komolyabb akkusnál...
Beviszed a pakkot, leveszi a polcról a megfelelő cellákat - amin semmilyen kivezetés nincs, olyan mint egy elem - és kis lemezekkel, ponthegesztésel összeállítja a telepet, majd szép nagy zsugorfóliával rögzítve úgy adja a kezedbe, mint az eredeti (csak többnyire jobb, nagyobb kapacitású lesz).
(#) tibi0531 válasza t-david hozzászólására (») Jan 19, 2009 /
 
Szia!

Neked elvileg erre lenne szükséged: LINK
(#) llaci56 hozzászólása Márc 16, 2009 /
 
Azért nem semmi, hogy beír ide t-david, aztán itt felejti. Nyolcan erőlködnek, hogy segítsenek neki, ő pedig tojik rá...
(#) l48 válasza t-david hozzászólására (») Márc 16, 2009 / 3
 
Azért én válaszolok talán másnak is szüksége van rá. Néhány éve készitettem megrendelésre ,egy kis cégnek. Ami a képeken nem látszik az egy lábkapcsoló. A multifunkciós időrelével a hegesztési időt lehet beállitani. Ez fontos, hogy jól szabályozható legyen mert minden akkunál és lemeznél más és más. A képeken jól látható a hegesztő csúcs ami speciális ponthegesztő elektróda. Akár 2mm helyre is lehet pontozni.
(#) mex válasza l48 hozzászólására (») Márc 21, 2009 /
 
Szevasz. Egy kérdésem lenne: a speciális ponthegesztő elektródák vörösréz anyagúak teljes egészükben, vagy a hegy más anyagból készült.
(#) l48 válasza mex hozzászólására (») Márc 24, 2009 / 2
 
Ez egyfajta rézötvözet. Nagyobb hegesztéstechnikai boltokban lehet venni. 1 fm ára 4000 ft körüli az átmérő 8mm. elképzelhető, hogy létezik több méretben is akkor csak ez érdekelt. Az üzlet ahol én vettem az üllöi úton a szarvascsárdától vecsés felé néhány száz méter a jobb oldalon.Úgy gondolom, hogy az ötvözet csak a ponthegesztési igénybevétel miatt válik szükségessé (a hő és a nyomás hatására nem változik, torzul a hegy) Ez a vélemény csak egy szakmai kirándulás alapján irodott
(#) mex válasza l48 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Értem, köszönöm.
(#) FREDDI válasza l48 hozzászólására (») Márc 24, 2009 /
 
Helló !

Nagyon szép munka! A kérdésem a következő lenne: ez egy microhullámu sütő trafóra tekert szekunderes megoldásu ponthegesztő ? A másik kérdésem az lenne: milyen anyagu lemezekhez használható ? Elég kézi erővel nekinyomni ? Gondolom vashoz és rozsdamenteshez igen, de sárgaréz, vörösréz ?

Mex: Helló! Egy hegesztő szakitól tudom, hogy van speciális anyaga, ha jól emlékszem berilliumbronz. Talán van másik is, de arról nem tudok. De simán használható a vörösréz is, valamivel gyorsabban használódik el.
(#) l48 válasza FREDDI hozzászólására (») Márc 25, 2009 /
 
Én magam sárgaréz és vörösréz lemezekkel nem próbáltam. De mindenféle acél lemez, acélrúgó és rozsdamentes lemezekkel (0.2-0.4mm) ezek duplán értendőek.Elegendő a kézi erő, határozott nyomás majd lábpedál a többit az időzités megoldja. A trafó egy mikrósütő trafója. A nagyáramú vezetékezés és munkakábel az autóerősitők betápkábelei. Most már a belső kábelezést és a szekundert vörösréz lemezcsikkal csinálnám. Az eredeti kapcsoláson amit a neten találtam valahol csak minimálisat változtattam (az árammérés, és időzités)2 napom volt rá mindössze.A másik ponthegesztő topicba az elektróda anyaga jól le van irva.
Talán nem szükségtelen leirnom egy biztonsági figyelmeztetést. Mindenképp végezzünk próbahegesztést ha más cellákat is hegesztünk!!!
A próbák során sikerült 1-2 cellát a túlvilágra küldenem. Amelyek nagy fény és hanghatás kiséretében voltak csak hajlandók ezt megtenni. A pamutkesztyű és szemüveg ajánlott.
(#) Tormod válasza l48 hozzászólására (») Ápr 6, 2009 /
 
Szia !
Tetszett a specko géped, és mi is akku cellákat szeretnénk tömbösíteni.
Érdekelne mennyiért tudnál nekünk össze dobni egy ilyen gépet ! Ha lehet, és érdekel a szervizes kollegánkkal kéne felvenni a kapcsolatot:
Előre is köszönöm !
Szép napot kívánok !
Üdv.,
Szepesi Pál

A felesleges sortöréseket kiszedtem.
Az elérhetőségeknek semmi keresni valója a fórumban, ezt privátban, vagy a hirdetésekben tessék rendezni!
Frankye
(#) NE555 válasza l48 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Sziasztok !
Minek bele az a szilárdtest relé ( elég drága ), nem lehet az időzítőre közvetlenül kötni a trafó primer körét ? (Elvileg relé kontaktus)
(#) l48 válasza NE555 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Természetesen ki lehet váltani egy nagyobb áramú jelfogóval,mágneskapcsolóval.
Az indok!
Mivel itt 800-1000 W a teljesitmény a nullátmenetes kapcsolás jótékonyan hat a készülékre és a hálózatra egyaránt.
Még a relét is ki lehet váltani egy nagyáramú lábkapcsolóval amit jó ütemérzékkel kapcsolgatunk.
Nyilván a felhasználástól függ, hogy melyik megoldást használjuk. Azt is figyelembe kell venni, hogy a kezelő szakember vagy betanitott
(#) NE555 hozzászólása Máj 14, 2009 /
 
Voltam az Üllői úti boltban, sajnos már nem árulnak ponthegesztéshez elektródát. A Trakis-nál van, de csak 60cm x 10mm-es kb. 7E Ft.
(#) Hutty válasza NE555 hozzászólására (») Máj 14, 2009 /
 
Ez nem jó?
(Csak keresgéltem és nem tudom milyen lehet...)
Találat
(#) NE555 válasza Hutty hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Ez nem úgy néz ki mint egy réz elektróda. ( Ráadásul Csehszlovákiában van )
(#) jethro válasza pipi hozzászólására (») Máj 16, 2009 /
 
Skacok miért szenvedtek a ponthegesztéssel?

Az aksik Weller pákával ónal forraszthatók,csak egy csepp foszforsav kell hozzá!
(#) l48 válasza jethro hozzászólására (») Máj 16, 2009 1 /
 
Nem szenvedünk, megy az szépen. A forrasztás után meg éppen felüdülés
(#) stoky válasza jethro hozzászólására (») Szept 20, 2011 /
 
A cellák összekötésére nem véletlenül találták ki a ponthegesztést, ugyanis forrasztással jóval a megengedett 50-60 fok fölé melegíted a cellát ami jobb esetben csökkenti a cella kapacitását, rosszabb esetben végleg tönkrevághatja.
(#) karaszbandi hozzászólása Szept 20, 2011 /
 
Üdv!

Erről nincs valakinek véletlen anyaga?

http://frikkieg.blogspot.com/
(#) tönöpö válasza l48 hozzászólására (») Feb 7, 2012 /
 
Szia !

Én is egy hasonló kisteljesítményű ponthegesztőt építenék, most találtam ezt a témát. A szilárdtest relé és a kismegszakító között az a zöld színű valami négy piros vezetékkel az micsoda? Áramgenerátor ? Bár gondolom a szilárdtest relébe be van építve a nulla átmenet kapcsolóval együtt. A multifunkciós időrelé típusát, valamint a szekunder menetszámát megtudnád adni? Vagy ha a teljes kapcs rajz is meglenne..... Köszi.
(#) tönöpö válasza l48 hozzászólására (») Márc 13, 2012 / 1
 
Szia !
Nemrég kérdeztem tőled, hogy mi az a zöld a doboz közepén, válaszoltál is.
Azóta megcsináltam én is, de nem akar tökéletes lenni.
40 A-es SSR-t hajt meg az 555 időzítő, 0.02sec-tól 1,2 sec-ig állítható. Ahogy te írtad, én is 10mm2-es tápkábellel csináltam a mikro trafóra 3 menetet, 2,1 V van rajta. Az aksi összekötő vékony lemeze 0,6 sec-nál már felizzik, de le lehet szedni az aksiról. Már zsírtalanítottam is, de nem ok. Raktam még rá 3 menetet (4,2V), de a helyzet ugyan az. Ha nálad jól működik, akkor nekem is elégnek kell lenni a 10 mm2 -nek.
Mi lehet a gond?
(#) Pulyka hozzászólása Márc 17, 2012 /
 
Üdv.
Örülök, hogy rátaláltam erre a témára.
Nekem 12darab akkut kell összeszerelni, 4dbx3 cellás pakk, és nem akarom mindet tönkrevágni a forrasztással.
Neki is láttam a mikrótrafó újraélesztésének, de mint rájöttem elhalálozott.. :/
A trafó szekunder részét távolítottam el, a felsőt(primért) meghagytam, de látom a képekből, és a videókból, hogy pont az 1,5 keresztmetszetű huzalból készített tekercset kellett volna meghagynom, és arra rákapcsolni a hálózatot.
Ez nállatok hogy nem veri le a kismegszakítót?
Kimértem, 4 ohm, és azért azt szedtem ki, mert a másik 100ohm-os, és gondoltam, ha arra a 4 ohmra rákapcsolom a 220-at, úgy elfüstöl, hogy a méhbe sem veszik át..
(#) karaszbandi válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
A trafónak az a primer (elsődleges) tekercse, amelyikre az átalakítandó villanyt kapja. Az ohmos ellenállással ne foglalkozzál, mert at most téged átver! Te egyenáramú ellenállást mérsz, és ami kellene, az a váltakozó áramú ellenállás. Ezt közvetlenül nem tudod lemérni. Egyébként nem veri le a biztit. De kell neki a legalább 10A-es.
(#) mpisti válasza tönöpö hozzászólására (») Márc 17, 2012 /
 
Szerintem az a problémád, hogy nagyon hosszúra hagytad a kivezetéseket, emiatt az áram elvész a hozzávezetéseken.
(#) Pulyka válasza mpisti hozzászólására (») Márc 18, 2012 /
 
Nem, az a bajom, hogy nem figyelek eléggé, és elsőre csináltam, ugyanis a 0,5mm2 huzalos tekercsre kapcsoltam a 220-at, pedig a vastagabb, 2,5mm2 huzalra kelett volna rákapcsolni..
Kell egy még egy mikrótrafó, nincs mese..
(#) Pulyka hozzászólása Márc 20, 2012 /
 
Éééértem.. Most esett le, hogy alapból is a 2,5-ös tekercs kapta a 220-at.. nem értettem, soha nem láttam még ilyet, hogy ilyen keresztmetszetre ment volna a 220..
Eredetileg nem letranszformál, hanem fel..
Azt hittem, hogy a magnetronnak az a 18-20V megy be..
(#) karaszbandi válasza Pulyka hozzászólására (») Márc 20, 2012 /
 
Tulajdonképpen annyi, csak még vagy 2 nulla kell utána.
(#) tönöpö válasza mpisti hozzászólására (») Márc 22, 2012 /
 
Kicsit csalós a kép, mert a kivezető kábel csak 2x30 cm, ennyi pedig kell az aksikhoz, viszont a képen az látszik, hogy még egyszer 3 menetet tekertem a trafóra, majd párhuzamosítottam őket. Így sem lett jobb, csak elolvadt és behorpadt az aksi vége
De meglett a hiba: nagyon nagy erővel nyomtam a tüskéket az aksira, és azt tapasztaltam, hogy így nem heged össze.
Hát erre nem gondoltam. Most éppen csak rátartom, kb. 100 pond erővel nyomom, és tökéletesen összeheged.
De azért kicseréltem a szekunder 3 menetet 25 mm2-es vörösréz sodratra, így a hegesztési idő 0,1-0,2 sec-re csökkenthető talán.
Következő: »»   1 / 19
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem