Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC kezdőknek

Témaindító: Placi84, idő: Okt 3, 2005
Témakörök:
- A PIC ÖSSZES Vdd és Vss (AVdd és AVss) (tápfeszültség) lábát be kell kötni!
- A táplábak mellé a lehető legközelebb 100nF-os KERÁMIA kondenzátorokat kell elhelyezni.
- Az MCLR lábat, 10kohm-mal fel kell húzni a Vdd tápfeszültségre.
- Külső kvarc használatakor 4MHz-ig XT, a fölött pedig HS konfigurációt kell beállítani.
- Stabilizált tápegységet kell használni, a kapcsoló üzemű "telefon töltő" adapterek okozhatnak hibákat.
- Programozáshoz, használj lehetőleg PICKIT2 vagy 3 programozót. Kerülendő a JDM (soros porti) programozó.
- A PIC adatlapja (PDF), tartalmazza a lábak kiosztását és a PIC minden paraméterét. Az adatlap ingyen letölthető!
- Egyes PIC típusoknál az RA4 nyitott nyelőelektródás (Csak lefelé húz L szintre, H szintet nem ad ki!)
- Ha a PGM lábat digitális ki-/bemenetnek használod, az alacsony feszültségű programozási lehetőséget le kell tiltani.
Lapozás: OK   351 / 1216
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Tudna valaki egy ötlettel segíteni?

Idézet:
„Nem tudom mitől, lehet hoyg eddig is így volt, csak én nem fogtam fel.
Szóval amikor berakom az IC-t én szoktam ellenőrizni, hogy minek ok, hogy kiolvasom a chipből, ami benne van és azt vissza is írom azt. Így teszek ha egy új chipet teszek bele, akkor is.
Itt most az a helyzet, hogy a vadi új chipet belerakom, akkor ki tudom olvasni belőle a "semmit" és vissza is írom azt. Viszont akármilyen kis vacak programot akarok beleírni (legutóbb pl azt, hogy kapcsolod be a C3 ledet) akkor már a programozás után elszáll hibával. (itt a hiba).
Valakinek valami ötlete?

UI: teszteltem a régi bevált 628A-val, azzal minden működik nagyon szépen.”
(#) Hp41C válasza djadji hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Szia!
Milyen programozó ez? JDM féle?
(#) Hp41C válasza llaczo hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Ha 18 lábnál maradsz, akkor inkább a 16F819, 16F88, 16F1826, 16F1827, 16F1847 kellene. Az utóbbi 3 már Advanced Midrange. Le kell ellenőrizni, hogy a fordító támogatja-e őket.
(#) llaczo válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Köszi a választ. Pedig bámultam az adatlapot, csak éppen nem láttam. Láttam kapcsolást tőle amin potenciométer volt az egyik lábán. Az hogy lehetett? Kicsit ragaszkodom a 628 hoz mert van belőle 4 darab és csak néznek rám . Jó lenne felhasználni, de ha azt mondod hogy macerás a komporátor bemenet akkor lesz belőlük ébresztőóra.
(#) llaczo válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Szia. A nyolc lábúnál is ez a kérdés. Van pár 12F675-ös PIC-em. Ezeken bírnák kísérletezni. Digitálisan már elég jól döcög a programozás és szeretném átvenni az analóg részt is.
Mit szólsz, pascalban 675 analog bemenetnek neki merjek fogni? Ha igen, tudsz segíteni egy pici programmal vagy linkel?
Előre is köszi.
(#) potyo válasza llaczo hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Inkább az adatlapot tanuld meg használni és a Pascal súgóját.
(#) pajti2 válasza llaczo hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Most én leszek a gonosz troll, aki szól, hogy általában nem illik túlzottan leterhelni a communityt, mint pld légyszi-légyszi-légyszi írd meg nekem ezt a programot stb. Ezen kívül leginkább asm a kedvenc, vagy max C, de Pascal nagyon nem, azzal szinte tuti magadra maradsz.

Más. A chipcad lapot feltörték ?
(#) icserny válasza llaczo hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Van külön MicroPascal kérdések c. témakör, ott esetleg tudnak segíteni a MikroPascal problémákban.
(#) djadji válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Hello! Ez lenne az:
Programmer

Eszerűen nem tudom, hogy miért nem tudom írni a 886-t. Pedig több helyen is azt írta, hogy lehet vele írni.
Érdekes módon, ha kiolvasom belőle a "semmit" akkor azt vissza is tudom írni. de bármilyen kis programot akarok írni, hibát dob.
Ötlet esetleg?
(#) icserny válasza djadji hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Idézet:
„ha kiolvasom belőle a "semmit" akkor azt vissza is tudom írni. de bármilyen kis programot akarok írni, hibát dob.”
Nem lehet, hogy a konfigurációs biteknél letiltod a Flash olvasását és ezért jelez hibát?
(#) llaczo válasza pajti2 hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Dehogy vagy gonosz, esetleg őszinte. Bocs ha nagyon nyomultam. A tanulság megvan: Pascal megy a kukába (különben sem tetszik), asm. már valamennyire döcög. Azt folytatom. Adatlapot alaposan ismerni, és tanulni sokat. Ja és a PIC kiválasztás is fontos.
Köszi mindenkinek az infókat.
(#) djadji válasza icserny hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Még nem írtam bele semmit... nem tilthattam le... (szerintem...)
Az égetőnek vannak beállításai, de bevallom ezeket nem egészen értem.
Valami itt lenne elállítva?

(mellesleg 628A-t már égettem vele, az most is megy...)
(#) kaqkk válasza djadji hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Kapcsold ki a low v beállítást , a clock swich overt , és a data epromot kapcsold be .
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
(#) icserny válasza djadji hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Én eredetileg arra gondoltam, hogy a Code protect van engedélyezve. Az ábrádon szerencsére le van tiltva. Akkor más lehet az ok.
(#) Hp41C válasza djadji hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Idézet:
„Érdekes módon, ha kiolvasom belőle a "semmit" akkor azt vissza is tudom írni.”

A programok működésének gyorsítására bevett módszer, hogy a törölt tartalmat meg sem próbálják beírni. Így mivel semmit sem írt, semmit sem ellenőriz, tehát nincs hiba.
Idézet:
„de bármilyen kis programot akarok írni, hibát dob.”

A típuskódot ki tudod olvastani? Ha az sem megy, akkor két lehetőség van: A kontroller rossz vagy a 28 lábú kontroller kezelésénél van hiba (inkább panelhibára gondolok).
Ha ki tudod olvasni a típusazonosítót, akkor még a PGM (RB3) lábat húzd a Vss -re egy kb. 10k ellenállással.
Nem neked írtuk, hogy ennek a programozónak az árából kijött volna a PICKit2 is?
(#) pjg válasza kaqkk hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

"Kapcsold ki a low v beállítást "

Ezt már írtam neki, de rá se....
(#) djadji válasza pjg hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Hali!
Ki van kapcsolva a Low V, csak ez még ugyanaz a kép (bocsi), de nem segített.
Lehet hogy az égető nem jól kezeli a 886-t (vagy nem is tudja kezelni, hiába van benne?) 628-cal működik, és 886-ból is próbáltam többet, mindegyikkel ugyanez a helyzet.
PGM lábat 10K-val: Most nem ICSP módban használom, hanem magába az égetőbe belerakom a PIC.ket. Akkor is van értelme ennek?

Az árából biztos nem jönne ki. Ezt nem egészen 2000Ft-ért vettem. Eddig jó szolgálatot tett. A következő egy PICKIT2 vagy 3 lesz...(de jó lenne ha nem kellene még vennem...)
(#) djadji válasza djadji hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Azt hiszem az lett igaz amitől tartottam. Megnéztem ugyan előre, és a programozóban szerepel a 886, de most meg 2-3 oldalon is azt találtam hogy nem ismeri, nem tudja kezelni. Illetve nincs benne listában.
Most az a kérdés, hogy vegyek e egy PIcKit2-t vagy 3-t hogy tudjam programozni őket, vagy vegyek inkább másik PIC-ket. Nyilván előbb-utóbb jó lenne egy pickit. De másik PICet venni olcsóbb lenne jelenleg.
Van arra valami remény, hogy "megtanítsam" a programozómat a 886-ra?
Ha nem, akkor el lehet adni a 886-s PIC-eket valahol? Vatera...?
(#) Hp41C válasza djadji hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Szia!
A 18F2550 -et tudja kezelni? Ha képes rá, akkor programozz fel egyet a PICKit2 firmware -jével és megépítheted vele valamelyik (Vdd állítós) klónt.
(#) djadji válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

18F2550-t tud kezelni. Ez egy érdekes elképzelés...
Ebben a programozóban egy 628A-van. Ennek a programján nem lehetne módosítani valamit, hogy le tudjon kezelni olyan PIC-eket is amiket eddig nem?
Nem tudom mit is kell tudnia egy PICnek egy égetőben.. de gondolom nem lehetetlen UPGRADE-elni. Beletenni 1-2 PIC et. Gondolom van egy alapprogram és ehhez tartozik egy adatbázis, ami tartalmazza a PIC-ek adatait? Akkor csak azt kellene kiegészíteni.
(még az is eszembe jutott, hogy egy PICKIT2 programját át lehet e írni 628A-ra. HA át lehetne írni, akkor ha beleégetem ebbe, akkor lesz egy PICKIT2-m?)
Hülyeség?
(#) pjg válasza djadji hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Az!

Szia!
Szerintem csak ez az út járható: Ezzel a programozóval beprogramozni a 18F2550 -et, beletenni egy PICKit2 klónba, azzal programozni a 16F886 -ot és még kb. 1000 fajtát...
Ne kísértsen meg a Szilva féle klón az egyszerűségével, mert hamarosan azt is kinőnéd, ugyanis nagyon sok már a nem 5V -os PIC. Egy műveleti erősítő, 4 tranzisztor, 1 dióda és néhány ellenállás ne riasszon vissza. Megéri... A PIC32MX -ek is programozhatók a PICKit2 -vel...
(#) glaci válasza Hp41C hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Szia!
Vagy akár ajánlhattad volna ezt is.PICKIT2 klon

Nálam remekül bevált, ráadásul igen olcsón megépíthető!
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013

Köszönöm a válaszokat. Pedig pont a Szilva klónt nézetm ki, de értem mit amit mondasz.
(azért a PICKIT2 programjához hozzá lehet jutni nem HEXben is. C, pas, basic... csak ne ASM. Kíváncsi lennék, hog yis működik. ÉS ha lesz egy másik programozóm, akkor azért megnézem ezt a mostanit lehet e bővíteni... )

Mindenhol PICKIT2-t találok, olvasok. DE van már Pickit3 is. Ezzel mi a helyzet? Érdemes ezen gondolkodni, vagy maradjak csak a népszerű, jól bevált 2-nél?

Szia!
PICKit3 mellett és ellene is sok-sok érv van. Ha nem csak programozni szeretnéd a kontrollereket, hanem nyomkövetni is az újabbakat, akkor PICKit3 vásárlás a megoldás: ChipCad @10500 Ft+Áfa.
PICKit2: Jól bevált sok régebbi típussal nyomkövetés is lehetséges vele. A firmware és a PC applikáció forrása is letölthető a PICKit2 honlapjáról.

Nem világos hogy az "újabb" és jobb PicKit3 miért kb feleannyi mint a PicKit2.
Segítenél, hogy mi az a nyomkövetés? Valami olyasmi, hogy mikor fut a PICben a program, akkor látom, megállítom, változók értékeit látom, stb...? (mint a soronkénti futtatás csak a PICben?)
Azt jól gondolom, hogy ezekhez jelenik meg firmware? Hogy van hozzá SW upgrade? Vagyis (egy darabig) ha kijön egy új pic, akkor jön hozzá firmware is, hogy programozható legyen Pickit2-vel (éva/vagy 3-mal)?
(#) icserny válasza djadji hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Idézet:
„Nem világos hogy az "újabb" és jobb PicKit3 miért kb feleannyi mint a PicKit2.”
Nem feleannyi, hanem drágább!
PICkit2 8 100 HUF + ÁFA
PICkit3 10 500 HUF + ÁFA
(#) potyo válasza djadji hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Igen, a nyomkövetés ezt jelenti. Viszont a Pickit3 nem feleannyi, mint a Pickit2. Valami van ott még abban a csomagban a Pickit2 mellett, azért kerül többe, mint egy Pickit3 önmagában.

Jelenik meg firmware, addig, amíg a gyártó (=Microchip) úgy nem dönt, hogy nincs tovább újabb firmware. Pl. a PIC32MX795F512L is hardveresen programozható a Pickit2-vel, viszont az MPLAB már nem támogatja (legalábbis mikor utoljára néztem, akkor nem támogatta). Külső programba beleépítették (ja jól emlékszem, Hp41C építette bele) az égetését. Szóval Pickit2-höz gyári támogatás már nem várható az újabb chipekhez. Ha hardveresen mehet a dolog, akkor még független fejlesztők csinálni fogják valószínűleg hosszú ideig.

Amit ajánlottam a ChipCad -tól, az csak maga a PICKit3 programozó, a HeStore -ban egy demo panelel egy csomagban van a PICKit2.
Idézet:
„Segítenél, hogy mi az a nyomkövetés? Valami olyasmi, hogy mikor fut a PICben a program, akkor látom, megállítom, változók értékeit látom, stb...? (mint a soronkénti futtatás csak a PICben?)”
Igen..
Idézet:
„Azt jól gondolom, hogy ezekhez jelenik meg firmware? Hogy van hozzá SW upgrade? Vagyis (egy darabig) ha kijön egy új pic, akkor jön hozzá firmware is, hogy programozható legyen Pickit2-vel (és/vagy 3-mal)?”

A PICkit2 fejlesztését a Microchip abbahagyta, de mivel jól dokumentált a programja és a PC kezelő programja, lehet fejlesztegetni. A debuggolási rész nincs dokumentálva, az MpLabX nem tármogatja.
A PICKit3 minden családhoz (10F, 12F, 16F, 18F, 18F__J, 18F__K stb.) más-más firmware -t használ, így egy újabb család megjelenését egy újabb firmware megjelenése követi. Egy darabig, amíg olyan változás nem jön a programozási, debuggolási módban, amit a PICKit3 kapcsolása nem tud majd. MpLabX támogatja a PICKit3 -at.
(#) brato hozzászólása Jan 13, 2013 /

Üdv!

Hogyan lehet 16F877 picnél ASM-ben megoldani az alábbi dolgot?
CBLOCK 0x20
CODE_a:8
CODE_a_bytenumber
ENDC
Egy ciklusban ami a CODE_a_bytenumber változót növeli (ez megvan)
a W regiszterbe egyenként beletenni a CODE_a változóban tárolt értékeket.
Remélem sikerült érthetően leírnom.
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Következő: »»   351 / 1216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem