Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Rendezvény-hangosítás (PA) hangtechnikái
Lapozás: OK   152 / 244
(#) soos csaba válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Ebben teljesen igazad van!, na de minden nap tanul valami okosat is az ember, még ha az a dolog olyan nagyon alap is!
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Átfűzöd, dobj egy képet a végfok hátuljáról lerajzolom ! Crossover hátuljáról is, és akkor rajta lesz minden. Amúgy, nem biztos, hogy paralell kapcsolót kell keresned, lehet mono lesz ráírva. Ugye?
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Tessék itt van. És így bárhová teszem a mély ládákat nem lesz ilyen problémám hogy Kioltsák egymást ha MONO jellel használom?:
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013

IMG091.jpg
    
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Vagy így, ahogy rajzoltam vagy ott van az a stereo, bridge, MONO kapcsoló.. Átkapcsolod MONO-ra és nem kell csak egy kábel. Csak a piros.

IMG091.jpg
    
(#) bencikusz válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 / 1
 
Tulajdonképpen, azt mondja a szakirodalom, hogy a legideálisabb az egy pontból jövő mély hang. És az is a földről szóljon. (Sajnos láttam már olyat hogy valaki fellógatta a szubokat...)
A mély hangot nem is nagyon lehet sztereósítani a gömb karakterisztikás terjedése miatt , mert ha kirakod a két szélre és fázist fordítasz, akkor is ugrik a sztereó hangkép.
Még egy érv a középre rakott Sub-ok mellet, hogy így valamelyest irányíthatóvá vált a mélyhang. Így sokkal inkább a nézőtérre és a színpadra koncentrálódik.
Minden jót
Üdv.B
(#) soos csaba válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Köszönöm! Hasznos dolog volt ez is!
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Értem köszi szépen!
(#) sound.man válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Hídba próbáltad már két mélyre? 4ohm hídat bírja? Úgy adná rendesen
(#) szamóca válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Érdekes dolog ám a mélysugárzók száma, elhelyezése.
Házimozi esetén is egy mély van, mert a magyarázat szerint 100Hz alatt csökken az irányérzékelése az embereknek. Nem beszélve arról, hogy a műsoranyagon az alacsony frekiket monosítják. A gyakorlatban azonban ez nem minden esetben van így. Egy 80' évekbeli break egyvelegnél pl. a mély lábdob is pattog, vándorol a sztereó térben. Tehát műsoranyag függő, és igencsak érzékelhető a mélyek iránya.
Ha egy felülettel érintkezik a mélysugárzó, az 3dB emelést hoz létre, ha kettővel 6, ha sarokba toljuk hárommal, és ekkor 9dB emelést kapunk. Levegőbe lógatva, vagy állványon megszűnik az emelés.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) sound.man válasza szamóca hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Igen, ezt most próbáld meg elmagyarázni a alkohol mámorba lévő bulizós fiatalok számára is, akiknek csak az a lényeg, hogy mély ládáktól ne kapjanak levegőt !
(#) szamóca válasza sound.man hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Egy buliba teljesen mások a prioritások természetesen. Oda nem azért megyünk hogy ilyen apróságokra figyeljünk, sokkal inkább másért.
Mindenesetre, most voltam egy ilyen diszkóba, és nem bírtam ottmaradni, annyira pocsék volt a hangzás. 80Hz környékén kiemeltek, alatta meg meredeken esett az átvitel, ettől aztán az a tipikus csattogó mély hangzás volt hallható, amitől én falra mászok. Másokat pedig nem is zavart.
(#) soos csaba válasza sound.man hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Még nem azért az már brutális lenne!, meg hát csak 500W-osak a mély ládáim.
(#) bencikusz válasza szamóca hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Nos igen. Ez így van.
Bár a szórakozó helyek többségében igen csapni való a hangosítás, ezt az ott résztevő fiatalok(de fura ezt kimondani, mikor csak holnap leszek 20 ) nem veszik észre. Voltam olyan helyen ahol a plafonon minden pici apró helyre tettek egy aktív hangsugárzót és az egész teljesen túl volt vezérelve. Én nem is bírtam benn maradni annyira zavart, többiek pedig minden szemrebbenés nélkül tomboltak. Lehet hogy velem van a baj ?
(#) szamóca válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Kérdés, hogy lenne-e egyáltalán igénye az embereknek a jó minőségű hangosításra? Lehet , hogy csak mi, "különcök" fogjuk fel ezt ily tragikusan?
(#) zolika60 válasza szamóca hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Jó minőségű hangosítás m-r szinte nem létezik. Többnyire torzítás határon, vagy azon is túl süvít a magas és dübörög a basszus. Nagyjából ennyi a legtöbb helyen, még koncerten is. A hallgatóság legnagyobb megelégedésére.
(#) isti95 válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Ember... józan paraszti ész... fogsz egy 50 cm es kábelt, 'oszt' teszel egy csatlakozót az egyik. egy aljzatot a másik végére, úgy hogy fordítson polaritást, aztán ha úgyérzed hogy fázisfordításra lenne szükség, berakod a hangfal meg a kábel közé
(#) soos csaba válasza isti95 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Szia, ez is megoldás igazad van, de maradok a MONO jelnél és úgy nem lesznek olyan problémáim hogy egyik mély nyomó ki oltsa a másikat! A crossoverbol (SUB Woofer) kijövetelt fogom most már használni, nem a LOW-ot!, aztán bele az erősítő bemenetelére, és az erősítő kapcsolóját át kapcsolom MONO-ra, és kész is!
(#) isti95 válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
De lesznek olvasgasd a cikket és rájösz, sz(erin)tem ott is mono jellel csinálták a képen.
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) soos csaba válasza isti95 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Akkor azt mondod hogy Mono jellel csak Kioltsák egymást a mély nyomók?, akkor a legjobb megoldás az volna hogy fázist fordítok?!. Most már teljesen össze vagyok zavarodva mert sound.man fórumtársunk meg azt mondja hogy MONO jellel nem lép fel ez a probléma!, most akkor melyik az igaz, ha fázist fordítok, vagy ha MONO jellel hajtom meg mind a két mély ládát?.
(#) isti95 válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Kicsit gondolj bele a képekbe, szerinted a szimulációs szoftver mivel dolgozik? Ja és a sztereó jel is sokszor mono... (úgy érzem ezért meg leszek kövezve ), legegyszerűbb lenne középre bepakolni a ládákat, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor próbálkozol (legjobb ha valahol kipróbálod a mono, és a fázisfordítós megoldást ) és akkor meglátod mi is való neked
(#) soos csaba válasza isti95 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Így is úgy is Mono jellel fogom meghajtani a rendszert de ha csak ki oltsák egymást, akkor az egyik mély nyomónál fázist fogok fordítani és kész!
(#) isti95 válasza soos csaba hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
De ha egymás mellett vannak akkor nem kell fordítani, sőt, azzal ugyan oda jutnál, tehát két eset elméletben: egymás mellett a ládák mono jellel azonos fázisban, vagy: messze (8-12m-re) egymástól a ládák, akkor lehet szintén mono és ilyenkor már jobb ha fordítod a fázist is

Ja és ne gondolkodj semmi bonyolult kapcsolásban fázisfordításra, egy darab kábel ahogy mondtam és kész
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
(#) soos csaba válasza isti95 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Oké, köszi akkor majd így cselekszem!
(#) Directors válasza isti95 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /
 
Szia!

Bocsánat,hogy belekotnyeleskedek a dolgokba de engem is érdekelne egy két dolog.
Ugyan ez a dolog működhet olyan hangdobozoknál is amelyben van magas hangsugárzó is ugye? (Hisz itt is ugyan úgy megvannak a mély hangok.)
Magyarán van nekem négy hangsugárzóm és akkor ezeket is célszerű egy kisebb teremben is inkább egymás mellé tenni? Így irányított lesz a mély hang leadása.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
(#) bencikusz válasza Directors hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Tudom nem nekem címezted, de szerintem én is tudok neked segíteni. Nos ha jól értelmezem, akkor van neked 4 db széles sávú hangsugárzód és azt akarod egy zárt térben elhelyezni. Nos a 4 sarokban csak felrakom és hagyszóljon megoldás szerintem a legrosszabb mert középen lényegében a tánctéren nagy kioltások lesznek. A te elképzelésed hogy mind a 4-et egymás mellé teszed az a mély hangok szempontjából jó, de a magas hangok csak a térd magasságában fognak szólni. Van egy megoldás, amit még nem próbáltam ki, de elvileg működhet, az az, hogy úgy helyezed el a 4 sarokban a hangsugárzókat, hogy egy "örvényt" alakítasz ki. Nem tudom pontosan milyen berendezésed van, ha tudsz róla több adatot mondani, esetleg képet küldeni, akkor lehet hogy több okosságot tudunk (tudok) mondani.
Minden jót.
Üdv.
B
(#) szamóca válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
A terem utánzengési ideje, oldalfali, ill. tárgyreflexiók, elnyelődési faktor (csillapítás) a hullámkioltások szempontjából mind számításba veendő dolgok. Nehéz dolog tanácsot adni.
(#) bencikusz válasza szamóca hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Természetesen igazad van, csak azért írtam hogy tudunk segíteni, mert vannak azért általános érvényű igazságok, ami azért a legtöbb teremben működik.
(#) bajtaig hozzászólása Feb 2, 2013 /
 
Ez általában működik!
(#) bajtaig válasza bajtaig hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Itt sokkal jobb lenne a hangzás, ha a mélyeket egy vonalba a pult elé raknák, a topokat pedig fejmagasságba emelnék!

jbls.jpg
    
(#) Directors válasza bencikusz hozzászólására (») Feb 2, 2013 /
 
Szia!

Ne gondoljunk nagyon nagy dolgokra csak szeretném a legtöbbet kihozni abból ami van.
Kis kocsmákban szoktam zenélgetni néha és garázsokban.Ennyi az összes.
Csináltam egy két fotót a hangsugárzókról.

A fehér hangdobozban ez és ez található.
A barna hangdobozban ez és ez található.

Mind a két hangdobozban a mélyközép hangszórók párhuzamosan vannak kötve.
Ha valamilyen adatra még szükség van írj.
A hozzászólás módosítva: Feb 2, 2013
Következő: »»   152 / 244
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem