Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Nekem ez már félig készen van.Túl vagyok a teszteken.Csak kevesellettem a hangerőt.
További képek ha érdekel: Bővebben: Link
Én holnap megtervezek hozzá egy elő fokozatot ecc88-ból vagy ami épp a kezembe akad csőből..
Ne haragudj, FordP hozzászólása után ki is ment a fejemből, hogy Te pontosan mit írtál.
A mobil sajnos nem ad akkora jelet, hogy rendesen meghajtsa. Építeni kéne elé, mondjuk egy ECC82-vel, de ekkora anódfeszről inkább 88-cal egy 2-3 szoros erősítésű fokozatot. Ilyenkor sajnos ez egyik legjobb jellemzője veszik el ennek az erősítőnek, az egyszerűsége. A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
Érzékenyebb, minőségi füles segít...
Jó estét.
A anódfeszültség emelése egy próbát megér , vagy előerősítő a teló elé cd -nél nem kell. Vagy ez: A hozzászólás módosítva: Jún 23, 2014
Köszi ezt mindenképp megpróbálom.
Amúgy a fejhallgató egy Pioneer HDj 1000-es ![]()
Szia, Wima nevezetű kondikat tudtam vásárolni, az értékük stimmel. Arra gondoltam hogy ha működőképes lesz, akkor talán érdemes is lenne kicserélni a készülékben található összes kondenzátort. Írd meg légyszíves ha ezt másképp gondolod. Sajnos ma húzós volt a napom de mindjárt nekiállok..
Szia!
A Wima kondik jók, főleg az MKP típusok, elég jó hangot tudnak produkálni. (Mondjuk az olajpapír jobb, de ezt majd csak később ha már jó az erősítő és szeretnéd tuningolni. ![]() Igen amit bta kolléga linkelt hangsugárzót az egy kis tölcséres hangsugárzó, ezek a legérzékenyebb legnagyobb hangerőt produkáló hangsugárzó típusok. ![]() Hogyhogy nem működik a kis EAG? Mi baja van?
Szia, köszi hogy hozzászóltál, megfogadom a tanácsod, cserélni fogom, ennyit még kap tőlem a masina..
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]()
Igazán nincs mit, újítsd fel szépen lépésről lépésre ezeket a készülékeket, és sokáig meg fogják hálálni azzal, hogy jól működnek. Sokat tanulhatsz egy ilyen felújításból. Ha megismered a lelki világát, akkor megérted a működését is. Az a Yaxley-s hangerőszabályzó meg egy nagyon jó dolog, én is olyat használok.
![]() ![]() ![]() A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
Ma haladtam a Gi-30-al.
Eddig így néz ki.
Nem fog az a toroid ott alapzajt okozni ?
Leteszteltem és nem okoz alapzajt
A javított oldalnál (a csőizzás miatt) esetlegesen próbálhatod a szimmetriát beállítani.... ezt meg tudod tenni az R14 es trimmerpotival. Az R22-R23 ellenállásokat cseréld ki 1Ohm 5W (a mérés miatt egyszerűbbé teszi a kiértékelést) értékűre, és ezeken a műszereddel mérned kell milivoltos állásban kb:15-75mV-ot.. ez egyben a nyugalmi árama az adott csőnek. Ha az amit mérsz mindkét csőnél kb: 25-35mV, és ha ezt egyformára tudod állítani a trimmerrel akkor jó, és a búgás is csökkenhet az asszimmetria miatt. Természetesen a kondenzátorok ellenőrzése, ill. cseréje mindenképp szükséges.
A hozzászólás módosítva: Jún 24, 2014
Én már fejlesztem az elő erősítő fokozatot hozzá, hogy bármi meg tudja hajtani.
2-3x os fesz erősítés ecc88-al.
Már csak valami ehhez való tápot kell csinálnom
![]()
Rászántam pár órát, a ma megvásárolt kondikat belepakoltam, a C1-es C4-es kondik cseréje után figyeltem fel hogy eltűnt a búgás.
![]()
Sziasztok! A mellékelt kapcsolásban az anódáram állító trimmerek kb hány kohm-os ellenállással kapcsolódnak a földre? (R45) Én nem tettem oda semmit, de néha olyat produkál hogy elhalkul és ha megpiszkálom a potit vagy akár csak csavarhúzóval hozzá érek akkor "helyre ugrik". (Mondjuk tény hogy a potik is elég silány bontott példányok)
Annak az ellenállásnak a szerepe, hogy a rács előfeszültséget ne lehessen 0 V -ig leszabályozni. Mondjuk, a végcsöveknek nem tesz jót, ha alacsony a negatív rácsfeszültség, A osztályba úgysem akarod beállítani.
Ha az R45 -nek egy 22 kohmot teszel, a rácsfeszültséget kb. 22 - 70 V között tudod szabályozni, és az osztón átfolyó áram is kevesebb, a potik sem lesznek annyira kényesek.
Köszi szépen! Már be is építettem és valóban stabilabbnak mutatkozik. Megmértem és kb -55, -56V-ot mérek mind a két oldalon. Mondjuk nem tudományosan állítom, hanem úgy hogy leveszem a hangerőt és "megkeresem" a búgásminimumot. Van egy pont ahol szinte semmi sustorgás nem hallatszik. Ez a pont ennél az értéknél adódott.
![]() A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Rendben akkor majd az EAG-t is előkaparom, köszi szépen, jól esik a pozitív hozzáállásotok és a segítőkészségetek. A Priboy szépen szól, meg vagyok lepődve a hangján, egyrészt fura hogy csak 2*50 elvileg (ezt nem is értem), másfelől eléggé van dinamika.
![]() ![]()
Így van ásd csak elő, legyen jó az is.
![]() Itt az enyém is, ez egy sztereósított EAG AE-782/A típus, ez sem picike méret. Ez ugyan "csak" 2x12W-os, de bőven elég. Mutatok néhány képet róla, szépen működik már, még be kéne dobozolni valami jó kis masszív dobozba. Gondolkodom az álló kivitelen. A hozzászólás módosítva: Jún 25, 2014
Csöves betegség? Inkább mondanám tisztán látásnak.
![]() ![]() Idézet: „úgy látom Te is elkaptad a csöves-betegséget, mint itt közülünk sokan...” Na igen.. ![]() ![]()
Tegnap nekiálltam rendezgetni a csöveimet, és rájöttem, hogy rengeteg PCL 85-86-om van.
SE vagy PP végfokhoz tudnátok adni valami kimenő trafó készítési útmutatót ? Milyen vas kell, tekercselés stb.
Már kísérleteztek itt ezekkel a csövekkel elég sokan. A 86-os hangerősítőként ajánlott. A 85-ös meg impulzus üzemű(eredetileg függőleges eltérítésre TV-ben). Munkapontot sajnos szerkeszteni kell. 86-ból érdemes készíteni. SE kapcsolás valamelyik TV vagy rádió rajza alapján. PP a Budapest rádió alapján, mert egy "lebutított" EL 84 és fél ECC 83-at tartalmaz. 85-el kísérletezett itt valaki, de nem vált be. SE trafóként keresel VT Cleopátra rádió hálózatit, átlemezeled, majd a primer a 220-as rész. PP trafónál meg elektroncsöves VT, vagy bolgár rádió hálózati trafóját ajánlom kezdéshez. Egyébként Magyari Béla igen vaskos Zsebkönyvében van trafó leírás, vagy Kádár Géza Hangerősítők könyvében is van.
Szia,
CIROKL picasa-ján minden igényt kielégítő dokumentáció van a CHZ féle sokak által utánépített kiforrott PCL86 PP-hez. Ez a konstrukció tuti befutó! üdv.
PCL85-ből többek tapasztalata szerint PP-t érdemes készíteni, SE-ben nem szól olyan jól.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |