Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Autóelektronika
Témaindító: sufni-tunning, idő: Ápr 19, 2008
Témakörök:
Az ablakoknak meg kellene tanítani a véghelyzetet. Próbáld meg, hogy felhúzod az ablakot, gombot pedig nyomva tartod pár másodpercig. Utána ugyanez lefelé is. Hátha segít. Nem tudom, hogy fordéknál ez pontosan hogyan működik, de egy próbát megér.
Lefelé nem kellett megtanítani, csak felfelé, és közben sikerült rákeresnem, de úgy kellett betanítani, ahogyan írtad és sikerült is. Köszi!
A testet megkapja 2-3 Ohm ellenállása van akkutól a ködfény csatlakozójáig, a pozitívval van a gond. A kapcsolója direktbe kapcsolja a 12V-ot a ködfényre, vagy relén keresztül?
A 2-3 Ω rengeteg,csak számolj utána, 3 A-es terhelésnél mekkora feszültség esik rajta....
Lenne egy kérdésem.Vettem egy ködlámpát a suzuki swift gts-be.És vettem hozzá 100 wattos izzót is.Lehet úgy csinálni hogy kapcsoló,utána relé,relé pedig egy 15 (vagy nagyobb) amperes biztin keresztül közvetlen az aksiról kapná az áramot?
Köszi!!
Ezt csak így lehet megoldani.A kapcsoló sem bírná sokáig a 2x100 W-ot.plusz a vékony vezetékeken is jelentős melegedés lépne fel.(ekkora ködlámpateljeítménnyel fölszárad előtted az út
![]()
Nem tudom, megnézted-e, hogy mekkora izzó való abba a lámpatestbe? Mert a 100 W- hoz rendes hűtés kell. Ha nem belevaló, kifakul a foncsor és elolvad a műanyag burkolat.
Hali!
Nem szedtem még szét az új ködlámpát de azt mondta a boltban a főnök (ismerősöm) hogy a belseje fém (krómozott) elől pedig szemmel és koppintással érezhető hogy üveg. De viszont a hűtés hogy oldható meg? Köszi a hsz-t!
Általában valahová rá van írva a lámpatestre, hogy mekkora teljesítményű izzó való bele. Annál nagyobbat nem érdemes belerakni, mert csak tönkreteszi a lámpát. Hiába fém a belseje, az is bemattul a túl nagy teljesítményű izzótól, vagy akár a krómozott réteg is lepattoghat.
Értem!
Akkor jó lesz a pincében a szerelő padomhoz az izzó ![]() Alubordával megspékelve. A hozzászólás módosítva: Aug 3, 2014
Nagyjából sehogy... A hűtése a gyári kialakításon múlik. Egyébként a foglalatot és a belső kábelezést is pillanatok alatt szét tudja olvasztani egy túl nagy izzó.
Nem volt időm ma ránézi,de azt tudom hogy a befogatás sajnos nem egyezik a gyárival.Az 4 rugós (állítható szögű) volt.Ez pedig csak simán egy füles és van hozzá egy könyök idom.Nem tudom még hogy rakom be.De majd meglátom holnap.
Szia! A neten sok mindenre választ kapnál a kérdéseidre és az ide vonatkozó izzók teljesítményére és betűjeleire is amiket be lehet építeni a foglalatokba. Ha ettől eltérő értékeket alkalmazol nem csak magaddal fogsz "kitolni", hanem a szemben jövőkkel is, vagy majd nem kell csodálkozni azon, hogy nem veszik le a reflektoruk fényét a Tiéddel szemben. Sok az a 100W fényerőben és teljesítményben is egy szgk.-nál abban a búrában amit lehet hozzá kapni. Ha a hozzávaló izzót építed be hosszú életű lámpád lesz és remélhetőleg keveset kell majd használni a funkciója miatt.
![]()
Sziasztok!
Elektronikus indexrelének mekkora nyugalmi áramfelvétele lehet? Utólag lett beépítve egy keleti kocsiba egy F Astra index reléje és mivel sokallom a nyugalmi áramfelvételét a kocsinak most keresem a lehetséges "bűnösöket". UAA1041 - es IC van az indexrelében. Köszönöm!
Húzd le róla a drótokat, és figyeld az áramfelvétel változását.
Az index relének nulla az áramfelvétele kikapcsolt állapotban.
Nekem keleti autóm van (Lada) és ott ráadott gyújtásnál kb. 3A-es a nyugalmi áram. Én is utánanéztem, hogy miért, és kiderült, hagy a generátor gerjesztőtekercse van már álló motornál is áram alatt. Nálam ez relén keresztül kapja, így a biztik kiszedésekor és ott áram méréskor nem is látszott, csak abból jöttem rá, hogy az egyik bizti ki/be rakásánál egy relé is kattog és a gerjesztő áram nem megy keresztül biztosítékon.
A hozzászólás módosítva: Aug 6, 2014
Még csoda, hogy van gerjesztés a generátornál. Az lenne a gáz, ha nem lenne.
![]() Annak az indexrelének meg max pár mA áramfelvétele lehet. De nem értem mi a gond? Az csak gyújtásnál kap áramot, akkor meg általában jár a motor, nem számít az áramfelvétele annak a relének.
Hát csak ráérne akkor áramot adni neki, amikor már hajtja a motor. Vagy ez ilyen előmelegítés is, hátha befagyott? (pl. Szibéria)
![]()
Szia! Az nem a gyújtás áramfelvétele volna? A trafó nyugalmi áramfelvétele kb. ennyi szokott lenni de az elektronikus gyújtó egységé (inverteres) is ezen a határon mozog. A generátor gerjesztés a PC 702 relé feladata volna.
![]()
És hogy veszi észre, hogy jár a motor? Azt abból nézték karburátoros autónál, hogy elindult a töltés. Töltés elindulásához meg kell a gerjesztés. Bár kifinomultabb szerkezeteknél csak egy kis előgerjesztést kapott a generátor a töltésjelző izzón keresztül, amivel már fel tudott gerjedni, és a teljes gerjesztőáramot már sajátmagának állította elő.
A fesszabályzó feladata, hogy észrevegye a motor indulását. Az "előgerjesztés t" a visszamaradt (remanens) mágnesesség adja.
A szabályzó feladata a szabályzás, semmi köze ahhoz, hogy a motor jár vagy sem. A szabályzó mindig úgy vezérli a gerjesztést, hogy a generátor kimenő feszültsége a beállított értékű legyen. Hogy ez teljesüljön, ahhoz persze kell megfelelő fordulatszámú forgás is, de a szabályzót az nem érdekli.
A felgerjedéshez valóban sokszor elég a remanens mágnesesség is, de lágyvasról lévén szó a remanens mágnesesség idővel csökken, és néhány napi állás után már esetleg csak nagy fordulaton lenne elég a felgerjedéshez. Ezért adnak egy előgerjesztést a töltésjelző izzón keresztül, amivel már alapjáraton is, esetleg picivel afelett felgerjed a generátor. Az említett Ladanál viszont - de ez nem csak keleti elgondolás, mert volt olyan Citroen is - a teljes gerjesztőáram folyt végig a generátoron, amíg nem járt a motor, nem csak egy kismértékű előgerjesztés.
Köszi, tudom hogyan működik kb 6 évet szántam rá
![]()
Akkor miért írsz olyat, amiből az jön le, hogy nem tudod?
Nem írtam olyat
![]() A hozzászólás módosítva: Aug 7, 2014
Idézet: „A motor hajtja a generátort, a fordulatszám függvényében szabályozza a feszültséget, illetve a gerjesztést is a " fesszabályzó” Nem, a fordulatszám nem bemenő paramétere a szabályzónak. A szabályzónak egyetlen bemenő jele van, mégpedig a generátor kimenő feszültsége. A szabályzó csak ezt a feszültséget figyeli, és akkorára állítja a gerjesztő áramot, hogy a kívánt értékű legyen a kimenő feszültség FÜGGETLENÜL a fordulatszámtól és a terheléstől.
Tulajdonképpen ugyan azt írtuk csak félreértettük a dolgot. A fordulatszám függvényét az állandó kimeneti feszre gondoltam. Tehát minegy mennyit pörög
![]()
Sziasztok!
Van egy Opel Astra H autom es vettem bele LED "egöket" belsö vilagitasnak. Az egyik problemam, hogy a csomagtartoban ha kicserelem akkor villog gyorsan parszor a led es lekapcsol. Mas foglalatban (kesztütarto, terkepolvaso) jol müködik, tehat nem a led hibas. A sima izzo az jol müködik. A masik gondom, hogy elöl a közepsö olvasolampa folyamatosan vilagit a Leddel (csak este latszik, akkor is csak nagyon gyangen, de vilagit). Gondolom a sima izzonal ez nem latszott. Ha multimeterrel megmerem 2,2V merek allandoan. Ezzel erdemes foglalkozni? Meritheti ez az akkut? Sajnos volt olyan problemam a kocsival, hogy gyorsan merült az akku :/ A csomagtartoban viszont ha mertem egeszen erdekesen kicsi feszültsegeket mertem. Teljesen mast mint elöl az autoban. Ez mitöl van? Gondolom ez az oka, h nem müködik rendesen a led.... Nagyon nem vagyok jaratos a temaban (gondolom ez latszik ![]() ![]() |
Bejelentkezés
Hirdetés |