Fórum témák
» Több friss téma |
Köbzoli-nak igaza van!
DE! Saját felelősségre Mindenki azt csinál amit akar. Én is javítottam már jópár váltót, de természetesen tartom is a hátam miattuk, ha netán valami probléma adódna, mivel az ördög nem alszik! Mindenkinek saját szíve joga, hogy mibe fog bele, de amúgy zárójelbe én is osztom a véleményét, még ha nem is teszek úgy sokszor.
Sziasztok! Nem szeretnék vitába folyni, ezèrt szerintem zárjuk le ezt a kinek miben van igaza témát. Ha a váltó meghibásodik, zárja a fékeket, és hibára leáll. Nyilván nem az emelő körben van, amiben jelen esetben nincs is váltó. És ami a legszebb az egészbe, hogy nem nagyon lesznek beépítve a továbbiakban. Üdv
Jutottál már valamire a mérés terén? Megvan már a hőmérési pont?
Sziasztok!
Az normális, hogy egy egyfázisú frekvencia váltó leveri bekapcsoláskor a FI relét?
Szia!
Akkor normális, ha a rákötött motor zárlatos vagy maga a frekiváltó.
Üdv! Igen, lehetséges. A váltó bemenetén olyan szűrőkomplexum van, ami egy érzékenyebb védőrelét működtet. 30mA-ossal szinte biztosan nem tud együttműködni pl.
Ha áram alá helyezéskor lemegy egyből, akkor az a helyzet, amit írtam. Ha csak indításkor, akkor valószínűbb kadarist fórumtárs tippje. A hozzászólás módosítva: Nov 9, 2014
Köszönöm a segítséget. Közben a barátom (google) megmondta a tutit. Normális, van speciális FI relé direkt frekiváltókhoz.
Sziasztok!
Ugyan nem frekvenciaváltó, de jobb topikot nem találtam. Hozzájutottam 8db IPM modulhoz. 6MBP50RA060-01 típusúak. Szeretném kipróbálni őket, de idáig nem sikerült. Ebben a Bővebben: Link pdf-ben találtam bekötési rajzot. Az összes VCC pontot egy tápfeszre kötöttem (15V DC). A Vin lábakara pedig raktam a gyári rajzon szereplő felhúzóellenállást. Na most az U,V,W lábakon bármit csinálok csak a 0V feszültség mérhető. (mintha az alsó IGBT sor vezérelve lenne. Ha valaki találkozott már ilyen modullal, akkor kérem segítsen, hogy hogyan tudom egyesével kipróbálni a benne levő IGBT-ket. Köszi
Belekukkantottam az adatlapba és találtam egy olyan részt az 56. oldalon, hogy:
"2 Important points 2.1 Control power supply units As control power supply units, insulated power supply units of four (4) systems in total, that is, three (3) on the upper arm side and one (1) on the lower arm side, are needed as shown in typical application circuits." Amit konyhanyelven úgy értelmezek, hogy négy független tápegységre van szükség a vezérléshez. Három a felső oldali részhez és egy az alsó oldalhoz.
Szerintem csak az eredeti 3 fázisú működés miatt van szükség a 4 külön tápfeszültségre,de ez csak feltételezés...
Szia!
Az előzőekben leírtakban lehet az igazság, mert valóban négy független gate-driver táp kell, amelyek galvanikusan függetlenek egymástól.
Igazatok volt!
Megpróbáltam 4 külön 15V-os táppal, és sikerült működésre bírni. Szerintetek az korrekt mérési mód lenne, ha az erősáramú rész pozitv tápfeszültsége és az U,V,W pontok közé valamint az erősáramú GND és az U,V,W pontok közé egy-egy 10ohm /50W ellenállást tennék és azon mérném jel felfutási idejét? A tápfesz itt 24V lenne.
Azt szeretném megkérdezni pontosabban tájékozodni szeretnék, nagy alázattal (nem értek a számteitástechnikához) hogy egy 3f-u 1200w-os 1400-as fordulatu aszinkron motor fordulatszámváltoztatásához milyen fekvenciaváltó kell, fémesztergályozásról van szó, ékszijjal közvetlenül hajtja a főorsót. Az alacsonyabb fordulaton is kellene a nagyobb nyomaték.Az új mennyibe kerülne s érdemes-e használtat venni? Egy egyszerübb beüzemelése is programozást kiván?
Üdv!
Nincsenek csodák. A motorodnak pontosan akkora lesz a nyomatéka kis fordulaton, mint nagyon. Ha az kell, hogy direkt hajtásban is meglegyen a kívánt erő, akkor nagy motor, nagy frekiváltó szükséges. A mechanikai áttételt nem lehet érdemi forgácsoló munkánál megkerülni. Ha csak "smirglizni" kell az anyagot, akkor megfelel a frekiváltós hajtás szabályozás. Érdemes használtat venni és amennyiben nem csapnak be, jól is jársz vele. A frekiváltók egy része viszonylag egyszerűen programozható, nagyobb része meg igen bonyolultan, emezekhez képest.
Nagyon köszönöm Orbán József gyors preciz válaszát, és még ha szabadna arra kérnélek irányits valamilyen frekiváltós internetes oldalra ahol fel tudnám valamilyen fokon frissiteni a villamos gépek tantárgyon belül tanult(50 éve) aszinkron gépek üzemeltetését,én még kördiagramot tanultam. előre is köszönöm, üdvözlet.
Üdv!
Ismer valaki a startvert ic5 frekiváltóhoz valami pc-s konfigurálóprogramot? Valami olyanra gondolok mint a danfoss MCT10.
Alacsony fordulatnál, nyomatékszabályzáshoz olyan invertert kell hogy beszerezz, amely tudja a vektoros szabályzàst. Lényege az, hogy alacsony fordulaton is, a motor közel a névleges, vagy nagyobb árammal megy. Ha jó ár-érték arányú invertert szeretnél, ajánlanám a Bonfiglioli vectron aglie inverterszériáját.
Sziasztok!
Egy ismerősömnek frekvenciaváltóra lenne szüksége. Egy adott centrifugához kell, amit 0-ról 500 1/p-es fordulattal kell meghajtania, tetszőlegesen szabályozva. A motor 380V-os, 800 1/p-es fordulatú. (Ékszíjas hajtással a felére csökkenti.) Ezt kellene szabályozni. Teljesítményt még nem mondott, de nem több szerintem 1kW-nál. Egyetlen macera van, hogy nincs 3 fázis, csak egy mezei 220V-os huzal jön náluk a telekre. Van 1 fázisú frekvenciaváltó 3 fázisú motorhoz? Milyen (lehetőleg használt) típust ajánlotok? A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Idézet: „Van 1 fázisú frekvenciaváltó 3 fázisú motorhoz? Milyen (lehetőleg használt) típust ajánlotok?” Hogyne lenne! Azt a típust ajánlanám, amit a legolcsóbban megkapsz, erre a célra a legegyszerűbb is megteszi. Természetesen a beépített potméter egyszerűsíti a felhasználást, valami olcsó kínai, vagy egyéb. Meg kell nézni, pontosan mekkora az a motor, mert a frekiváltó ára ugrásszerűen változhat a teljesítményével. A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2014
Köszi.
![]() A legolcsóbb frekvenciaváltók is szinuszjelet küldenek a motorra, vagy trapézjelet?
Egyik se küld színuszjelet, négyszöget küld, PWM-et. Az áram lesz nagyjából színuszos, ami kialakul.
Értem.
![]()
Sziasztok.
Kellemes karácsonyi ünnepeket minden kedves fórumtagnak!! Lenne egy kérdésem vill motor-al kapcsán. A képen ugye jól látni hogy mi a különbség teljesitményben és fordulatban egy motornál 50 és 60Hz esetén. A kérdésem hogy egy ilyen 3 fázisú motor esetén ha freki váltóról hajtjuk meg (3x230v)akkor is hozza ezt a fordulatszámbeli és teljesitménybeli többletet? Freki váltó A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2014
Szia!
Neked is Boldog Karácsonyt! ![]() Igen, hozza azt a különbséget, rajta van az adatlapján is.
A 60 Hz-hez nagyobb faszültség tartozik, ezt ne felejtsd el belekalkulálni.
Igen,az előző képen (adat tábla) látni is hogy 400v fölött 60Hz nél irja azt az emelt fordulatot és a teljesitmény többletet,na de a jobb oldali adatok csakis akkor érvényesek ha a motor csillagba van kötve,és ugye csillagba kell hogy legyen 400V nál,szerintem ha a kötés marad deltába és úgy változik a Hz 50-ről 60-ra akkor ugyan az a teljesitménytöblet meglesz mint a jöbb oldalon látható,az az 2,5Kw.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2014
A jobb oldali adatok akkor érvényesek, ha a 60Hz, 460V, csillag követelmények teljesülnek. Tehát mind együtt.
Igy van,csillagba van és 400 helyett 460v ot kapnak a tekercsek,na de ha deltába van és 230 helyett 250v ot kapnak a tekercsek és 60Hz-et akkor szerintem ugyan úgy megvan a teljesitmény többlet.
Üdv mindenkinek
Kicsit megállt ez az oldal,de remélem még páran olvassák.Hozzájutottam egy hibás j1000 4kW-os frekiváltóhoz,miután lemondtak róla.A bölcs gyártó nem sokat gondolkodott a javíthatóságán,sőt kifejezetten törekedett az ellenkezőjére,így lett egy csúcstechnikájú eldobható berendezés belőle.Gyakorlatilag igencsak szétégett: IGBT modul felrobbant,áramfigyelő smd-k szintén,ebből kifolyólag egy jó néhány védődióda,zenerek ,2db félhídmeghajtó és ezeket meghajtó cmos bufferek .Ezeket a problémákat mind megoldottam,a processzor része működik szerencsére optókon keresztül kommunikál sorosan a teljesítmény résszel,egy kis furfangos vastagréteg áramkörön keresztül a kép bal sarkában a kis fekete szerkezet.Típusa VL1102-01R-01 ,semmilyen adatot nem találok róla a neten,csak egy kínai eladónál láttam,de csak hasonlót.Könnyen megeshet,valamilyen hardver kulcs.Örülnék ha valaki tudná hol találnék adatlapot hozzá,hol lehetne hozzájutni,vagy legalább egyáltalán mi ez. |
Bejelentkezés
Hirdetés |