Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » FM adó kapcsolások kérdések
Lapozás: OK   94 / 107
(#) pucuka válasza Gab77 hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

A sztereó kóder nem tud semmit kezdeni az RDS jellel. Neki két hangcsatornára van bemenete. A kódernek kell lenni külön RDS bemenete, amiről a kóder (ha olyan) elintézheti a járulékos modulációt. Az RDS jelet, egy 57 kHz-es segédvivőre modulálják, a kódernek a sztereó kódolással együtt ezt is intéznie kell. Mivel ez az információ független a hanganyagtól a kódernek külön bemeneten kell megkapnia, és ezzel együtt állítja elő a multiplex jelet. Persze a dekóderből is külön csatlakozón jön ki, amit aztán felhasználnak a kijelzéshez. Lehet, hogy van olyan speciális hangkártya, ami elő tudja állítani ezt a MUX -ot, de még nem láttam ilyet.
Tehát az "átlövőnek" eleve egy már összerakott MUX -ot kell adni, vagy külön, a hangbemenetek mellett kell lenni RDS bemenetnek.
Ha RF transmitterre gondolsz, annak a kóder el tudja intézni az RDS jel modulációját is, ha valahonnan megkapja. Pl. USB -n keresztül, már megoldható.
A hozzászólás módosítva: Máj 2, 2015
(#) Gab77 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Értem én amit leírtál!

No, de a stereo tool, eleve előállitja a stereót és rds-t és ezt egy mono rádió adóra(transmittere) kötve már mennie is kellene nem?!

Szóval én itt azt firtatom, hogy ez egy stereo gyári kis tranzmitter amit linkeltem és hogyan megyen át az adóra a pc-böl az rds ha már eleve az adóban stereó coder van a monó adó elött???! Érted amit probálok neked elmagyarázni szájba rágosan?

Attól tartok, Te nem érted.
Az URH műsorszóró vevőnek ahhoz, hogy szabványosan dekódolni tudja, az RDS jelet. a transzmitter kódolójának össze kell állítania a szabványos MUX jelet. Ezek: jobb, és bal hangcsatorna, (ha ugyanaz, akkor mono) és az RDS jel. A kóder előállítja a jobb, bal csatorna összegét, különbségét, a 19, és 57 KHz segédvivőt, valamint a 38 kHz et, amit azonban nem sugároz ki. Ezeket 76 kHz ből, osztással állítja elő. A 38 kHz -et megmodulálja a különbségi jellel, az 57 kHz et az RDS -el.
Ha a transzmitter digitális jelet kap, (USB) az tartalmazhatja az RDS infót is. Ezt dekódolni kell, analóg jellé alakítani, amivel a transzmitter kódolója boldogulni tud.
Ha csak a két hangcsatorna analóg jele áll rendelkezésre, (PC hangkártya kimenete) abból nem lesz RDS.
(#) Gab77 válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Jól elbeszélünk egymás mellett!
De ezért kösz!

Amugy már leírtad a választ ha ez igy van a srác kamuzik azon az oldalon...

"Ha csak a két hangcsatorna analóg jele áll rendelkezésre, (PC hangkártya kimenete) abból nem lesz RDS."

A gyári kis transmitteren csak egy stereó (analog) jack bemenet van... Így akkor kamu ezek szerint.

Az RDS kóderek, dekóderek általában egy külön spec mikrovezérlők.
(#) HA5AWS válasza Gab77 hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Szia!
Nem vagyok egy angol tudor, de a program leírásából annyi jött le, hogy egy egyszerű FM-ben modulálható adó egységet kell a kimenetre rákötni, és a többit a program elintézi. Persze némi kritériumoknak a modulátornak meg kell felelni, pl. a modulációs sávszélesség elegendő kell legyen. A program a teljes MPX jelet előállítja pilottal RDS jellel mindennel együtt ezzel neked nincs dolgod.
Üdv: Gábor
(#) pucuka válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Na ja, és hogyan, hol jön ki a PC ből az MPX?
(#) HA5AWS válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Szia!
A mai hangkártyák képesek előállítani hangot nem csak 20 kHz-ig.
(#) pucuka válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Specális hangkártyák lehet, de egy nem túl régi alaplapi hangkártya bemenetén, kimenetén (AC97) digitális szűrő van, Bár lehet, hogy ezt meg lehet hágni programmból.
(#) HA5AWS válasza pucuka hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Szia!
Ahogy mondod, ami digitálisan be van állítva az meg is kerülhető.
A leírás szerint 192 Khz-es hangkártya jó a feladatra.
"FM transmitter features
Stereo Tool can generate an MPX signal, including stereo and RDS data, which can be sent to the FM transmitter using a good quality 192 kHz capable sound card. No separate hardware stereo coder or hardware RDS encoder is needed."
(#) Gab77 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

No, látom te érted mit gagyogtam! ;D

Ezt le is vágtam én is a stereo tool leírásbol!
De amit linkeltem oldalt az számomra érthetetlen, mivel az nem egy sima mono pll vezérlésű adó!
Hanem már stereó eleve, és ugye a bemenetére stereó analog jel mehet.
Ezért nem értettem hogyan oldotta meg a srác vele az rds-t stereo tollal!

Szia!
Sajnos mint az előbb írtam angol tudásom nagyon gyenge. Gondolom az FM transmitter részből csak a PLL-es adót használja az MPX enkóder nélkül.
Kis belenyúlással megoldható.
(#) Gab77 válasza HA5AWS hozzászólására (») Máj 2, 2015 /

Aham, kapisgálom!
Leköthette a gyári stereó coder kimenetét a kis adóban és a helyére egy kis koaxal bevezette az mpx jelet ami a pc-böl kijön.
No, majd megprobálom én is hátha össze jön.
Kösz a választ!

Szia!
Sok sikert, az eredmény majd érdekelne!
(#) Gab77 hozzászólása Máj 2, 2015 /

Ok!, és köszi

Itt van google forditóval is az oldal, sajna nem tom hogy kell itt linkelni, de kimásolva megyen.

Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 3, 2015
(#) moderboy válasza moderboy hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Senki?
(#) pucuka válasza moderboy hozzászólására (») Máj 4, 2015 /

Milyen válaszra vársz? Ez egy nagyon jó, lineáris erősítő 0,1 - 5,5 GHz között. Biztos, nem is olcsó. Arra a feladatra amire szánod, teljesen felesleges, bár alkalmas, problémáid is lehetnek a nagy sávszélességgel. Egy jobb RF tranzisztorral akár jobb eredményt is elérhetsz.
(#) csabagalcsaba hozzászólása Máj 27, 2015 /

Üdv mindenkinek!

Megépítettem ezt az adót. Tudom, elég gagyi és mászkálós a frekvenciája de ha ebből valami értékelhető teljesítményt sikerülne kicsikarni, akkor tervbe van véve egy stabilabb működésű kavicsos adó. Ha a lakásban üzemel a ház környékén 30 méteres körzetben ad max.
És annak a varicap diódának elég furcsa elhelyezése van ott az elején, nem?
A végtranzisztor nem igazán melegszik, hanem inkább csak az utolsó előtti.
Gondolom az egyes fokozatok összehangolatlansága a probléma. Olvastam a PLL ről, hogy avval lehetne összehangolni. Ez pontosan micsoda és hogyan kell használni? Tudnátok ebben segíteni?
A hozzászólás módosítva: Máj 27, 2015
(#) Mzolee válasza Novak hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Gyári minőségben összehoztad, tisztelet érte! Cikk gondolom nem lesz belőle, de a dokumentációra szerintem nem csak én lennék kíváncsi.
(#) fecameca válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Volt róla részletesebb leírás? Mert ha én e rajz alapján összeraknám, biztos, hogy nem az lenne belőle,amit szeretnék. 1. Furcsa, hogy 3,5 Wattos adót épít valaki kvarc oszci nélkül. 2. Az is furcsa, hogy a varicap nem kap DC előfeszültséget, mindkét irányban átmegy rajta a hangfreki. Ezek után azt sem lehet eldönteni, milyen frekvenciára készült? Ha jól látom ottan 5 db rezgőkört kellene pontosan azonos frekvenciára behangolnod. Viszont úgy kellett volna megépítened a kapcsolást, hogy azok egyáltalán ne hathassanak egymásra. Minden fokozatot, és minden tekercset teljesen árnyékolni kellene. Azután a tranzisztorok. Ekkora teljesítményre már valamilyen BLY, vagy hasonló adótranzisztorok kellenének. Ha nincs SWR mérő műszered, az antennára sem tudod kihangolni a kimenetet. A BRG adók hangolási technológiája úgy írta le, az összes kört áram maximumra kellett csak hangolni. De ha még a frekvenciát sem tudod, mit akarsz egy PLL-el? Bár én sem tudom a műsorvevő rádiók sztereó dekóderén és egy két érdekes szinkrodin vevőn kívül mi tartalmaz olyat? Végül is 3 Wattal már elég nagy távolságot át lehetne hidalni, a te 30 m-ed arra utal, hogy ott max. az oszcillátor megy, a többi fokozat nem erősít. Építesz egy feszültségkétszerezőt 2 diódával, és 2db 10-20 nF kondenzátorral, ezt tedd a multimétered DC bemenetére, ha nincsen csővoltmérőd egy nagyfrekvenciás mérőfejjel. Ezzel már indikálni lehet a fokozatonkénti erősítést. De ha már egy kicsit gerjed benne valami, akkor minden bukott. Azt is tudni kellene valahonnan, ha nincsen kéznél spektrum analizátor. Furcsán viselkedik hangolás közben, vagy fura hangok jönnek a vételére szolgáló vevőben, stb.
(#) pucuka válasza fecameca hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Idézet:
„1. Furcsa, hogy 3,5 Wattos adót épít valaki kvarc oszci nélkül.”

1926 óta nem lehet adóberendezést kvarcvezérlés nélkül építeni.
Idézet:
„Bár én sem tudom a műsorvevő rádiók sztereó dekóderén és egy két érdekes szinkrodin vevőn kívül mi tartalmaz olyat?”

Az összes korszerű digitális hangolású rádióberendezés, még műsorvevő is. Ha az adó nem kvarcvezérlésű, a találkozásuk is csak véletlen szerű.
(#) Fantasy válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

Üdv.
Ezt kísérletképpen megépítettem én is, működött, még pár utcával odébb is, gp antennával.
Az oszcillátora instabil, a Q5 tranzisztor 2n3553 elég jól melegszik, de a 3,5W-ot nem tudta, az biztos. Összességében kísérletezés céljára jó, amúgy nem érdemes erőltetni ezt a kapcsolást.
Ennél lényegesen jobb minőségűt lehet építeni az alkatrészek egy részének felhasználásával, egy másik kapcsolási rajzban.
(#) pucuka válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 27, 2015 /

A kvarcvezérlés hiányának semmi köze a kimeneti teljesítmény hiányának.
Idézet:
„lakásban üzemel a ház környékén 30 méteres körzetben ad max.”

Ad az jóval nagyobb körzetben, csak az érzéketlen vevőddel nem tudod fogni, attól még mást bőven zavarhat Különös tekintettel arra, hogy a "C" osztályú végfok után nincs harmonikus szűrő.
A többit fecameca leírta.
(#) csabagalcsaba válasza fecameca hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Üdv!
Az alkatrészek elhelyezése biztosan jó, mert a megadott panelrajzot csináltam meg hozzá.
De itt nem is ennek az áramkörnek az életre keltése lenne a cél, mert tudom, hogy ez egy elég kókány BT. kapcsolás. Hanem jó lenne építeni egy kvarcos, IC vel működő adót. Utána ha az már működik arra lehet egy RF végfokot illeszteni, nem?
Ilyen IC-s kapcsolást tudnátok-e ajánlani ami már bevált és lehet is hozzá kapni IC-t?
BA1404 jó lenne csak nehéz beszerezni.
MAX2606 is jó lenne, be is tudom szerezni, csak az a baj, hogy csak SMD ben van. Ha nagyon muszáj megcsinálom neki a panelt , de ha tudtok jobbat azt megköszönném.
(#) fecameca válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Erre kellene rákérdezni, vajon mit épített bele, az illető, mert itt csak a fénykép van, tovább erősíteni talán nem lenne már olyan nagy kunszt. Rádióamatőr irodalom tele van végfokokkal. Őszintén én még semmi ilyent nem építettem, csak gyáriakat javítottam, azok is valamikor a hőskorban még el-el romlottak, de az újabbak, pl. Motorolák már soha.
(#) zoli200 válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Itt kapsz,csak 1-2 hét az érkezés.IC
A hozzászólás módosítva: Máj 28, 2015
(#) csabagalcsaba válasza Novak hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Üdv!
Tudnál nekem erről valami leírást és kapcsolási rajzot küldeni? Ha jól értem a PIC-el 5 különböző frekit csinálsz és azt adod a másik IC-nek? Ezt a frekit elő lehetne állítani egyéb kvarcoszcillátorral is?
Köszi!
(#) csabagalcsaba válasza zoli200 hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Köszi!
Lehet hogy igénybe fogom venni.
(#) pucuka válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Kvarcoszcillátorral csak egy frekit tudsz előállítani. Ahhoz pedig egy speciális frekvenciára készített kvarc kell, amiinek valamelyik harmonikusa pont a műsorszóró sávba esik. (pontosabban a KF frekvenciájával feljebb)
A PLL alapelve az, hogy egy szabadon futó oszcillátor frekvenciáját a fáziszárt hurokkal egy kvarcoszcillátor frekvenciájához rendeljük. A szabályzó hurok képes a kvarc, és a szabadon futó oszcillátor egyforma értékre leosztott frekvenciáit összehasonlítva, abból hibajelet képezve a szabadon futó oszcillátor frekvenciáját (és fázisát is) azonos értéken tartani.
A PIC (mikrovezérlő), csak az osztásarányok megfelelő változtatásával végzi a hangolást, pl. 50 KHz lépésekben. Ilyenformán hangolja a vevő helyi oszcillátoraként használt, immár nem szabadonfutó oszcillátort.
(#) killbill válasza Mikrosilver hozzászólására (») Máj 28, 2015 /

Idézet:
„Értem én hogy bármikor vége lehet de ez mégis olyan hobbi ami nem árt az embereknek mert nem kárositok meg vele sénkit és semmit.”
Amikor a felharmonikusaid raszolnak a mentosok, tuzoltok savjara, akkor igenis kart okozhatsz. Nem is kicsit. Szoval esszel a hangolatlan antennakkal...
Következő: »»   94 / 107
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem