Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   263 / 864
(#) (Felhasználó 120038) válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Szia!

Szerintem lehet. Itt is van olyan hozzászólás, ami lehetővé teszi saját karakterek rajzolását. (pl magyar ékezet...)

Annyi kell majd lehet plusszban, ha a logód szélesebb mint 1 karakter, akkor egyszerűen két-három-négy karakterrel oldod meg a problémát, majd azokat íratod ki egymás mellé sorban, így kirajzolva a logót.
(#) zosza18 válasza morzsa15 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Szia!

nem tudom mekkora logóra gondoltál, de a 16X2-esnek nem sok hely van kirajzolni. én így oldom meg az ékezetes betűket, ebből kiindulhatol...
  1. // setup előtti rész...
  2.  
  3.  byte gps[8] = {
  4.   B10011,
  5.   B10001,
  6.   B01000,
  7.   B10011,
  8.   B01100,
  9.   B00011,
  10.   B00000,
  11.   };
  12.  
  13. // setup rész...
  14.  
  15.   lcd.createChar(4, gps);
  16.  
  17. // loop rész...
  18.  
  19.   lcd.setCursor(2, 1);
  20.   lcd.write(4);

Valami ilyesmi, de szerintem kevés lesz hozzá. Ki nem próbáltam, de ilyesmi amit te kértél.
(#) (Felhasználó 120038) válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Annyi kell még, hogy 1 karakter többnyire (nem vagyok biztos benne) 5x8 pixeles, azaz 5 oszlop, és 8 sor.

Találd ki, hogy a logód mennyi oszlopból álljon. Ha első körben csak 5 sornyi lesz akkor rajzolj fel egy 'kockás' (tudom, négyzethálós) füzetbe modjuk 10x8 rácsot, ha abba belefér a logó.

Egyszerűen oda, ahova kell pixel, tegyél egy 1-est, minden máshova meg 0-t.

Ez sokat fog segíteni, a programozáskor! A kódban majd sorror sorra meg kell adod ezeket az értékeket. FIGYELJ, mert most két karaktered van, ezért majd két tömbbe kell raknod ezeket.
(#) (Felhasználó 120038) válasza zosza18 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Szia!

16x2x40=1280pixel

Jól gondolom?

Rajzolhat ennyire, csak akkor a logót szét kell szednie 32db egyéni karakterre, majd sorban kipakolni azokat.

Jól gondolom? Azért kérdem, mert érdekel a dolog, kelleni is fog, de nem próbáltam még ki.
Lehet megnézem mit tud
(#) szeg76 válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Ne legyenek nagy elvárásaid: legfeljebb 8 saját karaktert hozhatsz létre, ezen kívül a kijelző karakterpozíciói közt fix betű- és sorközök van.
(#) zosza18 válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

A gondolatmeneteddel semmi probléma, csak azt is vedd figyelembe, hogy vannak betűközök és sorköz is, amit nem tudsz megvariálni. Ráadásul 8 szabad hely van, szóval több sebből vérzik a dolog. Vagy egy karakteres a logó, vagy négy, de hogy értelmes logó nem lesz az tuti.
(#) (Felhasználó 120038) válasza szeg76 hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Nem tudtam, hogy csak 8 karakter lehet, de ki lehet kerülni ezt a problémát szerintem. Elég lenne lehet 1 is, mert rajzolás után a kurzor poz 1 el nő, majd újra feltölteni az új értékekkel a karaktertömböt, megint kirajzolat, stb. Macera, de lehet menne.

A sorok között tényleg van némi hiány...

Arduino Animáció
(#) (Felhasználó 120038) válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Természetesen tévedhetek is, még nem próbáltam.

Ha tényleg csak 8, akkor abból kell építkeznie ami van.
(#) vizor válasza (Felhasználó 120038) hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Ha megváltoztatod a karakter képét, akkor az összes előző ugyanolyan karakter is megváltozik visszamenőleg, ami a képernyőn van.

Az animációkban látszólag sokkal több van mint 8, ezt úgy oldják meg, hogy több 8-as készlet van, amikben átfedések vannak. Tehát 1-2 karakter ugyanaz mint az előzőben és amikor átdefiniálja, néhány megmarad. Aztán az újabb meg az előzőből tartalmaz néhányat és így tovább.
(#) (Felhasználó 120038) válasza vizor hozzászólására (») Szept 18, 2016 /

Igazad van!

Köszi az infót, legalább már tudom a határokat!

Akkor marad a 8 karakter, illetve ha talál az ember a meglévőkből használhatót akkor az.
(#) szilva válasza vizor hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Abban az animációban pontosan 8 karakter van, egymás mellett 4 a felső sorban, és az alatta lévőben a következő 4. Azok a karakterek szerintem fixen ki vannak téve a képernyőre, és az animáció csak a karakterdefiníciókba pakolja folyamatosan a bitmapet, amit meg kell jelenítenie.
(#) vizor válasza szilva hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Persze, hogy 8 egyedi karakter van egyszerre, hiszen fizikailag nem is lehet több. Én arról beszéltem, hogy a menet közbeni átdefiniálásnál az előre elkészített 8-as készletekkel amikben átfedések vannak, olyan illúziót lehet teremteni, mintha több lenne.
(#) mechanika hozzászólása Szept 19, 2016 /

Sziasztok!

Vettem egy uno-t eby-en.
A benne lévő mikrovezérlővel rendben tudtam használni.
Itthonról vettem másik kontrollert ugyan azt a típust (ATMEGA328P-PU), de hibaüzenetet kapok.
Azt írja, hogy feltöltés kész, de alatta:
stk500_getsync(): not in sync: resp=0x00

Tud valaki segíteni, hogy mi lehet a megoldás?
(#) koncsik03 válasza mechanika hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

Az új kontrollerre fel kell tölteni a bootloader. Bővebben: Link Ezen a linken tudsz olvasni arról, hogyan is kell csinálni.
(#) mechanika válasza koncsik03 hozzászólására (») Szept 19, 2016 /

köszi
(#) Lac364 hozzászólása Szept 19, 2016 /

Sziasztok.
Rendelés alatt van egy Arduino uno. Első programom lenne (mely nem saját szerzemény ,a neten vadásztam) Lcd-hőmérő program Lm35-tel.A program a következő:
  1. #include <LiquidCrystal.h>
  2.  
  3. LiquidCrystal lcd(2, 3, 4, 5, 6, 7);
  4.  
  5. int temperature_pin = 0;
  6. int relay_pin = 8;
  7. int ledout_pin = 9;
  8.  
  9. void setup(){
  10. pinMode(temperature_pin, INPUT);
  11. pinMode(relay_pin, OUTPUT);
  12. pinMode(ledout_pin, OUTPUT);
  13.  
  14. Serial.begin(9600);
  15. lcd.begin(16,2);
  16. lcd.print("Temperature:");
  17. lcd.setCursor(0,1);
  18. }
  19.  
  20. void loop(){
  21. int rawvoltage = analogRead(temperature_pin);
  22.  
  23. float millivolts = (rawvoltage/1024.0) * 5000;
  24. float celsius = millivolts/10;
  25.  
  26. lcd.setCursor(0,1);
  27. lcd.print(celsius);
  28.  
  29. if(celsius >= 30.){
  30. digitalWrite(ledout_pin, HIGH);
  31. digitalWrite(relay_pin, HIGH);
  32. }else{
  33. digitalWrite(ledout_pin, LOW);
  34. digitalWrite(relay_pin, LOW);
  35. }
  36.  
  37. //Serial.print(celsius);
  38. //Serial.println(" degrees Celsius");
  39.  
  40. //Serial.print((celsius * 9)/5 + 32);
  41. //Serial.println(" degrees Fahrenheit");
  42. delay(100);
  43. }
A következő hibát írja ki programellenőrzés végén:

Arduino: 1.6.11 (Windows 10), Alaplap:"Arduino Nano, ATmega328"
sketch_sep18a.ino:3: error: redefinition of 'LiquidCrystal lcd'
LiquidCrystal lcd(2, 3, 4, 5, 6, 7);

Érdekesség hogy online szimulációban a neten működik a program.
A hozzászólás módosítva: Szept 19, 2016
(#) bujan válasza Lac364 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Nálam semmilyen hibát nem jelez.
A 17. sort töröld, felesleges mert a 26. ugyanaz és így egymásra írsz.
A 26. sortól írd ezt:
lcd.setCursor(4,1);
lcd.print(celsius);
lcd.write(223); // a fok szimbóluma "°"
lcd.print("C");
majd jöhet a 29.-től
A hozzászólás módosítva: Szept 20, 2016
(#) world-s hozzászólása Szept 20, 2016 /

Üdv!
Arduino NANO-t szeretnék POWER BANK-ról hajtani.
Elvileg 5 V-nál több nem nagyon lesz, mert így is 4.5-4.6V jön ki most.
Eddig a teszt alatt USB-ről hatottam.

A kérdésem hogy ha ott nem tudom megoldani, akkor a GND és a utolsó VIN lábbal megoldhatom?
Azért kérdem, mert ott sok helyen 6-20V-ot írnak. Gondolom ott lehet valami fesz konverter, hogy 5V legyen mindig az 5V-os lábon.
Ezért félek ha nincs meg az 5 V, akkor nem lesz a VIN-en keresztül stabil.
Van valakinek tapasztalata? Esetleg valami alternatíva?
Köszi.
Zoli.
(#) atus1981 válasza world-s hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

A VIN láb a panelon levő stabilizátor bemenete. Én pl az +5V lábra szoktam kötni a 7805 kimenetét, mert így mást is rá lehet kötni, aminek 5V kell, pl LCD kijelző.
(#) world-s válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Értem.
Akkor így is, hogy csak POWER bank akkor is érdemes 7805-öt az adru irányába rátenni?
Az egyéb kijelzők és más külső egységek is akkor ezen 7805 mögött vannak nálad, vagy vagy azok kívül?
(#) world-s válasza world-s hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Illetve ugye mi van ha 1.5A felett kell kezelnem.
Azt hogy oldhatom meg ha a külső eszközök többet esznek és őket is bele kell venni?
Bár lehet akkor is a motort és ledkötegeket nem szükséges, mert ők úgy is vezérlőn lesznek, mert nagyobb áramot esznek.
(#) Meggyötört Pingvin hozzászólása Szept 20, 2016 /

Üdv!

Szeretnék építeni egy bulizós kalapot. Ehhez pedig kellene nekem egy olyan áramkör(arduinoval) ami a mikrofonon érkező hangot frekvencia szerint kiosztja az RGB led csíknak. (Kék-mély, zöld-közép piros-magas). Mivel néha hangos a zene ezért az érzékenységet is szabályozni akarom. A tápot egy 12v 1.5c 2200 mah lipo fogja szolgáltatni.

Tudna ebben valaki segíteni?
(#) Lac364 válasza bujan hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Köszönöm a segítséget 'bujan'.
Bár nem értem még ,mi ,mért ,hogyan
de valahol el kel kezdenem.
(#) (Felhasználó 120038) válasza Meggyötört Pingvin hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Nem vágom pontosan ezt a részt, de szerintem ide az ARDUINO sebessége kevés lesz önmagában.

Itt látsz egy megoldást, kóddal mindennel, annyit kell tudni, hogy ez egy külön IC erre a célra.

Bővebben: Link

Alapvetően 12 voltos tápegységet használok, mert vannak relék is a ketyeréimben, és ezért kell a 7805 meg pár 10µF kondi mögé.
Ha powerbankot használsz és az nem ad magából ki 5 voltnál többet, akkor nem kell semmi.
Egyébként a 7805-nek minimum 8 volt kell, hogy stabilan működjön.

Másfél amper felett még nem jártam arduinoval, így passzolom
(#) Gabó válasza world-s hozzászólására (») Szept 20, 2016 /

Én úgy oldottam meg, hogy van egy külön DC-DC konverterem, amivel táplálom az egyéb eszközöket és az ardu saját stabját csak nagyon minimálisan terhelem. Sajnos az arduinoba épített 5Vos stab, elég gyenge. Nálam folyamatos fagyást okozott.
(#) world-s válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Köszi.
Akkor felejtős a 7805, mert felesleges, mert nem fog menni.

Gabó:
Itt is valószínű az lesz, hogy lesz egy kör a power bankról: arduino, kiegészítők, led és motor illesztők
A másikon meg a motorok és a ledek, amik valami FET-en vagy máson vannak hajtva.
Így nem is lépem túl az 1A-t.
(#) world-s hozzászólása Szept 21, 2016 /

Az arduino valahogy le tudná mérni, hogy hol tart merülésben a power bank?
Tehát megoldható -e hogy kiírja maga az arduino a saját kijelzőjére, hogy áll a merülés?

Előre is köszi.
Zoli
(#) kameleon2 válasza atus1981 hozzászólására (») Szept 21, 2016 /

Az csak javaslat, hogy ha lehet ne ilyen melegedős 7805-öt használj! Van már sok DC-DC konverter sokkal kisebb hőtermeléssel akár 3A-ig TO220-as tokban is. Kevesebb lesz a gondod. Főleg a melegedéssel.
Következő: »»   263 / 864
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem