Fórum témák
» Több friss téma |
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Sziasztok!
Windows 98 SE operációs rendszeren lehetne valamilyen módon használni az R3-as verziójú modult? ![]()
Elképzelhető, ha be tudod izzitani hozzá az oprendszerhez való USB drivert
(nem egyszerű, és ha sikerül is, nem biztos, hogy megfelelően működik (oprendszer bug)), és még akkor jön az, hogy a fejlesztőkörnyezet megfelelően fut -e egyáltalán rajta. W98 -as időkben nemigazán ismerték még az USB -t... Ha van lehetőség váltani, akkor már inkább W2000 vagy Xp, jobban jársz (gondolom a W7 nem fut az adott hardveren, azért nem is említettem)... A hozzászólás módosítva: Okt 2, 2016
Értem. A műhelyben lévő gépen win98 se van, csak azért gondoltam rá.
Van lehetőség váltani is. A W2000 esetleg lehet USB-n keresztül használni? Itt találtam egy angol leírást: http://playground.arduino.cc/Main/UnoWin2k
A CH341 USB driver leírásában ez szerepel: WINDOWS 98/ME/2000/XP/Vista/Linux. Természetesen gond nélkül működik a driver Win7-en is, érdekes módon Win 8.1-en meg még drivert se kért, alapból működött a Mega2560. Win10 alatt nem próbáltam.
Azért a Win98 korban már eléggé elterjedt volt az USB, én pl. használtam a 128 megás pendrive-omat a P3-ason. ![]()
Ki kell próbálni akkor a 98 -on...
A 2000 tuti, hogy támogatja az USB -t... Anno én 2000 -et nagyon sokáig használtam, nekem nagyon bejött...
A Win98SE is tuti támogatja az USB-t. Anno céges Pentium3-as gépek, hátsó USB 1.1-es portokkal, hivatalos Win98SE rendszerek. 256MB-os pendrive-ok ha az adatokat ki kellett vinni az irodából. Az A3-as színes nyomtató is tudott USB-t, meg ott volt a 64MB-os MP3 lejátszó is, meg a 3MP-es digitális fényképezőgép. Volt azért akkor is USB forgalom rendesen, csak mindenhez fel kellett tenni a saját driver-ét.
Én is azzal kezdtem, driver kell hozzá anélkül nem megy.
Hanyagoljuk már ezt, nem ide tartozik...
Nem, te azt mondtad, hogy nem igazán volt akkor USB és hogy nagy problémák árán fog felmenni a driver. Csak ezt cáfoltam. Peace.
Az már más kérdés, hogy hány verzióval kell majd visszamennie az IDE verzióval mire talál egy működőt, de a kérdés az volt, hogy menne-e Win98SE alatt. De igen, jobban járna egy Win2000-el vagy XP-vel ha bírja a hardver.
Üdv!
Van egy 128x64-es oled kijelzőm. Feltettem rá az Adafruit demót, hogy megnézzem jó -e. Viszont az a kis demó elvitte úgy az erőforrások több min 75%-át. Miként lehet csökkenteni ezt drasztikusan. Igazából menürendszert szeretnék rajta megjeleníteni, meg pár apróságot. De persze a menü mögött lenne egy led, venit és hangvezérlés. Ráadásul részben gesztus vezérelten szeretném. Ha viszont a ritkán használt kijelző ennyit elvesz, akkor nem fogok beleférni. Mit ajánlotok? Arduino Nano 328.
Az a sanda gyanúm, hogy a demónak nevezett program egy dinamikusan változó animáció, ezért állandóan a processzort használja, mivel itt nincs külön GPU.
Ha te a saját menürendszeredet kirajzoltad (kb 0.12 mp), onnantól kezdve a processzor szabad addig, míg nem frissíted a képernyőt, de ekkor megint elrabol "horribilis" 0.12mp -et a futásidőből... Az időadat csak hasból van, az a kijelződ gyorsaságától függ. A lényeg, hogy minden alkalommal amíg képernyőfrissítés történik, csak addig foglalt a proci, utána már szabad. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Üdv.
Az Adafruit ilyen, rengeteg RAM-ot használ el alapból. Elsőnek van benne egy 1024 byte-os buffer a képernyőhöz, aztán egy 256 byte-os buffer a karakterkészlethez. Ezen kívül rengeteg belső változót is használ. Egy üres program amiben csak egy Adafruit objektum van, 7802 byte program memóriát (25%) és 1356 byte RAM-ot használ (66%), a Nano-nak meg összesen van 30720 byte program memóriája és 2048 byte RAM-ja. A példaprogram erőforrás használatát lehet csökkenteni. Van benne egy 32 byte-os tömb egy csillag grafikájához, 30 byte-os tömb több csillag adataihoz, egy 1024 byte-os kép, és rengeteg olyan függvény amire nincs szükséged pl. vonal, téglalap, kör, egyebek. Alapból a könyvtár csak szöveget tud kiírni, pixelt rajzolni, meg függőleges-vízszintes vonalakat rajzolni, minden más a demóban van. Ha csak a szövegkiíró sorokat hagyod meg akkor a program memória használata lemegy 40%-ra, a RAM pedig 68%-ra. Ennél jobban nem hiszem, hogy tudnád optimalizálni.
RoliNyh: Nem is a real-time részt néztem, hanem fordítás után.
vizor: Ugye nem demo optimalizálása a cél, hanem majd a menümé. Amit bár szereztem az eeprom. Így ha kell fix adatot ki tudok max tenni oda is. Az nem tudom segít -e hogy ha a nem használt részeket esetleg kiherélem a LIB-ből? Bár lehet az több energia amit amit megér. Van esetleg másik LIB is, ami még optimálisabb? Illetve mondtak egy olyat is nekem, hogy kössem össze egy pro minivel "valahogy" és a kijelző kezelését pl. bízzam rá. Nem tudom mit ajánlotok, mert félek ha elkezdem a megépített HW-hez írni a kódot, nagyon meg fogom szívni. (sajna a kód csak később készülhet el rendesen, mert lassan mindennek be kell hogy építve legyen, mert később már nem, vagy csak nagyon nehézkes lesz)
Nem tudsz kiszedni belőle semmit, ami ne lenne fontos. A legtöbb memóriát a bufferek foglalják amik kellenek mindenképpen. EEPROM-ba ezeket átvinni nem igazán lehet, maximum a karakterkészletet, de nem tudom megérné-e a munka. Más lib-et nem ismerek, csak ezt használtam eddig.
Az mindenképpen jó ötlet lenne, hogy a képernyőt egy másik panel vezérli, akár egy másik Nano. Szerintem soros kommunikációval tudnád vezérelni, nem kell hozzá nagy sebesség, hogy mikor melyik beépített menüpontot hozza elő és szóljon vissza. Itt a minimális kód ami szükséges az Adafruit-hoz és a csatolt képen a memória foglalása Nano esetén.
Ne a képre kattints, hanem a nevére mert akkor nyílik meg olvasható méretben. A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Köszi!
Van még 2 Nanom. Igaz hely nem sok hova tenni. Ezért esetleg egy pro mini még szóba jöhet. Ilyen kommunikációra tudsz mondani példát? Az lehet gond, hogy a hangmodulom az pont soros kommunikáción megy már? Esetleg ezt valaki ismeri? STM32F103C8T6 ARM STM32 Úgy látom nem nagyon nagyobb mint a Nano, és erősebb. Csak nem tudom mi a buktatója. Pl. irtóra tartok a 3.3V-ost működéstől, mert most minden 5V-ra van tervezve. Az érzékelőtőlkön át az utolsó nyomógomb lehúzó ellenállásán át a motor fordulatszámát vezérlő elektronikáig. Illetve valaki még ajánlotta ezt: ESP8266 WiFi-Serial modul (D1 mini, ESP-12) Állítása szerint ugyanúgy lehet használni arduino kóddal. De itt is 3V-on megy, és nagyon kevés a kimenete. (nekem a Nano PWM-je is kevés, azt is valahogy ki kéne bővíteni)
Az ajánlott megoldások televannak buktatókkal!
Szerintem neked 1 ilyen kel: Mega2560-R3-Pro-Mini Ebbe minden egyben belefér, és 5V-os!
Én eddig egyszerre csak egy eszközt használtam soros porton keresztül, de elvileg a SoftwareSerial library képes egyszerre több eszköznél is megvalósítani.
A linkelt modulokat nem ismerem, nincs tapasztalatom velük. A legjobbnak kapu48 által ajánlott mini Mega2560-as tűnik, ez nekem is újdonság volt, hogy van Mega2560 ilyen kicsi méretben.
Köszi.
Nagyon tetszik. Épp most méregetem, hogy elférne -e a jelmez fejében. Nagyon át kell alakítani hozzá. Nem is fogom tudni sikerül -e mikor már le van burkolva szőrrel meg mindennel. Az lenne jó, ha most tudnék szerezni egyet, és nem 30-60 nap mire ide jön kínából. Mert most rögtön úgy alakítanám át, hogy a PWM kiterjesztő helyett egy nagyobb készek lenne ami pont illeszkedik rá. Esetleg nincs valakinek egy eladó? Életet mentene! HELP! Mert a héten le kell zárnom az elektronikát, hogy időre elkészüljön az egész. És pont az lenne a lényeg, hogy nem baj ha nincs beüzemelve, de szerelni már nem nagyon lehet az elkészült jelmezben, mert nem szerencsés forrasztópákával alakítgatni a kész maszkot.
Ezt a hatodik nap megkaptam. Ebbe is van szerintem eleg hely. Igaz egy kicsivel mintha nagyobb lenne
A hozzászólás módosítva: Okt 3, 2016
Sok infót nem találtam róla egyenlőre.
Mit tud, mekkora, stb. De a másik is alig férne be (mert valami FET sornak is kell még hely, hogy terhelés is lehessen, mert msot csak a ventik két illeszője van még csak benne). Sőt azért kéne kézben lenni, hogy biztos legyen benne hova tudom tenni, és tuti tudom -e használni. (a másik arduinot sem tudom persze hova tettem volna.) De ha ez még nagyobb, akkor esélytelen. Sajna a héten mindent le kéne zárni ami a fejben szerelendő hardware... ![]() Egy pár kép, hogy érthető legyen miről van szó. 1 2 3 4 5 6 7
Közben lehet egy kérdésem még?
Hall szenzorral akartam méri azt, hogy ki van -e nyitva a jelmez szája. TLE4905L-el akartam olvasni a hall szenzort. Nem jövök rá hogy tudnám elt megtenni, mert mindig 0-át olvasok. Ez alapján ötöttem be. És ez a kód:
Mindig csak 0-át mérek. Az adat a 12-es lábon van. Vagy lehet erre nem is jó nekem a hall? Nem fogom látni, hogy mennyire nyitva a száj? Előre is köszi.
Ez egy allapotot jelenit meg (van magneses ter/ nincs magneses ter). Kozbulso allapotot nem fog megjeleniteni, leven magas vagy alacsony szintet tud kiadni (vigyazat, open-kollektoros!).
Egy kicsi, eros magnest meglengetsz elotte kozel, leddel vagy multimeterrel azonnal latod az eredmenyt.
Szerintem keress segítséget, mert egyedül egy hét alatt összehozni egy komplett menürendszert, minden kiegészítőt leprogramozni, tesztelni még egy profit is megizzasztana. Ketten talán napi 10 órában menne. A legrosszabb az egészben, hogy a használat\teszt során derül ki általában, hogy módosítani kell az elrendezésen, ide kell egy kondi, oda egy felhúzó ellenállás, stb. Vagy a kábelezést kell módosítani, esetleg vékony a drót, vagy letört egy forrasztás.
A kijelzőhöz visszatérve, sorról-sorra át kell nézni a lib-et, és kiszedni ami nem kell. A gfx lib-ben is van kör fv., ami nem fog kellene, annak további segédfv.-ei, ez mind felesleg. Az ascii betűkészletet is le lehet felére csökkenteni, ha nem kellenek a speciális karakterek, csak az angol abc és betűk. Ha nagybetűk sem kellenek, akkor még kisebb helyet foglal. Az 1kB-os buffer nem tudom, muszáj-e, de elég soknak tartom. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
Mit tud ? Lehet ATmega 644-el, vagy 1284-el rendelni. Hasonlitsd ossze az adtalapjait - ATmega 328, 644, 1284, 2560. Az elso 2 oldalbol mar rajossz a kulombsegekre. A meretet pedig kovetkeztesd ki az IC meretebol.
ISP-n keresztul egeszen jol programozhato, az ArduinoIDE 1.6.12 -nel egyszeruen a „Boards manager”-el tolthetsz le hozza megfelelo kornyezetet. Unofficial list of 3rd party boards support urls
Kozben a segitsegetek szeretnem kerni.
Adott a kovetkezo egyszeru progi reszlet. Azt szeretnem elerni hogy az IR taviranyito nyomogombjat folyamatosan nyomva novelje vagy csokkentse az erteket (vagyis ha nagyobb erteku allitas igenyeltetik ne kelljen 10-szer, 100-szor nyomigalni a taviranyitot, csak tartani a nyomogombot a megfelelo ideig).
Koszonom.
Köszi.
Az nem baj ha a menü meg ilyesmi még nem működik. Még az is elmegy ha az egész elektronika halott. A légyeg hogy a helyén legyen, mert november elejen egy külföldi buliba akarom vinni. És nem akarok civilben lenni. 1. Tehát ami szőr alatt van és bonthatatlan annak bent kell lenni. 2. Ami nem, annak meg legyen bent kialakítva a pontos helye. Hővel úgy fotmazom a warbla nevű anyagot mint a gyurma. Tehat spec felfogatókat tudok most még csinálni, amit utana már nem. De bent minden egység felfogatását úgy csinálom hogy kiszedhető legyen. A libet meg akkor mèg lehet optimalizali kicsit ezek szerint ha telen rá ér az ember.
Szia!
Van tapasztalatod az ajánlott egységgel? Gyorsan egy beszerzési forraásom kérdeztem, de nincs neki. De azt mondta rossz tapasztalata van. Azt írta: Egy ismerős sokat szívott, mert az egyik 8-as port halott volt. Persz lehet ez véletlen is, de azért kerdem te hasznàlsz e ilyet? Köszi.
Köszi.
Az összes ilyen? Tehat a mágneses térerő erejét számszakilag nem fogom tudni mérni? Ha van megis akkor tudtok gyorsan ajanlani egyet és már szerzem is be. Ha nem jó erre ez az érzekelő, hogy a száj nyitottságának mértekét mérjem, akkor mit ajánlotok érzékelőt? (Nem kell precíz mèrés. Csak tudjam hogy csukva,nyitva, nagyon hatalmasra kitárva van a száj. Tehát tudjam, hogy beszélek, pihegek a melegtől, vagy tényleg valami nagyra nyitott szàm van és pl. vonyítani kéne.) Köszi.
Köszi.
Sajna lapot építeni nincs idő, és jó lenne ha legalabb az ardu alapot nem magamnak kéne összerakni. Így is kiderült több dolgot úgy kell egy élő projecthez megèpíteni. Nem tudom mennyi körítés alkatrész kell hozzá, de max. az rérne bele ha van egy lap amibe csak be kell forrasztani. De gondolom olyan meg nincs. De termèszetesen minden infó jól jön most.
Az alkatreszek benne vannak a csomagba, csak be kell forrasztani. 5V-os stabilizatorja es USB interfesz nincsenek, lenyegebe ez egy „arduino minimum kapcsolas”.
A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
3 4 db Hall vagy reed relé
![]() Hall érzékelőt találsz minden kidobott 3,5" floppy meghajtóban.A Lendkerék alatt mellett. Az adja az index jelet, ez H / L jelet ad ha előtte van vagy nincs a mágnes.A mágnes ott van a lendkeréken (alján, szélén) . Tehát 2 3 db fix pozícióban lévő elmozdulás érzékelővel tudod hol tart a mágnes amit mozgatsz a "léccel" együtt. Persze ennyivel több I/O port bemenetet kell lekezelni. Némi mechanikus varázslást is amivel 4 5 alkatrészt stabilan rögzíteni, hogy a pozíciókat meg tudjad határozni.(jobb esetben ha nem csak 1 érzékelőt fed le a mágnes akkor így köztes állapotról is nyerhetsz információt (Egyik előtt se(habár ez szakadt drótra is utalhat) , 1. előtt , 1.és2. előtt, 2. előtt, 2.és3. előtt, 3. előtt) majdnem olyan mintha egy analóg mágneses érzékelőd lenne ![]() Reed relé törékeny is és drágább is, csak egy passzív mechanikai kapcsoló elem. A hozzászólás módosítva: Okt 4, 2016
|
Bejelentkezés
Hirdetés |