Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Ki mit épített?
 
Témaindító: Dióda, idő: Jan 26, 2006
Ez a téma ha úgy tetszik a mi "kiállítótermünk", nem pedig a ki mit csinált volna másképpen, mások helyett, és legfőképpen nem javítós téma. Minden készüléknek van saját témája, ott kell kitárgyalni a részleteket!
FONTOS! A kapcsolási rajzok keresésére is van saját téma, ott keressetek rajzokat!
Lapozás: OK   1408 / 1672
(#) Moderátor hozzászólása smilingcat hozzászólására (») Dec 5, 2016
 
Ezt nem a fórumban kell feltenned, erre való az Apróhirdetési rovat!
(#) fufuka válasza Norberto hozzászólására (») Dec 5, 2016 /
 
Napokban megcsinálom!
(#) jocko hozzászólása Dec 9, 2016 / 2
 
Sziasztok! A tranzisztor őrületem megtörni látszik,véletlenül kerültek hozzám ezek a dolgok,egyelőre csak a vázlat van meg,nincsen dobozolva a szett,de eszméletlen jól lehet vele szobában mozizni,zenét-rádiót hallgatni.Nagyon sok kísérletezés van ezek mögött,és a képen látható szett költsége tényleg minimális.TPA 3116 digitális erősítő panel (vatera 2600ft) 2x16v lemeztrafó (jófogás 3000 ft) , a kondik- egyebek itthon voltak, a hangsugárzó doboza ami adott volt , a hangszórók és a hangváltó (együtt kb. 2500ft) is egyedi,saját ötlet.Hangsúlyozom,beltérre ,szobába ( az enyém kb. 20 nm) tökéletes, 50watt RMS így az erősítő.És nem is szeretnék a hangszóró méretében sem feljebb menni,játszogatok a 16-20-25 cm-es változatokkal.Kültérre inkább 8"os kétutas hangsugárzókat hallgatok csakis tranzisztoros erősítővel.És érdekes,hogy anyagi okok miatt kezdtem el mono hangrendszert hallgatni,de nagyon hozzá lehet szokni,a jelet közösítem egy adapterrel,tehát azon kívül,hogy nem sztereo a hangzás,minden hang átkerül az egy darab hangsugárzóra.A trafó biztosan túl nagy,felesleges ekkora,de nem tudom honnan lehetne olyat szerezni ami optimális lenne,de az ugye alapszabály a tápnál,,hogy inkább több mint kevesebb.a Kondik 10000 uf 63 voltosak.
(#) Attila86 hozzászólása Dec 9, 2016 / 21
 
Elkészült a következő TFT-s panelom. Elődjeivel (példa1, példa2, példa3 és példa4) ellentétben ehhez már nem TFT modult kell csatlakoztatni (melynek saját nyákja van), hanem a nyers TFT panelt (Bővebben: Link)! Ez egyrészt azért jó mert a nyers TFT jóval olcsóbb (kb. 3600Ft), másrészt így a lehető legvékonyabb és legkisebb elektronika építhető meg. Hátránya azonban, hogy így nem használhatok semmilyen furatszerelt alkatrészt és SMD-t is csak a panel egyik oldalára forraszthatok. De szerencsére sikerült eme megkötésekkel is megterveznem a panelt.
A panelon egy dsPIC33EP512GP806 foglal helyet saját kvarccal. A 3,5 colos, 480x320 pixeles színes érintőképernyőt 16 biten hajtja meg a PIC. A kijelző érintőpaneljához a vezérlő (XPT2046) is a nyákon foglal helyet, szerencsére a kijelzővezérlő (ILI9488) benne van a TFT-ben. Ebből a kijelzőből egyébként lehet kapacitív(!) touchpados verziót is venni, ezért a nyákot úgy alakítottam ki hogy rajta a PIC a rezisztív és a kapacitív érintőpanelokat is működtetni tudja. (Rezisztívnél be kell ültetni az XPT2046-ot, kapacitívnál pedig helyette 4db 0Ohm-os ellenállást.)
Van továbbá a panelon egy jó minőségű, kidobós microSD-kártya foglalat és egy WIFI modul is (ESP-12E). Még egy kis piezo hangszóró is került a panelra, sikerült ebből is felületszerelt típust találnom!
Az áramkör kellő vékonysága miatt az ICSP csatlakozót fektetve beforrasztott hüvelysorral oldottam meg.
A kis panel egy micro USB csatlakozón kapja az 5V-ot, ebből a csatiból is nagy nehezen találtam olyan felületszerelt verziót ami nem szakad ki a panelból 8-10 dugdosás után...
Van még egy akkumulátor-töltő is a panelon egy MCP73832 személyében. Ugyanis a kis elektronika akkumulátoros üzemben is tud működni. A kijelző annyival nagyobb a nyáknál, hogy mellé pont odafér egy LiPo akkumulátor. A mikrovezérlő tudja mérni az akkumulátor feszültségét, kap információt arról hogy épp töltődik-e az akku és azt is tudja hogy csatlakoztatva van-e a töltő.
Az egész elektronika akkumulátorral együtt mindössze 9,6mm!
A panel pontosan 5*5cm méretű ami azért nagyon jó, mert az egyik kínai nyákgyártónál lehet pont ekkora nyákot gyártani így rendkívül költséghatékony ennek a panelnak a gyártatása. 10db rendelésnél egy panel mindössze kb 430Ft-ra jön ki!
Ha minden jól megy akkor lehet hogy egy direkt erre az elektronikára szabott kis műanyag dobozt is fogok gyártatni hozzá 3D nyomtatóval. Fém doboza sajnos nem lehet mert leárnyékolná a WIFI-t.

És hogy mire jó ez a panel? Hát elég sok mindenre... Egy jó minőségű, viszonylag nagy méretű és nagy felbontású színes érintőképernyő, SD-kártya, WIFI, akkumulátor, hangszóró és egy igen erős mikrovezérlő azért elég sok mindenre jó lehet. Konkrét céljaim is vannak vele bőven, de alapvetően tulajdonképpen egy kis univerzális PIC-es fejlesztőpanelocskának szántam.

(Ha rendelek belőle 10db-ot, abból nekem csak 2-3db fog kelleni. A maradék esetleg valakinek? Full extrás; kétoldalas, furatgalvanizált, mindkét oldalán forrasztógátló lakkos és pozíciószitás panelok lesznek piros lakkal és fehér pozíciószitával és persze kontúrmarva.)
(#) Istvanpisti válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 9, 2016 / 1
 
Nagyon szép átgondolt és pompásan kivitelezett kütyüt mutattál, gratulálok!
Hova csatlakoztatható az akkumulátor? Tudnál adni egy linket arról a micro-USB aljzatról?
Nem tudom ismered-e az MCP342n, (n=1,2,3,4) áramkört, amivel könnyen meg lehet valósítani pl. ebben az áramkörben az akkumulátor kapacitásának mérését. Ez az IC (n=1 esetén) SOT-23 tokos, I2C interface-e van és 12,14,16,18 bit ADC-t tud (1,2,4,8 erősítéssel). Elegendő egy 0,1 ohmos söntöt bekötni az akku és a többi áramkör közé, amin pl. másodpercenként mérni a feszültségesést, (így az áramot) amiből mAs mértékegységben kalkulálható a kivett, betöltött kapacitás. Ez pontosabb, mint az akkumulátor feszültségéből kikövetkeztetni, mennyi van még hátra az akkunak.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2016
(#) Attila86 válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 9, 2016 / 1
 
Az akkumulátor a panel egyik sarkában (a WIFI modullal átellenes sarokban) lévő két kis forrpadhoz való forrasztással csatlakoztatható. Sajnos felületszerelt csatlakozót nem találtam olyat ami megfelelt volna. Nagyok is de főleg túl magasak.

Az akkumulátor töltöttségének méréséhez úgy döntöttem hogy elegendő ha csupán az akkumulátor feszültségét méri a PIC. Ehhez csak két ellenállás kellett. Az MCP342x sorozatot ismerem, sima A/D konverterek. 12 bites A/D a PIC-ben is van, inkább akkor már egy kis OPA-t lehetne tenni a 0,1Ohm-os söntre ami felerősíti a jelét és azt mérheti közvetlen a PIC.

Én a töltöttségi szint mérését másképp oldottam meg:
Írtam egy kis tesztprogramot ami másodpercenként az SD-kártyára egy txt fájlba beleloggolta az akkumulátor feszültségét. Ezt elindítottam, feltöltöttem teljesen az akksit és otthagytam éjszakára hogy hagy merüljön. Másnap megnéztem a több tízezer soros fájlt hogy mi a legutolsó bejegyzés, és az lett a 0%-os töltöttség, hiszen ott már lekapcsolt a PIC. A 100% pedig a töltés befejezte utáni első érték lett. Ezután írtam egy linearizáló függvényt, mert az akkufesz ugyebár nem lineáris a töltöttséggel.
Na igen ám, de az akkunak belső ellenállása is van és pusztán a terhelés nagyságától is függ a feszültsége. Azonban a helyzet az hogy a legtöbb áramot messze a TFT háttérvilágítása viszi el, a többi fogyasztás vagy nem összemérhető vele (pl hangszóró), vagy konstans (pl SD-kártya), vagy pedig tranziens jellegű és ezért kiátlagolható konstanssá (pl. a WIFI modul hálózatkeresése). Ezért még egy éjszakát végigloggolt a PIC, csak most lekapcsolt kijelző-háttérvilágítással. A töltöttség-kiszámításnál pedig a linearizáló függvény két tömbből dolgozik attól függően hogy épp be van-e kapcsolva a kijelző vagy sem. Így a gyakorlatban már egész szép valós és lineáris akkutöltöttség-mérés valósítható meg.

A mikro USB csatit a Lomexben 43-23-37 cikkszámon, a HEStore-ban pedig 1003.6834 cikkszámon lehet kapni. Eredetileg a nyákba kellene süllyeszteni, azaz alatta ki kellene marni a panelt. De simán csak le kell hajtogatni csipesszel a négy fülét meg a kivezetéseit és ráforrasztható a panelra marás nélkül. Sajnos az összes többi mikro USB csati amit lehet kapni, jóval gyengébb konstrukció mint ez.
(#) csatti2 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 9, 2016 / 1
 
Nagyon jól sikerült kis áramkör. Az egyetlen apróság, ami zavar, az a rengeteg tantál kondi (csúnyán viselkedik ha bármi probléma van). Manapság már könnyen helyettesíthetőek nióbium-oxid vagy kerámia kondikkal. Ha az LDO-hoz írták elő a tantált (1117 klón?), ott is használható kerámia kondi, csak kell egy kis értékű (kb. 0,3Ohm) ellenállást is sorba kötni vele, hogy szép stabil maradjon a kimeneti fesz.
(#) Attila86 válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Rengeteg? 3db van a panelon. Mit értesz "csúnyán viselkedés" alatt?
Azok a kondik 100µF-osak. 0805 méretben (a panelon ilyen kondik és ellenállások vannak) nincs 100µF-os kerámia nyilván. Legfeljebb SMD elkót használhatnék de azok egyrészt túl magasak ide, másrészt utálom őket. Mindig leszakadnak a nyákról...
Nekem még nem volt bajom ezekkel a tantálokkal, csak ha fordítva ültettem be őket.
(#) csatti2 válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Lehet kapni 100µF-os kerámiákat is. Persze ott kezdenek el drágábbak lenni (bár nem vészesen, a 6V3-as kb. 50Ft kisebb kiszerelésben és a tantál sem olyan olcsó már ekkora méretben).
A tantál nagyon csúnyán reagál le több dolgot is (tulajdonképp egy termit bomba a tantál kondi, rosszabb esetben szó szerint felrobban és kigyullad), mint például enyhe túlfesz (ráadásul legalább 50%-al illik a feszültségét túlméretezni, ha meleg helyre lesz beépítve akkor pedig még jobban), hibás polaritás, rövid túlterhelés. Manapság minek kockáztatni, ha nem muszáj és van remek alternatíva.
(#) Istvanpisti válasza Attila86 hozzászólására (») Dec 9, 2016 /
 
Köszönöm a mikro USB csati elérhetőségét, fogok ilyet rendelni. Nekem múlt héten szakadt le a panelről a két ponton beforrasztható csatlakozóm. Most emiatt mini USB-t terveztem a következő áramkörbe.
Jó sokat dolgoztál az akku feszültségéből kikövetkeztethető akku állapot meghatározással. Hobbi szinten ennyi biztosan elegendő pontosságot ad.
Sok sikert az áramkör használatához!
Nekem robbant fel, illetve gyulladt ki egy programozó tantál kondija úgy, hogy semmit nem csináltam vele, csak az USB volt feldugva, uC nem
(#) Panhard válasza Istvanpisti hozzászólására (») Dec 9, 2016 / 1
 
Én pont így oldottam meg az akkumulátor töltöttség mérését. Egy kocsiakksi, amit egy napelem tölt. Először a feszültséget figyeltem én is, azt számoltam át százalékos értékre, de úgy szinte használhatatlan volt.
Aztán úgy oldottam meg, hogy az akksi áramát másodpercenként összeadom. Ha a feszültség 11.8V, azt veszem lemerült állapotnak, Ilyenkor a változót, amiben az összeadás eredménye van nullázom. (minimun érték) Ha 14.4V-os, akkor kezdem csökkenteni a töltőáramot PWM-el. Ha a PWM eléri az 50%-ot, akkor veszem feltöltöttnek az akksit. Ilyenkor meg az eredményt elmentem egy másik változóba. (maximum érték). Ebből a három értékből szépen ki lehet számolni a töltöttséget százalékosan. Nagyon pontos, nem gondoltam volna.
Az a jó ebben, hogy minden töltési ciklusban úgymond "újrakalibrálja" magát. Amikor lemerül és amikor teljesen fel van töltve, mert mindig újraírja a min és max értékeket.
Az áramot ACS712-vel mérem.
(#) Csupasz hozzászólása Dec 11, 2016 / 10
 
Sziasztok!
Készült egy programozható PIC meghajtású zenekari fényvezérlő. 20 program írható bele, ezek igény szerint összefűzhetőek. Program közben egy fehér szervízlámpa bekapcsolható, majd onnan folytatja a programot.
Köszönet a segítséget nyújtó kollégáknak!
(#) killbill válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
0805 100uF? Az azert eleg durva. Es ne feledjuk, hogy bizonyos keramia kondik kapacitasa jelentosen csokken a rakapcsolt feszultseg fuggvenyeben! Peldanak okaert egy 4.7µF/16V 0805 kondi 12V-on akar lemehet 1.5µF-ra. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2016
(#) szebee válasza Csupasz hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Szép munka!!!
(#) csatti2 válasza killbill hozzászólására (») Dec 11, 2016 / 1
 
Nem írtam, hogy 0805-ös lenne. 1206-osak (és kb. a névleges kapacitásuk 2/3-át tudják 3V3-on, amin ez az áramkör feltehetőleg működik). 0805-ös 100µF tantál szintén elég kis feszültségű lesz.
Másik kérdés, hogy 3db 100µF-os kondi csak 30x-osan haladja meg az USB szabványban engedélyezettet. Persze, ha csak töltőre lesz kötve és nem számítógépre akkor nem érdekes.
Mindössze arra akartam felhívni a figyelmet, hogy van némi kockázat egy akkuval összecsomagolni olyan alkatrészeket, amik kisebb robbanással / égéssel szoktak meghibásodni, főleg ha van megfelelő alternatíva.
(#) killbill válasza csatti2 hozzászólására (») Dec 11, 2016 /
 
Nem akarok belemerulni, mert nem ismerem az adott aramkort. A kockazatok tekinteteben meg annakidejen a mobilokban eleg sok tantal elko volt, es nem emlekszem ra, hogy gond lett volna ebbol. De az teny, hogy manapsag egyre tobb helyen felvaltjak oket a keramia kondik.
(#) Abukodonozo válasza jocko hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Szervusz!

Alakul ez, megjegyzem, hogy egy dobbozzal még szebb lenne és biztos nem olyan drága még egy csatornát sem össze dobni hozzá és máris van egy sztereó erősítőd. Arra azért figyelj, hogy vonalszintű jelet nem vezetünk villanykábelen, ahhoz az árnyékolt kábel dukál! Sok sikert továbbra is, részemről remélem, hogy a tranzisztor őrületből eljutsz majd a cső őrülethez is! :thumbup
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016
(#) jocko válasza Abukodonozo hozzászólására (») Dec 13, 2016 / 1
 
Szia! Tervben van a dobozolás.A "villanykábel"-lel nekem eddig nem volt gondom,több végfokban is ilyeneket használok,az ok egyszerű,könnyű vele dolgozni,meg végtelen mennyiségben áll a rendelkezésemre.Van profi árnyékolt kábelem is,de nem visz rá a lélek,hogy azt a vékony valamit forrasztgassam.Egyébként sehol semmi zajt nem szed össze így sem a kábel.A tranzisztor őrület azért nem teljesen múlik el,már muszáj volt a szobába visszahoznom a bd-s beag-omat! A cső meg nálam kizárva elvi okokból.Volt böhm regent 60-am pár éve,nehéz is volt,nem is tetszett a hangja,és nem is hallgatok olyan zenéket amikhez ez passzolna.Az az igazság,hogy én a tranzisztoros PA erősítőket mindennél többre tartom,HIFI-m már nincs is.A lényeg ,hogy legyen egy iszonyatos táp,toroiddal,és egy hagyományos kapcsolás hangszín nélkül,és hadd szóljon.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016
(#) pjg válasza jocko hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
A Regent zenekari erősítő. Nem való lakásba.
(#) killbill válasza jocko hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Minek a kettős táp, ha csak a (+) felét terheled?
(#) jocko válasza killbill hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Ez volt,és így maradt.Próbáltam ahogy kéne elvileg,levettem az egyik szekundert és a 0 ment a graetz-re ,és egy kondi szűrt,de akkor meg szikrázott ahogy kötöttem rá,és mintha nem lett volna olyan a hangja sem ,de nem foglalkoztam vele sokat,de a kérdés jogos,igen,ez így nem szabályos.
(#) don_peter hozzászólása Dec 13, 2016 / 18
 
Uraim, szeretném megmutatni nektek, a nem rég egy pályázatra készített projektem. (Működj! 2016)
A projektem egy vízfogyasztásra ösztönző kupakba rejtett, hanggal és fénnyel ösztönző elektronika.
A projekt teljes dokumentációja elérhető a következő linken, így teljes részletességgel külön nem írnám le, aki kíváncsi az úgy is elolvassa. Íme a link:
Készültek képek amelyeket csatolok, és 2 videó is amit alább linkelek.
Bővebben: DPTP System - Működj pályázat - kupak elektronika
Burkolatban, teszt: Bővebben: DPTP System - Vízfogyasztásra ösztönző elektronika

Az elektronika 1 gombbal kezelhető.
Időköz váltás, ki/be kapcsolás, fény és hang vissza jelzés.

Majd el felejtettem, a pályázatról díjazottként jöhettem el
És persze a teljes dokumentáció: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016
(#) zosza18 válasza don_peter hozzászólására (») Dec 13, 2016 / 2
 
Szia!
Nagyon tetszik az ötlet! Hatalmas
Én szerintem megcsinálom ennek a munkásréteget célzó változatát... a sörös üvegen ugyanezt a funkciót.
(#) don_peter válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Én csak rácsavarom a sörös palackra és ámen
Amúgy ha igény van rá, szívesen adom a hex állományt is.
(#) sonajkniz válasza don_peter hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Nagyon jópofa!
Szeretnék kérdezni valamit.
Azt a miniatűr hangjelzőt, és az elemtartót hol szerezted be?
(#) zosza18 válasza don_peter hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Ha a 2L-es Kőbányaira gondolsz, akkor az már Ipari változata lenne.
(#) baloka válasza don_peter hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Van rá igény!!! Nagyon jó!
(#) don_peter válasza sonajkniz hozzászólására (») Dec 13, 2016 / 1
 
Köszi..
Mind kettőt külföldről kellett berendelnem..
Sajnos itthon egyiket sem találtam.

zosza18: Nézd, ha termelésről van szó..., nem ismerek viccet

baloka: csatoltam a hex állományt.
Használjátok fel egészséggel.
Sikeres után építést kívánok..
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016

kupak.hex
    
(#) AMD válasza zosza18 hozzászólására (») Dec 13, 2016 / 3
 
Nekem is nagyon tetszik. Hogy ezt nem én találtam ki...
Szerintem a sörösüveghez nem kell ilyen, a benne lévő folyadékba már beépítették.
A hozzászólás módosítva: Dec 13, 2016
(#) zosza18 válasza AMD hozzászólására (») Dec 13, 2016 /
 
Lehet igazad van...

Bambi.jpg
    
Következő: »»   1408 / 1672
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem