Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Arduino
A klónok CH340 Soros-USB illesztőjének drivere (Letöltés)
Lapozás: OK   314 / 863
(#) Kera_Will válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

I2C-t sem több méteres longwire kapcsolat tartásra fejlesztették ki.
(az má csak hab a tortán , ha ilyen messzire büntetlenül elviszik és véletlen működik dee erre nem lehet alapozni)
A hozzászólás módosítva: Jan 20, 2017
(#) erdeidominik1999 válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Nem, nem. Az ic az ardu mellett van, csak bővítésre van. vagy ha egy 10 bites ic-t veszek akkor működhet?

HÁNY gombod van?
RS485 hoz is kell 4 drót legalább mert 2 adat és 2 db táp.
Ezzel 3 gombot tudsz kezelni dee ha váltó feszt viszel át akkor már 6ot is lehetne átvinni 4szál dróton .
Akkor a + periodusban egyik 3 diódát kapcsolhatod be .
A - periodusban meg a másik 3 diódát kapcsolhatod be aztán ezeken keresztül az optók ledjeit. Igaz ott kell 1 pici puffer , hogy a ledek ne hunyorogjanak nagyon amikor a tranzisztort világítják meg.
(#) Kera_Will válasza Kera_Will hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Egyszerűsítve 2 didódával lerajzoltam.
Így kvázi 1 éren független 2 jel megy át. Persze a közös drót miatt 2 van.
Több kontaktus esetén kontaktusok számának a fele+1 szál kell.A táplálása váltakozó feszültség. ÁRAM KORLÁTOZÁS KELL soros ellenállások !!!
Ez csak elvi vázlat.
No meg a LEDnek kell adni 1 kis puffert 20-50µF mert vibrálnak 50 Hz-el .
Ez zavarná a beolvasást.

3 gombom van, de nem szeretném ennyire túlbonyolítani... Megnéztem sima anakóg bemeneten, ugye az 10 bites:

SW1 => 194
SW2 => 338
SW3 => 508

SW1 & SW2 => 140
SW1 & SW3 => 163
SW2 & SW3 => 254
SW1 & SW2 & SW3 => 123

Ez már jobban tetszik, szóval vagy veszek egy 10 bites ic-t, vagy nem tudom esetleg 12 bites?

Optók nélkül zajgenerátorod lesz a hosszú drót ... esetleg kis ohmos osztókkal dolgozol ... nagyobb áram folyjon ... dee nem élet biztosítás úgy se.
Elég a 10 bit bőven.

És milyen ic legyen? ami 10 bit i2c és 4 csatorna? Illetve rs485 höz nincs ilyesmi ic?

Akkor mi is kell neked ? 3 nyomógomb állapota a dobozból beküldve a uC bemenetre?
Elvileg ez optoval leválasztva betolható 4 dróton keresztül.
A uC van 1 szabad AD port akkor ellenállás létrával megoldható.
I2C port bővítő a uC mellett. Az is jó lehet (annak a bemeneti lábaira is kell az opto ).
RS485ön is kell 4 drót úgyis a tápfesz miatt jobb esetben távolban van helyi táp.
RS485 csak az átviteli réteg, "inteligencia" nincs benne.
? ? ? akkor mi is van ?

A legoptimálisabb az i2c bővítő lenne, mert nincs analóg portom már az ardun. 3 gombom van távol az ardutól, ahol a gnd-on kívül 1 vezetékem van az ardu-ig.
(#) Kovidivi válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Ahogy én csinálnám: 74hc165, ez 8 bemenetet küld el SPI-n keresztül. A 20m messzire levő dobozba raknék 4 kapcsolót, a 74hc165 bemeneteit lehúznám jó keményen GND-re, a kapcsolók pedig +Vs-re kapcsolnák. Folyjon mondjuk 10mA. A zavarérzékenységgel nem foglalkoznék, mert csak akkor vennék valósnak egy gombnyomást, ha minimum 50mS-ig kitartott folyamatosan. Készen is vagyunk.
Szerintem nem kell túlbonyolítani a dolgokat. Az I2C portbővítőnél a portbővítő IC lenne az Arduino közelében, és arra raknál rá 20m kábelt optocsatolókkal leválasztva?
Optocsatolót berakhatsz a fent vázolt megoldásba is, az optó LED-jének úgyis kell áram.
(#) erdeidominik1999 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

De ha jól értem, akkor így 4 vezeték + a +Vs kell a kapcsolókhoz. Vagy nem?

Van egy GND-d, meg egy szabad vezetéked? Innen szép nyerni! Húzz be új kábelt.
(#) erdeidominik1999 válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Eddig én is eljutottam, hogy nem egyszerű dolog Azt nem tudom, hogy ha 10 biten olvasom simán az mennyire lesz pontatlan... Még az tűnik a legjobbnak.

3 gombhoz 10bit bőven elég. Én nem foglalkoznék azzal, amikor több gomb van egyszerre lenyomva. Ne legyen, és kész!
(#) morgo válasza erdeidominik1999 hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Szia!
3 gombról írtál. Az nem jó, ha 1 gombot használsz, és figyeled a nyomvatartás idejét? Így nem kell több vezeték, kiküszöbölöd a zavarjeleket, és nem bonyolult.
(#) Kera_Will válasza morgo hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

Ennyi erővel akkor már "távírózhatna" is az 1 szál dróton ...
(#) Kovidivi hozzászólása Jan 20, 2017 / 1

Tök jó irányba haladnak az Arduinos fejlesztők.
Volt egy kész programom Arduinon, de készítettem neki nyákot. Az Arduinos programot hozzá igazítottam az új nyákhoz. Lefordítottam az IDE-n belül, majd rákerestem az egy óránál nem öregebb .hex fájlokra a gépemen. Elkészült a rendes main.ino.hex, és egy main.ino.with_bootloader.hex is Ezt a fájlt én már AVRISP MKII-vel töltöm fel Atmel studioval. Így nem kell szórakozni külön, ha mégis szeretném, hogy bootloader is kerüljön az AVR-be.
(#) tbarath válasza BrookR hozzászólására (») Jan 20, 2017 /

(#) balog hozzászólása Jan 20, 2017 /

Üdv! Egy olyan kérdésem lenne ,hogy szeretnék építeni egy időzitőt LCD kijelzővel egy UV levilágitóhoz és esetleg van e valakinek arduinos kapcsolása hozzá vagy lenne-e valaki aki segítene nekem ? A főbb kellékek megvannak hozzá(lcd, arduino) .
(#) RoliNyh hozzászólása Jan 21, 2017 /

Sziasztok!

SPFD5608 kijelzőre szeretnék kiíratni a "tft.print();" fügvénnyel szöveget hexadecimális módban.
Tehát úgy, hogy adott egy ASCII tábla (képen mellékelve), és a kiírandó karakterhez tartozó HEX értéket akarom megadni HEX módban, de sajna nem tudom hogyan kell. Vagy van erre más fügvény?
(#) Kovidivi válasza RoliNyh hozzászólására (») Jan 21, 2017 / 1

Én úgy tudom, erre való a tft.write(219); ami ezt eredményezi: █ , de lehet a tft.print(219); is ugyanezt eredményezi. Ha hexában akarod a számokat írni, akkor tft.print(0xDB); Ilyen karaktereket te is tudsz írni, ha lenyomod a bal oldali ALT-ot, nyomva tartod, és közben beírod a 219-et, majd elengeded az ALT-ot. ▄█▄█▄█ Ha rákeresel az ascii táblázatra, akkor látni fogod a számokat is. Vagy megnyitod a windowsos karaktertáblát, ott a Terminal betűtípust kiválasztva meg tudod tekinteni. Régen még decimális számként írta ki a kódját, ma már hexában sajnos.
A hozzászólás módosítva: Jan 21, 2017
(#) Bakman válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 21, 2017 /

Parancsolj: Bővebben: Link.
(#) RoliNyh válasza Kovidivi hozzászólására (») Jan 22, 2017 /

Nos a "tft.write();" végülis működik úgy, hogy ha decimális értéket írok bele.
Ha úgy használom, hogy "tft.write(0xFF);" akkor viszont nem a hozzá tartozó karakter képét írja ki,
hanem a hozzá tartozó decimális értékét...

Fél megoldás, de végül is így is jó...
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) csabagalcsaba hozzászólása Jan 22, 2017 /

Üdvözlök mindenkit!

Szeretnék tanácsot kérni egy általam írt Arduino programmal kapcsolatban.
Írtam egy programot, ami egy tekercselőgép forgását hivatott számolni.
Egy 2X16 LCD kijelzőre írja ki a menetszámot. I2C -vel van hajtva a kijelző.
Egy forgó jeladó (encoder) szolgáltatja az impulzusokat.
A program képes eldönteni, hogy előre vagy hátra forog a gép és ennek értelmében növeli vagy csökkenti a kijelzöre kiírt értéket.
Van még egy nullázó nyomógomb is.
Ezzel az a probléma, hogy lassú a számolás. Ha másodpercenként 4-nél több inpulzus érkezik, azt nem tudja megszámolni.
Az enkóderhez nem könyvtárat használtam, hanem saját programot írtam. Lehetséges, hogy könyvtárral gyorsabban tudna működni? Ha igen, akkor valaki tudna ajánlani egy jó encoder könyvtárat?
A számolás gyorsítására szeretnék ötletet kérni. Csatolom a programot.

Köszönöm!
(#) Panhard válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jan 22, 2017 /

Szia. Megszakítást kell használnod a bemenethez.
Bővebben: Link
(#) gaspa hozzászólása Jan 22, 2017 /

Üdv
EEprom kezeléshez kérnék segítséget. Float,int és byte adatokat szeretnék tárolni,elsőre nyolc három jegyű float-ot. Az elsőt jól tárolja,ebből úgy tűnik nekem kell a memória szervezéssel foglalkozni.Az EEprom könyvtár ad erre valami segítséget?Esetleg hol találok magyar nyelvű korrekt leírást?
(#) Medve válasza csabagalcsaba hozzászólására (») Jan 22, 2017 /

SZia, "a" könyvtárral, -megszakítást használva- én egy 500-at számoló enkódert nem tudtam olyan gyorsan kézzel tekerni, hogy nem számolt volna le minden impulzust. Talán még 100kHz-et is fogadott volna. A négyes szorzó megvolt, egy körbefordulással 2000-ig számolt. Nagyságrendekkel jobb, mint az általam kézzel írott, megszakítást éppen nem használó rutin.
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2017
(#) Medve válasza gaspa hozzászólására (») Jan 22, 2017 /

SZia, például igy lehetne: EEPROM.write(báziscím + bájt sorszáma, harmadik byte); Egy ciklusba szervezve a báziscímet a blokk hosszának megfelelően léptetve. Tehát a változóidat szétszeded bájtokra, külön elnevezed őket, majd a ciklusban sorban eltárolod.
(#) Kovidivi válasza gaspa hozzászólására (») Jan 22, 2017 /

A float számok is 4byte-on tárolódnak, csak szét kell szedni őket valahogyan.
(#) gaspa válasza Medve hozzászólására (») Jan 22, 2017 /

Mondjuk ezt jó lett volna elkerülni,gondoltam hátha a könyvtár ezt tudja kezelni.
Következő: »»   314 / 863
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem