Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Analóg oszcilloszkóp javítása
Ha szkóp-képet teszel fel, legyen látható a kezelőszervek beállítása, vagy add meg a beállításokat!
Lapozás: OK   187 / 245
(#) nagym6 válasza mohinger hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Esetleg sötétben láthatók az ívek, a kerámia kalitlécen is szokott átívelni. Akkor ennek tisztítása segít.
(#) mohinger válasza nagym6 hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Szia!

Ezeken már túl vagyok, sajnos teljes sötétben sem látszik semmi.
(#) vatti65 válasza mohinger hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Szia!
A -15 volt eltünése esetén is hasonló jelenséget produkál.
Üdv:Attila
(#) gkari válasza mohinger hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Sajnos hibás lehet az 500pF(15kv!), meg pl. az ellenállássorok valamely tagja is. Az általam ismert kapcs.rajzon csak 10nF-ok vannak, bár lehet, hogy elég 3 is.
(#) mohinger hozzászólása Máj 10, 2017 /
 
Mindenkinek köszönöm a segítséget.
Én írtam rosszul lányos zavaromban: természetesen 10nF 3kV.
A tápfeszültségek rendben vannak, a -15V is rendben van.
Honnan tudnék 500pF/15kV-os kondit venni?
Ezek szerintetek jók lehetnek? Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link

A nagyfesz trafó vajon meghibásodhat?
A hozzászólás módosítva: Máj 10, 2017
(#) gkari válasza mohinger hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
Bármelyik kondi jó lehet, ha 150pF körüli, de lehet, hogy itthon is kaphatsz. Átnézném a helyedben az ellenállásokat is, kiforrasztva DVM-el mérhetők. A trafó is lehet hibás - akkor elég nagy baj van, de reméljük, hogy jó. Ajánlom figyelmedbe Sipos Gyula cikkeit az RTÉK `94-96.-ban. A glimmek "hunyorognak"?
(#) mohinger válasza gkari hozzászólására (») Máj 10, 2017 /
 
A cikkeket letöltöttem, az idevonatkozó részt is elolvastam: nagyon tanulságos.
Az ellenállásokat akkor kiforrasztom és megmérem majd.
A glimmek nem hunyorognak, csak kikapcsolásnál villannak fel. Talán-talán egyszer-kétszer mintha menet közben is, de nem vennék rá mérget.
Köszönöm a válaszodat.
(#) gerenk válasza mohinger hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Szia !
Ha van lehetőséged megnézni a nagyfeszültségű táp BD tranzisztorának kollektor jelalakját megtudhatod hogy rendben működik e. Ez egy szinusz teljesítmény oszcillátor 50-55 KHz frekvencián dolgozik szabályos szinuszjelet kell látnod a csúcson kis "beharapás" látható. Az oszcillátor helyes működését csak akkor láthatod a gépedben ha a nagyfeszültségű trafó szekunder tekercséről leválasztod a csatlakozó vezetékeket és alkatrészeket. Ha az oszcillátort rendben találod a hiba a szekunder oldal terhelésének megváltozásában keresendő. Nagy valószínűséggel a sokszorozó kondenzátorai közül az utolsó puffer. És itt láthatod a jelalakot a csatolt képen, a jel nagysága 30 Vpp körüli (pp = csúcstól-csúcsig)
A hozzászólás módosítva: Máj 11, 2017
(#) mohinger válasza gerenk hozzászólására (») Máj 11, 2017 /
 
Szia!

Nagyon köszönöm a segítséget, ma este megpróbálom megnézni.
Van még más baja is: nincs vízszintes eltérítés sem, de az addig ráér, amíg a nagyfesz nincs rendben.
(#) beretiisty66 hozzászólása Máj 22, 2017 /
 
Üdv Urak!
Nemrégiben vettem egy szkópot, vagyis inkább egy wobblert, egy TR-4302-es készüléket. Tisztogatás után észleltem, hogy a bekapcs/fókusz gomb berohadt, úgy a vertikális pozició gombja is. Óvatos WD-40 és feszegetés kombinációjával mindkét kezelő úgy működik mint kéne neki, egy pár dolgot leszámítva. Én új vagyok az oszcilloszkóp fronton, szakmám autótechnikus, és mostanra szántam el magam hogy veszek egyet, de akkor már egy régit, mert szeretem a régi dolgokat. A szakmában igen sokat segít egy szkóp, de van pár bajom vele. Először is, mikor azt a bizonyos vertikális poziciót állítgatom, egyszer egyszer villamos kisülés hangja üti meg a fülem, a kép pedig elszalad, általában balra. Másodszor a trigger használata nekem elengedhetetlen, mert a motorok össze vissza járnak, mindig odébb mászik a kép, de +trigg, és -trigg állásban a gép nem mutat, csak egy függőleges csíkot, mintha a fűrészjel leállna. Már azon gondolkodom, hogy egy külső trigger feszültség kell neki hogy egyáltalán működjön ilyen állásban? Harmadszor pedig, van egy sweep feliratú 7 fokozatú gomb a készülék előlapjának alján, mint kitapasztaltam a pásztázási sebességgel variál, de mintha 2. fokozatban valami elpukkant volna benne, mert a kép balfelét nyújtja, a jobbfelét pedig összesűríti. Végezetül azt a bizonyos Marker feliratú gombnak a funkcióját sem tudtam megállapítani, idő állásban szépen jelöli szaggatással a helyeket, volt állásban azonban nem a bejövő jelet méri hanem egy szabályos szinuszt rajzol ki. Nem nagyon értem a készülék működését, kivált hogy nem tudom hogy működik egy jó oszcilloszkóp. Megpróbálok fotózni párat, hátha látszik valami, önöknek bizonyára többet mondanak mint nekem. Ami a fotón nem látszik alul a két bemenet felirata. Bal felől Amplitudó marker, jobb felől pedig S.ext. Trigger.

Előre is köszönöm!
(#) szikorapéter válasza beretiisty66 hozzászólására (») Máj 23, 2017 /
 
Ez nem wobbler. Ilyen készülékem van nekem is csak az Orion (azaz az eredeti) címkéjével van.

Ez egy elektroncsöves belvilágú 10Mhz-s határfrekvenciájú TV oszcilloszinkronszkóp (igen ez a hivatalos neve).
Először átnézném hátul a potmétereket,ha kell cserélném.
A csöveket is látni kéne,egyáltalán milyen idősek lehetnek, ha a trigger leáll az lehet az ECC85-ösök valamelyikének hibája, de akár az EL84-é is ami szintén abban a fokozatban van.
Elvileg (ha tényleg a tiéd is orion) akkor belül kerámia kondiknak kell lennie mindenhol és oldalt van szerelve minden,tehát ha kihúzod a házából mindent látnod kell oldalról amivel szerelték a szkópot. Ott hamar feltűnik ha égett/törött alkatrészt találsz.
A csöveket is érdemes megnézni nem-e hibásodtak meg,gázosodott ki az idő során. A sugárcső jónak tűnik (az enyémnek nincs ilyen fénye ).

Alap beállítás szerint úgy van hogy középen van a volna ugye (mint minden szkópnál ) , a középső kapcsoló (pont a képcső alatt) OUT álláson kell hogy álljon. Ha jobbra elforgatod akkor ott az 1V-os mérőjel kerül a képcsőre, és így tovább. Lent a középső igen ővele lehet szabályozni a "méréshatárt" durván, balról felfele a 2. potméterrel pedig finoman,amivel szépen megfog szinte minden jelet. Jobb oldalt a legalsó kapcsolónak " S-internal" álláson kell állnia. Ha mindez megvan elvileg rendesen kell viselkednie. Ha mégis szétszeded a belvilágának átnézésére lőjj pár fotót a csövekről és megnézzük mennyire használtak.
(#) peterpan válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 23, 2017 /
 
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2017
(#) beretiisty66 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 23, 2017 /
 
Akkor karácsonyfaizzó javítás lesz, van két ECC85 csövem, de nemtudom jók e, ahogy azt se hogy a szkópban levők egyáltalán rosszak e Ez a készülék már az Orion kopija, Hiradástechnika gyártmány. Egyéb téren ugyanúgy néz ki belülről, most majd jól átvizsgálom, de az elkók, ha egyáltalán ezek azok, kicsit aggasztanak, mert nem nagyon látom rajtuk sérülés jeleit, de van egy olyan érzésem hogy ezek közül is lesz halott. Köszönöm a gyorstalpalót, még ma megpróbálok értelmes képet szerezni a beléről, továbbá peterpan-nak is köszönöm az irományokat, már rá is vetettem magam.
(#) peterpan válasza beretiisty66 hozzászólására (») Máj 23, 2017 /
 
Szívesen! +a képre kattintva jobb gombbal: megnyitás új lapon.
A hozzászólás módosítva: Máj 23, 2017
(#) beretiisty66 hozzászólása Máj 23, 2017 /
 
Csináltam pár képet a gépteremről. Szerintem valami kontakthiba van, vagy az is van, mer a jobb oldali panel kocogtatásakor néha meg-meg jelenik egy görbe, de egyébként a trigger funkció még mindig nem túl közlékeny.
(#) szikorapéter válasza beretiisty66 hozzászólására (») Máj 23, 2017 /
 
Hát ebben a gépben egy jópár elkó cserére szorul hogyha folyamatos használatra szeretnéd. A csövekből az EL egy kicsit használtnak tűnik de ha néha működik az eltérítés akkor nem ott van a gond. Az elülső panelen vannak a trigger kondijai azokat is érdemes átnézni nincsenek-e eldurranva vagy kiszáradva. (Érdemes újrakondizni a gépet,azzal elég nagy hibafaktort ki lehet zárni).
(#) beretiisty66 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 23, 2017 /
 
Most épp zenére kötöttem, így egész barátságosnak tűnik. Az imént meg leltem egy régi modellvasút állítható feszültségű tápját, elvileg 16 Voltos, ha az nem triggereli be akkor semmi.
(#) szikorapéter válasza beretiisty66 hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Ha még alul a sweep-nél az első 2-3 állás megy akkor azzal a gyújtást és egyebeket gond nélkül meg tudod nézni,minden esetre nem árt neki a felújítás.
(#) beretiisty66 válasza szikorapéter hozzászólására (») Máj 24, 2017 /
 
Az lesz. Jól megnézek minden kondit. Újabban abbahagyta a kisüléseket, és most már a vertikális pozició forgatásával nem tudom kivinni fel vagy le a látómezőből a képet. Hátha még műszer is lehet belőle a végén...
(#) Gery78 hozzászólása Jún 9, 2017 / 1
 
Kálmánnak az új szkópjához a rajz. Philips PM3211
(#) mohinger válasza gerenk hozzászólására (») Jún 10, 2017 / 1
 
Megérkeztek a kici kínai nagyfesz kondik végre. Sikerült rendbe tenni a nagyfeszt. Ahogy mondtad, az utolsó puffer volt hibás. Valamint az egyik 10nF. Most már csak a többi gond van hátra: vízszintes eltérítés nincs, meg talán a vertikális erősítőnél is voltak gondok...
(#) mohinger válasza mohinger hozzászólására (») Jún 10, 2017 /
 
Sikerült a vízszintes eltérítés hibáját is megtalálni: a TR403-as tranyó lába bele van törve a foglalatba... Ha megnyomom a tranyót, érintkezik, van eltérítés.
Vajon hogyan tudnám én azt onnan kipiszkálni???
(#) proli007 válasza mohinger hozzászólására (») Jún 10, 2017 / 1
 
Hello! Úgy, hogy kivágod azt a lüke foglalatot a bánatba, mert csak kontakt hibákat okozott mindig..
(#) mohinger válasza proli007 hozzászólására (») Jún 11, 2017 / 1
 
Megoldottam: szerencsére a foglalat oldalain mennek a lábak, így az egész panel kiszerelése nélkül is rá tudtam forrasztani a tranyót a foglalatra.
Mindenkinek nagyon köszönöm a segítséget!

HE.jpg
    
(#) devergo74 hozzászólása Jún 14, 2017 /
 
Sziasztok.
Továbbra is próbálkozom az Eo-201 oszcilloszkóp javításával, nem sok sikerrel sajnos. A rajz alapján a tápnál, az 5-lábnál 15V, 7-esnél 60V, 8-asnál 385V-ot kellene mérni, helyette mindenhol mínuszban mérek kb 420V-t körüli értékeket. Próbáltam fordítva is mérni, akkor is mínuszban vannak a mért adatok. A kijelzőn valamennyire megjelenik az alapvonal, félig.
(#) kadarist válasza devergo74 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Szia!
Hogyan érted azt, hogy fordítva méred?
(#) devergo74 válasza kadarist hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Megmértem fordított polaritással is, de mindegy hogy mérem minuszban mutat.
(#) kadarist válasza devergo74 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Ezt nem hiszem el. Mutasd meg!
(#) Stewe válasza devergo74 hozzászólására (») Jún 14, 2017 /
 
Ez gyakorlatilag nem lehetséges. kivéve persze ha a műszered rossz.
(#) pejak987 hozzászólása Jún 18, 2017 /
 
Sziasztok!

Tanuláshoz szereztem egy HP 1741A típusú szkópot, de sajnos van egy-két hibája.
PDF itt.

Bekapcsolás után pár másodperccel megjelenik a sugár, majd addig nő a fényereje míg el nem éri a maximumot. A fényerő potira abszolút nem reagál a kép, viszont a fókusz, az X és Y pozíciók működnek. Jellel még nem próbáltam, bemenetek földelve.

A tápfeszek (5V, 15V, -15V, 48V, 120V) jók, sérült alkatrészeket sehol nem láttam.
A pdf szerinti A12-es modul TP2 pontján (110. oldal) multival 4,4 - 8,7V egyenfeszt mértem a fényerő poti állásától függően, váltót nem néztem.
A nagyfeszültségű részeket sem néztem mérőfej hiánya miatt.

A szkópban van auto-focus, így ha a csőnek lenne baja, nem kellene legalább a fókusznak változnia akkor, amikor állítom a fényerőt feltéve, hogy az elektronika jó?
Tudnátok segíteni a hiba felderítésében?

A segítséget előre is köszönöm!
Következő: »»   187 / 245
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem