Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Multiméter - miért, milyet?
Lapozás: OK   91 / 126
(#) Pafi válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Ha van jelgenerátorod (van, PC) akkor magad is megteheted bármely műszereddel.
(#) Pafi válasza Massawa hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
A fűrésznek is pontosan ugyanakkora a csúcstényezője.
(#) Massawa válasza Pafi hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Mi lenne ha lemérnéd a duma helyett??
(#) szapcsika válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Igen. Négy műszert próbáltam, Fluke 87V, UT210E, és egy régi Yokogava (nem tudok típust), ami nem TrueRMS, valamint egy DT-9205B, ami szintén nem TrueRMS. Referenciának a Fluke 8842A-t használtam. 400Hz-en mértem, mert a UT nem tud többet, de a jelalak ugyanaz, ami az előző posztban volt.

Mérés -- Fluke 8842A -- Fluke 87V -- UT210E -- Yokogawa -- DT-9205B
AC -- 1.57V -- 1,57V -- 1,54V -- 1,49V -- 1,1 és 1,3 között ingadozott, nem volt stabil érték.
DC -- 0,82V -- 0,82V -- 0,83V -- 0,82V -- 0,84V

A három TrueRMS műszer elég egybehangzó értéket mért, a két Fluke egyformát, ami nem meglepő, a UT210E kicsit eltért, de ahhoz képest, hogy mondjuk a 87V árának kevesebb mint tizedébe kerül, nem vészes az eltérés és specifikáción belül van, ha minden igaz. Az is látszik, hogy a DT9205b körülbelül annyit tud, amennyibe kerül, tökéletes ipari hulladék, percekig kellett tekergetnem a méréshatár választót, hogy ne kontakthibát mérjek. Elrettentésnek kiváló eszköz, azért tartom.
Ami érdekes, hogy a nem TrueRMS műszerek DC-ben jól mérté a DC komponenst, AC állásban természetesen volt eltérés (Yokogawa, a másik értékelhetetlen adatot mért), de annak ellenére, hogy messze van a színusztól a jel, nem jelentős az eltérés. Ez azt mutatja, hogy speciális mérésektől eltekintve, jól el lehet boldogulni sima műszerrel is, főleg, ha esetleg ismert jelhez tudod kalibrálni és hasonlítani a mért értéket.
(#) nagym6 válasza RoliNyh hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Csatolt képen. A teljes szinusz, és kisebb, majd nagyobb trapéz vágás a szinuszon.
A képen ott van az "AC RMS" pld. tiszta szinuszon 707 mV, kisebb trapéz vágásnál 685 mV, nagyobb vágásnál 638 mV.
A hozzászólás módosítva: Aug 28, 2017
(#) szapcsika válasza Pafi hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Azért fogadom el, mert tudom, hogy hogyan működik. Az FFT független az RMS méréstől. Az RMS értéket a szkóp maga számolja belül (választható többféle algoritmussal, de ez jelen esetben ennél a jelalaknál szinte mindegy). De, amennyire a 8 bites felbontás és a mintavételezés megengedi, elég jó értéket ad.
Az FFT része viszont teljesen független ettől (biztosan, mert ezt a szkópon ülő külső Tekmate számítógép csinálja), eleve nagyon egyszerű algoritmussal, 8 bites mintákból és kevés alappontból. Ezért ezt inkább csak mint érdekesség mutattam be, hogy a 0Hz-es komponens a DC.
A többi egyezést viszont ezért elég jó, a 8842a egy 5,5 digites laborműszer és specifikációja szerint így méri az RMS értéket, tehát négyzetesen összegezve a DC és AC értéket a helyes eredményt adja. Ezzel egybevág a szkóp által mért érték. Nem a szkóphoz hasonlítok, az nem precíziós mérőeszköz, csak bemutattam, hogy az másként méri az RMS értéket, mert egyben adja meg DC+AC-ra (ami egyébként közelebb áll a valósághoz, viszont cserébe nem tudod megmondani külön az AC és a DC komponenst, ami sokszor érdekes lehet).
De, lásd a későbbi posztomat, ezekkel egybevágnak más mérések is, pl. az érvényes kalibrációjú Fluke 87V mérése is, ami szintén nem nevezhető gagyi multiméternek.
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Pedig annyi, mérve csatolt képen.
(#) ktamas66 válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
A múltkor mértem hasonlót: Bővebben: Link
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
Nem értjük egymást. Nem a háromszöget meg a fürészt kellett volna összehasonlitani, hanem a fürészt meg a négyszöget.
(#) Doky586 válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 28, 2017 /
 
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
A négyszögjel effektív értéke megegyezik a csúcsértékkel, vele azonos csúcsértékű fűrész effektív értéke ennek nem a fele, hanem osztva gyökhárommal. Bővebben: Link
(#) Doky586 válasza Massawa hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Lehet a fűrészt a kalapáccsal..?
(#) Massawa válasza Doky586 hozzászólására (») Aug 29, 2017 /
 
Söt a sarloval - megint sok a szöveg, mérés meg semmi
(#) Pafi válasza szapcsika hozzászólására (») Aug 29, 2017 / 1
 
Idézet:
„de amikor a műszert specifikálják, akkor ez a periódusra vonatkozik, nem pedig a felharmonikusok frekvenciájára, hiszen akkor más RMS értéket kapnál ugyanolyan frekvenciájú, de más alaktényezőjű jelre.”


Nem értem ezt a mondatot. Periódus? Frekvencia! De melyik? Ha nem a felharmonikusoké akkor csak az alapharmonikus frekvenciája maradhat! Viszont a felharmonikusok jelszintje tetszőleges mértékben eltérhet jelalaktól függően, ezért hacsak nincs kifejezetten eltérően specifikálva, akkor a legegyszerűbb, szinuszos jelalakkal lehet a határfrekvencia értelmezve, és bármely más jellel rosszabb pontosság várható a határfrekvencia közelében.

Persze a határfrekvencia egy DMM esetében sosem a -3 dB-es pont, hanem valamilyen egyedi, %-ban megadott tolerancia, így a felharmonikusok nagy része még részt vesz a mérésben, csak csökkent amplitúdóval, így a mérési hiba nem nagy (de lehet nagyobb a specifikáltnál).

Mivel a tolerancia a készülék típusától függő, az összehasonlító mérésed akkor mutatná jól a határfrekvencián történő, nem szinuszos használhatóságot, ha összehasonlítanád a szinuszos jellel mért frekvenciafüggő hibát a fűrészjellel mérttel.

Ha a felharmonikusok frekvenciáját is jól méri a műszer, akkor a teljes jelet is, ez eltérést nem okozna, csakhogy minden jelnek eltérő a spektruma, ezért ilyen specifikáció nehezen szabványosítható.
Idézet:

(Egyébként csúcstényezőt (crest factor) határértékeket szoktak specifikálni műszerekre, amelyen belül érvényes a true rms mérés. Ez áttételesen valóban tartalamazza a legnagyobb felharmonikust, de a legtöbb műszernél elég extrémnek kell lennie, hogy ne mérje jól.”


A csúcstényező egyszerűen a belső túlvezérlés/túlcsordulás elkerülése érdekében korlátozott. A frekvenciaátvitel ettől független paraméter, lásd pl. a fűrész és háromszög jelet, amiknek azonos a csúcstényezőjük, míg a spektrumuk teljesen más, a fűrész 1/n spektrumú, a háromszög pedig 1/n2.
(#) Ivan93 hozzászólása Szept 24, 2017 / 1
 
Sziasztok!
Nemrég szó volt az Aneng multiméterekről. Nekem múlthéten érkezett meg egy AN8002 típusú 6000 "count"-os műszer. Sajnos összehasonlítani még nem tudtam márkás műszerekkel, így inkább csak tapasztalatokat osztanék meg. (Dave Jones készített egy videót az AN8008-ról, meglepően pontosan mér.) A készülékház kialakítása jó minőségű, kis mérete miatt könnyen megfogható és hordozható. A ház egyetlen gyenge pontja a banánaljzatok. A képen láthatóan lemezből vannak hajlítva, ami nem sok tartást ad neki, így billeg, de a a dugó szorosan illeszkedik, az elektromos kapcsolat jó. Két gomb található rajta: értéktartás/háttérvilágítás és select. Csak automata méréshatár váltással rendelkezik, feszültségmérésnél egész gyorsan vált, ellenállásmérésnél már sokkal lassabb. A feszültségmérésnél az ismétlőpontossága hibátlan, több mérésre is ugyan azt mutatja. Fordított polaritású mérés esetén is ugyan azt az értéket mutatja, az előző multiméterem ekkor több digitet tévedett. A szakadásvizsgáló gyorsan reagál, 50Ohm alatt sípol. A háttérvilágítás egyöntetűen megvilágítja az egész kijelzőt. A kijelző oldalról és alulról is kontrasztos, viszont szemből már kicsit homályos, felülről pedig nem látható. (Csak tökéletesen szemből kezd homályosodni, nekem nem zavaró, mert úgyis fektetve van az asztalon, illetve picit megdöntve már azonnal kontrasztos.) Egyelőre egy hibát vettem észre rajta, a feszültségmérő állásban nem csak DC/AC között léptet a select, hanem DC/AC/Hz/% között. Ez csak szoftveres hiba szerintem, mérés eredményét nem befolyásolja. A műszerhez jár valamilyen szövet tok (a tartozékok tárolására jó lehet), egy krokodil-csipeszes mérővezeték (ennek külön örültem, a vezetéke jó minőségűnek tűnik), egy tűs mérővezeték (ez kevésbé jó minőségű, CATII 1000V van ráírva, talán éppen teljesíti, én inkább egy régebben a HeStore-ban vett UNI-T CATIII/1000V vezetékkel használom, ez jobban is passzol a banán hüvelybe), illetve jár hozzá egy egyszerű K típusú hőmérő szenzor is (nincs fém tokban, a zacskóra nyomtatott adatlap szerint 400°C-ig jó). Ugyan a leírásban nincs benne, de szerintem van benne egy beépített hőérzékelő is, mivel a szenzor csatlakoztatása nélkül is mér és reagál lassan a hőmérsékletváltozásra. 2xAAA elemmel működik (nem tartozék), ami számomra előny a 9V elemmel szemben. Mellékeltem képeket, a belseje is igényesnek látszik, illetve a használati utasítást is, ami jobb minőségű, mint a szkennelt képen látszik és meglepő módon hibátlan angol nyelven írtak.
Az eddigi tapasztalatok alapján jó kis műszer ez, hobbiszinten első multiméternek tökéletes, árához képest is jól teljesít (18USD), így egy drága műszer mellé hordozható másodiknak is alkalmas. Elég hosszú lett a mondandóm, de remélem sikerült a vásárlás előtt állók számára hasznos információval megtölteni. Ha valakinek már van vagy lesz ilyen műszere és össze tudná hasonlítani a mérési pontosságát márkás műszerekkel, arra kíváncsi lennék és előre is köszönöm.
Ha valamit kihagytam és érdekelne, kérdezz nyugodtan, igyekszem megválaszolni.
Iván
(#) nagym6 válasza Ivan93 hozzászólására (») Szept 24, 2017 /
 
Idézet:
„A kijelző oldalról és alulról is kontrasztos, viszont szemből már kicsit homályos, felülről pedig nem látható.”
Ez szinte mindnél ilyen, a sokkal drágábbakban is. Nem hiba.
(#) megott hozzászólása Szept 25, 2017 /
 
Sziasztok!
Asztali multit keresnék a jelenlegi szedettvedett műszerparkomat cserélném le, ő nagyon tetszik!
Leginkább magnók (szalagos, kazettás) beállításához használnám, valamint ezek szervizeléséhez. Na és persze egyéb műszerészi munkákra.

Van itthon 2 csatornás 20MHz-es Kenwood szkóp, jelgenerátor(Elkis), labortáp (valami német) és egy orosz HF voltmérő (HP koppintás), sajnos ez utolsó pontosságában már nem nagyon hiszek (egy kalibrálás ráférne, már ha foglalkozik még vele valaki). Emiatt tekintgetek az UT-804 felé.

Ráadásul kb60 ezer lenne Németországból! (inkább erre hajlanék, vagy ne?) Ami igazán fontos lenne az az AC sávszélessége, elsősorban 50-20Khz ig lenne érdekes a pontossága. Várom megerősítseteket és javaslataitokat!

Köszönöm!
(#) Massawa válasza megott hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Ha nincs dB skálája ( fokozata - márpedig nem látom,hogy lenne) akkor szerintem eléggé használhatatlan olyan célokra amire neked kell.
Olyat keress ami dB-t is tud mérni.
(#) proba válasza megott hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Én kétszer próbáltam, mondjuk kéziműszer kategóriában metex-el (egyik M-3850d a másikat már nem tudom, de az is drágább kategória volt), a dB skála ellenére a szintmérés 5-10kHz között már drasztikuasan (fele harmada) romlott. Ezt tudja az UNI T kéziműszer is. Szerintem ha asztaliban nem kimondottan erre kihegyezettet veszel az sem fogja tudni az elvárásaidat.
(#) Massawa válasza proba hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Már többször tárgyaltuk, hogy valos, hangfrekvenciás dB-mérö müszer nem sok van a piacon. A Metexnek tudtommal ilyen müszere nincs.
A Flukenek van, meg néhány kevésbé ismert márkának (Metrix stb)
(#) nagym6 válasza megott hozzászólására (») Szept 25, 2017 /
 
Márkás pdl.: HP, Fluke, Advantest 40000 Ft. körül szokott lenni használtan. Én inkább olyat vennék. Eddigi tapasztalatom, hogy az előbbi nagy márkák 10 év múlva is pontosak, a többiek pár év alatt elmásznak, eléggé pontatlanok is tudnak lenni. Tizenpár éves Fluke kézi multim sosem volt kalibrálva, idén összehasonlítva egy nemrég kalibrált HP-val, szinte digitre azonosat mér DC és ellenállás mérésnél. Többi méréseket nem néztük.
Ha veszel 40e körül egy használt HP, Fluke asztali multit elviszed kalibráltatni, még így is olcsóbb mint az általad írt masina, és messze jobb. Ezek szinte mindegyike kb. 100kHz-ig mér AC-t, valószinűleg dB-t is, meg kell nézni adatlapján.
A hozzászólás módosítva: Szept 25, 2017
(#) megott válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Köszönöm a válaszokat! Akkor aki Advantest, HP, Fluke műszereket tud eladót (ha lehet itthon) ne tartsa magában, előre is köszönöm!
(#) szapcsika válasza Massawa hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
A Fluke 45 elég jó dB-ben mér, van rajta soros kimenet és kettős kijelző. eBayen viszonylag jó áron lehet kapni és egy örök darab. Egyre kell figyelni, hogy a kijelzője halvány lehet, ha sokat használták.
(#) nagym6 válasza megott hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Azt azért meg kell nézni használtnál, hogy normális állapotú legyen, és minden működik. De ezek jók szoktak lenni.
Idézet:
„Ha veszel 40e körül egy használt HP, Fluke asztali multit elviszed kalibráltatni, még így is olcsóbb mint az általad írt masina,”
Ezt írtam, de a hazai 90e Ft.-os árra gondolva. utána láttam, hogy 60e Ft.-ot írtál.
(#) Massawa válasza szapcsika hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Én már vettem az ellopott Fluke helyett egy Metrix kézimüszert. Az teljesen megbizhatonak mutatkozik ( már vagy 5-6 éve ezt használom). Sajnos a Flukenak nincs erre a célra már kézimüszere.

Ezt a müszert szerettem. Egy vagyonért vettem 1985-ben s vagy 7 éve ellopták a kocsibol.
Nagyon jo müszer volt!

IMG_2706.JPG
    
(#) nagym6 válasza Massawa hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Idézet:
„Sajnos a Flukenak nincs erre a célra már kézimüszere.”
Van pld.: Fluke 289, csak rettenetesen drága. Nem hobbi kategória.
(#) Massawa válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Ez a Fluke azért nem egészen ugyanaz, mint a néhai 8060A volt. A dBm-t ugy ahogy még jol méri ( mutatja) egy halom gomb nyomogatása után, a dBV sajnos már kimondottan rossz az audio mérésekhez. Ott fix referenciával dolgozik és az ki tudja miért 1V-ra van beállitva. (0,775V ill 1,55V helyett).
Ráadásul akkora, mint egy ruhásszekrény..

Árban kb ugyanannyi mint hajdanán a 8060A volt, igaz, hogy azon nem volt szkop és tenyérnyi display meg port, de viszont nagyon gyors volt. ( akár 1 kézzel is lehetett kezelni) és évekig birta a 9V-s elem.
(#) megott hozzászólása Szept 26, 2017 /
 
És ehhez mit szóltok?

Esküszöm ez az utolsó!

Köszönöm!
(#) nagym6 válasza megott hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Volt régen ennek a márkának egy felsőbb készüléke nekem, kb. 3 év után nagyon pontatlan lett. Ez újabb típus, lehet jobb, nem tudom.
(#) tbarath válasza megott hozzászólására (») Szept 26, 2017 /
 
Ha jól emlékszem Dave (eevblog) jónak tartja a Brymen-eket, ha jól tudom a "sajátmárkás" (eevblog brand-es) multija is Brymen.
Bővebben: Link
Következő: »»   91 / 126
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem