Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » JLH erősítő
Lapozás: OK   168 / 216
(#) dean01 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Helyesbítettem 15v-ra Értem a hangfrekvenciás teljesítményre gondoltam jobban,de elvileg nagyobb bétájú (meghajtó és végfok)tranzisztorral nagyobb nyugalmi áram mellett nagyobb teljesítményt el lehetne még érni ? Én úgy értem ..persze számolni kell a nagyobb hővel ,ezek még csak elméleti kérdések
(#) reloop válasza dean01 hozzászólására (») Jan 7, 2018 / 1
 
Szia!
Hivatkozás.
Az R2 ellenálláson folyik mindkét végtranzisztor bázisárama, melyet C1 miatt közel állandónak tekinthetünk. Ezen áramot Tr3 osztja el, tehát ha Tr3 lezár, akkor mind a Tr2 bázisába folyik, ha kinyit akkor pedig Tr1 bázisa kapja az összeset. Ideális tranzisztorok esetén mindkét félperiódus csúcsárama a nyugalmi áram kétszeresét tudja elérni.
A gyakorlati értékekről itt írok.
(#) Gery78 válasza dean01 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Na, így már jó a 15V, mint féltápfesz. Igen, gondoltam, hogy a hangfrekis teljesítményre gondoltál, de az erősítő kimenetén kiadható maximális teljesítményt nem igazán a tranyók Bétája határozza meg, hanem a tápfeszültség és a terhelő ellenállás. A Bétának csak a nyílthurkú erősítéskor lenne szerepe, de az erősítők 99%-ban vissza van fogva kezelhető értékre az erősítés a negatív visszacsatolással.
(#) dean01 válasza Gery78 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Értem ha a jól tudom egy negatív visszacsatolás a jlh-ban is van ,de azért azzal nem ártok ha a legmagasabb bétájúakat szerzem be
(#) dean01 válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Ezt értem ,de ideális estben meddig célszerű emelni a feszültséget ,vagyis mi az a pont ami miatt már felesleges mert a minőségben nem játszik szerepet ? Olvastam már fórumokon hogy minél jobban elő van feszítve a tranyó annál jobban szól .
(#) Cinema válasza dean01 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Elég zagyván fogalmazol.
A 30V 2A-es meghajtás mit jelent?
Ha a tápfeszültségre gondolsz, akkor a 30V elégséges, a 2A az összesen a két csatorna, vagy csatornánként értendő?
Teljesítmény szinten ez szorzódik, tehát a 30V és a 2A szorzata az 60W, aminek a kb. 75%-át elfűti az erősítő, vagyis nagyjából 45W az fűtés, a többi a hang, ami kijön belőle, azaz, kb. 7,5W csatornánként.
Maximum 42-45V lehet a tápfeszültség és oldalanként kb. 1,2A-es áramfelvétel mellett, kb 12-18W teljesítmény vehető ki ebből a végfokból 8Ohm-ra, minimális torzítással.

Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
(#) dean01 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Csatornánkénti 30v 2 amperre gondoltam
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2018
(#) Cinema válasza dean01 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Ez csak fűteni fog, nem lesz jobb, a 2A-es áram már túlzás.
Lásd a kiegészítésem.

Üdv!
(#) dean01 válasza Cinema hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Értem még csak a fejemben vannak a tervek ,azt tudom hogy felesleges több ampert ráküldeni mert csak szétfűti magát,lehetőségeket számolom lehet +35v körüli táppal kipróbálom ha majd megépítésre kerül .Köszi az infót
(#) reloop válasza dean01 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
A feszültség a kivezérelhetőségnek szab határt, ennél a topológiánál 20 W-nál többet nem ajánlok.
Az erősítő hangjára a nyugalmi áram lehet hatással, ha nagyon rossz linearitású végtranzisztort választottunk némileg orvosolja a hibát, ha magasabb üzemi áramot állítunk be, mint amit a hangsugárzónk megkövetel. Kisebb lesz a áram változása.
Helyesen akkor járunk el, ha valamennyi pozícióba az üzemi tartományban minél lineárisabb tranzisztort választunk.
(#) dean01 válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
20 wattot hogy érted ?
(#) reloop válasza dean01 hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
A (DoZ) 20W-os A osztályú erősítő témában találsz rá példát.
(#) dean01 válasza reloop hozzászólására (») Jan 7, 2018 /
 
Köszi az infót még nem állok neki az építésnek információgyűjtés innen onnan .
(#) Baxi hozzászólása Jan 8, 2018 /
 
Hi Mesterek!
Szereztem ilyet, ez a jó lesz az elkó mellé kicsatolónak?
Mivel elég nagy így nem a panelon lesz
(#) Baxi hozzászólása Jan 10, 2018 /
 
Hi Mesterek. Tudnátok segíteni hogy hova kellanagyobb erősítésű tranyó? Pozitiv ágra vagy a negatívra?
(#) reloop válasza Baxi hozzászólására (») Jan 10, 2018 /
 
Szia! A földelt-emitteres pozícióba.
(#) mek-elek válasza Baxi hozzászólására (») Jan 10, 2018 1 /
 
Privátba írok Neked
(#) Baxi válasza mek-elek hozzászólására (») Jan 13, 2018 /
 
Köszönöm
(#) Baxi hozzászólása Ápr 10, 2018 / 1
 
Beindult,elindult és gyönyörű 6 ohmos ellenállásos mű terhelésnél készült a mérésről a kép, 1.2 áram felvételell. Sok meló lesz még vele, de lassan azért halladok .
(#) mikldesign válasza Baxi hozzászólására (») Ápr 10, 2018 /
 
A tranyókat nem lehetne kicsit hosszabb (na jó, rövidebb) vezetékkel bekötni? Esetleg a NYÁK ot alakítani ki úgy, hogy direkt rá legyen forrasztva?
(#) Aladdin25 hozzászólása Okt 3, 2018 /
 
Sziasztok kezdő vagyok segítségét szeretnék kérni csinálok egy jlh 1969et erdeti kapcsolás alapján annyi különbséggel, hogy az elején 2n2907a tranzisztor van. 25.8 voltal (mértem) taplalom 2.5ampet ir a trafó áramerősséget gyönyörű hangja van amúgy viszont a két kimenő tranzisztornál nem fel tapfeszem van hanem 7.9 volt azzal foglalkozzak jobb lessz vagy nem sokkal?
(#) mikldesign válasza Aladdin25 hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Igen, foglalkozz. Jobb is lesz, meg nagyobb kivezerles esetén nem kezd el klippelni. Az a 2,5A egy oldal nyugalmi arama? Mert ha igen, akkor semmi értelme. Csak felesleges hot termel. Elég 1,5A bőven.
(#) Aladdin25 válasza mikldesign hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Igen egy oldal de majd arra is rámérek van 1.4amperes kiallas azzal 34volt korul lesz a fesz. Erdekes amikor brobaltam először jol rakatm ossze vagy sem 12voltnal jo volt a feltap fesz pont.
(#) Aladdin25 hozzászólása Okt 3, 2018 /
 
Amúgy a vegtranyokat mertem max 54fokig ment 2ora után.
(#) mikldesign válasza Aladdin25 hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Van egy sanda gyanúm. Te trafó terhelhetosegrol beszélsz. A vegfok aramfelvetelet kell megkérni, es beállítani. Ugyanigy a feltapot is. Erre vannak a trimmerpotik a kapcsolasban.
(#) Aladdin25 válasza mikldesign hozzászólására (») Okt 3, 2018 /
 
Az áramerősséget még nem mertem írtam is csak a vegfokot a feszültséget és a feltapot 2.5ampert csak a tápról olvastam írtam is.
(#) mikldesign válasza Aladdin25 hozzászólására (») Okt 4, 2018 /
 
Értem. Két műszer kell hozzá, az egyikkel az áramerősséget, a másikkal pedig a féltápfeszt kell mérni. Egyszerre! Nem árt, ha a kimeneten van egy 8 Ohmos terhelés, pl. egy hangszóró, vagy 30-40 W-os huzalellenállás, a bemeneten pedig rövidzár van. Az első potival, ami a bemenethez közel van, állítod a féltápot. Ha oda fix ellenállást tettél, ideiglenesen vedd ki, és forrassz helyébe egy trimmet. Ugyanígy a másik ellenállás is, most me nem mondom mi a száma, nos oda is trimm kell ideiglenesen. Amikor mindent beállítottál, és hagytad, hogy melegedjen a cucc, ellenőrzés, majd ha kell korrigálás. Utána a potikat kiforrasztod, pontosan kiméred, és a helyébe fix ellenállásokból összerakva ugyanazt az értéket, beforrasztod, ellenőrzöd. Ennyi.
(#) Aladdin25 válasza mikldesign hozzászólására (») Okt 8, 2018 /
 
Köszönöm szépen a segítségét pár nap és megcsinálom ahogy írtad. Fix ellenállásokkal csináltam vettem trimmer potikat beállítom és vészek ellenállást bele amilyen majd kell.
(#) mikldesign válasza Aladdin25 hozzászólására (») Okt 10, 2018 /
 
Az ellenállások 1w vagy nagyobb legyen, ha kell akkor több darabból rakd össze a szükséges ellenállásértéket, majd ellenőrizd le ismét áramfelvételt, féltápot, hagyd a cuccot melegedni, egy óra múlva ismét ellenőrizd. Én 1.3A nyugalmit állítottam, ami egy óra múlva beállt 1.5A-re. Valami ilyent várjál Te is. Az egyenirányítót is érdemes külön hűteni, vagy brutál nagy darabot használni. Az én hidam 75A-es példány.
(#) reloop válasza mikldesign hozzászólására (») Okt 10, 2018 1 / 1
 
Szia! Azt tegyük hozzá, a nyugalmi áram értéke nem általánosítható, függ a tápfeszültségtől és az erősítőre kötött hangsugárzó impedanciájától. A célunk az, hogy teljes kivezérlésnél akár telítésbe is vihessük a végtranzisztorokat, de álljunk is meg ezen a szinten.
Igazán jól a kissé túlvezérelt erősítő kimenetére kötött oszcilloszkópon láthatjuk meddig jár amplitúdó növekedéssel a nyugalmi áram emelése. Ugyanitt lehet ellenőrizni a bemeneten lévő feszültségosztó helyes beállítását, mert az igazi cél a szimmetrikus klippelés.
Következő: »»   168 / 216
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem