Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » 3D nyomtatás
 
Témaindító: KBal76, idő: Jún 9, 2010
Lapozás: OK   62 / 199
(#) remiasa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Ha jó és szép minőséget akarsz a fejet cseréld le 0,3 vagy 0,2-re, és 70% sebességen nyomtass.
(#) remiasa válasza remiasa hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Este teszek majd fel pár képet.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 1 /
 
Ilyen lett. Végig 260 fokra állított extruder (ami a méréseim szerint kb 240 fok), a heatbed 80 fokos de a 20. rétegtől csak 60 fok (ha előbb veszem lejjebb akkor a tárgy szélei felgöndörödnek). A rétegvastagság 0,2mm, nózi 0,4mm, sebesség 30mm/s. Első réteg sebessége 80%, a külső vonal szintén 80%, a "solid infill" pedig 50%. Falvastagság 2, az alsó és felső solid rétegek száma pedig 4-4. Venti kikapcsolva.
(#) greatman válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Jól látom, hogy a vízszintes felületen nem érnek össze a nyomtatott vonalak?
(#) Attila86 válasza greatman hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Jól látod. Innen indult az egész, hogy szeretném ha a nyomtatott tárgyaim sík vízszintes felületei homogének lennének.
Innen kezdődött:
Bővebben: Hozzászólás
Itt vannak képek:
Bővebben: Hozzászólás
(#) atiotezer válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Nozzle-t cseréltél már ? (nekem is volt amikor eldugult, nem tudtam kitisztítani)
Ugyanaz volt a jelenség pontosan mint a képeken is látható.
Csere után minde ok volt.

Ha esetleg kellene MK8-as nozzle, ha ilyen van benne, akkor tudok adni. 400Ft./db + posta. (nem pesten lakom)
Egy darab 3/2-es PTFE cső is akad, aztán ezeket is kilehet zárni.

vagy érdemes berendelni több tartalékot nozzle-ből, és ptfe csőből is.
(#) greatman válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 / 1
 
Nos. Wanhao i3 -al a következő módon nyomtatok. A nyomtatón minden a gyári beállításon van, semmi trükközés nem kell hozzá pluszban. A programnak a legújabb Repetier host -ot használom, cura engine -el. (A gépen is Repetier firmware van, így használhatod a gcode "ízesítést" a Repetierben, ami igazít a szeletelésen a firmware-hez.) Gyakorlatilag a program alapbeállításaival teljesen jó nyomtatást lehet produkálni, csupán a hőfokot, meg a szál vastagságot meg a nyomtató tálca elhelyezkedését és méretét kell beállítani.
Ami gond volt, mint már előzőekben említettem, maga a fej. Folyamatosan eldugult, csak ha nagyon lassan nyomtattam, és magas hőfokon, akkor volt valamennyire jó. Azonban azt tudni kell, hogy a túlhevített nyomtatószál elkezd folyni, és rendkívül el tudja rontani a nyomtatási képet. A gyári fejben az is gond, hogy a szálvisszahúzás (retraction) miatt a megolvasztott anyagot visszahúzza a tefloncsőbe, ahol elkezd megszilárdulni, és szorulni kezd. Ez beindít egy láncreakciót, és elkezd az adagoló motor kattogni. Az is gond lehet, hogy a fúvókacsúcs és a tefloncső találkozásánál szivárog az anyag, belül, ami szintén duguláshoz vezet. A tefloncső végének tökéletesen illeszkedni kell a fúvóka végéhez. Ez véleményem szerint alapvető konstrukciós probléma, mivel egy olyan részen kell az illesztéknek szigetelni, ahol teljesen folyós az anyag, magas a hőmérséklet, és a legkisebb illesztési hiba is gondot okozhat. Én mint írtam, meguntam, kicseréltem a nyomtatón a fejet, és átalakítottam bowdenesre. Ha nem akarsz elasztikus anyagot nyomtatni, neked is ezt javaslom, a motor súlya lekerül a fejről, és nagyban csökken a rázkódást, pontosabb lesz a nyomtatás, mivel kisebb súlyt kell az X tengelyen rángatni a motornak. Egyébként a V6 -ból is létezik direkt adagolású. Az átalakítás óta a gép hibátlanul teszi a dolgát. Semmi bűvészkedés nem kell a beállításokkal, az alapértékekkel is majdnem hibátlan, szép sík felületeket nyomtat. Az üveglap felől gyakorlatilag tükrösnek mondható a felület. Nyomtattam vele már több színben is, menet közbeni szálcserével, és nagyon szép eredményt produkált.
(#) Attila86 válasza greatman hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
És az általad javasolt V6-os fejnél nem jelentkeznek ezek a problémák? Mennyire macerás átszerelni a gépet ilyen fejre? Tudnál esetleg képet mutatni a saját, már átalakított gépedről?
(#) greatman válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Nem. A V6 -os fejjel még nem fürödtem be. Extruder motor kattogás előfordult, de az az én hibám volt, mert vagy nagyon gyorsan akartam nyomtatni, vagy túlfeszítettem az extruder rugóját, ami után a hajtó fogaskerék nagyon belemart a szálba és elkezdett szorulni a teflon csőben. Holnap lefényképezem, ez a munkahelyemen lévő gép. Egyébként nem nehéz átalakítani. Kell hozzá egy fejtartó konzol, amit a régi fém konzol helyére lehet felszerelni. Illetve a tárgyhűtő kerül más helyre, illetve az extruder motor.
De ha igazán jó és megbízható gépet szeretnél, akkor a javaslatom egy V6 bowdenes fej és egy Titan extruder. Ez a kombó mindent visz. Igaz a Titan-t még csak Kínából lehet beszerezni, legalábbis én még nem nagyon találtam itthon.
A V6 -ot, meg egy fém extruder adagolót a Caxtool -tól is elég emberi áron megveheted, és 2 nap alatt megjön. Nekem ez van fent a Wanhao -n:

V6 bowdenes fej.

MK8 fém extruder kit

Pneumatika csatlakozó az extruderhez

A fejtartó konzol

Fejtartó konzol nyomtatásban ha kell tudok segíteni. Az extruder motorhoz kell még egy tartó, de ha az előzőekkel megvagy, akkor azt már magadnak ki tudod nyomtatni.
(#) Attila86 válasza greatman hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
- Az MK8-as extruder helyett nem jó az MK10-es? Csak mert a gépemen az van.
- A "pneumatika csatlakozó"-t simán az extruderhez kell rögzíteni? Hogyan?
- Gondolom még kellene egy bowden az extruder és a fej közé, igaz?
- A különálló extrudert te hova rögzítetted a gépen?
- Ez a "Titan extruder" miben jobb mint az MK8 vagy az MK10-es extruderek?
(#) creation hozzászólása Feb 13, 2018 /
 
Nos előállt az első nagy gondunk, Bulldog extruder kontra E3D fej, az extruder bele mart a filamentbe, ezért megszorult és szerencsére tönkre is vágta a Melzi vezérlőn a RAMP-et

Valakinek valami ötlete? Nem, a ramp nem cserélhető
(#) greatman válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Olyan extruder kell, amiben a szálkivezetésnél van menet. Ha az MK10 -en van, vagy tudsz bele tenni, akkor jó, de úgy emlékszem nincs benne gyárilag. De ezt nézd meg, az a lényeg, hogy oda lehessen betekerni pneumatika csatlakozót. Ezt lehet venni amúgy különböző menettel, 5, 6 -os biztosan van. A bowdent adják a fejhez, 1m hosszút. A fej komplett van szerelve.Az extruder a gép tetején, hátrafelé van elhelyezve, úgy, hogy a bowden felülről belóg a fejhez. A szál pedig hátulról tud menni felfelé.
A titan extruderben van egy áttétel, így a motor nem közvetlenül hajtja a hajtó fogaskereket. A fogazott keréken a fogazás kisebb és sűrűbb, nem mar bele a szálba annyira, még akkor sem, ha nagyobb a nyomóerő a nyomócsapály felől. A motor nyomatékosabban tud menni, nem kell neki annyi áram sem. Sokkal precízebb és egyenletesebb a száladagolás. Annyi vele a teendő, hogy a lépésszámát a gyári 90 -ről fel kell emelni 430 -ra, és a motoron forgásirányt kell váltani. De ez csak az egyik tekercs kivezetésének a felcserélését jelenti, a firmware -be nem is kell belenyúlni. Holnap lefotózom a Wanhao -t.
(#) remiasa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
Én is V6-ost használok és mk8 extrudert, szerintem is a legjobb, kb egy éve használom de még egyszer se hagyott cserbe én ebay-en vettem az egészet most is rendeltem egyet a másik nyomtatómhoz.
A hozzászólás módosítva: Feb 13, 2018
(#) remiasa hozzászólása Feb 13, 2018 /
 
igértem pár képet neked.
(#) remiasa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 13, 2018 /
 
A fej és az extruder össze van kötve egy kb 300mm hoszú tefloncsővel, az MK10 is jó ha külön fel lehet fogatni a nyomtató vázra.
(#) greatman válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Az ígért képek:
(#) remiasa válasza greatman hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Egy kérdés ha jól látom az verbatim király kék filament ?
(#) greatman válasza remiasa hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Igen.
(#) remiasa válasza greatman hozzászólására (») Feb 14, 2018 / 1
 
Az tudod hogy azonos termék kód alat két fajta fut! Az egyiket , a világosabb kéket Kinában gyártják, ez a roszab minőségű a másikat Japánba ez sötét kék ez a jó minőségü és az eredeti, nagyon nagy a külőmbség a kettő közt és a dobozárol fel lehet ismerni!
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) remiasa válasza greatman hozzászólására (») Feb 14, 2018 / 1
 
este megkeresem és lefotozom a két dobozt.
(#) greatman válasza remiasa hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Ok. Nem tudom ez melyik.
(#) Attila86 hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Csomószor beszorult a heítbed kábele a váz hátsó része és az Y kocsi közé:
Bővebben: Youtube
Ezért összedobtam egy ilyet:
Bővebben: Thingiverse
Hátha kell másnak is.
(#) eddie hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
Ez nem gyenge.
Anycubic Photon

Kis méret nyomtatható (115x65x155mm), de a minőség elképesztő.
(#) remiasa válasza greatman hozzászólására (») Feb 14, 2018 /
 
Az igért képek, a Kinai doboza!
(#) remiasa hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
És a Japán!
(#) remiasa hozzászólása Feb 14, 2018 /
 
És az eltérés színben
A hozzászólás módosítva: Feb 14, 2018
(#) Attila86 válasza greatman hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Rendben, beszerzek egy ilyen V6-os bowdenes fejet és kicseréltem az extrudert is. Elvileg már holnap meglesznek. A kérdés csak az, hogy hova teszem az egészet. Te nagyon jó helyet találtál neki, csak nálam sajnos ez nem járható mert több okból is a vezérlő nálam a gép bal oldalán van. A filamentet pedig nem tehetem oda ahova te mert nem férne oda és mert már megvan a filamentek helye, mégpedig a gép feletti polcon. Két megoldást látok, az egyik hogy a váz elölről nézve bal felső oldalára (van ott két csavar) rögzítem az extrudert a motorral, a másik pedig hogy ugyan oda ahová te. Viszont meg kell oldanom hogy a filamentet tudja húzni a spulniról úgy, hogy az a polcon van felül. Szerintem kellene fúrnom egy lukat a polcra amin át kellene fűzni a filamantet. Vagy valami ilyesmi...

Így néz ki nálam helyzet:
A hozzászólás módosítva: Feb 15, 2018
(#) remiasa válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Bal oldalt jó hejen lesz.
(#) greatman válasza remiasa hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Ilyen van nekem.
(#) greatman válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 15, 2018 /
 
Amikor megvan a fej, meg az extruder, akkor célszerű kitalálni pontosan a helyét. Azt is lehet, hogy az extruder függőlegesen áll, felülről megy bele a szál, lefelé meg áll a teflon cső. Gyakorlatilag ugyanúgy állna mint most. De olyat is lehet, hogy a bevezető oldalon is van cső, így a szál bárhonnan jöhet. Adnak a fejhez 1m -t, a nyomtatóhoz meg kell kb. 30 - 40 cm. A maradékból bevezetőt is csinálhatsz.
Következő: »»   62 / 199
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem