Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   3128 / 3940
(#) sitto válasza pucuka hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Kifejtenéd jobban, hogy ez hogyan nézne ki?
(#) Bakman válasza sitto hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Akkor melegszik, amikor a zárva és a nyitva állapot között van. A frekvencia növelésével rövidülnek a nyitott és zárt állapotok, a nyitási és zárási idők viszont nem, így egységnyi idő alatt több ideig van a kettő közötti állapotban.

Sok kHz-ig fel lehet menni de ennek az a feltétele, hogy használsz FET meghajtót. Az nagyon gyorsan ki tudja nyitni és le tudja zárni a FET-et.
(#) vargham válasza Bakman hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Vagy használjon logikai FET-et. Hamarabb nyit, rövidebb ideig van az átmeneti tartományban. Egy logikai FET-et meghajtó nélkül is melegedés nélkül tud 0,5 - 1 MHz közötti PWM-el hajtani egy mikrokontroller.
(#) killbill válasza vargham hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Ez azert nem ilyen egyszeru. Soros 10k-val a logikai FET-et sem lehet gyorsan kinyitni. A nyitashoz szukseges toltest rovid ido alatt csak ugy tudod bevinni, ha nagy az aram. Egy nagyteljesitmenyu FET-nek 10-20 nC mindig lesz a total gate charge-a, amit, ha mondjuk 50ns alatt akarsz bevinni, vagy lezaraskor kivenni, akkor az Q=I*t => I = Q/t = 20nC / 50ns = 0.4A. Marpedig egy mikrokontroller nem tud 400mA kimeno aramot.

A melegedes meg fugg a kapcsolt aramtol es a kapcsolt feszultsegtol is, nem csak a kapcsolasi idotol.
(#) vargham válasza killbill hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Idézet:
„A melegedes meg fugg a kapcsolt aramtol es a kapcsolt feszultsegtol is, nem csak a kapcsolasi idotol.”

Ez így van.
Nem véletlenül van például a motorvezérlőkben FET meghajtó.
De a kérdező LED-et akar meghajtan, vagy nem jól emlékszem?

Idézet:
„Soros 10k-val”

Milyen soros 10k?
(#) sitto válasza vargham hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Köszönöm a vélaszokat. Mikrokontrolleren nem gondolkodom mert az már végképp meghaladja az elektronikai tudásomat.

Közben fejlesztem (egyenlőre gondolati szinten) tovább a meglévő kapcsolást.
4 db fogyasztót szeretnék vele kapcsolgatni egymás után, (gyakorlatilag olyan mint egy ledes futófény).
Az elképzelés az, hogy egy 4017 -et hajtok meg 555 -ös timerrel. Van ennél esetleg egyszerűbb v. jobb ötlet?

A köv. lépés az lenne, hogy a táp egy LED vezérlő lenne, valamilyen FET +7135 variáció.
Ehhez hasonló:LED driver
Azért gondoltam erre mert programozhatóak és több különböző üzemmóddal rendelkeznek (50%, 100%.....).
Tehát ez után kötném a saját barkács elektronikámat. A led vezérlőn kiválasztom a kívánt üzemmódot utána pedig ezt kapcsolgatom sorban a saját fogyasztóimra. Így 1 LED vezérlővel meg van oldva minden.
Nincs szükségem magas kapcsolási frekvenciára, a jelenlegi elképzelés szerint kb 1 másodpercenként léptetném a fogyasztókat.

Működhet ez így? Vagy a led vezérlő beadja a kulcsot ha szaggatom a kimenetét?
Meg ha minden igaz a led vezérlő konstans áram és nem fesz. kimenettel rendelkezik amikor a 7135 adja a kimenetet és nem a power FET.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
(#) vargham válasza sitto hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Idézet:
„Mikrokontrolleren nem gondolkodom mert az már végképp meghaladja az elektronikai tudásomat.”


Ma már egy csomó mindent egyszerűbb és olcsóbb is mikrokontrollerrel csinálni. Errefelé megy a világ. Pontosabban már ide is ért.

Személyes példa a közelmúltból: Szükségem volt egy kis helyen elférő, 2-4-8-16 MHz között átkapcsolható négyszögjelre. Össze lehetett volna rakni 74-es ICkből és egy (vagy több) kvarcból. De volt itthon ATtiny85. Kb 20 sor a kód. Két lábon lehet jumperrel vagy egyéb vezérlőjellel választani a négyféle frekvencia közül egy lábon megy ki a jel. Ez egy 8 lábú IC, nem kellett mellé egyéb külső komponens, és kb 400 ft darabja.
(#) killbill válasza vargham hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Tok mindegy, hogy LED-et vagy motort hajtasz meg. Azaz nem teljesen, mert az induktiv terheles miatt kicsit rosszabb a helyzet, de a lenyegen nem valtoztat. Ha ugy folyik a FET-en nagy aram, hogy kozben feszulteseg is esik rajta, akkor melegedni fog.

Soros 10k a kerdezo rajzaban levo 10k az opto emitterkoreben. A FET lezarasat az az ellenallas vegzi, ezert tekintheted soros 10k-nak. De soros ellenallas nelkul sem kepes egy mikrokontroller becsulettel meghajtani egy FET-et. Ezt a fenti szamitas, amit irtam eleg jol mutatja.
A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2018
(#) pucuka válasza sitto hozzászólására (») Feb 17, 2018 /
 
Egy bistabil áramkör kimenetén nem fordulhat elő, hogy mindkét kimenete ugyanazon a szinten van. A kér sorbakapcsolt LED (az infra kapu LED -jei) mint komparátor elég gyengén teljesíthet, viszonylag nagy áram kell a működésükhöz, amit nem biztos, hogy az 555 mindkét irányban megfelelő gyorsasággal biztosítani tud. (táp, és föld felé is) Ilyenkor aztán lehet, hogy mindkét LED sorbakötve világít, max kis fényerő változás van, ami viszont nem kapcsolja a foto tranzisztorokat.
Ha bistabil áramkört használsz az optó meghajtásához, egy ilyen eset nem fordulhat elő.
melegedéssel kapcsolatban, ahogy Bakman írja, magasabb frekvenciáknál a FET gyors nyitásához, zárásához nagy áramok kellenek, amit FET meghajtóval lehet biztosítani.
(#) RonkBela hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Üdv mindenkinek!

Van 2 ledszallagom és egy három állású kapcsolóm ( || ○ | )
Szeretném ugy bekötni hogy a kapcsoló 1 állásában csak az egyik, a kettes állásában pedig mind a kettő világítson.
Gondolom az egyesre rákötöm az egyik ledszallag pozitívját, a kettesre pedig mind a kettőt ugy hogy az a pozitív ág ami már rajta van az egyesen is arra teszek egy diódát hogy amikor az egyes van betáplálva akkor onnan ne kapjon visszatáplálást!

Van erre valami más megoldás? Mert diódám éppen nincs kéznél!
(#) Bakman válasza RonkBela hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Hány érintkezője van a kapcsolónak?
(#) inf3rno hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Sziasztok!
Nem tudom van e erre specifikus topic. A mellékelt képen egy diszkós kütyü belseje van. Nem világít rajta a ledek nagy része, azokat szeretném kicserélni hasonló színes ledekre, ehhez kérek segítséget! Szeretnék ilyen elektronikai forrasztásokra alkalmas pákát venni, de nem tudom, hogy az olcsók közül melyik az, ami még megfelel, erre tudtok ajánlani valamit? A led-eket, ónt, stb. honnan érdemes beszerezni? Valszeg maga a javítás többe fog kerülni, mint a villódzó micsoda, de szerszámra szívesen költök, hátha máskor is szükség lesz még rá. Esetleg van még valami, amire a vásárlásnál oda kell figyelni, pl hogy milyen feszültségre, áramerősségre tervezték a ledet, vagy ilyesmi?
(#) Pere hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Sziasztok,

a lépcsőházunkban egy TM.Ontec G E1B 301 M ST típusú, világító, kijáratot mutató táblát szereltek fel. Szerencsére pont olyan helyre ahova egy kamerát is tervezünk telepíteni. A kamera wifis, így csak a tápellátás kérdéses. Mit gondoltok, a fenti kütyüből van mód a tápfeszültség beszerzésére (a kamerához egy DC 5V 1A-es tápot adtak). Mellékeltem az áramkörről és a dobozról készült képeket. Szerintetek van értelme játszani vele?

Köszönöm!
(#) zolika60 válasza Pere hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
A panelről készült kép bal oldalán ott az a kék és barna vezeték gondolom a 240V-nak. Oda kösd be a kamerához kapott tápot.
(#) kristikoma válasza Pere hozzászólására (») Feb 18, 2018 / 1
 
Hm, egy irányfény lámpatest nem arra való, hogy te abból még valaminek adj tápot. Tessék kihúzni külön kábelt a kamerának!
(#) tbarath válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 18, 2018 /
 
Páka: Bővebben: Link - A topicban bőven ki van vesézve, konkrét javaslatokat csak a feladatok és a keret ismeretében lehet adni.
Ón: én elégedett vagyok a Stannol márkával, Conrad-ban párszáz Ft-ért lehet kapni kisebb kiszerelésben.
LED: igen, figyelni kell mindenre (bár LED-et jellemzően áramgenerátorosan hajtunk), és nyilván a specifikációnak megfelelő LED-et kell odatenni. Már ha azok haltak meg, mert a LED-ek sokezer órát kibírnak - persze csak normális hűtés mellett. A hol lehet kapnira szintén van topic, csak előbb azt kellene tudni, hogy mit is kell venni. Simán lehet, hogy itthon nem kapható.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
(#) patrick97 hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Sziasztok!

Kis segítséget vagyis ötletet szeretnék kérni DRL ügyben.
Hogyan lehetne megoldani azt hogy a DRL csak akkor kapcsoljon fel ha már jár a motor? Én arra gondoltam hogy az egyenletbe bele kellene venni a olajnyomás kapcsolót, nos ezzel a "gond" hogy amíg nem jár a motor akkor ő nyugalmi állapotban zárja az áramkört, letesteli a műszerfalon az olajnyomás izzóját, amint van olajnyomás jár a motor szakítja az áramkört. Valahogy ezt a mechanizmust bele kellene venni a képen látható "egyenletbe (rajzba) . Talán tranzisztorral/Mosfettel meg lehetne ezt oldani? 10A biztosíték védené 1,5mm2-es vezetékkel lenne összekötve, így biztonsági okokból a tranzisztornak is minimum bírnia kellene ezt az áramerősséget.

UI: 2db 5 lábú relére gondoltam én is ,de inkább kisebb helyigényű dolgokat szeretnék, ha megoldható a lehető legegyszerübben.
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
(#) storm hozzászólása Feb 18, 2018 /
 
Sziasztok,

Toroid vasmag teljesítményét szeretném meghatározni, de sajnos a google segítségével biztos, hogy nem jót számolok. A toroid trafó vasmagja 12cm^2 átmérőjű, a tömege pedig 1200g. Valaki tudna segíteni?
A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2018
(#) antikzsolt válasza patrick97 hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Egy kis relé elég. Ami 13V felett kapcsol. Afelett ritkán van az aksi ha nem jár a motor.
(#) granpa válasza storm hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
A méreteket pontosabban (ha lehet).
(#) inf3rno válasza tbarath hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Köszi! Egyébként kettő van. Az egyiken közben kiderült, hogy egy biztosíték is leolvadt és átütött az áram egy ponton azon a nyákon, ami a bejövő 220-at kezeli, szóval az szerintem menthetetlen. A félig működőnél ha rámész a képre látod, hogy vannak olyan ledek, amiknél a fény kibocsátó rész kerek (2/6), meg vannak olyanok, amelyeknél szögletes (4/6). Mindkettőnél a kerek ledek, amik nem vezetik egyik irányba sem az áramot és nem is világítanak multiméterrel tesztelve. A szögletesek rendben vannak. Nem tudom hol lehet megnézni, hogy pontosan milyen típusúak ezek a ledek. Arra gondoltam, hogy a másikat donornak használva átrakok a helyükre 2 szögleteset, aztán akkor talán működésre lehet bírni. Lehet kapni egyébként ugyanilyen led panelt 3 euro körül, de nem akarom minden évben cserélgetni 2 gyenge minőségű led miatt.
(#) Nordlys3 hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Üdv!

Szeretnék segítséget kérni a következő témában:
PC tápegység primer oldalán cserélnem kell kettő darab kerámiakondit.Az egyik S222 1KV névre hallgat a másik 103 1KV névre.
A kérdésem az, hogy az S222 1KV helyett belerakhatom-e a 222 1KV jelűt és a 103 1KV jelű helyett a 103Z 1KV jelűt?
(#) storm válasza granpa hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
A belső gyűrű 6mm, a külső pedig 100mm, a magasság 30mm, illetve a súlya a vasnak 1150g
(#) gyendre hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Épp próbálok egy alu alkatrészt eloxálni,nem nagyon megy.Arra jutottam,hogy túl nagy áramsűrűséget kap.Sárga vezeték,számítógép tápról(12V,15A max?).
Tervezem ,hogy a táp oldalán van a kék vezeték: -12V 0,8A anódnak az anódizáló tárgyon kívül hozzákapcsolok egy alu lemezt is,hogy csökkentsem az áramsűrűséget.
A kérdés ha a kék(+) fekete(-) kombinációt használom,adni fogja azt az áramot?Furcsa nekem a - előjel a 12 V előtt.
Ha kell valakinek le is írhatok egy két receptet,van galván szakkönyvem kettő is.
(#) zolika60 válasza gyendre hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
(#) kendre256 válasza storm hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Ezekből meghatározhatod:
Bővebben: Link
Bővebben: Link
Ahogy néztem, kb. 150-200VA-es lehet (ha a belső gyűrű 60mm és nem 6mm).
(#) Wind-Storm hozzászólása Feb 19, 2018 /
 
Sziasztok!

Költséghatékony kész megoldást szeretnék elektret kapszula állítható előerősítéséhez vonalbemenethez.
Kifejezetten 12V-hoz keresek panelt, de ha jobb minőségben csak 5V környéki feszültséghez létezik, megoldom 78L05-tel.
A 12V-ról táplálhatóság lehetősége miatt linkelem azt a hármat amit találtam, aztán vagy valamelyik megfelelő lesz, vagy egyik sem.

LM386-os

NE5532-es

MAX3812-es

Előre is köszi a választásban!
(#) tbarath válasza inf3rno hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Próbálkozhatsz ezzel, de szerintem inkább azt kellene kitalálni, hogy miért is mentek tönkre. Mert ha nem a "szögletességen" múlik, akkor jó eséllyel a cserélt is el fog halni - de egy próbát megér.

A típus meghatározása: első lépés, hogy pontosan leméred a méretét, illetve működőnél a működéskori áramot. Itt trükkös lehet az, ha pwm-mel van hajtva.
Aztán magad elé kell venni a netet és dolgozni a dolgon. Google-be beírod, hogy "power led", "led package types", ilyesmi, és nézegeted a találatokat, főleg képeket - meg kell találni azt, ami méretileg stimmel, onnan jönnek az egyéb paraméterek.
Ha ez nem nyert, akkor nagyobb alkatrészforgalmazók (farnell, digikey, mouser) oldalán rákeresel a LED-re és elkezdesz tokozásokat válogatni, ugyanezt megteheted gyártók oldalain is (cree, osram, kingbright). Szétnézhetsz tervezőprogramokhoz (eagle, kicad) készült LED alkatrészkönyvtárak között is.
(#) tbarath válasza Wind-Storm hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Az LM386 hangja eléggé lowcost, nem használnám erre (se).
Az NE5532 klasszisokkal jobb tőle, viszont az egy általános célú dual opamp. A MAX pedig nem 3812, hanem 9812, ami - idézem - "Tiny, Low-Cost, Single/Dual-Input, Fixed-Gain Microphone Amplifiers with Integrated Bias", szóval célszerszám

Ez utóbbi kettő közül választanék
(#) Wind-Storm válasza tbarath hozzászólására (») Feb 19, 2018 /
 
Bocsi az elírásért.
Köszi a választ!
El is felejtettem, MAX9812L alapú kis panel jelenleg is van használatban, 5V-ról táplálva. Bővebben: Link
Nem rossz a hangminősége, viszont az erősítésével nem túlzottan vagyok elégedett, fixed gain-os ahogy nézem, nekem pedig jó lenne egy potméteres, amivel lehetne állítani az erősítés szintjét.
Viszont a minőségből nem szeretnék lejjebb adni. Szerinted kizárólag ez maradna lehetséges választásnak, vagy esetleg akadna megfelelőbb típus is?
A hozzászólás módosítva: Feb 19, 2018
Következő: »»   3128 / 3940
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem