Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » A műhely (bemutató topik, ahol az alkotások készülnek)
Ez a műhelyünkről készült képek, leírások, mi miért oda került, hogy lehetne még jobb hozzászólások témája.
Lapozás: OK   290 / 308
(#) Bucherátor válasza vatti65 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Ez HA6PW QTH-ja ?
(#) mrbini válasza vatti65 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Nini! Olyan kicsi zöld kukám nekem is van
Amúgy szép gratula hozzá!!
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
A képen lévő "normál" pákaállomás egy ZD-981 típus? A fotón nem látszik rajta semmilyen típusazonosító.
Elégedett vagy vele? Lényegesen olcsóbban lehet kapni ZD-916-ot, ami felületes szemlélődés alapján hasonló tulajdonságokkal rendelkezik. Tudsz valamilyen lényeges különbségről?
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 23, 2018 /
 
Nem, az egy ilyen: Bővebben: Link
De már eladtam, Weller WSP80-at használok helyette.
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Köszönöm. Küllemében azonos az említett típussal.
Nem volt jó, azért váltottad le?

ZD981.png
    
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Azért mert ez egy játék, néha valami kis hobbi forrasztásra használható, de nem olyan professzionális munkaeszköz mint amilyenre nekem szükségem van. A Weller WSP80-at pedig nagyon szeretem, még a JBC T245-nél is jobban bevált nálam. (Olyanom is van.)
(#) Alkotó válasza Attila86 hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Ennek a másik típusnak az említése végleg elbizonytalanított. Már a Weller WSP80-ra rákeresve is csak a pákát találtam ezzel a típusjelzéssel, és most a JBC T245-nél szintén.
Csak a pákát cserélted ki, és az állomás az maradt?
(#) Attila86 válasza Alkotó hozzászólására (») Feb 24, 2018 /
 
Jajj dehogyis... A páka a lényeg, az állomás csak körítés. Weller WD1M állomásom van a WSP80-hoz és JBC AD2700-as állomásom volt a T245-höz. Most JBC állomásom már nincs mert eladtam, csak egy JBC T245-ös pákám van. Illetve két WSP80 és egy WD1M állomás. A másik WSP80 pákát egy kölcsön kapott WSD80 állomással használom, amit majd akkor adok vissza ha elkészül a saját vezérlő elektronikám: Bővebben: Link
(#) scooby_ hozzászólása Máj 19, 2018 / 7
 
Sziasztok.
Nem akarom teli offolni a labortápos topikot, viszont szeretném megmutatni, a "lebutított" műhelyemet. Azért "lebutított", mert aki ismer az tudja, valójában nem ez a műhelyem, hanem van egy külön erre szánt helység a ház aljában, ahonnan kb. 2-3 éve felköltözködtem, mert gyakran jár be édesapám fűrészelni, porolni, így a műszereket nem szívesen tárolom ott.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 21, 2018 /
 
Vettem egy lakást amelyben van egy picike (1,7m*1,37m) helyiség ami mostantól az elektronikai műhelyem lesz. Ezt kellene valami okos módon belakni. Egyenlőre annyi biztos hogy lesz egy L-alakú asztallap melynek egyik végében a laptop lesz, a másik végében (az ajtó mellett) a 3D nyomtató. Közte a forrasztgatós/műszeres szekció. Az asztallappal szemben lévő falon pedig egy 50-60cm széles vízszintes csík mondjuk pozdorjából hogy a gurulós szék háttámlája ne verje le a falról a vakolatot.
Ez eddig biztos, viszont a polcokat, fiókokat ki kellene találni hogy legyenek-e, mennyi, mekkorák és hol legyenek stb. A három szortimenteremnek is helyet kell találni. Mondjuk az ajtó belső oldalára, mert úgyis kifelé nyílik az ajtó. Nagyon sok fiók kellene mert sok kis hülyeségem van... lehet hogy egészen a plafonig be kellene polcozni (2,65m a belmagasság). Vagy inkább fiókozni. Sőt, az asztal alatt is lehetnének polcok.

Az L-alakú asztallap labszabászatban való levágatásáért természetesen a leeső részt is ki kell fizetnem, azaz az 1,7m*1,37m-es darabot, noha ennek gyakorlatilag csak kb a 60%-a lesz asz asztallap. Célszerű lenne hát a fiókelőket a leeső darabból kivágatni ha már kifizetem.

Hátha van valami jó ötletetek.
A hozzászólás módosítva: Júl 21, 2018

Műhelyke.png
    
(#) Ivan93 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Szia! Én az asztal alá nem tennék semmit, hogy kényelmesen elférjen a lábam. A 3D nyomtatóval szemben ha nem ülsz sokat, akkor az alá lehet tenni valami fiókos szekrényt például. Mivel viszonylag nagy a belmagasság, én kb. 1.8m-től a mennyezetig ajtós szekrényeket tennék az asztal formájában. Ebbe rengeteg dolog belefér, ami nem kell minden nap. A szekrény és az asztal közötti részt pedig bepolcoznám. A polc mélysége lehet változó, gondold át, milyen mélyek a mostani és a jövőbeli felszereléseid, amit a polcokra tennél (szkóp, labortáp...). Mivel az ajtó kifelé nyílik, akár a baloldali falra is lehet szerelni valamit, de az alja legyen elég magasan ahhoz, hogy ne fejeld le az élét, ha hátradőlsz a székben.
(#) vision61 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 21, 2018 / 1
 
Szia!
Én nem vágatnám egy darabból az asztallapot, hanem két téglalapra bontanám. Így nem kell fizetned a "hulladékért". Eléggé sérülékeny a pozdorja, egy ilyen méretű karcsú darabot nehezebb beépíteni. Tény, hogy így jobban mutat.
A lapszabászatok mm pontossággal darabolnak a megadott rajz alapján, viszont ha a sarkok nem 90 fokosak, a fal nem egyenes, nem fog illeszkedni.
(#) Gafly válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 21, 2018 /
 
Attila, én láttam a melóhelyeden azt az összecsukható csodát. Szerintem inkább neked kellene itt az észt osztani, mint tanácsot kérni...
(#) Hutty válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
Ha javasolhatnám valami olcsó konyhai munkalapot inkább. Két részből, köztes illesztő idommal. Már szépen legömbölyített éllel, nem kell élvédőzni, tartós.
(#) Poli válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
Szia!
A régi lakásod közelében van egy bolt, ahol sok mindent be tudsz szerezni, - ha mégsem egy darabból készíted el az asztallapot, akkor akár ilyen vasalattal is összehúzhatod.
(#) nagym6 válasza Attila86 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
Ha nem egy darabból készíted, akkor ott mindig lesz minimális perem, akadály, ha asztalon tologatni kell ide-oda akármiket a két lap között.
(#) nedudgi válasza nagym6 hozzászólására (») Júl 22, 2018 /
 
Egy perem nam árt, ha a számítógép, laptop felségterülete egy síkban van az egyéb munkaterülettel.
(#) Attila86 hozzászólása Júl 22, 2018 / 1
 
Teljesen biztos hogy egyetlen darabból lesz az asztallap. Kb 14000Ft egyébként az egész levágatva.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2018 /
 
Megterveztem a szekrényeket a kis helyiségbe és az asztallapot le is vágattam, az már a helyén van. Meg a készülő 3D nyomtatóm. Három szekrényt kell még építenem, egyet a 3D nyomtató alá amelynek 5db fiókja lesz. A másik kettő a falra lesz feltéve, az alsón két kisebb és két nagyobb fiók lesz egymás felett, a felső szekrényen pedig 5db ajtó, mögötte pedig polcok. A szkópnak, a forrasztóállomásnak és a hőlégfúvónak pedig még lesz az alsó szekrény alatt egy nem túl mély polc (ez még nincs rajta a terven).

Ebben a kis helyiségben sajnos nem mozog a levegő ezért arra gondoltam hogy az ajtó felett kivágatnék egy 100-150mm-es lukat a falból és tennék oda egy elszívó ventilátort amely kiszívná a levegőt a helyiségből. Az ajtó alján van egy kis rács, szóval elvileg így cserélődne a levegő.
Viszont rájöttem, hogy az ajtóval szembeni falon felül lévő kb 21x21cm-es hasáb valószínűleg vékony gipszkarton és az teljesen biztos hogy 100mm-es légtechnikai csövet rejt. A helyiség mellett ugyanis a konyha van és a konyhai szagelszívó ebbe a csőbe dolgozik. Aztán észrevettem hogy van egy légszelep is a falon! Mondjuk fogalmam sincs hogy ezen keresztül befelé vagy kifelé megy-e a levegő.
No a lényeg, hogy a helyiség légcserélését meg kell oldani. Egy ventilátorral kellene kifúvatni a levegőt; vagy a gipszkartonban lévő csőre kellene rákapcsolódni, vagy a légszelepre. Melyik lenne jobb? Nem értek a légtechnikához de ezek a légszelepek mire jók egyáltalán? Mitől mozog rajtuk keresztül a levegő és melyik irányba?

A felső csőre rácsatlakozás ezért lenne jó mert a helyiség sarkában egy téglalap-keresztmetszetű légtehnikai csővel nagyon kulturáltan le lehetne vezetni az asztallap fölé és akkor a forrasztási gőzöket is elszívná. De ez nem megy be a társasház többi lakásába? Mert néha cigiszag van a konyhában, mely érezhetően a konyhai elszívóból jön. Gondolom valaki a saját elszívója alatt gyújt rá a szomszédban és bekapcsolja az elszívást. (Mondjuk ezt még ma megoldom egy automata légzsaluval...)
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2018
(#) Frankye válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2018 / 1
 
Szívből kívánom, hogy sokáig használd egészséggel, és alkoss benne még sok olyan remek dolgot, mint amiket eddig!
Sajnos a légtechnikához nem értek, de minden további nélkül elképzelhetőnek tartom, hogy a konyhai páraelszívón keresztül visszaáramlik a levegő más lakásokból. Erre csak egy pillangószelep nyújt megoldást, mely akkor zár le, amikor Nálad nem megy az elszívó. Az én okoskodásom alapján egy hasonló (pillangószelepes) megoldás kelle a forrasztási gőzök elszívásához is, amely így belemehetne az említett légcsatornába. A többi lakó pedig - ha nem szeretné kapni az "áldást" - szintén szereljen fel pillangószelepe a saját lakásába.
(#) Kovidivi válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2018 /
 
Szia.
A szellőzés/szellőztetés sok figyelmet kíván. Kérdés, van-e az épület tetején ventilátor, az szakaszos üzemben megy, vagy 0-24-ben, mennyire koszosak a járatok? Általában tiltani szokták a ventilátor felszerelését ezekre a nyílásokra, mert könnyen előfordul, hogy a büdös más lakásába megy be! Az pedig elég kellemetlen dolog. Nem csak a te "büdösöd", ami csak elhasznált levegő, hanem más lakásból minden zsírszag, stb.
A hozzászólás módosítva: Aug 21, 2018
(#) nagym6 válasza Attila86 hozzászólására (») Aug 21, 2018 /
 
Vannak csőventilátorok hengeres alakkal, falba fúrt lukba könnyen betehető.
(#) Marko Ramiusz hozzászólása Szept 14, 2018 /
 
Jó szerencsét, Mindenkinek! Korábban vásároltam egy Dremel 220-as fúróállványt és szeretnék venni ehhez egy könnyű gépsatut is. Milyet használtok, vagy melyiket tudnátok ajánlani? Az Én kiszemeltem egy LUX-ot, ami a kívánalmaimnak éppen megfelelne. Nem nehéz, NYÁK-hoz biztosan jó lenne, és kicsi is. Köszönöm a segítséget. Üdv.: Joe
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
(#) qvasz2 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Idézet:
„NYÁK-hoz biztosan jó lenne”

Nem igazán értem, hogy hogyan akarod a gépsatut a NYÁKkal összehozni?
Amit kinéztél képről jól néz ki, az ára is barátságos, hajrá!
(#) Marko Ramiusz válasza qvasz2 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Kösz'! Látszik, hogy a felső részen van egy vékonyabb perem, oda lemezszerű anyagot is bele lehet szorítani, pl. NYÁK-ot is. Persze alá kell támasztani. Jó, nem okvetlenül kell hozzá satu, de így is lehetne.
(#) nagym6 válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Nem igazán jó nyákhoz, nem szoktuk satuba fogni. Kézzel tartva elég, egy deszkára, vagy puha de merev anyagra téve, azzal együtt mozgatva. Satuban akkor nem mozog, ha teljesen párhuzamosak, és egyenesek az oldalai. Ha én vágom a nyákot, nem szokott úgy sikerülni. Tehát valószinűleg három ponton fogja a satu, billegni fog. Satuval együtt nehezebb a furathelyeket a fúró alá illeszteni, mint ha a könnyebb deszkán van.
Nekem is van kb. ilyen satum, ehhez nem használom.
A hozzászólás módosítva: Szept 14, 2018
(#) Marko Ramiusz válasza nagym6 hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Köszönöm. Sok-sok évvel ezelőtt Én is így fúrtam a NYÁK-ot, Én sem használtam hozzá semmiféle rögzítőt. Majd évekig nem foglalkoztam ilyennel, most újra előjött. Ettől függetlenül 1000 másra is lehet használni. Igazándiból nem a NYÁK fúrás miatt kérdeztem, azzal csak példálóztam. Szóval ,a satu vásárlása hasznos dolog.
(#) Alkotó válasza Marko Ramiusz hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Nem akarlak lebeszélni a saturól mert néha valóban szükséges. De a fúró ezt talán nem indokolja, hiszen az nem olyan erős, amihez satuba is rögzíteni kellene a munkadarabot. Ameddig kézzel is biztonságosan meg tudod fogni, addig a satu inkább csak vesződség mint segítség. A mondat kulcsszava a biztonságosan, aminek a megítélése nem mindig egyértelmű. Engem még nem csavart fel a 1,1kW-os (3 fázis) oszlopos fúróm, de annál ennek már nagyobb a kockázata. Kicsi daraboknál használok satut -ami saját készítésű-, illetve ha pontos szögbe kell valamit megtartani.
(#) Marko Ramiusz válasza Alkotó hozzászólására (») Szept 14, 2018 /
 
Értem! A következő kérdésem éppen ez lett volna: mire célszerű használni, két példát írtál is, hozzá tehetném a kör keresztmetszetű és a szabálytalan alakú testeket is. És persze ezzel nem csak fúrni lehet és természetesen kivehető a gép az állványból. Így egy olyan satuhoz jutok, amit rögzített a gép alá is tehetek. Persze vannak kisméretű műszerész satuk is, szintén az OBI-ban láttam 1300Ft-ért. Nagyobb munkadarabokat biztosan nem fogok benne rögzíteni.
(#) Attila86 válasza Attila86 hozzászólására (») Szept 15, 2018 / 5
 
Elkészült a 3D nyomtató alatti szekrény. Teljes kihúzású tompítós fióksíneket (500mm) használtam és a fiókelők szabási terv szerint lettek vágva hogy a mintázat (kaliforniai cseresznye) szépen fusson a fiókelőkön. Hogy minél nagyobb helyem legyen (a helyiség és az egész lakás nagyon pici) ezért a fiókok 10mm-es bútorlapból vannak 18mm-es helyett.
Már majdnem be is laktam, rengeteg dolgot elnyel. A középső három fiók ugyan akkora, a legalsó magasabb a legfelső pedig alacsonyabb. Marha jó, hogy a HEStore-os dobozok az alsó fiókba pont beleférnek állítva! Pedig a szekrény tervezésekor nem is gondoltam erre.
A hozzászólás módosítva: Szept 15, 2018
Következő: »»   290 / 308
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem