Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése
 
Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1999 / 2208
(#) Cinema válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 7, 2018
Igen, a hibákat néha hamarabb meghalljuk, mint mérnénk. Ezért kell előbb mérni, majd utána hallgatózni, hogy mennyire lett elviselhető a hang. Ha mérve jó, az sem garancia még, de legalább jó úton járunk.
Az az ECC83 (párhuzamosan a két fele)+2A3 csöves SE végfok nem nyerő, részben a DC-csatolás miatt, részben az alacsony tápfeszültség és az ellenállásokon is létrejött veszteség miatt, valamint a drága végcső miatt sem éri meg megépíteni, a hangja sem kárpótol a sok szívás miatt, mert szól, de hogy?!
Ha ezen kéne javítani, akkor ECC832 cső, ebből a 83-rész előerősítő, a 82-része pedig katódkövetőként 450V tápról hajtva, RC-csatolással, a 2A3 saját munkaponti beállítással, nem DC-csatoltan. A kimenőtranszformátor pedig 2,5kOhm illesztésű primerrel, (4-primer/3szekunder tekercs-rész) legalább 15-18cm2-keresztmetszetű vasra tekercselve. Megéri ez azért a 3-4W-ért?
Az EL84-es cső sokkal jobban kezelhető és a hangja sem rosszabb, más, de nem rosszabb, ráadásul sokkal olcsóbb jó erősítőt készíteni vele.

Üdv!
(#) djhans válasza Cinema hozzászólására (») Márc 7, 2018
Sajnos már én is kezdem belátni, hogy bizonyos esetekben van létjogosultsága a 2A3 SE-nek. Eddíg EL84, PCL86, 6P1P SE és PP erősítőket építettem. Volt bennük átfogó nvcs. Mostanában hallgattam 2A3 SE-t. Olyan zenében ahol ének mellett néhány akusztikus hangszer van sokkal több élet van a hangjában a 2A3 SE-nek. Ehhez közel csak a nemrég épített 6P1P PP volt 50% UL-ben nvcs. nélkül. Ez 5W-ot tudott ebben a formában nagyon jó hanggal. Ehhez képest tetródás bekötésben nvcs.-vel 10W-ot de sokkal élettelenebb hanggal.
(#) 6C4C válasza djhans hozzászólására (») Márc 7, 2018
Hmm igen, lehet hogy nem mindegy hogy a jó DF-et NVCS-vel, vagy a trióda eleve alacsony belsôellenállásával tudjuk létrehozni...
AZ elôerôsítô kérdésre vonatkozóan, ismertem egy kollégát aki erôsen elzárkózott a külön preamp használatától
(#) djhans válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 7, 2018
Tervben van egy 6C4C SE a drága 2A3 helyett.
(#) bta válasza Cinema hozzászólására (») Márc 7, 2018
Idézet:
„előbb mérni, majd utána hallgatózni”

Mindenki azt csinál, amit akar, mindenesetre megjegyezném, hogy ez így kezdő buherátorok számára nehezített pálya. Interneres fórumokkal súlyosbítva (elfogultságot erősítő csoportpszichológiai hatások..) különösen az.
(#) 6C4C válasza djhans hozzászólására (») Márc 7, 2018
Igen úgy kb.8éve DC csatolt 6C4C-t hallgatok... Jó...Nem fogsz csalódni benne de egy hátránya biztosan lesz a 2A3-al szemben. A brumm
(#) djhans válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 7, 2018
A brummot nem lehet kiszűrni? Mivel lehet korrekten meghajtani a 6C4C-t?
(#) 6C4C válasza djhans hozzászólására (») Márc 7, 2018
Hmm AZ AC/DC fûtés/izzítás nem egy egyszerûen eldönthetô kêrdés a legtöbb esetben
Egyesek véleménye szerint AZ AC-ra tervezett csövek DC izzítása egy állandó mágneses terével mintegy felmágnesezi a csô vas/nikkel tartalmú elektródáit... Ami késôbb AZ ún. Mágneses eltérítés révén nem megmagyarázható torzításokkal terheli meg AZ átvitelt... Szóval csak óvatosan a DC fûtéssel csak olyan csônél alkalmazni ahol ez definiálva van...
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2018
(#) FordPrefect válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 7, 2018
Idézet:
„Nem fogsz csalódni benne de egy hátránya biztosan lesz a 2A3-al szemben. A brumm”
Nem értem. Miért van különbség két majdnem azonos cső között brumm-ban?
(#) bta válasza 6C4C hozzászólására (») Márc 7, 2018
Régebben én is elzárkóztam, most pedig már mindenkinek azt mondom, hogy ha a rendszer szépen szól, és mégis van benne valami megmagyarázhatatlan, elkedvetlenítő hiányérzet, akkor feltétlenül próbálj ki egy előerősítőt. A probléma az szokott lenni, hogy általában nincs honnan kölcsönkérni, színezetlen hangúra megcsinálni pedig -paradox módon- borzasztóan nehéz..
(#) djhans válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 7, 2018
Szerintem a 6,3V nagyobb brummot csinál mint a 2,5V.
(#) bta válasza djhans hozzászólására (») Márc 7, 2018
Lassú feszültségszabályozóval ellátott áramgenerátor, külön fűtőtrafóról, akár LM317-tel.
/A szegényesebb, kivasaltabb hangot kedvelők fűtsék bátran DC-ről./

Az '65 körül gyártott Svetlana 6sz4sz egész jó hangú, de igazából a tápegység a lényeges, ott lehet legcsúnyábban elszúrni vagy egyensúlyba hozni.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2018
(#) bta válasza bta hozzászólására (») Márc 7, 2018
JAV.: "DC-ről" -> Feszültséggenerátorról.
(#) konyak6 hozzászólása Márc 7, 2018
Sziasztok!
Most készülget egy EL84 PP UL erősítő. A kimenő illesztése 8 Ohmra 7,6k. Ez gond?
(#) bigfunk válasza djhans hozzászólására (») Márc 8, 2018
Hallottam már több ilyen ún. SE erősítőt, köztük pl az AN Conquest nevűt is. Szóval azért nem kellene egyik sem, mivel tényleg szépen szólnak éneken. De mi van a többi zenével? Egy Carment már nem viselnek el, zavarossá, fémessé válik a hangjuk nagyobb hangerőn. De ugye az a pár watt mire jó? Az emberek nagy többsége nem engedheti meg azt, hogy külön erősítőt tart az egyszálbél énekesnőkre, egy másikat az operára, és egy harmadikat, ne adj Isten tranzisztorosat a metáll zenére. Vélem szerint olyat kell építeni, ami a műfajok 90%-át kiszolgálja. Mondjuk ne szóljon rajta jó a mulatós, meg a modern jazz.
Persze ott van a nagy érzékenységű szélessávú hangfal. Mondhatják a decibell vadászok. Viszont olyat sem hallottam még jól szólni. Általában 40Hz-nél vége az alja, a teteje meg vagy rezonáns, vagy elfogy, de mindenképpen szenved a Doppler torzítástól.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 8, 2018
Az egyrészt triviális, másrészt (a tesztrendszer részletes leírása hiányában) értékelhetetlen szubjektív "SET hangja" benyomásra nem reagálnék.

Idézet:
„ott van a nagy érzékenységű szélessávú hangfal. ... Általában 40Hz-nél vége az alja, a teteje meg vagy rezonáns, vagy elfogy, de mindenképpen szenved a Doppler torzítástól


Doppler
┈┈┈┈┈┈┈┈
A legyakrabban alkalmazott szélessávú konstrukció, a hátulterhelt tölcsér akusztikai illesztése ezt a problémát hatásosan csökkenti. Mélyfrekin sokkal kisebb membránkitérést eredményez, mint egy ugyanakkora méretű mélyközéppel szerelt többutasnál!

40Hz
┈┈┈┈┈┈
A jobbféle többutas hangsugárzók süketszobában mérhető alsó határfrekvenciája sem igazán alacsonyabb (sőt). Még a nevesebb stúdiómonitoroké sem... illusztrációnak itt egy ATC SCM50

a teteje meg vagy rezonáns vagy elfogy
┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈
Jól megtervezett szélessávúnak éppen hogy kevésbé rezonáns a teteje, mint a (reaktív elemekből felépített!) szűrőkkel terhelt többutasoké. A frekiátvitelen rezonanciának tűnő kiemeléshez nem tartozik kiugró, időben elnyúló lecsengés. Hoppá.

Miért ne lehetne az elfogyó felső oktávot egy nagyérzékenységű magassugárzóra bízni? Lényegét tekintve úgy is szélessávú marad... pl. Goodmans Axiom + Trebax
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) boti2 válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 8, 2018
Kedves Fórumtársak! Én azért olyanok véleményére lennék kíváncsi, akiknek van 2A3 és/vagy 300B SE erősítője és még mellette pár másik, lehetőség szerint saját építésű és megfelelő hangsugárzója hozzá. Olyan "Savanyú a szőlő!" hangulat kezd kialakulni, tudjátok,mint amikor a kamaszok fikázzák az utcán parkoló Porschét és esetleg a tulajdonos megengedte nekik, hogy 5 percre beleüljenek.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) bta válasza boti2 hozzászólására (») Márc 8, 2018
Idézet:
„"Én azért olyanok véleményére lennék kíváncsi, akiknek van 2A3 és/vagy 300B SE erősítője és még mellette pár másik, lehetőség szerint saját építésű és megfelelő hangsugárzója"”

Nekem van, de szerintem nem vagy rá kíváncsi. Jobban tudod te azt!
A hangsugárzó nem saját építésű, bocs..))
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) bigfunk válasza boti2 hozzászólására (») Márc 8, 2018
Ne haragudj, de nem neked válaszoltam, csak elmondtam, miért nem kellene NEKEM SE erősítő.
(#) bigfunk hozzászólása Márc 8, 2018
"Az egyrészt triviális, másrészt (a tesztrendszer részletes leírása hiányában) értékelhetetlen szubjektív "SET hangja" benyomásra nem reagálnék."
Ne is reagálj. Nem is kérdeztelek. Amúgy meg ha annyira jó az a hangszóró fajta, akkor csak hallgasd, csak ne magyarázd meg. Mindenki tudja milyen.
(#) bta válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 8, 2018
Arra a részre nem is reagáltam. A többi pedig tárgyi helyesbítés. Vedd úgy, hogy nem neked szól.
(#) goreny válasza bta hozzászólására (») Márc 8, 2018
Egy kép többet mond(ana) ezer szónál.
(#) bta válasza goreny hozzászólására (») Márc 8, 2018
Tavaly(előtt?) a komplett dokumentációt belinkeltem, mi kell még? De ez egy drága projekt*, csak az vágjon bele, aki tudja, hogy mit akar, miért, és kb. hogyan érheti el. Ha nincs hasonló szintű forráskészüléke, akkor kár beleölni a pénzt...

* pl. hazai tekerésű interstage (sajnos) szóba sem jöhet
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) granpa válasza bta hozzászólására (») Márc 8, 2018
Bizony, mióta a materialista gondolkodás elterjedt, azóta a teremtő nem alkot "interstage"-t
(#) FordPrefect válasza bigfunk hozzászólására (») Márc 8, 2018
Gondolom akkor Te a nagy teljesítményű PP erősítők mellet teszed le a voksodat. Mint pl. az ARC, vagy hasonlók
(#) FordPrefect válasza djhans hozzászólására (») Márc 8, 2018
Eredeti 2A3 és 6C4C összehasonlításáról szólt a dolog. Ugyanazok. A későbbi Sovtek 2A3 már nem ugyanez a cső.
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
(#) granpa válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 8, 2018
Egyik mellett sem; mindegyik alapos, gondos megépítést igényel. A kicsinek éppúgy létjogosultsága, helye van, mint a nagynak.
(#) FordPrefect válasza granpa hozzászólására (») Márc 8, 2018
?????
(#) granpa válasza FordPrefect hozzászólására (») Márc 8, 2018
Bocsánat, máshová figyeltem.
(#) Abukodonozo hozzászólása Márc 8, 2018
Ej, ha tudtam volna, hogy ekkora vita lesz ebből a 2A3/300B kérdésből. Én csak igazán azt szerettem volna megtudni, hogy tényleg a csöves hangzás nirvánája-e, de azokból amiket leírtatok a bizonytalanság csak mégnagyobb lett bennem. Tény, hogy ezek a csövek nagyon drágák, a trafók hozzá szintén nagyon drágák és az egész csak akkor ér valamit ha az embernek méregdrága- és érzékeny hangszorói vannak. Ez igencsak elbátortalanít. Merthogy nekem nincsenek méregdrága hangfalaim. És tudjátok mi a vicc? Hogy egy mezei rádiós kimenőkkel összerkaott El84 SE szól éppen, amit általában zárt RFT hangfalakon hallgatok, amit azért valamikor a barátaink a DDR-ben igencsak igényesen megterveztek. Erre én vettem két no-name olasz szélessávú hangszorót és beletákoltam egy dobozba két egyszerű kondival mélyvágott magassugárzóval és vannak zenék amik ezeken jobban tetszenek. Valaki említette a szélessávú hangszorót. Igaz, hogy kistelejsítményű SE-hez ez a legjobb? Kinek mi a tapasztalata ezzel?
A hozzászólás módosítva: Márc 8, 2018
Következő: »»   1999 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
Lapoda.hu     XDT.hu     HEStore.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem